Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Το Τζοκτσέν

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Το Τζοκτσέν Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Το Τζοκτσέν   Το Τζοκτσέν Empty19.09.10 13:52

Το Τζοκτσέν

Το Τζοκτσέν Gdjpg4021725

Στις αρχαίες σχολές του Θιβέτ, το Τζοκτσέν θεωρείται ως η υπέρτατη διδασκαλία του Βούδδα, η ύψιστη και πιο άμεση ατραπός προς την πραγμάτωση, το αποκορύφωμα και η ουσία όλων των διδασκαλιών.

Ο Θιβετανικός όρος "Τζοκτσέν", που συνήθως μεταφράζεται ως "Μεγάλη (ή/και) Φυσική Τελειότητα", ουσιαστικά δηλώνει την αυθεντική Φυσική Κατάσταση της Πλήρους Τελείωσης ή Ολικής Τελειότητας, που είναι εγγενής σε όλα τα όντα. Συνεπακόλουθα, η Διδασκαλία Τζοκτσέν είναι μία διδασκαλία που μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτή την πρωταρχική κατάσταση, η οποία είναι η αληθινή κατάσταση της ύπαρξής μας.

Στο Τζοκτσέν ο ασκούμενος εισάγεται άμεσα στη Φυσική Κατάσταση, τη Φύση του Νου, την έμφυτη Βουδδική-Φύση, την αληθινή φύση του ίδιου του νου του. Αυτή η φύση είναι αδιάλειπτα παρούσα απαρχής, ακόμα και πριν από τον κύκλο των θανάτων και των επαναγεννήσεων, που αποκαλούμε Σαμσάρα. Ούσα πέρα από το χρόνο και τις περιστάσεις, η Βουδδική-Φύση μας υπερβαίνει όλες τις διανοητικές επινοήσεις, τις ψευδαισθήσεις και τους προκαθορισμούς ή τις εξαρτήσεις μας. Είναι πάντοτε αδιαφοροποίητα αγνή και καθαρή - σαν τον καθρέφτη, που ουδέποτε αλλάζει, μολύνεται ή φθείρεται από τις οιεσδήποτε αντανακλάσεις.

Το Τζοκτσέν δεν είναι θρησκεία ούτε φιλοσοφική σχολή ή σύστημα ψυχοθεραπείας. Θα μπορούσε να οριστεί καλύτερα ως μία εσωτερική μη-διανοητική Γνώση, που οι μεγάλοι δάσκαλοι την έχουν μεταδώσει πέρα από κάθε είδους περιορισμούς σχολών ή επιμέρους υποομάδων.

Η άσκηση του Τζοκτσέν δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της αυτο-επίγνωσης του ατόμου και στη χαλάρωση όλων των παντοειδών εντάσεων του σώματος, του λόγου (ή ενέργειας) και του νου - και δη μέσα από τις κάθε λογής διαφορετικές εμπειρίες της καθημερινής ζωής. Η προσωπική ελευθερία είναι μία ουσιώδης πλευρά της άσκησης και δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες ή να λάβει μοναστικούς όρκους, κλπ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πνευματικό δρόμο ανοιχτό στον καθένα. Γι αυτό λέγεται πως το Τζοκτσέν ταιριάζει πολύ καλά με τις ανάγκες της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche είναι μία σημαίνουσα φυσιογνωμία αδιαμφισβήτητου κύρους, που θεωρείται ως ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους σημερινούς ερμηνευτές και υποστηρικτές αυτής της αρχαίας πράδοσης.

ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΖΟΚΤΣΕΝ

Οι διδασκαλίες Τζοκτσέν υπάρχουν στο Θιβέτ από αρχαιοτάτων χρόνων και συνεχίζουν να ζουν μέσα στις Βουδδιστικές Παραδόσεις και στην Παράδοση Μπον, την αυτόχθονη προ-Βουδδιστική πνευματική παράδοση αυτής της χώρας. Ωστόσο, ποτέ πριν δεν ήταν τόσο εύκολα διαθέσιμες όσο σήμερα, και ουδέποτε υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες.

Στη Βουδδιστική Παράδοση, η προέλευση των διδασκαλιών Τζοκτσέν αποδίδεται σε δώδεκα πρωταρχικούς δασκάλους, που έζησαν σε αρχαιότατους χρόνους. Οι διδασκαλίες Τζοκτσέν, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τον Θιβετανικό Βουδδισμό, πρωτοδιαδόθηκαν πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια πριν, από τον δάσκαλο Γκάραπ Ντόρτζε, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουντιγιάνα, ένα αρχαίο βασίλειο, που ορισμένοι τοποθετούν στην κοιλάδα Σουάτ του σημερινού Πακιστάν. Τον 8ο αιώνα της εποχής μας, ορισμένοι επιφανείς δάσκαλοι - όπως ο Βαϊροτσάνα, ο Βιμαλαμίτρα και ο Παντμασαμπάβα - έφεραν στο Θιβέτ αυτήν τη διδασκαλία, που είχε μεταδοθεί από τον Γκάραπ Ντόρτζε.

Ο Βιντυαντάρα που εισήγαγε τις Διδασκαλίες του Τζοκτσέν στην ανθρώπινη διάσταση. Πάνω από το κεφάλι του διακρίνεται ο Πρωταρχικός Βούδδας Σαμανταμπάντρα
Γκάραπ Ντόρτζε (Thangka by Glen Eddy)

Σ' αυτή την περίοδο της πρώτης εξάπλωσης του Βουδδισμού στο Θιβέτ, συντελέστηκε επίσης και μία μεγάλης κλίμακας μετάφραση των Βουδδιστικών γραφών από τα Σανσκριτικά στα Θιβετανικά. Κατά την ίδια αυτή περίοδο μεταφράστηκαν και τα αρχαία κείμενα του Τζοκτσέν, αλλά αυτά σε μεγάλο βαθμό από την γλώσσα της Ουντιγιάνα.

Σύμφωνα με την Παράδοση Μπον, από την άλλη, το Τζοκτσέν έφτασε ως τις μέρες μας μέσω μιας διαφορετικής γενεαλογίας δασκάλων. Εδώ, η αρχική εισαγωγή του Τζοκτσέν αποδίδεται στο μεγάλο δάσκαλο Σένραπ Μίουοτσε, που έζησε πριν από 18.000 χρόνια και μετέδωσε αυτή τη Γνώση σαν μέρος μιας πνευματικής παράδοσης ευρύτατα διαδεδομένης στο αρχαίο βασίλειο του Σανγκ-Σουνγκ, που γεωγραφικά καταλάμβανε την περιοχή του σύγχρονου Δυτικού Θιβέτ.

Ωστόσο, και οι δύο παραδόσεις συμφωνούν πως η έσχατη πηγή των διδασκαλιών Τζοκτσέν είναι ο Πρωταρχικός Άτι-Βούδδας, ο Σαμανταμπάντρα του Νταρμακάγια.

Σήμερα, οι διδασκαλίες Τζοκτσέν - όπως μεταδίδονται κυρίως στη Σχολή των Νυίνγκμαπα του Θιβετανικού Βουδδισμού και στην Παράδοση Μπον (αλλά είναι επίσης γνωστές και ασκούνται και στις άλλες Σχολές) - έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στο Δυτικό κόσμο, χάρη στους σύγχρονους μεγάλους Θιβετανούς δασκάλους οι οποίοι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, διδάσκουν τώρα σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

Ελληνική κοινότητα Τζοκτσέν


Το Τζοκτσέν Ahpng286x3005620096

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Το Τζοκτσέν
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Arts :: Esoteric-
Μετάβαση σε: