Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη   Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty15.11.10 18:12

Σίβα, ο Βασιλιάς του χορού Ο χορός και η καταστροφή στην Ινδική τέχνη

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Nataraja14438727

O Σίβα, o ινδός θεός της καταστροφής, είναι επίσης γνωστός ως Ναταράτζα, «ο Βασιλιάς του χορού» -- στα σανσκριτικά «Nata» σημαίνει χορός και «raja» σημαίνει Κύριος / Βασιλιάς -. Η εικόνα του Ναταράτζα έλαβε την γνωστή της μορφή στα ορειχάλκινα καλλιτεχνήματα της εποχής της δυναστείας των Τσόλα (Chola ,10ος αι. π.Χ.) και από τότε συνέχισε να κατασκευάζεται από μέταλλο, πέτρα και άλλα υλικά μέχρι σήμερα. Ο Τσόλα Ναταράτζα συχνά λέγεται, πως είναι το ανώτατο επίτευγμα της Ινδικής τέχνης.

Ένας ενδιαφέρον μύθος βρίσκεται πίσω από τη σύλληψη της ιδέας του Σίβα ως Nαταράτζα: σ' ένα πυκνό δάσος στη Νότια Ινδία κατοικούσαν πλήθη από αιρετικούς σοφούς. Προς τα εκεί προχώρησε ο Σίβα για να τους αντικρούσει, συνοδευόμενος από τον Βίσνου μεταμφιεσμένο σε μια πολύ όμορφη γυναίκα. Οι σοφοί άρχισαν να διαφωνούν βιαίως μεταξύ τους, αλλά σύντομα ο θυμός τους στράφηκε προς τον Σίβα και προσπάθησαν να τον καταστρέψουν με διάφορα ξόρκια. Μια τρομακτική τίγρης δημιουργήθηκε μέσα από τις φλόγες της θυσιαστηρίου και όρμησε εναντίον του, αλλά αυτός, χαμογελώντας ευγενικά, την έπιασε και με το νύχι του μικρού του δαχτύλου έγδαρε το δέρμα της και το τύλιξε επάνω του σα μεταξωτό ρούχο! Χωρίς να αποθαρρυνθούν οι σοφοί, ανανέωσαν τις προσφορές τους και δημιούργησαν ένα τερατώδες ερπετό, το οποίο ο Σίβα επίσης έπιασε και το τύλιξε στο λαιμό του σα γιρλάντα. Τότε, άρχισε να χορεύει, αλλά τότε, εξαπέλυσαν εναντίον του ένα ακόμη τέρας με τη μορφή μοχθηρού νάνου.
Τότε, ο θεός πάτησε με το πόδι του πάνω του και έσπασε την πλάτη του πλάσματος, κάνοντας το να σπαρταράει στο έδαφος κι έτσι, με τον τελευταίο του αντίπαλο στο έδαφος, ο Σίβα συνέχισε να χορεύει.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Nataraja24503910

Για να κατανοήσουμε την ιδέα του Ναταράτζα, οφείλουμε να κατανοήσουμε αρχικά, την ιδέα του ίδιου του χορού. Όπως η γιόγκα, ο χορός προκαλεί έκσταση, πνευματική ανάταση και βίωση του Θείου. Στην Ινδία συνεπώς, ο χορός ήκμασε από άκρη σε άκρη μαζί με την αυστηρή ηθική των διαλογιστικών αξιών (νηστεία, απόλυτη εσωστρέφεια κ.λ.π.). Ο Σίβα λοιπόν, ο μέγας Γιόγκι των θεών είναι αναγκαία επίσης ο Κύριος του χορού.
Έτσι, ο Σίβα Nαταράτζα παρουσιάστηκε αρχικά σε μια σειρά από όμορφα μπρούτζινα αγάλματα στη Νότια Ινδία, μεταξύ του 10ου και 12ου αι. π.Χ. Σε αυτές τις εικόνες, ο Nαταράτζα χορεύει έχοντας κάτω από το δεξί πόδι του μία ξαπλωμένη φιγούρα και το αριστερό πόδι κομψά υψωμένο. Μια κόμπρα ξεδιπλώνεται από τον κάτω δεξιά βραχίονά του, μια ημισέληνος και ένα κρανίο βρίσκονται τοποθετημένα στην κορυφή του κεφαλιού του. Χορεύει μέσα σε μία αψίδα φωτιάς. Αυτός ο χορός λέγεται "ο Χορός της Ευλογίας" (anandatandava).
Αυτές οι εικονογραφικές λεπτομέρειες του Ναταράτζα θα πρέπει να ερευνηθούν σύμφωνα με την Ινδική παράδοση και με όρους πολύπλοκης εικονικής αλληγορίας:
Στις πιο συνηθισμένες φιγούρες, ο θεός παρουσιάζεται με τέσσερα χέρια. Αυτή η πολλαπλότητα των χεριών αναπαριστά τις τέσσερις κύριες κατευθύνσεις. Κάθε χέρι είτε κρατά ένα αντικείμενο είτε κάνει μία συγκεκριμένη χειρονομία (mudra). Το επάνω δεξιά χέρι κρατάει μία κλεψύδρα τύμπανο, σύμβολο της δημιουργίας. Κτυπά το ρυθμό του σύμπαντος. Το τύμπανο παράγει επίσης, τον ήχο που συνοδεύει το χορό του Σίβα. Συμβολίζει τον ήχο, ως πρώτο στοιχείο του αναπτυσσόμενου σύμπαντος, αφού είναι το πρώτο και το πιο διαχυτικό απ' όλα τα στοιχεία. Η μύθος λέει, πως όταν ο Σίβα έδωσε το δώρο της σοφίας στον ανίδεο Πάνινι (Panini, μέγας λόγιος της σανσκριτικής), ο ήχος του τυμπάνου περιέκλειε ολόκληρη τη σανσκριτική γραμματική. Το πρώτο έμμετρο σύγγραμμα της γραμματικής του Πάνινι είναι στην πραγματικότητα, η Σίβα σούτρα (Shiva sutra).
Το τύμπανο κλεψύδρα αναπαριστά επίσης, την αρσενική και τη θηλυκή ζωτική αρχή – δυο τρίγωνα εισδύουν το ένα στο άλλο για να σχηματίσουν ένα εξάγωνο. Όταν διαχωρίζονται, το σύμπαν επίσης, διαλύεται. Το αντίθετο χέρι, το επάνω αριστερά, κρατάει στην παλάμη του μια γλώσσα από φλόγες. Η φωτιά είναι το στοιχείο της καταστροφής του κόσμου. Σύμφωνα με την ινδική μυθολογία, στο τέλος του κόσμου, το μέσο αφανισμού θα είναι η φωτιά. Έτσι, η ισορροπία των δύο χεριών απεικονίζει την εξισορρόπηση της δημιουργίας και της καταστροφής. Ο ήχος ενάντια στις φλόγες, η ακατάπαυστη δημιουργία κατ' αντιπαράσταση με την ακόρεστη επιθυμία της εξολόθρευσης.
Το δεύτερο δεξί χέρι βρίσκεται σε στάση (mudra) abhaya, που σημαίνει "χωρίς φόβο", μία κίνηση προστασίας, ερμηνεία που συνήθως αποδίδεται σε μια προβαλλόμενη παλάμη .
Απεικονίζει το θεό σαν προστάτη.

Το αριστερό πόδι είναι σηκωμένο προς το δεξί και το περνά διασταυρώνοντάς το – το κάτω αριστερό χέρι είναι τεντωμένο εγκάρσια στο σώμα και δείχνει το ανασηκωμένο αριστερό πέλμα, αναπαριστώντας έτσι την απελευθέρωση από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου.
Ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζει, ότι το χέρι που δείχνει το ανασηκωμένο πέλμα βρίσκεται σε μια στάση που μιμείται την προτεταμένη προβοσκίδα του ελέφαντα. Στα σανσκριτικά, αυτό είναι γνωστό ως «η στάση της προβοσκίδας του ελέφαντα» (gaja-hasta-mudra) και είναι σύμβολο του Γκανέσα (Ganesha, ο θεός ελέφαντας που εξαφανίζει όλα τα εμπόδια), γιού του Σίβα.
Ο Σίβα χορεύει πάνω στο σώμα ενός νάνου apasmara-purusha (ο άνθρωπος της λησμοσύνης), που ενσαρκώνει την άγνοια, την αδιαφορία, την τεμπελιά.

Η δημιουργία, στην πραγματικότητα, όλη η δημιουργική ενέργεια είναι δυνατή, μόνο όταν το βάρος της αδράνειας (το αδάμαστο σκότος του σύμπαντος) υπερνικηθεί και εξαφανιστεί. Η εικόνα του Nαταράτζα λοιπόν, κατευθύνει κάθε άτομο να υπερνικήσει τον εφησυχασμό και να περάσει στην δράση.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Nataraja34556831

Ο κύκλος της φωτιάς και του φωτός που περικλείει ολάκερη την εικόνα, προσδιορίζει το πεδίο του χορού ως ολάκερο το σύμπαν. Το βάθρο υπό μορφή λωτού πάνω στο οποίο στέκεται η φιγούρα, προσδιορίζει την ακριβή θέση αυτού του σύμπαντος μέσα στην καρδιά ή συνείδηση του κάθε ατόμου.

Η εικόνα του Nαταράτζα είναι επίσης, εύγλωττη ως προς το παράδοξο της Αιωνιότητας και του Χρόνου. Μας δείχνει, πως ο γαλήνιος ωκεανός και το ισχυρό ρεύμα τελικά δε διαφοροποιούνται. Αυτό το θαυμάσιο μάθημα μπορεί να γίνει εμφανές μέσα από τη σημαντική αντίθεση της αδιάκοπης, θριαμβευτικής κίνησης των ταλαντευόμενων άκρων, σε σχέση με την ισορροπία και την ακινησία της σα μάσκα μορφής. Ο Σίβα είναι ο Κάλα (kala σημαίνει Χρόνος), αλλά είναι επίσης και ο Maha Kala (Μέγας Χρόνος), η Αιωνιότητα. Ως Ναταράτζα, «Βασιλιάς των χορευτών», οι φιγούρες του, άγριες και γεμάτες χάρη, κατακρημνίζουν την κοσμική ψευδαίσθηση. Τα γρήγορα χέρια και πόδια του και το λίκνισμα του κορμιού του παράγουν τη συνεχόμενη δημιουργία - καταστροφή του σύμπαντος, ο θάνατος σε απόλυτη ισορροπία με τη γέννηση. Η χορογραφία είναι η δίνη του χρόνου. Η ιστορία και τα ερείπια της, η έκρηξη των ήλιων, είναι λάμψεις από την ακούραστα ταλαντευόμενη αλληλουχία κινήσεων. Στα όμορφα χυτά μεταλλικά ειδώλια, όχι μονάχα κάποια συγκεκριμένη φάση ή κίνηση, αλλά συνολικά, αυτός ο κοσμικός χορός ερμηνεύεται θαυμάσια. Ο κυκλικός ρυθμός που ακούγεται ξανά και ξανά μέσα στον ασταμάτητο, μη αναστρέψιμο κύκλο των Μάχα γιούγκας (Maha yugas), των Μεγάλων Αιώνων, σημαδεύτηκε από το ρυθμό και το χτύπημα των πελμάτων του Κυρίου. Όμως το πρόσωπο παραμένει, εν τω μεταξύ, σε υπέρτατη ηρεμία.
Βυθισμένη στη γαλήνη, η αινιγματική μάσκα βρίσκεται πάνω από τον στρόβιλο των τεσσάρων ευέλικτων χεριών και δε νοιάζεται διόλου για τα έξοχα πόδια, καθώς αυτά χτυπούν το ρυθμό των κοσμικών εποχών. Αμέτοχος, σε ηγεμονική σιωπή, η μάσκα της θεϊκής αιώνιας ουσίας παραμένει ανεπηρέαστη από την τρομακτική επίδειξη της ίδιας του της ενέργειας, του κόσμου και της εξέλιξής του, της ροής και των αλλαγών του χρόνου. Αυτό το κεφάλι, αυτό το πρόσωπο, αυτή η μάσκα εμμένει σε μια υπερβατική απομόνωση, ως ένας αδιάφορος θεατής. Το χαμόγελό της, με μία κλίση προς τα μέσα, γεμάτο από την ευλογία της αυτο-προσήλωσης, ανεπαίσθητα αντικρούει με μία ελάχιστα κρυμμένη ειρωνία, τις βαρυσήμαντες φιγούρες των ποδιών και των χεριών. Μία ένταση ενυπάρχει ανάμεσα στο θαύμα του χορού και στη γαλήνια ηρεμία αυτής της «εκφραζόμενης ανέκφραστης μορφής». Αυτή η ένταση είναι που ονομάζεται Αιωνιότητα και Χρόνος. Αυτές οι δύο έννοιες, το Αόρατο και το Ορατό, είναι ουσιαστικά το ίδιο. Ο άνθρωπος με όλα τα χαρακτηριστικά της γενέθλιας προσωπικότητάς του προσκολλάται στο δυϊσμό. Ωστόσο, στην πραγματικότητα και τελικά, δεν υπάρχει δυϊσμός.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Nataraja44616637

Μια άλλη διάσταση του Nαταράτζα, πλούσια σε αντίστοιχο συμβολισμό, έχει να κάνει με τα μακριά και αισθησιακά μαλλιά του. Οι μακριές μπούκλες από τα μπερδεμένα μαλλιά του συνήθως βρίσκονται μαζεμένες σαν πυραμίδα και λύνονται θριαμβευτικά στο βίαιο παραλήρημα του ακούραστου χορού του. Καθώς απλώνονται, σχηματίζουν δυο πλεξούδες, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, ένα είδος φωτοστέφανου που εκπέμπει σα να ήταν - πάνω στους μαγικούς κυματισμούς τους - η πληθωρικότητα και η αγιότητα της παθητικής, αισθησιακής ζωής.
H υπερφυσική ζωική ενέργεια, ισοδύναμη με τη δύναμη της μαγείας,βρίσκεται σε τέτοια αγριότητα κόμης, της ανέγγιχτης από ψαλίδια! Η γενική ιδέα εδώ, είναι παραπλήσια με το θρύλο του Σαμψών, ο οποίος με γυμνά χέρια, άνοιξε διάπλατα τα σαγόνια ενός λιονταριού. Η δύναμή του λεγόταν ότι πήγαζε από τα μαλλιά του.

Eπίσης σημαντική για την κατανόηση του συμβολισμού που κρύβουν τα μαλλιά του Nαταράτζα, είναι η συνειδητοποίηση ότι η περισσότερη από τη γυναικεία γοητεία, η αισθησιακή γοητεία του Αιώνιου Θηλυκού, είναι μέσα στο άρωμα, τον κυματισμό και την στιλπνότητα των όμορφων μαλλιών. Από την άλλη πλευρά, όποιος απαρνιέται τις παραγωγικές δυνάμεις του φυτικού – ζωικού βασιλείου, επαναστατώντας ενάντια στη γενεσιουργό αρχή της ζωής, του φύλου, της γης και της φύσης και εισέρχεται μέσω του πνευματικού μονοπατιού του απόλυτου ασκητισμού, πρέπει πρωτίστως, να ξυριστεί. Οφείλει να μιμηθεί την στειρότητα ενός γέρου ανθρώπου, του οποίου τα μαλλιά έχουν πέσει και δεν αποτελεί πια συνδετικό κρίκο στη γενεαλογική αλυσίδα. Οφείλει ψυχρά να θυσιάσει την κόμη του κεφαλιού.

Η κουρά του Χριστιανού ιερέα και μοναχού είναι ένα σημάδι αυτής της απάρνησης της σάρκας. (Οι κληρικοί δογμάτων στα οποία ο γάμος δε θεωρείται ασύμβατος με το ιερατικό καθήκον, δεν τελούν την κουρά).
Αυτοί οι "¶ξιοι" συμβολίζουν τη νίκη της γιόγκα –πνευματικότητας, έχουν ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις παίρνοντας τους μοναστικούς τους όρκους και ακολουθώντας την ασκητική μέθοδο. Με την εκούσια φαλακρότητά τους, καταφέρνουν να φτάσουν στην ειρήνη πέρα από τις εποχές της ανάπτυξης και της αλλαγής. Συνεπώς, έχοντας αυτά τα μακρυά, πλούσια μαλλιά ο Σίβα διαλύει την αντίληψη του συμβατικού ασκητισμού και επιβεβαιώνει το ότι η εικόνα του Nαταράτζα συγχωνεύει και εναρμονίζει μέσα της φαινομενικά αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες όψεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Σίβα είναι δυο αντίθετα πράγματα: αρχετυπικά ασκητής και αρχετυπικά χορευτής. Από τη μια πλευρά είναι απόλυτα και εσωτερικά ήρεμος και γαλήνιος απορροφημένος στον εαυτό του, απορροφημένος στο κενό του Απόλυτου, όπου όλες οι διαφορές συγχωνεύονται και διαλύονται και όλες οι εντάσεις ησυχάζουν. Αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι η ίδια η ενεργητικότητα - η ενέργεια της ζωής, ξέφρενη, άσκοπη και παιγνιδιάρικη.
Η εικόνα του Nαταράτζα δε συμβολίζει απλά κάποιο επεισόδιο στη μυθική ζωή μιας τοπικής θεότητας, αλλά μια παγκόσμια θεώρηση μέσα από την οποία οι δυνάμεις της φύσης και οι προσδοκίες και περιορισμοί του ανθρώπου αντιπαρατίθενται και αναμειγνύονται μεταξύ τους.
Ο έφορος της Ινδικής συλλογής του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης πολύ σωστά έχει γράψει πως: "Αν κάποιος πρέπει να επιλέξει μια απλή εικόνα που να αναπαριστά την ασυνήθιστα πλούσια και σύνθετη πολιτιστική κληρονομιά της Ινδίας, ο Shiva Nataraja θα είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός υποψήφιος".

Nitin Kumar
Απόδοση στα ελληνικά Shakti

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη   Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty15.11.10 18:24

Σάκτι : Η ισχύς και η Θηλυκότητα στην Ινδική τέχνη

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 34819326

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, βασίλευε ένας ισχυρός βασιλιάς ονόματι Ίλα (Ila). Mια φορά, ενώ κυνηγούσε, έφτασε σ΄ ένα άλσος, όπου ο Σίβα έκανε έρωτα στην Παρβάτι και ω έκπληξη των εκπλήξεων, ο Σίβα είχε πάρει τη μορφή μιας γυναίκας, για να την ικανοποιήσει. Όλα στο δάσος, ακόμη και τα δέντρα είχαν γίνει θηλυκά και καθώς πλησίαζε, ακόμη και ο βασιλιάς Ίλα ο ίδιος, μεταμορφώθηκε σε γυναίκα! Ο Σίβα γέλασε δυνατά και του είπε να ζητήσει οποιαδήποτε χάρη εκτός από την αρρενωπότητα.

Έτσι, η Σάκτισανγκαμα Τάντρα (Shaktisangama Tantra) αναφέρει:
Η γυναίκα είναι δημιουργός του σύμπαντος,
το σύμπαν είναι η μορφή της
Η γυναίκα είναι το θεμέλιον του κόσμου,
αυτή είναι η αληθινή μορφή του σώματος.

Στη γυναίκα βρίσκεται η μορφή όλων των πραγμάτων.
όλων όσων ζουν και κινούνται στον κόσμο.
Δεν υπάρχει κόσμημα σπανιότερο από τη γυναίκα,
καμμία κατάσταση ανώτερη εκείνης της γυναίκας.
Δεν είναι παράξενο που ακόμη και οι πιο ισχυροί θεοί, όπως ο Σίβα πιο πάνω, λαχταρούν να πάρουν γυναικεία μορφή, ελπίζωντας νΆ αποκτήσουν έστω και λίγη από τη μεγαλόπρεπη ισχύ της.
Σύμφωνα με την Ντέβι Μαχάτμγια (Devi Mahatmya) :
Από Εσένα το σύμπαν γεννήθηκε,
Από Εσένα ο κόσμος δημιουργήθηκε,
Ω Ντέβι, από Εσένα προστατεύεται.

Ο νεώτερος όρος που χρησιμοποιείται για το θεϊκό θηλυκό, ο οποίος ακόμη χαίρει ευρείας χρήσης, είναι Σάκτι (Shakti). Η λέξη Σάκτι χρησιμοποιείται με μία παράδοξη ποικιλία, με τρόπους που κυμαίνονται από την χρήση της ως ένα μέσον που καταδεικνύει την απόλυτη αρχέγονη δημιουργική ισχύ, έως την έκφραση της ιδιότητας ή της δύναμης των λέξεων να εκφράσουν νόημα. Ετυμολογικά, προέρχεται από τη ρίζα «shak», που σημαίνει δύναμη ή δυνατότητα δημιουργίας, μια επιβεβαίωση της έμφυτης παραγωγικής Της ικανότητας.
Όλες οι ερμηνείες για τη λέξη "Σάκτι" έχουν μία κοινή παράμετρο, αυτήν της ισχύος. Συγκεκριμένα, Σάκτι σημαίνει ισχύς, δύναμη και θηλυκή ενέργεια. Αναπαριστά το στοιχειώδες δημιουργικό ένστικτο και είναι η ενεργοποιητική ισχύς όλων των θεοτήτων, της κάθε ύπαρξης και των πάντων. Οι πιστοί της θεωρούν ότι ολάκερο το σύμπαν είναι μια εκδήλωση της Σάκτι, η οποία είναι επίσης γνωστή με το γενικό όνομά της Ντέβι (Devi), από τη σανσκριτική ρίζα “div”, που σημαίνει φωτίζω.

Αυτή η θηλυκή ισχύς έχει εκφραστεί σε ποικιλία γυναικείων μορφών, αλλά και σε αφηρημένες παραστάσεις, τόσο στην γλυπτική όσο και στη ζωγραφική.
Κατά κύριο λόγο, η Σάκτι παρουσιάζεται στην τέχνη με τις παρακάτω εικόνες.
1. Γιόνι (Yoni: το γυναικείο όργανο αναπαραγωγής)
2. Ανεξάρτητη θεά
3. Η Θεά κι ο Θεός μαζί σα ζευγάρι

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 14918798

To Υοni

Σε μια τραγική τροπή των γεγονότων, η Σάτι, σύζυγος του Σίβα, έδωσε τέλος στη ζωή της πηδώντας μέσα στις φλόγες. Ένοιωσε ταπεινωμένη για την ανεπαρκή τιμή που αποδώθηκε στο σύζυγό της σε μια τελετουργική θυσία, που έκανε ο πατέρας της.

Ο Σίβα ήταν απαρηγόρητος μετά το θάνατό της. Ανέσυρε το καρβουνιασμένο κορμί της από τη φωτιά, το σήκωσε στην πλάτη του και περιπλανήθηκε στους τρεις κόσμους χορεύοντας έναν ξέφρενο χορό και σπέρνοντας την καταστροφή.
Φοβούμενος πως ο Σίβα, μέσα στον ανικανοποίητο καημό του, θα μπορούσε να καταστρέψει ολάκερη την εκδηλωμένη ζωή, ο Βίσνου, στο ρόλο του ως Συντηρητή του Κόσμου, έκοψε το σώμα της Σάτι κομμάτι-κομμάτι, για νΆ απαλλάξει τον Σίβα από το φορτίο. Το σώμα της διαιρέθηκε σε συνολικά πενήντα ένα κομμάτια και όπου έπεσαν τα κομμάτια, δημιουργήθηκε ένας τόπος προσκυνήματος (shakti pitha).
Ο πιο σημαντικός και εμφαντικός από αυτούς τους ιερούς τόπους παραμένει το σημείο όπου έπεσε το όργανο παραγωγής της Σάκτι. Αυτό το σημείο προσδιορίζεται σήμερα ως Καμάκχγια (Κamakhya) στην ¶σσαμ (Assam) και ένας ναός έχει οικοδομηθεί στην κορυφή ενός λόφου, να σημαδεύει το μέρος. Δεν έχει καμμία εικόνα της θεάς, αλλά στο βάθος του τεμένους υπάρχει ένα γιόνι (αιδοίο) σκαλισμένο σα χαραμάδα στην πέτρα, το οποίο λατρεύεται ως το κομμάτι που ανήκε στην ίδια τη Σάτι. Μια φυσική πηγή μέσα στο σπήλαιο διατηρεί την σχισμή υγρή. Κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, μετά το πρώτο ξέσπασμα των μουσώνων, γίνεται μια μεγάλη τελετή που ονομάζεται Αμμπουβάτσχι (Αmbuvachi). Αυτήν την περίοδο του έτους, το νερό τρέχει κόκκινο – αφού περιέχει οξείδιο του σιδήρου – και το τελετουργικό της πόσης αυτού του ελιξηρίου είναι συμβολικό της κοινωνίας στην εμμηνόρροια της Ντέβι.

Στο παρακλάδι της Τάντρα που ονομάζεται Σακτισμός, δεν υφίσταται ταμπού για την εμμηνόρροια και η έμμηνος ρύση θεωρείται ιερή και είναι αντικείμενο σεβασμού. Μια αιμορροούσα γυναίκα τοποθετείται σε μια ειδική κατηγορία κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πρακτικής. Η ενέργειά της σΆ αυτή την περίοδο θεωρείται διαφορετικής ποιότητας και ο ρυθμός που συναντάται στο σώμα της, φαίνεται πως σχετίζεται, μΆ ένα μυστηριώδη τρόπο, με τη διαδικασία της φύσης.

Στην Τσάκρα πούτζα (Chakra-puja) των Ταντρικών της αριστερής ατραπού, η έμμηνος ρύση λαμβάνεται σαν τελετουργικό ποτό μαζί με κρασί και αποτείνεται ιδιαίτερος φόρος τιμής στο γιόνι, αγγίζοντάς το με τα χείλη και αλείφωντας το με πολτό σανδαλόξυλου. Κατά τη διάρκεια της όλης τελετής, ένας από τους συμμετέχοντες αδιάκοπα προσφέρει σπονδή από ένα τελετουργικό σκεύος στο σχήμα του γιόνι, το κούσι (kusi).

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Kusi4960223

Κούσι - τελετουργικό δοχείο
Τόσο σε φυσική εμφάνιση όσο και μεταφυσικά, το γιόνι μοιάζει με το λουλούδι του λωτού. Και τα δύο αναπαριστούν την τελειότητα της ομορφιάς και τη συμμετρία. Το γιόνι μοιάζει με το λωτό στο πρώιμο στάδιο του ανοίγματός του, αλλά και στην τελείως ανοικτή μορφή του. Επιπρόσθετα, ο λωτός μένει άθικτος από την επιφάνεια του νερού πάνω στην οποία βρίσκεται και τα πέταλα του επίσης, δε λερώνονται από τη λάσπη, απ' όπου ξεφυτρώνουν. Ομοίως και το γιόνι μένει αιώνια αγνό και δε λερώνεται με κανένα τρόπο.
Η ταντρική βουδιστική θεότητα Βατζραγιογκίνι (Vajrayogini) υπόσχεται την αποδοχή και τις ευλογίες της σ' εκείνον, ο οποίος τη λατρεύει μΆ αυτόν τον τρόπο:
«Ααχό! Θα αποδώσω υπέρτατη επιτυχία
σΆ εκείνον που τελετουργικά λατρεύει το λωτό μου,
ο οποίος κομίζει όλες τις ευδαιμονίες».
Έτσι, το γιόνι ή θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο λατρεύεται για τις προφανείς ιδιότητες της γονιμότητας και της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, πιστεύεται πως είναι η έδρα της συγκεντρωμένης ενέργειας (tejas), η οποία αφυπνίζει όλη τη δημιουργία.
Πραγματικά, η αγγλική λέξη για το γιόνι, «vulva», έχει μία ρίζα νοήματος που σηματοδοτεί μία περιστροφική ή κυκλική κίνηση και πραγματικά, στον αποκρυφισμό το αιδοίον νοείται ως μια ταλισμανική δίνη, μια στροβιλιζόμενη δύναμη ζωής που συμπυκνώνει το στοιχείο της φωτιάς.
Η ανεξάρτητη εικόνα της Θεάς
Στη Ραμαγιάνα (Ramayana), όταν ο σεβαστός πρίγκηπας Ράμα (Rama) ξεκίνησε να πολεμήσει τον ξακουστό δαίμονα Ράβανα (Ravana), πρώτα επικαλέστηκε τη θεά Ντούργκα (Durga). Ο κακός σκοτώθηκε τελικά, την τελευταία μέρα του μακάβριου αγώνα, που διήρκεσε δέκα ημέρες.
Στη μέση, άρρηκτη παράδοση, αυτό το περίστατικό γιορτάζεται ακόμη ως Ντούργκα-πούτζα (Durga-puja). Οι εκδηλώσεις διαρκούν εννέα ημέρες και κορυφώνονται τη δέκατη μέρα μΆ ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ινδίας, ονόματι Βιτζάγια Ντάσχμι (Vijaya Dashmi), που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Δέκατη Ημέρα της Νίκης».
Ας σημειωθεί, πως σε πολλά μέρη συνηθίζεται ακόμη να εορτάζεται με την ευκαιρία αυτή η ισχύς του στρατού και η συμβολική λατρεία των όπλων.
Πόσο πιο μεγαλόπρεπος παιάνας μπορεί να τραγουδηθεί για τη δύναμη και την δόξα της Θεάς; Είναι οι άνδρες που πηγαίνουν στον πόλεμο, αλλά πριν το κάνουν οφείλουν να επικαλεστούν τη Σάκτι, θεοποιημένη ως Θεά Ντούργκα.
Η λέξη Ντούργκα δημιουργήθηκε από το «Dur», που σημαίνει «δύσκολο» και το «ga», που σημαίνει «ενάντια». Η Ντούργκα δηλαδή είναι η νικηφόρος έκφανση της Σάκτι, η οποία δεν ανέχεται καμμία αντίσταση.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 55031031

Στις εικονογραφημένες αναπαραστάσεις της, η Ντούργκα επίσης, εμφανίζεται εξοπλισμένη με διάφορα όπλα, έτοιμη για μάχη. Πραγματικά, αρκετές αφηγηματικές περιγραφές την παρουσιάζουν αγωνιζόμενη με ένα αποκρουστικό δαιμονικό βούβαλο, αν και, παρά τη βασική αποκρουστική σύνθεση, η ίδια η θεά απεικονίζεται πάντα με μια ευχάριστη και σαγηνευτική έκφραση, μια εικόνα απόλυτης ομορφιάς.
Κατά το Σχάνκαρατσχάργια (Shankaracharya):
Ποια είσαι, ω Εσύ η Ωραιότερη! Εσύ η Ευοίωνη!
Εσύ, που τα χέρια σου κρατούν την απόλαυση μαζί και τον πόνο;
την σκιά του θανάτου μαζί και το ελιξήριο της αθανασίας,
Είναι αυτά η δόξα σου, ω Μητέρα!

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Durga5075928

Η θεά ενσωματώνει μέσα της τόσο τις δημιουργικές, όσο και τις καταστροφικές αρχές, οι οποίες δεν είναι παρά ένα και το αυτό. Ενώ η Ντούργκα είναι η πιο ικανή εικόνα στο να εκφράσει την άγρια και καταστροφική συμπεριφορά της Σάκτι, η Λάκσχμι είναι η πρότυπη θεά που φανερώνει τη δημιουργική της όψη.
Χωρίς εξαίρεση, η Λάκσχμι αναπαριστάται στην τέχνη με πλούσιο στήθος (συμβολίζοντας τις δυνάμεις της θρέψης, που διαθέτει) και φαρδείς γοφούς (υπογραμμίζοντας τη γονιμότητα και τις δυνατότητες τεκνοποίησης που διαθέτει). Και γιΆ αυτόν το λόγο εμφανίζεται σχεδόν πάντα μΆ ένα λωτό, σχηματίζοντας μία από τις πιο σημαντικές εικονογραφημένες εκδοχές της.
Η εικόνα της θεάς μόνης τονίζει πως η θεϊκή της ισχύ δεν εξαρτάται από την σχέση της με ένα σύζυγο-θεό, αλλά μάλλον φέρειτην ταυτότητά της μέσω της δικής της εντιμότητας και αρετής.
Ένα πετυχημένο επίθετο για τη Σάκτι σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο είναι «Σβάτάντργια» (Svatantrya), που σημαίνει ανεξαρτησία ή ελευθερία, υποδηλώνοντας πως η ύπαρξή της δεν εξαρτάται από οτιδήποτε μη συναφές προς την ίδια.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 85117910

Η Θεά και ο Θεός
Σε πολλές περιπτώσεις, η θεά εμφανίζεται ζευγαρωμένη με το θεό, ως σύζυγος με σύζυγο. Όπως σε ολάκερη την εικονογραφία της θεάς, έχει και αυτή η έκφανση μεταφορική σημασία. Λαμβάνοντας υπΆ όψιν για παράδειγμα, την πιο υποβλητική απΆ αυτές τις απεικονίσεις: η μεγάλη θεά Κάλι χορεύοντας πάνω στο πτώμα του συζύγου της Σίβα.
Αυτή είναι μια δήλωση της υπεροχής της θηλυκής θεϊκότητας και πράγματι, ο Σίβα απευθυνόμενος στη θεά σΆ ένα αρχαίο κείμενο λέει: «Εγώ, ο Κύριος των πάντων, είμαι ένα πτώμα χωρίς εσένα» και ο Κρίσνα (Krishna) εκμυστηρεύεται στη Ράντχα (Radha): «Χωρίς εσένα δεν έχω ζωή». Σκοπός εδώ, δεν είναι να παρουσιαστεί η θεά ως φονιάς των ανδρών, αλλά ως ισχύς (Shakti) του Σίβα, ο οποίος χωρίς αυτήν είναι αδύναμος σαν πτώμα.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Kali15172302

Το πτώμα του Σίβα μπορεί στην πραγματικότητα, να ερμηνευτεί ότι αναπαριστά τον Ταντρικό Μύστη καθώς εκτελεί μια από τις ασκήσεις του γιόγκα, την «σχαβάσανα» (shavasana) ή στάση του πτώματος, στην οποία ο γιόγκι ξαπλώνει με την πλάτη, εντελώς χαλαρωμένος σε σώμα και νου. Όλες οι ενέργειες του εγκαταλείπονται και συμβολικά, εξωτερικεύονται στη φιγούρα της Σάκτι που χορεύει επάνω του. Το νόημα είναι ότι καθώς είναι αποστασιοποιημένος από τη θηλυκή του πλευρά, ο γιόγκι είναι ελλιπής όσο και ένας νεκρός. Αυτή η πεποίθηση εκφράζεται με τούτα τα λόγια: ”Shivah shakti vihinah shavah”, δλδ: «Ο Σίβα στερημένος από τη Σάκτι είναι ένα πτώμα (shava)». Αυτή η δήλωση επαναλαμβάνεται στις περισσότερες Τάντρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Για να επανακτήσει τη Σάκτι του και να επιστρέψει από την κατάσταση σαν σε ύπνωση, η ενέργεια της θεάς πρέπει να τον κυριεύσει και να τον γεμίσει. Αυτή η μεταφυσική διαδικασία ενότητας απεικονίζεται παραστατικά μέσα στην ερωτική πράξη συνεύρεσης.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 75222846

Όμως, δεν είναι μία συνηθισμένη πράξη ερωτικής συνεύρεσης. Εδώ έχουμε τη γυναίκα πάνω στο αρσενικό. ΣΆ αυτήν την αντίστροφη σεξουαλική στάση, το θηλυκό διασκελίζει το αρσενικό και προκαλεί την κίνηση, είναι η κινητήρια δύναμη. Αυτή η αντίστροφη πράξη ερωτικής συνεύρεσης είναι γνωστή στα Σανσκριτικά ως viparita-rati. Υποδηλώνει τη θηλυκή προτροπή για δημιουργία ενότητας από τη διττότητα και την σταθερή της φιλοδοξία να ενωθεί με την αρσενική αρχή. Αυτό υπογραμμίζεται στην Γκαντχάρβα Τάντρα (Gandharva Tantra), όπου αναφέρεται ότι: «Εκείνη που είναι ο ήλιος, η σελήνη και η φωτιά, ξαπλώνει κάτω τον αρσενικό (purusha) και τον απολαμβάνει από πάνω». Εκείνη (η Shakti) είναι η ενεργητική ερωμένη ενός παθητικού Σίβα και η ένωση της μαζί του είναι κρίσιμη γιΆ αυτόν, ώστε να μπορέσει να διατρανώσει τη θεϊκότητα και τις δυνάμεις του.
Ο πρώτος κιόλας στίχος από το Ταντρικό κείμενο Σοννταργιαλαχάρι (Saundaryalahari) δηλώνει: «Αν ο Σίβα είναι ενωμένος με τη Σάκτι του, είναι ικανός να ασκήσει τις δυνάμεις του σαν ένας θεός. Αν όχι, ο θεός δεν έχει καν τη δύναμη να κινηθεί». Πραγματικά, εκείνη είναι η δύναμη, που κατοικεί σε κάθΆ έναν από τους αρσενικούς θεούς και η σπίθα που τους διεγείρει σε δράση. Στην πραγματικότητα, εκείνη είναι η Ισχύς Του. Αν δεχτούμε την αρχαία Ινδική διδαχή, πως η θειότητα ενυπάρχει σε κάθε άτομο, θα συνειδητοποίησουμε, ότι η Σάκτι είναι η έμφυτη ισχύς, που βρίσκεται στον κάθε ένα από μας. Είναι ανεξάρτητη από το φύλο του δεδομένου ατόμου.

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη 115268608

Μια άλλη γνωστή εικόνα που δείχνει τη θεά ως Σάκτι ενωμένη με το θεό της, είναι το Σίβα λίγκαμ (Shiva linga). Είναι μια σύνθετη εικόνα, που δείχνει ένα γιόνι και ένα λίνγκαμ (αρσενικό αναπαραγωγικό όργανο) ενωμένα μαζί.
Αν και συνήθως πιστεύεται πως το Σίβα-λίνγκαμ αναπαριστά το αρσενικό όργανο να εισχωρεί στο θηλυκό, μια πραγματική φυσική αξιολόγηση δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το γιόνι σχηματίζει το στήριγμα και η αφηρημένη γεωμετρική μορφή του ούρντχβα-λίνγκα (urdhvalinga: ιθύφαλλος), ορθώνεται μέσα από το γιόνι. Το λίνγκαμ δε εισχωρεί στο γιόνι (όπως πιστεύεται ευρέως), αλλά αναδύεται από αυτό.
Κατά την άποψη της ερευνήτριας Stella Kamrisch, αυτή η θεμελιώδης σχέση του λίνγκαμ με το γιόνι έχει συγκαλυφθεί από πατριαρχικές ερμηνείες.
ΠαρΆ όλα αυτά, το αιώνια δημιουργικό γιόνι καταφέρνει να επιβάλλει τον εαυτό του και για τη θεά ως Σάκτι, είναι η βασική δημιουργική μήτρα, που υποκρύπτεται σε όλα όσα υπάρχουν.

Nitin Kumar
Απόδοση στα ελληνικά Shakti

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη   Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Empty15.11.10 19:11

Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη Hindugodsardhanarishvar

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σίβα & Σάκτι στην Ινδική τέχνη
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Arts :: Fine-
Μετάβαση σε: