Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Οικολογικές λύσεις καθαρισμού

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 17:01

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Images?q=tbn:ANd9GcS3cuw4NNxueEZMzw1B3rY0jQPIyCozga4cPIRcAhyWGAzl7R_-

Οι λεκέδες
Αν και πλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά καθαρίζουν και τους πιο δύσκολους λεκέδες, εδώ υπάρχουν άμεσες γρήγορες κινήσεις, ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο και απόλυτα φυσικές.

Για κατάλευκα σεντόνια. Βουτήξτε τα σε γάλα. Αφήστε να στεγνώσουν στον ήλιο. Πλύνετε τα. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Σοκολάτα. Με οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό για υφάσματα από φυσικές ίνες. Με γλυκερίνη που ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό, για συνθετικά υφάσματα.
Κόλλα. Μερικές δεν βγαίνουν με τίποτε, όσες έχουν βάση από καουτσούκ, βγαίνουν με την βοήθεια της βαζελίνης και άλλες με λευκό ξύδι.
Μαρκαδόρος ή μπικ. Τρίψτε με οινόπνευμα ή με ένα διάλυμα με αμμωνία και γλυκερίνη. Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ.
Λεκές από σπανάκι. Φεύγει αν τρίψετε ωμή πατάτα πάνω του και μετά πλύνετε με σαπουνόνερο.
Το μέικ-απ φεύγει με σαπουνόνερο ή ζεστό γάλα..
Τα φρούτα. Με οινόπνευμα ή χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι.
Πίσσα. Απλώστε βούτυρο στον λεκέ ή λάδι. Μπορείτε να τρίψετε και το εξωτερικό φλούδι από πορτοκάλι. Αν μόλις κάνατε λιπαρό λεκέ σε βαμβακερό ύφασμα, απλώστε ένα κρόκο αυγού και το ξεπλύνετε, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Γρασίδι. Αν το ύφασμα αντέχει, χρησιμοποιείστε οινόπνευμα στους 90 βαθμούς.
Ιώδιο. Σε λευκά: Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα χλωρίου και ξυδιού (1/2 χλώριο για 4 λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι ξύδι. Αφήστε ένα τέταρτο και ξεβγάλετε. Στα μάλλινα ή μεταξωτά. Βρέξτε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε με ένα μίγμα από 2 νερό προς 1 μπλε οινόπνευμα.
Το αυγό εξαφανίζεται με οξυζενέ διαλυμένο σε νερό.
Μπογιά. Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές, βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν το πλύνετε.
Σκουριά. Το λεμόνι και εδώ κάνει θαύματα, είτε κόψετε μια φέτα και την βάλετε επάνω πριν σιδερώσετε, είτε μουσκέψετε το ύφασμα σε νερό με μαύρο σαπούνι και χυμό λεμονιού.
Αίμα. Μόνο με κρύο νερό. Βάλτε λευκό ξύδι ή νερό με αμμωνία. Ένα κόλπο για μεταξωτό ύφασμα είναι να τυλίξετε μία κλωστή στο δάκτυλο σας, να την βρέξετε με το σάλιο σας και να ταμπονάρετε με το δάκτυλό σας τον λεκέ ξανά και ξανά μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
Τσάι. Αν είναι πρόσφατος λεκές, τρίψτε με ένα λεμόνι. Αν είναι το ύφασμα μάλλινο ή μεταξωτό, διαλύστε έναν κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό, τρίψτε τον λεκέ. Ξεβγάλτε. Αν είναι παλιός λεκές, η γλυκερίνη σε νερό βοηθάει.
Ιδρώτας. Βουτήξτε το ρούχο σε νερό με ξύδι. Αν πρόκειται για ρούχο ανοιχτόχρωμο που δεν πλένεται, βουτήξτε τον λεκέ σε λίγο οινόπνευμα ζεσταμένο σε μπαιν μαρί. Ξεβγάλτε με ένα μίγμα μισό νερό, μισό οξυζενέ.
Κρασί (κόκκινο). Ρίξτε αμέσως αλάτι στον λεκέ, θα φύγει στο πρώτο πλύσιμο. Ή ρίξτε λευκό κρασί επάνω. Ή αν τυχαίνει να έχετε γάλα στην κατσαρόλα, βουτήξτε το λεκιασμένο ύφασμα μέσα. Αν έπεσε στο χαλί μας, ο αφρός ξυρίσματος είναι η εύκολη και γρήγορη λύση. Τον ρίχνουμε στο χαλί και μετά τον αφαιρούμε με ένα καθαρό και στεγνό σφουγγάρι.
Λάδι στα ρούχα. Ρίξτε αλάτι στον λεκέ. Αφήστε το για μισή ώρα. Μετά μπορείτε να το πλύνετε. Λάδι στο βελούδινο σακάκι; Τρίψτε στην ανάποδη του υφάσματος μισό φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και ο λεκές θα βγει.

Φυσικά καθαριστικά και αρωματικά.

Καθάρισμα φούρνου μικροκυμάτων. Βάλτε ένα μπολάκι με νερό και φέτες λεμόνι για 5΄ ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο και μετά περάστε με το βετέξ και καθαρίστε.
Αντισηπτικό κουζίνας. Καθαρίστε τις επιφάνειες της κουζίνας με μία αλοιφή σόδας (την φτιάχνετε εσείς με μισό λεμόνι, νερό και σόδα), την αφήνετε και μετά καθαρίζετε την κουζίνα. Μετά βρέξτε ένα βετέξ με ξύδι και περάστε τις επιφάνειες. Αποτελεί ένα φυσικό δυνατό οξύ για καταστροφή μικροβίων, όπως και το λεμόνι. Δεν το χρησιμοποιούμε σε μάρμαρο γιατί τα οξέα διαβρώνουν τις μαρμάρινες επιφάνειες.
Αρωματικό ντουλάπας. Σε ένα τούλι βάζουμε φύλλο δάφνης, ξύλο κανέλας, φασκόμηλο, μαύρο πιπέρι, ωμό ρύζι (για να μαζεύει την υγρασία).
Μυρωδιά στο ψυγείο. 1η λύση: Για να μη μυρίζει το ψυγείο βάζουμε ένα ποτηράκι μαγειρική σόδα. 2η λύση: Αδειάζουμε μια λεμονόκουπα από την ψίχα και την γεμίζουμε με χοντρό αλάτι. Το λεμόνι σκορπάει μυρωδιά φρεσκάδας και το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές.
Πλυντήριο πιάτων. Για να μην ακριβοπληρώνουμε τα αρωματικά πλυντηρίου, βάζουμε μισό λεμόνι στο πλυντήριο για περίπου 5 πλύσεις και το ανανεώνουμε!!!!! Μυρωδιά σκέτη φρεσκάδα!!!
Αρωματικό σπιτιού. Βάζουμε ένα κατσαρόλι στο μάτι ή ένα σκεύος πάνω στο καλοριφέρ, με νερό, φέτες πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο και το αφήνουμε να σιγοβράζει.
Μυρίζει άσχημα το σιφόνι του νεροχύτη; Ρίξτε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη στο σιφόνι και μετά μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε να περάσουν κανά δύο λεπτά και ανοίξτε την βρύση να τρέξει αρκετά. Επαναλάβετε εφόσον χρειάζεται.
Καθαρισμός επιφανειών χρωμίου. Σε χαρτί κουζίνας ρίχνουμε λάδι φαγητού ή λάδι βρεφικό και τρίβουμε πάνω στις επιφάνειες με κυκλικές κινήσεις. Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζουμε, γυαλίζουμε και δύσκολα ξαναπιάνουν σκόνη.
Μυρωδιά τσιγάρου. Όταν καπνίζουμε, για να μην μυρίζει το σπίτι μας, βάζουμε στο τασάκι μια καλή κουταλιά της σούπας μαγειρικής σόδα με πολύ λίγη βανίλια. Για να φύγει η μυρωδιά από σβησμένη πίπα πλένετε την πίπα με λίγο κονιάκ ανακατεμένο με ζάχαρη.
Για καθαρά σταχτοδοχεία. Περνάτε κάθε τόσο με παρκετίνη για πατώματα, έτσι απορροφούν λιγότερο την μυρωδιά του καπνού.
Αρωματικό σκούπισμα. Για να μυρίζει όμορφα το σπίτι μας όταν σκουπίζουμε, αδειάζουμε στο πάτωμα βανίλια σε σκόνη και την τραβάμε με την ηλεκτρική σκούπα . Από εκείνη την ώρα, κάθε φορά που θα βάζουμε σκούπα το σπίτι μας θα μυρίζει βανίλια.
Ηλεκτρικός φούρνος. Ένας φυσικός τρόπος να τον κάνετε να λάμψει είναι να βάλετε ένα λεκανάκι με αμμωνία και να το αφήσετε όλη την νύχτα. Την άλλη ημέρα συμπληρώστε νερό και με ένα σφουγγάρι περάστε τα τοιχώματα.
Για ευωδιαστά συρτάρια. Μουσκέψτε ένα βαμβάκι με αρωματικά έλαια και σκουπίστε με αυτό το εσωτερικό των συρταριών σας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ένα τούλινο σακουλάκι με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών.
Παπουτσοθήκη. Για να μην μυρίζει άσχημα, βάλτε μέσα ένα μπωλ ή ένα κουτάκι με σόδα φαγητού
Πατημένο πέλος χαλιού. Για να σηκωθεί το πέλος από τα χαλιά στα σημεία που πατιέται από έπιπλα, βάλτε επάνω στο σημείο 2 παγάκια και αφήστε το έτσι. Την επόμενη ημέρα τα παγάκια θα έχουν λιώσει, το πέλος θα έχει μαλακώσει και θα έχει σηκωθεί.
Καθαρό ενυδρείο. Όχι απορρυπαντικά. Ρίξτε σε ένα σφουγγάρι λίγη σόδα και αλάτι, τρίψτε με αυτό το γυαλί και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Έπεσε αίμα στο χαλί; Βρέξτε ένα πανάκι με νερό όπου διαλύσατε μια ασπιρίνη. Καλύψτε το λεκέ με αυτό το πανί και αφήστε το για λίγο. Στη συνέχεια στεγνώστε προσεκτικά το χαλί και θα είναι όπως πριν.
Αστραφτερά πλακάκια μπάνιου. Τρίψτε τα με λίγη μαγειρικά σόδα ή αφού τα πλύνετε με νερό περάστε τα με ένα πανάκι ποτισμένο με οινόπνευμα.
Εμετός στο χαλί; Βουρτσίστε ελαφρά με διάλυμα νερού και ξυδιού ή καθαρού οινοπνεύματος σε ίση αναλογία και πλύντε με απορρυπαντικό.
Ξεθώριασε το μαύρο χρώμα του πουλόβερ σας; Βουτήξτε το σε νερό που βράσατε σπανάκι. Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να ζωντανέψετε το μαύρο χρώμα του.

Διάφορα τρυκ
Για να καθαρίσετε ένα μπουκάλι που περιείχε λάδι, ρίξτε μέσα κατακάθι από καφέ, όσο είναι ακόμα ζεστό. Ανακινήστε με δύναμη. Ξεβγάλετε.
Για να καθαρίσετε κάτι μπρούτζινο, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα και πετρέλαιο.
Για να καθαρίσετε τα μάτια της κουζίνας, δοκιμάστε περάστε τα πρώτα με ξύδι και στη συνέχεια τρίψτε με ένα συρματάκι που δεν χαράζει βουτηγμένο στο λεμόνι.
Για να γυαλίσουν οι βρύσες σας, τρίψτε τις με μπλε οινόπνευμα και μετά με ένα πανί στο οποίο έχετε πασπαλίσει αλεύρι.
Ο χαλκός συνήθως καθαρίζεται με ωμό κρεμμύδι, αλλά και το βραστό κρασί είναι αποτελεσματικό.
Πριν πλύνετε τις κουρτίνες σας, βουτήξτε τις σε αλμυρό νερό, για απόλυτη καθαριότητα. Αν δεν το κάνετε ξεπλύνετε τις ρίχνοντας στο νερό λίγες σταγόνες οξυζενέ.
Για να γλιστρούν τα γαντζάκια στα κουρτινόξυλα, περάστε τα με σπρέυ επίπλων.
Για να καθαρίσετε τους πίνακες σας χρησιμοποιήστε ωμή πατάτα.
Για να καθαρίσετε τα μάρμαρα, ποτέ χλωρίνη, αλλά χυμό λεμονιού με αλάτι.
Για να βγάλετε τα υπολείμματα από σιλικόνη, χρησιμοποιείστε ωμή πατάτα και μετά τρίψτε με σκληρό σφουγγάρι πιάτων

Κοσμήματα
Για να επαναφέρετε τα κοσμήματα σας από ελεφαντόδοντο, τρίψτε τα με λεμόνι και λεπτό αλάτι και μετά σκουπίστε. Μια άλλη λύση είναι να τα βουτήξετε σε γάλα. Θα εκπλαγείτε.
Για να επανέλθει το τυρκουάζ χρώμα στο δακτυλίδι/μενταγιόν σας, βουτήξτε το για μισή ώρα σε καθαρή αμμωνία.
Τα χρυσαφικά με πέτρες αποκτούν λάμψη αν τα βουτήξετε για λίγο σε οινόπνευμα 90 βαθμών, τα τρίψετε με ένα λινό πανί και τα στεγνώσετε με το πιστολάκι.
Το διαμάντι ή άκουα μαρίνα, καθαρίζονται με σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα. Ξεβγάλτε και στεγνώστε με το πιστολάκι.
Ο νεφρίτης (jade) αποκτά την χαμένη του λάμψη με μία παραμονή στο ψυγείο.
Τα ατσάλινα είδη καθαρίζονται με ξύδι και καπνιά.


star


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις 27.06.13 18:58, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 17:04

Χημικός πόλεμος… μέσα στο σπίτι

Η οικολογία είναι στάση ζωής και δεν είναι λογικό από τη μία να διαδηλώνουμε για να κλείσει ένα εργοστάσιο, που εκλύει «φονικά» αέρια για το όζον της ατμόσφαιρας και από την άλλη να κηρύττουμε έναν «χημικό πόλεμο» -μέσα στο σπίτι μας-, στο όνομα της καθαριότητας ή να ρυπαίνουμε τις θάλασσες μας στο όνομα μιας αστραφτερής πλύσης.

Τα απορρυπαντικά

Η εποχή του σαπουνιού και του ενεργού άνθρακα, από τη στάχτη του τζακιού, αποτελεί παρελθόν.

Σήμερα, τα απορρυπαντικά -σκόνες και υγρά- συντροφεύουν τη νοικοκυρά, στο έργο της πλύσης.

Είναι ενδεικτικό, ότι περισσότερα από χίλια ευρώ που πληρώνει -ετησίως- κάθε ελληνικό νοικοκυριό μόνον για τα απορρυπαντικά ρούχων, συντηρώντας έτσι μία ανθηρή βιομηχανία, με πάνω από 22 επώνυμες μάρκες, των οποίων ο διαφημιστικός τζίρος -κάθε χρόνο- φθάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια. ευρώ

(Οι πωλήσεις απορρυπαντικών ρούχων, στην Ελλάδα, υπολογίζεται : το 1981 σε 19.000 τόνους, το 1991 σε 49.700 τόνους και το 2001 σε 74.300 τόνους).

Όλα τα συμβατικά απορρυπαντικά βασίζουν τη σύνθεση τους στα παράγωγα πετρελαίου και στα φωσφορικά άλατα. Αποτέλεσμα, η ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, που δέχονται -εκτός όλων των άλλων – και τα απόνερα της πλύσης.

Έτσι, -και στο βαθμό που η απόπειρα των επιστημόνων, από τη μακρινή Ιαπωνία, να «πλύνουν» με υπέρηχους, απέτυχε- η μόνη λύση για την προστασία του υγρού περιβάλλοντος είναι τα οικολογικά απορρυπαντικά.

Οι επιπτώσεις

Υπολογίζεται, ότι για κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν, περίπου, 4-5 κιλά απορρυπαντικού, σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει, ότι ο Σαρωνικός κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200.000 τόνους από απόνερα, με απορρυπαντικά που δεν διασπώνται. Αποτέλεσμα, είναι το φαινόμενο του «ευτροφισμού», κατά τη διαδικασία του οποίου επικρατούν κάποια μόνον είδη, της θαλάσσιας χλωρίδας, τα οποία «τρέφονται» με τα φωσφορικά άλατα των συμβατικών απορρυπαντικών και κατά τον «γιγαντισμό» τους απορροφούν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, «κλέβοντας» -μ΄ αυτόν τον τρόπο- την ανάσα από τα ψάρια και από τα άλλα θαλάσσια φυτά.

Η σύνθεση των συμβατικών απορρυπαντικών αποτελείται κατά 10-15% από αποσκληρυντικά, 30-40% από λευκαντικά, κατά 20-30% από αντιοξειδωτικά του πλυντηρίου, κατά 3-5% από οπτικά λευκαντικά και κατά 0,1-1% από αρώματα και χρωστικές ουσίες.

Βέβαια, η ποσοστιαία σύνθεση παραλλάζει ανάλογα με τη μάρκα και τη γενιά του απορρυπαντικού. Το 1960, για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία HENKELS εισάγει τη χρήση των φωσφορικών αλάτων στις σκόνες πλυντηρίων. Τις δύο επόμενες δεκαετίες, εγκαταλείπεται το φυσικό τασιενεργό, που είναι το σαπούνι και επιλέγονται τα συνθετικά.

Στη δεκαετία του 1980, ανακαλύπτονται τα κατιονικά τασιενεργά, τα οποία εξασφαλίζουν την απαλότητα στα ρούχα, αλλά είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Σύμφωνα με το νόμο, τα τασιενεργά θα πρέπει να αποικοδομούνται ( δεν σημαίνει την τέλεια διάσπαση, αλλά τη μη δημιουργία αφρού στην επιφάνεια της θάλασσας) κατά 80%, μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες και το υπόλοιπο 20% μέσα στις τρεις επόμενες. Η ίδια διάταξη περιορίζει και τη χρήση φωσφορικών αλάτων, αλλά δεν κάνει λόγο για τα προϊόντα της διάσπασης, που ενεργοποιούν τα βαρέα μέταλλα, που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι αυτού του είδους η ρύπανση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ποσότητες των τοξικών λυμάτων και των πετρελαιοειδών, που ρίχνονται -χωρίς επεξεργασία- στο υγρό στοιχείο.

Τα οικολογικά απορρυπαντικά

Η σύνθεση των οικολογικών απορρυπαντικών ποικίλει και εξαρτάται από την επιλογή των φυσικών στοιχείων, από τον κατασκευαστή. Κυρίως, παράγονται από φυτικές ύλες, οι οποίες προέρχονται από κοκοφοινικοπυρηνέλαιο (λάδι από το κουκούτσι των χουρμάδων- αλλά και από παράγωγα που προέρχονται από τη ζάχαρη τις πατάτες, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Η κάθε νέα «πατέντα», οικολογικού απορρυπαντικού, εγκρίνεται και πιστοποιείται από τους οργανισμούς πιστοποίησης οικολογικών προϊόντων, που υπάρχουν, σε κάθε χώρα.

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία -για τα συμβατικά απορρυπαντικά υπάρχει-, που να καθορίζει τη σύνθεση των οικολογικών απορρυπαντικών.

Στην ελληνική αγορά -σήμερα- κυκλοφορούν 4-5 εισαγόμενα οικολογικά απορρυπαντικά και αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων σειρών καθαριστικών -δηλαδή η ίδια εταιρεία εισάγει καθαριστικά σπιτιού, αλλά και σκόνες ή υγρά για πλυντήρια, ρούχων και πιάτων.

Τα οικολογικά απορρυπαντικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, σε ότι αφορά την πλύση, δεν ρυπαίνουν το υγρό στοιχείο -βιοδιασπώνται περισσότερο από 90%-, αλλά είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά.

Το πρώτο οικολογικό απορρυπαντικό «έφθασε» στη χώρα μας, το 1992, από τη HENKELS, χωρίς όμως να τύχει της προσοχής του καταναλωτικού κοινού.

Παρά τα 400 εκατομμύρια δραχμές, που απετέλεσαν το διαφημιστικό τζίρο του προϊόντος αυτού, -για τον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στην ελληνική αγορά- δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 1% στις προτιμήσεις των νοικοκυρών.

Τα καθαριστικά

Η χημεία «κυκλώνει» ολοένα τη ζωή μας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια χημικές ενώσεις και ότι ο καθένας μας έρχεται σε επαφή με 60-70.000 χημικές ενώσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εκφράζουν υπόνοιες για 22.000 χημικές -σε ότι αφορά την καρκινογόνο δράση τους-, ενώ για περίπου 2.000 έχει αποδειχθεί η φονική τους δράση. Αυτό το «χημικό πλαίσιο» αφορά την ανθρωπότητα.

Στο μικρόκοσμο του σπιτιού μας, όμως, -με ελάχιστη προσπάθεια- μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα λιγότερο χημικό περιβάλλον.

Τι περιέχουν

Καθαριστικά τουαλέτας: Είναι από τα πλέον τοξικά καθαριστικά, καθώς περιέχουν από τις πλέον δραστικές ενώσεις. Συνήθως, περιέχουν σκόνη μαρμάρου ή άμμο και σκόνη ελαφρόπετρας ή κιμωλία. Για να λευκαίνουν περιέχουν χημικά υπερλευκαντικά, υποχλωρικό κάλλιο ή νάτριο. Για να απολυμαίνουν περιέχουν χλώριο, φορμαλδεϋδη ή φαινόλη, αλλά και χημικές αρωματικές ουσίες, για καλή οσμή -το υπόλοιπο, περίπου 35% , είναι νερό. Η ταυτόχρονη «απελευθέρωση» του χλωρίου με τη φορμαλδεϋδη και τις χημικές αρωματικές ουσίες δημιουργεί τοξικότατα αέρια. (Το 1918, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο πέθαναν 85.000 στρατιώτες από χημικά αέρια, που ως βάση είχαν το χλώριο. Εξάλλου, «γνωστός» είναι ο βήχας και το άσθμα των καθαριστριών).

Καθαριστικά σπιτιού: Τα καθαριστικά αυτά έχουν ως βάση αποκλειστικά το χλώριο. Όταν η χλωρίνη αναμιχθεί με άλλα καθαριστικά δημιουργούνται αέρια, όπως το φωσγένιο (χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο), χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας (τοξικό) και χλωροαιθυλένιο (καρκινογόνο). Συχνά, οι νοικοκυρές, που κάνουν αυτές τις μίξεις παθαίνουν «χλωριοακμή», που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του δέρματος, έντονη φαγούρα και πυώδη σπυράκια.

Αποφρακτικά αποχετεύσεων : Περιέχουν ισχυρά αλκαλικά (30-100% υδροξείδιο του καλίου ή του νατρίου) με ρινίσματα αλουμινίου ή μαγνησίου για ν’ αναπτύσσεται θερμότητα, μέχρι 80 βαθμούς Κελσίου. Τα αλκαλικά είναι πολύ καυστικά για το δέρμα και τα παραγόμενα αέρια, από την απόφραξη είναι ιδιαίτερα τοξικά.

Καθαριστικά τζαμιών: Περιέχουν, μέχρι 40% οινόπνευμα, επιφανειοδραστικές ουσίες -κυρίως αμμωνία, που είναι επικίνδυνη για τα μάτια. Άλλα καθαριστικά, για τζάμια, περιέχουν υδροξείδιο του καλίου θειικό ή φωσφορικό νάτριο και οξικό οξύ.

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού

Για την καθαριότητα του σπιτιού : Να αποφεύγεται αυστηρά η χρήση καθαριστικών, που περιέχουν χλώριο.

Τα μικρόβια και οι μύκητες, που θα έρθουν σε επαφή μαζί του δεν σκοτώνονται ακαριαία -απαιτείται χρόνος και μεγάλη ποσότητα.

Εάν η ποσότητα του χλωρίου είναι μικρή τότε οι μικροοργανισμοί σταματούν την ανάπτυξη τους, αλλά δεν πεθαίνουν.

Εάν πάλι είναι αρκετή για να τα εξοντώσει, τότε όσα προλαβαίνουν να γεννήσουν δημιουργούν ανθεκτικότερες γενιές μικροβίων.

Υπάρχουν στην αγορά σκόνες και υγρά καθαρισμού, που δεν περιέχουν χλώριο. Ωστόσο, ένας κουβάς ζεστό νερό με δύο ποτήρια λευκό ξύδι εξασφαλίζουν στο σφουγγάρισμα απολυμαντικές ιδιότητες.

Η μυρουδιά, από το ξύδι, αδρανοποιεί τους μικροοργανισμούς και στις περισσότερες περιπτώσεις σταματά την αναπαραγωγική τους δυνατότητα. Εκείνο που δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνάμε είναι ότι το σπίτι δεν είναι νοσοκομείο.

Τα παιδιά, που μεγαλώνουν σ ένα σπίτι, που έχει απολυμανθεί με «βαριά» υλικά, κινδυνεύουν όταν βρεθούν στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι «αθώο» από ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς.

Για να καθαρίσετε το μπάνιο σας: Χρησιμοποιείται υγρό σαπούνι ή οικολογικό καθαριστικό.

Θα πρέπει, βέβαια, να μπείτε στον κόπο να το τρίψετε καλά με μία βούρτσα.

Στους «δύσκολους λεκέδες» του μπάνιου απλώστε μισό κουταλάκι σόδα φαγητού και αφήστε την περίπου μία ώρα, πάνω στο λεκέ και στη συνέχεια τρίψετε καλά.

Για τα άλατα και το πουρί της τουαλέτας: Τα άλατα και το πουρί της τουαλέτας είναι οι πλέον «σκληρή» βρωμιά, που καλείται ν΄ αντιμετωπίσει η νοικοκυρά.

Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα οικολογικά καθαριστικά τότε μπορούμε να εμπιστευτούμε το λευκό ξύδι.

Το αφήνουμε να δράσει για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τρίβουμε καλά τη λεκάνη με βούρτσα.

Ο συχνός καθαρισμός με ξίδι, εξασφαλίζει την απολύμανση της λεκάνης και δεν της επιτρέπει να πιάσει «σκληρά» άλατα.

Για τους βουλωμένους νιπτήρες ή τα μπάνια: Προτείνονται τα προληπτικά μέτρα, δηλαδή η χρήση σπιράλ και η καλή συνήθεια να μην πετάμε χαρτιά και άλλα αντικείμενα μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας.

Ως μέσον απόφραξης, η παραδοσιακή βεντούζα ή το ξεβίδωμα του σωλήνα και η χρήση ενός σύρματος δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν.

Για τη συντήρηση των σωλήνων χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και λίγο υγρό σαπούνι. Υπάρχουν, βέβαια, στην αγορά και οικολογικές σκόνες ή υγρά που βοηθούν την απόφραξη και την καθαριότητα των σωλήνων.

Και η πιο σοφή συμβουλή: Μην αφήνεται τους σωλήνες να φράξουν εντελώς, για ν΄ ασχοληθείτε μαζί τους.

Για τον καθαρισμό των τζαμιών: Κατ΄ αρχήν εάν πέσει στα μάτια σας το καθαριστικό υγρό τζαμιών, που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, ξεπλύνετε τα με άφθονο νερό για ν΄ αποφύγετε τις συνέπειες της αμμωνίας.

Κατ΄ άλλα, αγοράστε ένα ψεκαστικό πλαστικό μπουκάλι -αυτό που χρησιμοποιούμε στο ράντισμα ή στο σιδέρωμα -και ρίξετε μέσα μισή δακτυλήθρα καθαριστικό για τα πιάτα και μισό ποτήρι λευκό οινόπνευμα.

Ανακινήστε καλά, ψεκάστε και σκουπίστε με χαρτί. Η άλλη λύση είναι να εμπιστευτείτε οικολογικό καθαριστικό, που δεν περιέχει αμμωνία.


star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 17:19

Μια μαγική λευκή σκόνη.

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού %CE%91%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B1%CF%82

Πολύτιμη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όπου κι άν θέλεις να την τοποθετήσεις μόνο καλό μπορεί να κάνει. Μην την υποτιμάτε, βάλτε την στην ζωή σας και απολαύστε τα έργα της. Κι αν ακόμα το ψάχνετε μιλάμε για την Μαγειρική Σόδα.

1. Αν ψάχνετε ένα απόλυτα φυσικό σαπούνι για τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ήδη το έχετε στο ντουλάπι σας. Τρίψτε τα με λίγη σόδα και στη συνέχεια ξεβγάλτε τα καλά με νερό.

2. Κάψατε το φαγητό και η κατσαρόλα δεν καθαρίζει; Γεμίστε τη με νερό και ενώ βράζει, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας σόδα και αφήστε τη για 10΄ πριν την πλύνετε με απορρυπαντικό πιάτων. Η σόδα κάνει μικρά θαύματα!

3. Για πιο λευκά… λευκά, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σόδα στο απορρυπαντικό σας σε κάθε πλύση και πείτε «αντίο» στο γάριασμα.

4. Αν, ακόμα και μετά την αλλαγή του φίλτρου και της σακούλας, η ηλεκτρική σκούπα σας έχει μια περίεργη μυρωδιά, ρουφήξτε με αυτή 4-5 κουταλιές της σούπας σόδα που θα απορροφήσει τις οσμές.5. Χρησιμοποιήστε τη σαν φυσικό αποσμητικό για τα παπούτσια σας. Βάλτε λίγη σόδα στο εσωτερικό τους μόλις τα βγάλετε και τινάξτε τα καλά την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τα φορέσετε.

6. Αχρείαστη να είναι, λίγη σόδα μπορεί να σβήσει μια μικρή φωτιά στην κουζίνα.

7. Η μυρωδιά στα χέρια από το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τα ψάρια γίνεται παρελθόν αν τα τρίψετε με λίγη μαγειρική σόδα και ελάχιστο χλιαρό νερό.

8. Ζωντανέψτε τα χρώματα των χαλιών και απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές πασπαλίζοντάς τα κάθε μήνα με μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να δράσει ένα ολόκληρο βράδυ και στη συνέχεια σκουπίστε με την ηλεκτρική.

9. Το ξέρατε ότι το σφουγγάρι που χρησιμοποιείτε μπορεί εύκολα να γίνει εστία μικροβίων; Ετοιμάστε ένα διάλυμμα με 4 κουταλιές της σούπας σόδα και 250 ml νερό, βουτήξτε το σφουγγάρι σας σε αυτό και βάλτε το για 2΄ στο φούρνο μικροκυμάτων.

10. Φτιάξτε τη δική σας πανίσχυρη καθαριστική κρέμα για την μπανιέρα αναμειγνύοντας σόδα, αλάτι και υγρό σαπούνι πιάτων. Τρίψτε με αυτή την επιφάνειά της, αφήστε τη να δράσει και ξεβγάλτε καλά.

11. Απολέπιση για το δέρμα σας με πάστα σόδας. Ανακατέψτε 3 μέρη μαγειρική σόδα σε 1 μέρος νερού. Τρίψτε την πάστα σε οποιαδήποτε από τις περιοχές του δέρματος που αισθάνεστε ότι είναι ξηρό και τραχύ, όπως αγκώνες στα γόνατα, τα πόδια και τα χέρια. θα κάνει το δέρμα απαλό και ανανεωμένο. (Σχόλιο «τροφής»: Ακόμη καλλίτερα κρατήστε το «κλούφι» από ένα στυμμένο λεμόνι, ρίχνουμε την σόδα στο εσωτερικό του και τρίβουμε με αυτό τους αγκώνες!)12. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού, μαγειρική σόδα στο σαμπουάν σας. Πλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως, αλλά αφήστε το σαμπουάν για μερικά λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Η μαγειρική σόδα βοηθά να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα στάιλινγκ και σαπουνιού που μπορεί να έχουν μείνει στα μαλλιά σας

13. Τρίψτε τα νύχια σας με μαγειρική σόδα και νερό για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και την βρωμιά. Για μια πλήρη απολέπιση νυχιών, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα.

14. Προσθέστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε ένα ζεστό μπάνιο για ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Η μαγειρική σόδα θα εξουδετερώσει την οσμή του σώματος, φεύγει ο ιδρώτας και μαλακώνει το δέρμα σας. Η ενυδάτωση σε μαγειρική σόδα είναι ιδιαίτερα καλή για το δέρμα με εξανθήματα, πληγές ή φαγούρα, ξηροδερμία.

15. Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας συνδυάζοντας σόδα και ξύδι.

16. Εξοντώστε τα ακάρεα στο στρώμα και στο χαλί σας! Ρίξτε μαγειρική σόδα στο στρώμα ή στο χαλί σας κι αφήστε το όλη τη νύχτα. Στο στρώμα μπορείτε να το αφήσετε το πρωί έστω και 2 ώρες.


star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 17:31

Γυαλίστε τα έπιπλα

Τα έπιπλα που έχει ο καθένας σπίτι του, σίγουρα δεν είναι αντικείμενα που μπορεί να αλλάζει κάθε σεζόν. Χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να τα κρατήσει κάποιος για αρκετά χρόνια στο σαλόνι του. Ένας… υγιεινός και φυσικός τρόπος για να διατηρήσετε τη ζωντάνια και τη γυαλάδα τους, είναι να αναμίξετε 2 μέρη ελαιόλαδο με ένα μέρος λεμόνι ή λευκό ξύδι σε ένα μπουκάλι.

Ανακινήστε το μείγμα και έπειτα ψεκάστε τα έπιπλά σας. Αφήστε το να δράσει για ένα με δύο λεπτά και κατόπιν σκουπίστε με μία καθαρή πετσέτα. Αν πάλι ανήκετε στους πιο ανυπόμονους, βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα κομμάτι βαμβάκι και αλείψτε τα έπιπλά σας. Αφαιρέστε με μία καθαρή πετσέτα το επιπλέον λάδι. Την τακτική του λαδιού μπορείτε να την εφαρμόσετε σε έπιπλα με ξύλο ή δέρμα, αλλά προσοχή θυμηθείτε να αφαιρέσετε το επιπλέον λάδι, γιατί… γλιστράει.

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 18:40

Διώχνουμε τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι, φυσικά!

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού %25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1+%25CE%25B4%25CF%2585%25CF%2583%25CE%25AC%25CF%2581%25CE%25B5%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B5%25CF%2582+%25CE%25BF%25CF%2583%25CE%25BC%25CE%25AD%25CF%2582

Θα σας έχει τύχει σίγουρα! Πρόκειται για τις δυσάρεστες οσμές στο σπίτι, που όσο και καθαρό να είναι, πολλές φορές οι οσμές δεν μπορούν να εξαφανισθούν, απλά γιατί έχουν "ποτίσει" τις επιφάνειες. Τα αποσμητικά χώρου είναι γνωστό, ότι δεν εξουδετερώνουν τις οσμές, αλλά απλά τις καλύπτουν και αυτό για λίγο. Οσμές από το μαγείρεμα και από τα οικόσιτα ζωάκια, οσμές τσιγάρου, κάδοι απορριμάτων, κλειστά ντουλάπια, οποιαδήποτε μυρωδιά επιμένει και αντιστέκεται στα καθαριστικά, μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα:

Καθαρίστε με ξύδι τις ανθεκτικές, μη απορροφητικές επιφάνειες, όπως είναι οι υάλινες ή οι ανοξείδωτες επιφάνειες (πάγκοι κουζίνας, νεροχύτες, ντουλάπια, πλακάκια, δάπεδα, τζάμια κλπ). Μην ανησυχείτε, η μυρωδιά του ξυδιού θα εξαφανισθεί πολύ γρήγορα, μαζί με τις οσμές, μόλις σκουπίσετε ξανά τις επιφάνειες, αυτή την φορά με ένα πανί, βρεγμένο με νερό. Ακόμα και επιφάνειες με σχετική απορροφητικότητα (π.χ. ξύλινες επιφάνειες) μπορούν να καθαρισθούν με ξύδι, μόνο που στην περίπτωση αυτή, η μυρωδιά του ξυδιού, θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να εξαερωθεί και να φύγει.
Πασπαλίστε με μαγειρική σόδα τους καναπέδες, τις πολυθρόνες, τα μαξιλάρια, τα χαλιά, τις κουρτίνες, τα στρώματα και τα ρούχα και απορροφήστε την στην συνέχεια με την ηλεκτρική σκούπα.
Αφήστε μπουκαλάκια και βαζάκια ανοιχτά, χωρίς καπάκι ή μπολάκια με ξύδι κοντά στα σημεία, που εντοπίζετε τις οσμές. Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει και η μυρωδιά του ξυδιού θα εξαφανισθεί, μόλις κλείσετε και απομακρύνετε το μπουκαλάκι ή το μπωλάκι.
Όπου δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τοποθετήσετε μπουκαλάκια π.χ. στο αυτοκίνητο, βρέξτε με το ξύδι λίγο βαμβάκι ή ένα πετσετάκι και τοποθετήστε το σε ένα δοχείο, ανοιχτό. Θα απορροφήσει τις οσμές και θα φρεσκάρει την ατμόσφαιρα, ακόμη και από τις οσμές του τσιγάρου.
Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα στις ταπετσαρίες, στα πατάκια και στον ουρανό του αυτοκινήτου και σκουπίστε την με το ηλεκτρικό σκουπάκι, για να εξαλείψετε κάθε είδος δυσάρεστης οσμής από το αυτοκίνητο σας. Μια καλή ιδέα είναι, να το κάνετε όταν πάτε το αυτοκίνητο για πλύσιμο, όπου αναγκαστικά θα σας το καθαρίσουν με την ηλεκτρική σκούπα.
Αν η οσμή προέρχεται από τους νεροχύτες και τους νιπτήρες, αναμίξτε ίση ποσότητα από ξύδι και μαγειρική σόδα και ρίξτε το διάλυμα, που στο μεταξύ θα έχει αφρίσει, μέσα στον νεροχύτη ή τον νιπτήρα. Αφήστε να δράσει, 20-30 λεπτά και αφήστε άφθονο καυτό νερό να τρέξει, παρασύροντας μαζί του τους ρύπους και μαζί μ' αυτούς και τις οσμές.
Τέλος το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υφάσματα, όπως είναι οι καναπέδες, με κάποιες προϋποθέσεις. Γεμίζουμε ένα μπουκάλι σπρέϋ με ξύδι και ψεκάζουμε, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι τα χρώματα είναι ανθεκτικά και βεβαίως το ξύδι να είναι άσπρο. Με τον τρόπο αυτό, η μυρωδιά του ξυδιού δεν θα φύγει αμέσως και ο καλός αερισμός του χώρου είναι απαραίτητος, για να επιταχύνει την εξαέρωση του.
Εξαφανίστε τις δυσάρεστες μυρωδιές στην κουζίνα βράζοντας σε λίγο νερό ξυλαράκια κανέλα, γαρίφαλα ή και τα δύο μαζί.
Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα, γεμίστε το με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού. Κλείστε το καλά και αφήστε το για είκοσι λεπτά. Ξεβγάλτε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά. Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.
Πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι ρίχνουμε δυο-τρεις σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο θέλουμε και το τοποθετούμε πάνω σε ένα καλοριφέρ. κάθε φορά που ανάβουμε το καλοριφέρ, το σπίτι θα μοσχοβολάει φυσικά και οικονομικά.
Αν καπνίζουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο τασάκι μια βανίλια (σκόνη). Έτσι αντί για τσιγάρο το σπίτι θα έχει την μυρωδιά της βανίλιας.
Για να έχετε πάντα ένα ευχάριστο, διακριτικό και υγιεινό άρωμα στο σπίτι, χρειάζονται δύο δόσεις βανίλιας, που βάζουμε στα γλύκα και η ηλεκτρική σκούπα. Ρουφήξτε τη σκόνη βανίλιας με τη σκούπα την ώρα που καθαρίζετε το σπίτι. Όταν τελειώσετε, το άρωμά της θα διαχέεται ευχάριστα παντού. Στα επόμενα σκουπίσματα δεν χρειάζεται να προσθέσετε ξανά βανίλια.
Ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα σε ένα ράφι του ψυγείου ή σε κάποιο ντουλάπι θα τα διατηρήσει καθαρά από οσμές. Μην ξεχνάτε να την αντικαθιστάτε κάθε δύο μήνες, ρίχνοντας την παλιά σόδα μέσα στο νεροχύτη, απαλλάσσοντας έτσι και αυτόν από τις οσμές.
Τοποθετήστε μία ποσότητα καθαρής βανίλιας μέσα σε βαμβακερό ύφασμα, κλείστε το με ένα σπάγκο και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό πιατάκι μέσα στο ψυγείο ή σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας.
Είναι ιδανικό ένα μπολ με υπολείμματα από καφέδες στο ψυγείο. Εξαφανίζει όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές!

Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να έχουμε απομακρύνει την εστία της δυσάρεστης οσμής, όπως είναι τα υπολείματα φαγητού, άπλυτα πιάτα, γεμάτα στακτοδοχεία κλπ. Επίσης ο καλός αερισμός του χώρου είναι απαραίτητος. Είναι αυτονόητο επίσης, ότι οι δυσάρεστες οσμές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, πριν εισχωρήσουν σε μεγάλο βάθος, εδικά όταν πρόκειται για αντικείμενα με γέμισμα, όπως είναι οι καναπέδες, τα μαξιλάρια και τα καθίσματα του αυτοκινήτου, απ' όπου θα είναι δύσκολο μετά να βγουν. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, όσο οι οσμές είναι ακόμα κοντά στην επιφάνεια


star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 18:47

Σόδα: Ένα παλιό φυσικό φάρμακο για χίλιες χρήσεις!

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού %CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%B1+(2)

Τι είναι ακριβώς η Σόδα;
Πρόκειται για ορυκτά άλατα που βρίσκονται στη στάχτη των φυκιών και των φυτών, καθώς και στο νερό που αναβλύζει σε πετρώδεις περιοχές, πλούσιες σε ασβέστιο, νάτριο και κάλιο.

Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα...
Τελευταία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πολλαπλές αρετές της μαγειρικής σόδας. Αξίζει λοιπόν μία αναφορά σε αυτή την απλή αλλά θαυματουργή ουσία.
Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου:
Α) το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και
Β) Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda, ή σόδα της πλύσεως, με λευκή κρυσταλλική μορφή.

Εδώ αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα της οποίας οι ονομασίες μαρτυρούν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ως διογκωτική ουσία «baking soda, baking powder», αλλά και ως χωνευτικό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ:
Η σόδα δεν χρησιμεύει μόνο σαν χωνευτικό, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε για να καλμάρετε ερεθισμούς του δέρματος, τσουξίματα στα μάτια και μυϊκές κράμπες.

Για το στομάχι: Μισό κουτάλι σόδας σε μισό ποτήρι νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού καταπολεμά τις ξινίλες και τις καούρες, χωρίς να εμποδίζει την πέψη.

Κολλύριο για τα μάτια: Συχνές πλύσεις με νερό και σόδα είναι χρήσιμο για τις φλεγμονές στα βλέφαρα και την επιπεφυκίτιδα. Επίσης χρησιμεύει σαν αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό. Για το κριθαράκι στα βλέφαρα, η σόδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Καταπολεμά την τερηδόνα, λευκαίνει τα δόντια: Πλύσεις με νερό και σόδα,(ένα κουταλάκι σόδα σε δύο φλιτζάνια νερό), καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα. Κάνει τα δόντια δυνατά, υγιή και καταπολεμά την ουλίτιδα. Αν μία φορά την εβδομάδα βουρτσίζουμε τα δόντια μόνο με σόδα, θα γίνουν κάτασπρα.

Φρεσκάρει την αναπνοή: βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, σε μισό ποτήρι νερό, κάντε πλύση στόματος, πτύστε και ξεπλύνετε. Οι οσμές δεν καλύπτονται αλλά εξουδετερώνονται.

Για τις ευαίσθητες περιοχές: Η σόδα έχει αντισηπτική δράση. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Κάνοντας εξωτερικές πλύσεις με χλιαρό νερό, που έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι σόδα σε ένα λίτρο νερό κατά την διάρκεια της περιόδου, 2-4 φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις ελαφρώς κολπίτιδες ή σε περίπτωση που κάνετε χρήση ταμπόν.

Για μυϊκούς πόνους και κράμπες: Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό για να ανακουφιστείτε.

Για κουρασμένα πόδια: κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα. Διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια. Τρίψτε ελαφρά. Το καλύτερο spa για τα πονεμένα πόδια σας!

Για τις μυκητιάσεις: Για τις μυκητιάσεις των ποδιών ανάμεσα στα δάκτυλα, φουσκάλες και φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων, διαλύουμε σόδα σε νερό και κάνουμε ποδόλουτρα, ή επαλείψεις στα σημεία του τσιμπήματος.

Ως αποσμητικό: Λειτουργεί σαν αποσμητικό και αντιμυκητιακό, ταμπονάρετε λίγη μαγειρική σόδα στη μασχάλη σας για να εξουδετερώσετε τις οσμές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ:
Σκόνη, βρωμιά και πουρί; Θέλετε να αστράφτουν κατσαρόλες, δάπεδα, ασημικά χωρίς κούραση και έξοδα. Υπάρχει η σόδα.

Για τα σκεύη στην κουζίνα: Για τις κατσαρόλες ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος που έχει καεί, ρίχνουμε μέσα ένα δάχτυλο νερό και τρία κουτάλια σούπας σόδας. Το σιγοβράζετε για 5 λεπτά και ξεπλένετε. Για να καθαρίσετε το ψυγείο και τον καταψύκτη αρκούν τρεις κουταλιές σούπας σόδας σε ½ λίτρο νερό.

Για να ξεβουλώσει: Χρησιμοποιήστε την μαζί με ξύδι και ξεβουλώστε τον νεροχύτη και τον νιπτήρα. Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Φρεσκάρετε τα σφουγγάρια σας: Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε ένα ισχυρό διάλυμα σόδας (4 κουταλιές της σούπας σόδα, διαλυμένη σε 1 λίτρο ζεστό νερό) για να απαλλαγείτε από τις οσμές και τη βρωμιά.

Για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων: Για μαλακά ρούχα και αστραφτερά πιάτα και ποτήρια, ρίξτε στο πλυντήριο μαζί με το απορρυπαντικό ένα κουτάλι της σούπας σόδα. Επίσης θα προστατέψει το πλυντήριο από τα άλατα.

Για όσπρια και λαχανικά: Για να μαλακώσουν τα όσπρια προσθέστε μια κουταλιά σούπας σόδα ανά λίτρο νερό και αφήστε τα να μουλιάσουν για μια νύχτα. Τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Επίσης μπορείτε να μαλακώσετε το βραστό κρέας αν προσθέσετε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζει. Αν την προσθέσουμε στο νερό που πλένουμε τα λαχανικά θα απομακρύνει και θα σκοτώσει τα παράσιτα. Αν προσθέσουμε μισό κουταλάκι στο νερό που βράζουμε τα χόρτα, θα κρατήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Για χαλιά και μοκέτες: Για να καθαρίσετε και να ζωντανέψετε τα χρώματα. Ρίχνετε και σκεπάζετε όλη την επιφάνεια του χαλιού ή της μοκέτας με σόδα και την αφήνετε να δράσει 24 ώρες. Έπειτα κτυπάτε καλά το χαλί ή την μοκέτα και σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Για πολύ βρωμιά, διαλύστε σόδα σε νερό, ρίχνετε στη βρωμιά και τρίβετε με βούρτσα.

Για τα ασημικά: Βρέχοντας ένα πανί λινό ή βαμβακερό με λίγη σόδα μπορείτε να έχετε γρήγορα και εύκολα αστραφτερά ασημικά. Προσοχή αν δεν είναι καθαρό ασήμι, θα καταστραφούν.

Σβήνει φωτιές: Αν στην κουζίνα έχετε μια μικρή εστία φωτιάς, απλά ρίξτε αμέσως πάνω στη φωτιά σόδα, σκεπάζοντας όλη την εστία. Λειτουργεί σαν πυροσβεστήρας.

Για άσχημες μυρουδιές: Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα σόδα. τα αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον, τα τινάζουμε και τα φοράμε.

Καταπολέμηση οσμών στο κάδο των σκουπιδιών: Ψεκάστε λίγη μαγειρική σόδα στο κάδο πριν βάλετε σακούλα για να εξουδετερώσετε τις άσχημες μυρωδιές.


star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Οικολογικές λύσεις καθαρισμού   Οικολογικές λύσεις καθαρισμού Empty27.06.13 18:53

Πάνω από 60 Χρήσεις για το Ξίδι!

Οικολογικές λύσεις καθαρισμού %CE%9E%CE%AF%CE%B4%CE%B9

Το ξίδι δεν είναι μόνο για να νοστιμίζεις φαγητά. Μπορεί να είναι απαραίτητο για να απολαύσεις τις φακές και για να δημιουργήσεις dressing για σαλάτα αλλά η χρήση του ξιδιού μπορεί να πάει πολύ-πολύ μακριά! Σε εκδρομές, camping ή και περιπτώσεις ανάγκης όπου υπάρχουν λίγες διαθέσιμες προμήθειες, ένα μπουκάλι ξίδι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εντός και εκτός κουζίνας.

Έψαξα και βρήκα πάνω από 60 χρήσεις για το ξίδι, κάτι που το κατατάσσει ως ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα της κουζίνας. Το ξίδι είναι επίσης οικονομικό και επειδή διατηρείται επ` αόριστον (το πολύ να ξινίσει λίγο ) μπορείς να το αγοράσεις σε μεγάλη ποσότητα και να έχεις πάντα αρκετό για ώρα ανάγκης. Προσωπικά έχω πολλά διαφορετικά ξίδια στο σπίτι: ένα μπουκάλι βαλσάμικο, ένα μηλόξιδο, ένα γιαπωνέζικο ξίδι από ρύζι, ένα γκουρμέ ξίδι από ρόδι, ένα λευκό και 1 αρωματικό με μυρωδικά. Από εκεί και πέρα έχω μία κούτα με φθηνό ξίδι των 30 λεπτών που το χρησιμοποιώ ως καθαριστικό και απολυμαντικό.

Σας παρουσιάζω μερικές χρήσεις του ξιδιού, αν έχετε και άλλες ιδέες προσθέστε τις στα σχόλια.

1. Το ξίδι τονώνει το σώμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Βάλε 2 κουταλιές ξίδι από μήλο και μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό και πιες το 3-4 φορές τη μέρα.
2. Για να μειωθεί η δίψα μπορείς να πιεις ένα ποτήρι νερό στο οποίο έχεις ρίξει μερικές σταγόνες μηλόξιδο.
3. Χρησιμοποιήστε ξίδι για λουστράρισμα επίπλων μπαμπού: Με ένα σφουγγάρι αλείφεις με ένα μείγμα που αποτελείται από μισό ξίδι και μισό νερό. Στη συνέχεια αφήνεις τις καρέκλες στον ήλιο για να στεγνώσουν.
4. Για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, βάλε παγωμένο ξίδι αμέσως αφότου καείς. Θα έχεις μία άμεση ανακούφιση και θα αποτραπούν οι φουσκάλες.
5. Βάλε μία κουταλιά ξίδι στο νερό μου βράζεις κουνουπίδι για να μη μυρίζει και για να βγει λευκό και καθαρό.
6. Διατήρησε το τυρί φρέσκο τυλίγοντας το σε ένα πανί που έχεις μουσκέψει με ξίδι και βάζοντας το σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διατηρήσεις και τυρί εκτός ψυγείου.
7. Για καθαρά μέταλλα, με ένα πανί ποτισμένο με ξίδι μπορείς να αφαιρέσεις τους λεκέδες από ανοξείδωτο ατσάλι και χρώμιο.
8. Χρησιμοποίησε το ξίδι στο πλύσιμο πιάτων για να φύγουν μυρωδιές και κολλημένα λίπη. Αν έχετε ταψί με κολλημένα λίπη αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα με ζεστό νερό και ξίδι.
9. Καθάρισε το φούρνο με ξίδι για να ξεκολλήσουν τα λίπη και να φύγουν οι μυρωδιές.

10. Σκουπίστε τα βάζα των τροφίμων με ξίδι για αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων.
11. Σκουπίστε τον τοίχο του σπιτιού με πανί που έχετε μουσκέψει με ξίδι για να καταπολεμήσετε τη μούχλα, τη σκόνη και τις οσμές.
12. Καθαρίστε τα παράθυρα με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε διάλυμα νερού και ξιδιού.
13. Αν έχετε κάποιο χρησιμοποιημένο πινέλο που έχει γίνει «πέτρα» , βούτηξε το σε ζεστό ξίδι και στη συνέχεια πλύνε το με ζεστό σαπουνόνερο.
14. Καθαρίστε το εσωτερικό από χαρτοκιβώτια και κουτιά τροφίμων με ένα πανί στο οποίο έχετε ρίξει λίγο ξίδι για να αποκτήσουν καθαριότητα και φρεσκάδα.
15. Ρίξτε βραστό ξίδι στην τουαλέτα για να καθαρίσει και να ξεβουλώσει η αποχέτευση.
16. Καθαρίστε τα τούβλα στο τζάκι με ένα πανί και ξίδι.
17. Αναμείξτε ξίδι με αλάτι και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να καθαρίσετε αντικείμενα από χαλκό, μπρούντζο, ορείχαλκο, καθώς επίσης πιάτα, κατσαρόλες, τηγάνια, ποτήρια και πλαστικά.
18. Αυξήστε τη διάρκεια ζωής της σπιτικής κέτσαπ και άλλων σαλτσών που θα φτιάξεις προσθέτοντας ξίδι.
19. Αν έχει βουλώσει η μύτη, βράσε νερό με ξίδι και κάνε εισπνοές των υδρατμών.

20. Χρησιμοποίησε μηλόξιδο με μέλι ως τονωτικό γενικής χρήσης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις παχυσαρκία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, εξανθήματα, τροφική δηλητηρίαση, καούρα, πόνο στο λαιμό, κακή όραση, πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή.
21. Όταν βράζεις αυγό, ρίξε λίγο ξίδι στην κατσαρόλα για να μην ξεφύγει το ασπράδι σε περίπτωση που ραγίσει τα αβγό.
22. Όταν κάνεις αυγά ποσέ (χωρίς τσόφλι σε βραστό νερό) ρίξε λίγο ξίδι στο νερό για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
23. Το ξίδι είναι λιποδιαλυτικό και βοηθάει στην καύση του λίπους στο σώμα. Χρησιμοποιήστε το στα γεύματά σας αν θέλετε να αδυνατίσετε.
24. Για να δώσετε γεύση σε κονσερβοποιημένα ψάρια και θαλασσινά προσθέστε λίγο ξίδι.
25. Προσθέστε μία κουταλιά ξίδι όταν μαγειρεύετε φρούτα (πχ για κομπόστα ή μηλόπιτα) για να βελτιώσετε την γεύση.
26. Μαρινάρετε τα ψάρια σε ξίδι πριν τα μαγειρέψετε για να πάρουν μία υπέροχη γλυκιά γεύση.
27. Προσθέστε ξίδι όταν βράζετε χοιρινό για να βελτιώσετε τη γεύση και να μειώσετε την αλμύρα.
28. Βελτιώστε τη γεύση στα επιδόρπια, προσθέτοντας μία σταλιά ξίδι.
29. Αν τηγανίζετε σε πολύ λάδι, προσθέστε λίγο ξίδι για να κάνετε το αποτέλεσμα πιο τραγανό και να αποφύγετε την υπερβολική λιπαρότητα.

30. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξίδι σε ζελέ φρούτων για να γίνουν πιο σφιχτά και σταθερά.
31. Βάλτε το αγαπημένο σας βότανο όπως δεντρολίβανο ή δυόσμο σε ξίδι για να το αρωματίσετε και να τους δώσετε μία ενδιαφέρουσα γεύση.
32. Χρησιμοποιήστε ξίδι αντί για λεμόνι σε τηγανητά και ψητά.
33. Για να φύγουν τα άλατα από τον βραστήρα σας βάλτε μέσα βραστό νερό και ξίδι και αφήστε για μία μέρα να μουλιάσει.
34. Για να απαλλαγείτε από τα κουνούπια αποφεύγοντας τα χημικά, αλειφτείτε με ξίδι. Το κάναμε στις προσκοπικές κατασκηνώσεις! Δουλεύει αλλά επίσης… μυρίζει!
35. Βάλτε ξίδι σε σκασίματα και κοψίματα για γρήγορη επούλωση.
36. Το ξίδι προάγει την υγεία του δέρματος. Τρίψτε τα χέρια και μέλη που νιώθουν κουρασμένα ή πρησμένες περιοχές.
37. Για να αναιρέσετε τα άλατα από συσκευές, καλοριφέρ, σωλήνες και δεξαμενές βάλτε λίγο ξίδι μέσα στο σύστημα.
38. Τρίψτε ξύδι στην εξωτερική επιφάνεια από κομμένα κομμάτια καπνιστού κρέατος, λουκάνικων και αλλαντικών για την πρόληψη της μούχλας.
39. Καθαρίστε βάζα με ξύδι και νερό για να φύγουν οι μυρωδιές.

40. Για να μη μυρίζει το μαγειρεμένο λάχανο, βάλτε ξίδι στο νερό που βράζει.
41. Τρίψτε με ξίδι μέταλλα προτού τα βάψετε. Η μπογιά εφαρμόζεται καλύτερα και το χρώμα διατηρείται για περισσότερο καιρό.
41. Τρίξτε το τρίχωμα των κατοικίδιων σας με ένα σφουγγάρι που έχει λίγο ξίδι για να απομακρυνθούν οι ανεπιθύμητες μυρωδιές.
42. Βάλτε λίγο ξίδι στο νερό που πίνουν τα κατοικίδια σας για την εξάλειψη των οσμών και για να έχουν όμορφο τρίχωμα.
44. Για αφράτη μαρέγκα χτυπήστε 3 ασπράδια αυγών με ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι.
45. Για να γίνει το φύλο της πίτα τραγανό προσθέστε μία κουταλιά ξύδι στο ζυμάρι.
46. Βάλτε μισό κουταλάκι του γλυκού ξίδι στο μείγμα όταν σοβατίζεται για να σκληραίνει ο σοβάς πιο αργά και να έχετε περισσότερο χρόνο για τις εργασίες σας.
47. Για να συντηρήσετε κομμένες πατάτες χωρίς να μαυρίσουν βάλτε τες μέσα σε νερό μαζί με μία κουταλιά ξίδι.
48. Βάλτε λίγο ξίδι στο νερό που πίνουν οι κότες για την αύξηση της παραγωγής αυγών και να αποκτούν πιο τρυφερό κρέας.
49. Διατηρήστε τις πιπεριές: Βάλτε φρέσκιες πιπεριές σε ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέστε βραστό ξίδι.

50. Φτιάξτε τουρσιά. Οι ελιές, οι πιπεριές και άλλα φρέσκα λαχανικά, όπως καρότο και κουνουπίδι διατηρούνται για πολύ χρονικό διάστημα αν καλυφθούν με ξίδι και μπουν στο ψυγείο.
51. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι στο βραστό νερό για να βγει πιο αφράτο το ρύζι.
52. Προσθέστε ξίδι στο ξέπλυμα των ρούχων μετά την πλύση. Αφαιρεί τα σαπούνια και αποτρέπει τις κιτρινίλες.
53. Αντιμετωπίστε τις ψύρες με φυσικό τρόπο. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν το ξίδι στα παιδία στο ξέβγασμα των μαλλιών μετά το λούσιμο για να αποφύγουν τις ψείρες.
54. Για να δημιουργηθεί μία γυαλιστερή τραγανή κρούστα στο σπιτικό ψωμί λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάλτε το από το φούρνο, αλείψτε στην επιφάνεια λίγο ξίδι και ξαναβάλτε το για τα τελευταία 5 λεπτά στο φούρνο.
55. Για να φτιάξετε σπιτική ξινή κρέμα γάλακτος ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι τυρί cottage, ? φλιτζανιού άπαχο γάλα και ένα κουταλάκι ξίδι.
56. Πλύνε κατσαρόλες με βραστό ξίδι και νερό για να φύγουν οι μαυρίλες και τα σημάδια.
57. Αφαιρέστε λεκέδες στα χέρια από μούρα, παντζάρια και κεράσια πλένοντας τα χέρια με ξίδι. Είναι πιο υγιεινό από χημικά καθαριστικά.
58. Βάλτε μια σταγόνα ξίδι στο γλάσο ζαχαροπλαστικής για να μη ζαχαρώσει.
59. Αν καείτε στον ήλιο βάλτε στο κάψιμο κρύο ξίδι για άμεση ανακούφηση.
60. Όταν βράζετε κρέας, προσθέστε στο νερό μια κουταλιά ξίδι για να γίνει πιο τρυφερό.
61. Άφησε σκληρό κρέας σε μείγμα από ξίδι και λάδι για να μαριναριστεί και να μαλακώσει. Ιδιαιτέρα χρήσιμο με γαλοπούλες, κόκορες, κουνέλια, αγριογούρουνα και άλλα κυνήγια που έχουν λίγο λίπος και σκληρό κρέας.
62. Για ένα δυναμωτικό και τονωτικό ελιξίριο, ανακατέψτε βιολογικά ωμά αυγά με ξίδι και μαύρο πιπέρι.
63. Πλυθείτε με ξίδι. Σε μία μπανιέρα ζεστό νερό προσθέστε 1 ποτήρι ξίδι.


star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Οικολογικές λύσεις καθαρισμού
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Various & Happy Hour :: Whatever-
Μετάβαση σε: