Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:16

09-09-09

Μια «ματιά» στις τεχνολογίες του αύριο

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Ewbv50php

Τεχνολογία ασύρματου ηλεκτρισμού, ολογράμματα, έξυπνα αυτοκίνητα, ασανσέρ προς το Διάστημα και πολλές άλλες τεχνολογικές εφαρμογές βρίσκονται στο μυαλό των επιστημόνων και στα εργαστήρια ερευνών και ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια δολάρια δίνονται σε ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη «τεχνολογικών θαυμάτων» στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της τηλεοπτικής μετάδοσης και εικόνας, και της ιατρικής.

Ενέργεια

Έξυπνοι μετρητές: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ρευστότητα των ενεργειακών τιμών ήταν το έναυσμα για την ανάπτυξη ειδικών ψηφιακών μέτρηση που μετρούν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση. Στη διάρκεια του έτους, η εταιρεία Southern California Edison Co. θα ξεκινήσει την εγκατάσταση 5,3 εκατομμυρίων τέτοιων συσκευών, σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν μέσω Ίντερνετ την κατανάλωση ρεύματος.

Ασύρματος ηλεκτρισμός: Ο ηλεκτρισμός που ταξιδεύει στον αέρα παρέχοντας ενέργεια σε φώτα, υπολογιστές και άλλες συσκευές δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Η WiTricity Corp., εταιρεία που προέκυψε από μια ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ, πιστεύει ότι ήρθε η ώρα χειραφέτησης από τα καλώδια, δηλώνοντας ότι η ασύρματη τεχνολογία στη μετάδοση του ηλεκτρισμού θα είναι διαθέσιμη από το 2011.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει σύστημα που επιτρέπει τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ δύο πηγών με τη μορφή μαγνητικών κυμάτων, ακίνδυνων για την υγεία, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της εταιρείας.

Μεταφορές

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο «έξυπνα», με τους ερευνητές να στοχεύουν στην παροχή καλύτερων, ταχύτερων πληροφοριών για την αποφυγή ατυχημάτων και προβλημάτων στην κυκλοφορία. Η σημαντικότερη προσπάθεια ακούει στο όνομα IntelliDrive, ένα πρόγραμμα προειδοποίησης και ενημέρωσης οδηγών που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών, που θα αρχίσει μάλιστα να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Σαν Φρανσίσκο τον ερχόμενο μήνα.

Οι οδηγοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο προειδοποιητικά μηνύματα για την κυκλοφορία. Το πρόγραμμα θα συλλέγει τις πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες θα μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο, ενώ προς το παρόν, το λογισμικό θα μπορεί να φιλοξενηθεί μόνο στα κινητά που λειτουργούν με Windows Mobile.

Στις αεροπορικές μεταφορές, η NASA έχει επενδύσει 12,4 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικά προγράμματα εταιρειών όπως η Boeing, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman για να αναπτύξουν τα αεροσκάφη των επόμενων τριών γενεών, που θα μπορούσαν να πετούν το 2030-35.

Αντί να εστιάσουν στην κατασκευή μεγαλύτερων, ταχύτερων εμπορικών αεροσκαφών, οι προσπάθειες εστιάζονται στο σχεδιασμό περισσότερο αθόρυβων, λιγότερο ρυπογόνων και περισσότερο ενεργειακά αυτόνομων αεροσκαφών.

Ο ανελκυστήρας του διαστήματος: Και μόνο η σκέψη παραπέμπει όχι απλά σε επιστημονική φαντασία αλλά αγγίζει τη σφαίρα του παράλογου, ωστόσο, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αναπτύσσουν ανθρακονήματα κατά πολύ ισχυρότερα από οποιοδήποτε άλλο υλικό κυκλοφορεί σήμερα, ώστε κάποιοι να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του απόλυτου ανελκυστήρα.

Το διαστημικό ασανσέρ θα λειτουργούσε μέσα σε ένα φουσκωτό σωλήνα ύψους 9 μιλίων, γεμάτο με ήλιο και άλλα αέρια. Η μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στο διάστημα με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά ενέργειας που σπαταλώνται σε κάθε εκτόξευση από πλατφόρμα, ενώ στο τέλος του σωλήνα, θα περίμεναν διαστημόπλοια για να παραλάβουν ανθρώπους και φορτία για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού.

Τηλεοράσεις

3-D TV: Οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων φιλοδοξούν ότι οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας και ειδικά ηλεκτρονικά γυαλιά θα καταστήσουν δυνατή την τρισδιάστατη εμπειρία στη δημοφιλέστερη οικιακή συσκευή. Στη Βρετανία μάλιστα, η δορυφορική τηλεόραση του Sky σκοπεύει να ξεκινήσει τρισδιάστατη υπηρεσία μέσα στο 2010. Ερώτημα παραμένει το κατά πόσο οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να φορέσουν τα ειδικά γυαλιά για να παρακολουθήσουν μια ταινία σε τρεις διαστάσεις, ειδικά από τη στιγμή που, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, προκαλούν μέχρι και ναυτία σε όποιον τα φοράει.

Laser plasma: Με τη χρήση ενός πανίσχυρου, παλλόμενου laser, η εταιρεία Burton στην Ιαπωνία κατασκεύασε ένα σύστημα προβολής τρισδιάστατων εικόνα που αιωρούνται στο χώρο. Αν και ακόμη στα πρώτα βήματα ανάπτυξης της, η συγκεκριμένη τεχνολογία, οι ιθύνοντες της εταιρείας ελπίζουν σύντομα να παρουσιάσουν αποτελέσματα της δουλειάς τους.

Ιατρική

Ρομποτικά εργαλεία: Στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, οι γιατροί Ντμίτρι Ολεΐνικοφ και Σέιν Φερίτορ, ανέπτυξαν χειρουργικά όργανα τόσο μικρά, που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα και να κατευθυνθούν από χειριστήριο. Μία πιθανή χρήση θα ήταν η αποστολή ενός τέτοιου οργάνου από το στόμα του ασθενή, μέσω του οισοφάγου στο στομάχι, όπου θα άνοιγε μία μικρή τρύπα προς το έντερο για να την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας. Φως θα μπορούσε να παρέχει ένα δεύτερο μίνι-ρομπότ.

Στόχος της τεχνολογίας αυτής είναι να καταστήσει τις επεμβάσεις λιγότερο παρεμβατικές. Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο δολάρια για τη χρηματοδότηση των ερευνών τους, ενώ θέλουν ακόμη ώστε να μπορέσουν να κάνουν τα ρομπότ ακόμη μικρότερα και να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της νάνο-χειρουργικής, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Κεντρική ιδέα είναι η δυνατότητα επεμβάσεων με τέτοια ακρίβεια ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση σε ένα μόριο ή κύτταρο. Πρόκειται για μια ιδέα που έχουν οραματιστεί πολλοί επιστήμονες στο παρελθόν, με στόχο την θεραπεία συγκεκριμένων κυττάρων, χωρίς να επηρεάζουν τα διπλανά υγιή κύτταρα.



Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις 18.09.09 12:55, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:24

09-09-09

Σκελετοί 1,8 εκατ. ετών ανατρέπουν τη θεωρία εξέλιξης από την Αφρική

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 09-09-09_296536_1

Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μοναδικό λίκνο της ανθρωπότητας υπήρξε η Αφρική και ότι η Ευρώπη δεν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο, όμως μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, στη Γεωργία, έξι αρχαίων σκελετών ηλικίας 1,8 εκατ. ετών απειλεί να ανατρέψει αυτή την κυρίαρχη θεωρία για την ανθρώπινη εξέλιξη με μόνη κοιτίδα τη «μαύρη ήπειρο». Σε κάθε περίπτωση, κάνει ακόμα πιο μπερδεμένη την ήδη πολύπλοκη προϊστορία των ανθρώπων, τόσο της κοιτίδας όσο και της σταδιακής εξάπλωσής τους.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η νέα πολύ σημαντική ανακάλυψη δείχνει ότι ένα στάδιο-κλειδί για την ανθρώπινη ανάπτυξη μπορεί να μην έλαβε χώρα στην Αφρική, αλλά στην περιφέρεια της Ευρώπης, καθώς τα οστά των γεωργιανών ανθρωπιδών (πρώιμων ανθρώπων) υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας που περπάτησαν όρθιοι, δηλαδή οι homo erectus, δεν το έκαναν στην Αφρική, αλλά στην Ευρασία.

Τα οστά -που περιλαμβάνουν κρανία και δόντια σε απίστευτα καλή κατάσταση- είναι τα πιο παλαιά που έχουν ποτέ βρεθεί εκτός Αφρικής. Ανήκουν σε μια φυλή κοντών πρώιμων ανθρώπων (με ύψος 1,44 - 1,50 εκατοστά), με μικρούς πρωτόγονους εγκεφάλους (μισούς σε μέγεθος σε σχέση με τους σημερινούς), οι οποίοι περπατούσαν και έτρεχαν όπως οι σημερινοί άνθρωποι. Τα οστά βρέθηκαν μαζί με πέτρινα εργαλεία, υπολείμματα ζώων και φυτών, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι εκείνοι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν και έτρωγαν ζώα.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με μια νέα εκτίμηση, δείχνει ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου εγκατέλειψαν την Αφρική για να εξερευνήσουν τον κόσμο, περίπου 800.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Στη συνέχεια επέστρεψαν στην Αφρική, όπου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια αργότερα, εξελίχτηκαν στους σύγχρονους ανθρώπους (homo sapiens) και ξεκίνησαν μια δεύτερη μετανάστευση για να εξαπλωθούν στην Ευρώπη και την Ασία.

Με βάση το νέο αυτό σενάριο, δεν αμφισβητείται μεν (τουλάχιστον όχι ακόμα) η Αφρική ως αρχική κοιτίδα της ανθρωπότητας, αλλά η Γεωργία θέτει υποψηφιότητα για λίκνο των πρώτων Ευρωπαίων, καθώς και του homo erectus. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οστά δείχνουν ένα νέο είδος ανθρώπου (homo georgicus) και άλλοι ότι παραπέμπουν στην εξέλιξη του πρώτου homo erectus.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι πρώτοι άνθρωποι (homo habilis) εξελίχτηκαν στην Αφρική πριν περίπου 2,5 εκατ. χρόνια. Ακολούθησαν οι ψηλότεροι «όρθιοι» άνθρωποι (homo erectus) που έφυγαν από την Αφρική για να αποικίσουν την Ευρασία, ώσπου σταδιακά εξαφανίστηκαν στις εκτός Αφρικής περιοχές. Όμως στην Αφρική επιβίωσαν και σταδιακά περίπου, πριν 200.000 χρόνια, εξελίχτηκαν στον homo sapiens, ο οποίος πριν 60.000 - 120.000 χρόνια (οι εκτιμήσεις διαφέρουν) ξεκίνησε το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρασία.

Η νέα ανακάλυψη, στην περιοχή του μεσαιωνικού χωριού Ντμανίσι στους πρόποδες του Καυκάσου της Γεωργίας, υποδηλώνει ότι είτε ο homo erectus έφυγε από την Αφρική πολύ νωρίτερα και έζησε για μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρασία, είτε τελικά εξελίχτηκε στην Ευρασία από όπου επέστρεψε πίσω στην Αφρική.

Η σχετική επιστημονική ανακοίνωση έγινε από τον καθηγητή Ντέηβιντ Λορντκιπανίτζε, διευθυντή του Γεωργιανού Εθνικού Μουσείου, στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο. Τα πρώτα οστά «των ανθρώπων του Ντμάνισι» βρέθηκαν το 1999 και τα τελευταία μόλις ανακαλύφθηκαν (μεταξύ αυτών ένα πέμπτο κρανίο, σε καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλο μέχρι τώρα), ενώ αναμένεται η σχετική ανακοίνωση σε επιστημονικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τον Κρις Στρίνγκερ, ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, υπάρχουν αξιοσημείωτες ομοιότητες ανάμεσα στους ανθρωπίδες του Ντμάνισι και στους μικρόσωμους ανθρωπίδες του Φλόρες της Ινδονησίας, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και βαφτίστηκαν «χόμπιτ».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:31

10-09-09

Εντυπωσιακές οι πρώτες εικόνες του Hubble μετά την επισκευή του

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Butterflynebula

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μετέδωσε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες μετά την ριζική ανακαίνιση που υπέστη πριν μερικούς μήνες.

Οι δέκα εικόνες ήταν οι πρώτες από το πολύ μακρινό διάστημα μετά την αποστολή του Μαΐου, κατά την οποία αστροναύτες τοποθέτησαν καινούργιο φωτογραφικό φακό και φασματογράφο στο διαστημικό τηλεσκόπιο. Η εντυπωσιακής ευκρίνειας εικόνα ενός νεφελώματος σε σχήμα πεταλούδας, απεικονίζει τα απομεινάρια αερίων ενός άστρου που κάποτε είχε μάζα πέντε φορές αυτή του δικού μας Ήλιου.

«Ξεκινά μια νέα εποχή για το Hubble», δήλωσε ο Έντ Βάιλερ, ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA. «Το τηλεσκόπιο είναι σημαντικά ισχυρότερο σε σχέση με πριν, με εξοπλισμό που θα του δώσει τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια ζωής».

Τα νέα όργανα είναι περισσότερο ευαίσθητα στο φως, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά τη λεπτομέρεια των φωτογραφιών. Η επισκευή από τους αστροναύτες της NASA ήταν η τελευταία προγραμματισμένη, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε βλάβη στο διαστημικό τηλεσκόπιο δε θα επιδιορθωθεί, ενώ και το ίδιο το Hubble θα αντικατασταθεί από ένα περισσότερο εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που σχεδιάζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μέσα στα επόμενα χρόνια.

kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Planetary nebula NGC 6302, a star in the final stages of its life.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Butteri

This undated handout image provided by NASA, released Wednesday, Sept. 9, 2009, taken by the refurbished Hubble Space Telescope, shows a celestial object that looks like a delicate butterfly.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 5stephansquintethickson

Stephan's Quintet

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 4et

A clash among members of a famous galaxy quintet reveals an assortment of stars across a wide color range, from young, blue stars to aging, red stars.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 1carinanebulafixed

Stars bursting to life in the chaotic Carina Nebula.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 1carinanebulacompare

To compare with 2000

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 2omegacentauricluster

Colorful Stars Galore Inside Globular Star Cluster Omega Centauri.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Multi

To compare with 2000

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 6barredspiralgalaxyngc6

Barred Spiral Galaxy NGC 6217.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 9etacarinae

The signature balloon-shaped clouds of gas blown from a pair of massive stars called Eta Carinae have tantalized astronomers for decades. Eta Carinae has a volatile temperament, prone to violent outbursts over the past 200 years. In a spectrogram resolved from one lobe, iron and nitrogen define the outer material cast off in the nineteenth century from Eta Carinae.

All pictures were taken by the new Wide Field Camera 3, which was installed during the repair mission.

This camera has replaced the WFPC2, adding a second channel in the near-infrarred range.
It covers the visible spectrum, part of the near-ultraviolet, and portion of the near-infrared, complementing the infrared channel, which goes from 800 to 1700 nanometers.

According to NASA, with these two channels, WFC3 will achieve excellent panchromatic (full - spectrum) imaging.
Stellar objects are not just in the visible spectrum, but also exist in the blue (near-UV) and red (near-IR) extremes.

WFC3 was designed to study light in these regions of the spectrum better than Hubble's current capabilities.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:40

11-09-09

Κβαντική «εμπλοκή» και «αμνησία» : όταν (αν) ο χρόνος «κάνει κύκλους».

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Matrix1k

Η «κβαντική εμπλοκή», το μυστηριώδες φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο, κατά την κβαντομηχανική, δύο πράγματα σε απόσταση μεταξύ τους, μπορούν αυτόματα να αλληλεπιδρούν και να αλλάζουν ταυτόχρονα, ίσως πάει πολύ μακρύτερα - ή μάλλον πολύ πιο κοντά - από ό,τι φανταζόμαστε: στο ίδιο μας το κεφάλι, στη μνήμη και τη συνείδησή μας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός αμερικανού φυσικού του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, όλοι μας βλέπουμε γύρω μας παράξενα πράγματα, όπως σπασμένα τζάμια που ξαφνικά αυτοεπιδιορθώνονται μόνα τους, σπασμένα αυγά που ξανασυναρμολογούνται ή φλιτζάνια καφέ που ξαφνικά ζεσταίνονται μόνα τους - απλώς δεν τα θυμόμαστε!

Ο εξωφρενικός αυτός ισχυρισμός έγινε με κάθε σοβαρότητα από τον φυσικό Λορέντσο Μακόνε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν» και το «New Scientist» . Όπως αναφέρει ο επιστήμονας, στην καθημερινότητα όλοι βιώνουμε υποκειμενικά το γνωστό «βέλος του χρόνου», δηλαδή αν ένας καφές κρυώσει ή ένα τζάμι σπάσει, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί χρονικά από μόνη της - εκτός κι επέμβουμε εμείς στη συνέχεια.

Τα καθημερινά φαινόμενα υπάγονται στο δεύτερο «νόμο της θερμοδυναμικής», που λέει ότι η «εντροπία», δηλαδή ο βαθμός αταξίας ενός κλειστού συστήματος ποτέ δεν μειώνεται, ούτε προς το μέλλον ούτε προς το παρελθόν. Το μυστήριο του «βέλους του χρόνου» είναι ότι η εντροπία (αταξία) αυξάνει μόνο προς το μέλλον, όπως ακριβώς η θερμότητα κινείται πάντα προς μια κατεύθυνση: από το πιο ζεστό αντικείμενο προς το πιο κρύο και όχι αντίστροφα.

Πιο απλά, όταν ένα τζάμι σπάσει (δηλαδή αυξηθεί η «αταξία» του, άρα και η συνολική εντροπία στο σύμπαν), δεν είναι δυνατό η ζημιά να αποκατασταθεί μόνη της, δηλαδή να μειωθεί η εντροπία (θα πρέπει αργότερα να έρθει ο τζαμάς και να καταβάλει νέα προσπάθεια, δηλαδή νέα ενέργεια, για να το φτιάξει). Αν, πάλι, ένα συμπιεσμένο αέριο διαχυθεί στην ατμόσφαιρα, δεν πρόκειται ξανά μόνο του να συμπιεστεί στο δοχείο όπου βρισκόταν πριν κοκ. Όσο πιο μεγάλη η εντροπία σε ένα σύστημα τόσο λιγότερη πληροφορία περιέχει.

Όμως ο νόμος της εντροπίας είναι ουσιαστικά στατιστικός και αφορά μεγάλους αριθμούς σωματιδίων (που απαρτίζουν το σπασμένο τζάμι, το διαφυγόν αέριο κ.λπ). Το πρόβλημα -και το μυστήριο- είναι ότι, σύμφωνα με τους φυσικούς, οι νόμοι που κυβερνούν τη συμπεριφορά των μεμονωμένων σωματιδίων δεν υπόκεινται ομοίως στο «βέλος του χρόνου», αλλά αντίθετα επιτρέπουν την αντιστροφή της κατεύθυνσης στον χρόνο. Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε ότι το σπασμένο τζάμι αυτομάτως παύει να είναι σπασμένο!

Σύμφωνα με τον Μακόνε, στην πραγματικότητα τέτοια γεγονότα που μειώνουν την αταξία και την εντροπία (ο καφές ξαναζεσταίνεται μόνος του, το τζάμι αυτοεπιδιορθώνεται αστραπιαία, το αέριο ξαναμπαίνει στο δοχείο κ.λπ.) συμβαίνουν συνεχώς γύρω μας, απλώς δεν μπορούμε να τα δούμε, επειδή η μνήμη του γεγονότος έχει διαγραφεί από τον εγκέφαλό μας «κατ' ανάγκην» . Ο Μακόνε τονίζει ότι οι μνήμες σχηματίζονται μεν, αλλά αμέσως διαγράφονται.

Όπως υποστηρίζει (χρησιμοποιώντας μαθηματικούς υπολογισμούς για να υποστηρίξει τη θέση του), όταν βλέπουμε γύρω μας, η μνήμη μας βρίσκεται σε μια «κβαντική εμπλοκή» με το περιβάλλον μας. Ο παρατηρητής (εμείς) που παρατηρεί ένα αντικείμενο και «εμπλέκεται» κβαντικά με αυτό, αυξάνει τις πληροφορίες που εισρέουν στον εγκέφαλό του, την ίδια στιγμή που μικραίνει η πληροφορία (και αυξάνεται η εντροπία) στο υπό παρατήρηση αντικείμενο. Όταν όμως «απεμπλεκόμαστε» από αυτό, αυτομάτως διαγράφεται η μνήμη του παρατηρητή, δηλαδή η δική μας.

Φυσικά, παρά τους θεωρητικούς συλλογισμούς του και τις μαθηματικές εξισώσεις του, ο Μακόνε δεν μπορεί να αποδείξει χειροπιαστά ότι όντως γύρω μας κάθε στιγμή συμβαίνουν τέτοια απίστευτα πράγματα και ότι όντως η φύση σε μεγάλη κλίμακα συμπεριφέρεται κβαντομηχανικά. Αυτό που δείχνει - ή προσπαθεί να δείξει- είναι ότι αν (και μόνο αν) τέτοια πράγματα συμβαίνουν, τότε δεν θα τα θυμόμαστε.

Από την πλευρά του, ο Μακόνε θεωρεί ότι πράγματι η φύση συμπεριφέρεται τόσο στο μικροεπίπεδο όσο και στο μακροεπίπεδο κβαντικά, επειδή τελικά το σύμπαν δεν είναι ενιαίο, αλλά αποτελεί ένα πολύ-σύμπαν αποτελούμενο από πολλά παράλληλα σύμπαντα, ένα για κάθε ξεχωριστή φυσική πραγματικότητα. Σε κάποια από αυτά τα σύμπαντα (που το μυαλό μας «διαγράφει» ), τα σπασμένα αυγά και τα σπασμένα τζάμια ξανακολλάνε μόνα τους. Αλλά, δυστυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, ούτε αυτό μπορεί να αποδειχτεί...

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:43

14-09-09

Η «απειλή» της νανοτεχνολογίας

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 14-09-09_297335_1

Η νανοτεχνολογία αποτελεί έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους χώρους τεχνολογικών εφαρμογών, με πολλούς υποστηρικτές της να κάνουν λόγο για την τεχνολογία η οποία θα καθορίσει το μέλλον: ισχυρότερα κατασκευαστικά υλικά, νέα, πρωτοποριακά καλλυντικά, ακόμη και καλύτερα φαγητά είναι μερικά μόνο από τα δώρα τα οποία υπόσχεται η νανοτεχνολογία.

Ωστόσο, ενδεχομένως να μην είναι όλα «ρόδινα», καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά κάποιες «σκοτεινότερες» πτυχές της νανοτεχνολογίας: όπως ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες, ο κίνδυνος που εφιστούν για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος κάποιες εφαρμογές/ αντικείμενα διαστάσεων νανοτεχνολογικών προδιαγραφών (δηλαδή χιλιάδες φορές λεπτότερα/ μικρότερα από ότι το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας) ενδεχομένως να είναι τεράστιος.

Ξεκινώντας με τον ορισμό: το πρόθεμα «νανο» χρησιμοποιείται όταν έχουμε να κάνουμε με διαμέτρους σωματιδίων οι οποίες βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο 1 και τα 100 νανόμετρα (περίπου το 1/10.000 της διαμέτρου μίας ανθρώπινης τρίχας). Χαρακτηριστικό των σωματιδίων αυτών είναι ότι έχουν ιδιότητες αρκετά διαφορετικές από ότι τα «φυσικά» αντίστοιχά τους: αυτές οι ιδιότητες είναι που, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντούρχαμ (Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ), ίσως να αποδειχτούν επικίνδυνες.

«Οι δυνατότητες που προκύπτουν από νανοσωματίδια που έχουν κατασκευαστεί μέσω της χρήσης ανθρώπινης τεχνολογίας είναι πρακτικά άπειρες, επομένως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να περιορίσουμε τις ερευνητικές μας προσπάθειες» είπε ο Μαρκ Βίσνερ, καθηγητής μηχανολογίας και διευθυντής του ομοσπονδιακού Κέντρου για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Νανοτεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature Nanotechnology». Σύμφωνα με το Βίσνερ, φαίνεται ότι τα πολύ μικρά σωματίδια (αυτά με πλάτος μικρότερο των τριάντα νανομέτρων) είναι εν δυνάμει και τα πιο επικίνδυνα, καθώς ενδέχεται να έχουν ιδιότητες που τα καθιστούν επικίνδυνα για την υγεία.

«Πολλά νανοσωματίδια με διαστάσεις μικρότερες των 30 νανομέτρων υφίστανται δραστικές αλλαγές στην κρυσταλλική δομή τους, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που τα άτομα στην επιφάνειά τους αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον» είπε σχετικά, ενώ επεσήμανε ότι κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά ικανά να συνδυαστούν/ αντιδράσουν με διάφορες χημικές ουσίες στο περιβάλλον- κάτι το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή κάποιων λειτουργιών μέσα σε κύτταρα του ανθρωπίνου οργανισμού.

«Ακόμα και αν έχουν υπάρξει αναφορές περιπτώσεων όπου η τοξικότητα των νανοσωματιδίων μειωνόταν καθώς μειωνόταν το μέγεθος, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσον είναι ασφαλής ή όχι η αύξηση της διαδραστικότητας με χημικές ουσίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον» συμπλήρωσε ο Βίσνερ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μία αναφορά από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την εξακρίβωση των πιθανών κινδύνων που συνιστά η νανοτεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο περισσότερα από 600 προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν νανοεφαρμογές, με την πλειοψηφία αυτών να αποτελούν καλλυντικά ή φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:49

14-09-09

Νέοι «παίκτες» στο Διάστημα

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 14-09-09_297413_91

Στον αγώνα για την επικράτηση στο Διάστημα ετοιμάζονται να ριχτούν δυναμικά η Κίνα και η Μ. Βρετανία, η πρώτη ξεκινώντας τις εργασίες για την κατασκευή του τετάρτου διαστημοδρομίου της και η δεύτερη εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο ίδρυσης μίας αμιγώς βρετανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Κίνα

Οι εργασίες στο νησί Χαϊνάν, όπου το Κέντρο Εκτόξευσης Διαστημικών Δορυφόρων Ουεντσάνγκ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2013, ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Το εν λόγω κέντρο θα αποτελέσει την πρώτη παράκτια εγκατάσταση εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων της χώρας.

Την τελετή έναρξης των εργασιών παρακολούθησαν δύο από τους πλέον «ισχυρούς άνδρες» του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, ο Τσανγκ Ουανκουάν, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και ο Τσεν Κιουφά, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Αμυντικής Βιομηχανίας. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ειδική μέριμνα κατά την κατασκευή του διαστημοδρομίου δίνεται στη δημιουργία επαρκούς υποδομής ώστε να υποστηρίζεται ο νέος κινεζικός διαστημικός πύραυλος, Long March (Μακρά Πορεία) CZ-5, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερων φορτίων και το 2014 (έτος για το οποίο έχει προγραμματιστεί η παρθενική του πτήση) θα αναλάβει καθήκοντα ως το βασικό μέσον της διαστημικής υπηρεσίας της Κίνας.

Η Κίνα αποτελεί την τρίτη χώρα που έχει στείλει άνθρωπο στο Διάστημα (μετά τη Ρωσία- πρώην ΕΣΣΔ- και τις ΗΠΑ), καθώς η διαστημική της υπηρεσία ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή το 2003. Στα μελλοντικά σχέδια του κινεζικού διαστημικού προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού.

Μεγάλη Βρετανία

«Το χρονόμετρο μετράει αντίστροφα» για την ίδρυση μίας βρετανικής διαστημικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το Σερ Μάρτιν Σουήτινγκ, πρόεδρο της Surrey Satellite Technology Ltd και έναν από τους βασικούς συντελεστές μίας έρευνας η οποία εξετάζει το ρόλο της Μ. Βρετανίας στο διάστημα.

Την έρευνα έχει αναλάβει μία ειδική επιτροπή, η Innovation and Growth Team Study on Space (IGT- Ομάδα Εξέτασης Πρωτοπορίας και Ανάπτυξης στο Διάστημα) και το τελικό της πόρισμα θα καθορίσει τις προοπτικές που εμπεριέχει για τη βρετανική οικονομία μία ενδεχόμενη προέκταση στο διάστημα, μέσω της ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, ο Σερ Μάρτιν θεωρεί πως το θέμα «μιλάει από μόνο του», καθώς είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

«Το διάστημα αποτελεί έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους στέκεται η σημερινή κοινωνία εδώ και μία δεκαετία. Τώρα είναι η ώρα για μία ενδελεχή εξέταση του ρόλου του…φανταστείτε να 'κλείναμε' το διάστημα για μία ημέρα. Όλα όσα θεωρούμε ως δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή θα σταματούσαν απότομα» είπε σχετικά.

Επίσης, ο Σερ Μάρτιν ανέφερε πως πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη επένδυση για τη βρετανική οικονομία.

«Ο προϋπολογισμός για διαστημικές δραστηριότητες είναι της τάξης των 180 εκατομμυρίων λιρών ανά έτος, και συνεισφέρει 3 δισεκατομμύρια στη βρετανική οικονομία» είπε, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για αυτό που θεωρεί ως μη εκμετάλλευση ενός εν δυνάμει εξαιρετικά προσοδοφόρου χώρου.

Στη Μ. Βρετανία οι διαστημικές δραστηριότητες συντονίζονται από το Βρετανικό Εθνικό Διαστημικό Κέντρο, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία πλήρη διαστημική υπηρεσία.

Ο Σερ Μάρτιν κάνει λόγο για τον κίνδυνο που διατρέχει η Μ. Βρετανία να μείνει πίσω στον ανανεωμένο «αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος».

«Τα προγράμματα άλλων χωρών που έχουν φτάσει στο διάστημα, όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι συναρπαστικά και φιλόδοξα…δεν πρόκειται απλά για επιστημονική έρευνα και επανδρωμένες πτήσεις, αλλά και για πολλές εφαρμογές στις επικοινωνίες, την τηλεϊατρική, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το περιβάλλον, τη μόλυνση και άλλα πολλά» είπε, συμπληρώνοντας πως όσες χώρες έχουν αυξήσει τις διαστημικές τους δραστηριότητες, έχουν ανακαλύψει πως λειτουργούν τονωτικά για τις οικονομίες τους- ακόμη και «μικροί παίκτες», όπως η Αλγερία και η Νιγηρία, οι οποίες έχουν ιδρύσει εξειδικευμένες διαστημικές υπηρεσίες.

Το πλέον φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Μ. Βρετανίας τα τελευταία χρόνια άκουγε στο όνομα MoonLITE και αποτελούσε μία μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, μέσα στους σκοπούς του οποίου συμπεριλαμβανόταν η εξέταση του ενδεχομένου τοποθέτησης δορυφόρων δικτύων κινητής τηλεφωνίας και GPS γύρω από αυτήν - ωστόσο, «πάγωσε» λόγω της οικονομικής κρίσης.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:54

14-09-09

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε νέα ζώνη ακτινοβολίας στον Κρόνο

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 14-09-09_297309_1

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον νεαρό ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δρ. Ηλία Ρούσο, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ανακάλυψε μια νέα προσωρινή ζώνη ακτινοβολίας στον Κρόνο, η οποία βρίσκεται γύρω από την τροχιά του δορυφόρου Διόνη, σε απόσταση περίπου 377.000 χλμ. από το κέντρο του πλανήτη.

Η ανακάλυψη παρουσιάζεται σήμερα από τον Ρούσο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης, που πραγματοποιείται στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Ο εντοπισμός του φαινομένου έγινε με την χρήση ενός ειδικού οργάνου απεικόνισης της μαγνητόσφαιρας, το οποίο βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος «Κασίνι», σε τροχιά εδώ και χρόνια γύρω από τον Κρόνο από τον Ιούλιο του 2004.

Ζώνες ακτινοβολίας, όπως η ζώνη Βαν Άλεν της Γης, έχουν ανακαλυφθεί στο Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η παρατήρηση της μεταβολής της έντασης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας μόνο στις ζώνες της Γης και του Δία. Όμως η αποστολή «Κασίνι» επέτρεψε πλέον στους επιστήμονες να μελετήσουν, εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, τις αντίστοιχες μεταβολές στην ζώνη ακτινοβολίας και του Κρόνου.

Η ομάδα υπό τον Ρούσο έκανε τη σχετική ανακάλυψη αναλύοντας τα δεδομένα των οργάνων του «Κασίνι», που μετρούν την ενέργεια και την κατανομή των φορτισμένων σωματιδίων στην μαγνητική σφαίρα που περιβάλλει τον Κρόνο. Σύμφωνα με τον Ρούσο, οι πιο δραματικές μεταβολές παρατηρήθηκαν ως ξαφνικές αυξήσεις στην ένταση των υψηλής ενέργειας φορτισμένων σωματιδίων στο εσωτερικό τμήμα της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου, στην περιοχή των δορυφόρων Διόνης και Τηθύος.

Οι μεταβολές αυτές, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρα ατμόσφαιρες γύρω από τους δύο δορυφόρους του Κρόνου, σχηματίζονται ως «απάντηση» σε ηλιακές καταιγίδες που κτυπούν περιοδικά τη μαγνητόσφαιρα του Κρόνου. Η νέα ζώνη, που ονομάστηκε «ζώνη της Διόνης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, βαθμιαία απορροφήθηκε από τους δύο δορυφόρους (η Τηθύς βρίσκεται λίγο πιο κοντά στον Κρόνο, σε τροχιά απόστασης 295.000 περίπου από αυτόν).

Αντίθετα με τη ζώνη Βαν Άλεν πέριξ της Γης, καθώς και την μεταβαλλόμενη ζώνη ακτινοβολίας πέρα από την τροχιά της Τηθύος, οι ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου, που βρίσκονται πιο κοντά, μεταξύ της Τηθύος και του πλανήτη, είναι πολύ σταθερές και δείχνουν αμελητέα μεταβολή κατά την περίοδο των ηλιακών καταιγίδων και καμία μεταβολή στα πέντε χρόνια που τις παρατηρεί το «Κασίνι». Η εξωτερική μεταβαλλόμενη και η εσωτερική αμετάβλητη ζώνη φαίνεται να χωρίζονται ξεκάθαρα από ένα μόνιμο κενό ακτινοβολίας κατά μήκος της τροχιάς της Τηθύος.

Σύμφωνα με τον Ρούσο, οι παρατηρήσεις δείχνουν πως η Τηθύς δρα σαν φράγμα ενάντια στη «διείσδυση» ενεργειακά φορτισμένων σωματιδίων και προστατεύει τις εσωτερικές ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου από τις επιδράσεις του ηλιακού ανέμου. Το γεγονός αυτό κάνει τις εσωτερικές ζώνες ακτινοβολίας του Κρόνου την πιο απομονωμένη μαγνητοσφαιρική δομή στο ηλιακό σύστημά μας.

Ο Ηλίας Ρούσος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και διαστημικές σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος του Στρασβούργου, ενώ απέκτησε το διδακτορικό του από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 12:58

15-09-09

Φεγγάρι για 12 χρόνια είχε ο Δίας

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 15-09-09_297538_1

Έναν κομήτη είχε «αιχμαλωτίσει» ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας, κρατώντας τον σε τροχιά - σαν φεγγάρι- επί 12 χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικών Επιστημών στο Πότσδαμ (Γερμανία).

Ο «αιχμάλωτος» κομήτης ήταν ο 147P/ Kushida-Muramatsu, o οποίος «πιάστηκε στα δίχτυα του Δία» κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1949 και το 1961.

Ωστόσο, δεν έμελλε να παραμείνει για πάρα πολύ για τα δεδομένα των ουρανίων σωμάτων: εκτέλεσε δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από το Δία και ξέφυγε από την τροχιά του.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι περιστατικά με συντριβές σωμάτων πάνω στο Δία ή 'αιχμαλωτίσεις' κομητών και αστεροειδών συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από ότι πιστεύαμε» είπε ο Ντέηβιντ Άσερ του αστεροσκοπείου Άρμαγκ στη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Αρκετοί αστρονόμοι θεωρούν το Δία ως το «φύλακα της Γης» : ένα είδος ουράνιου «τερματοφύλακα», ο οποίος είτε σταματάει μετεωρίτες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας (που καταλήγουν πάνω του) είτε, χάρη στα βαρυτικά του πεδία, εκτρέποντας κομήτες από την πορεία τους.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:02

15-09-09

Η καταιγίδα του Κρόνου

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 15-09-09_297508_1

Μία καταιγίδα η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο στον Κρόνο και μαίνεται μέχρι σήμερα κατέχει τα πρωτεία της πιο μακροχρόνιας καταιγίδας που έχει παρατηρηθεί στο ηλιακό μας σύστημα.

Η καταιγίδα ξεκίνησε στην περιοχή που αποκαλείται «Ζώνη Καταιγίδων» (Storm Alley), νότια του ισημερινού του πλανήτη, όπως ανακοινώθηκε από ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικών Επιστημών στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Η έκταση των καταιγίδων αυτών μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 3.000 χιλιόμετρα πλάτος.

Το γεγονός εντοπίστηκε από τη διαστημικό σκάφος Cassini, χάρη σε ένα ειδικό όργανο εντοπισμού ραδιοκυμάτων που απελευθερώνονται από αστραπές.

«Ο λόγος που βλέπουμε αστραπές σε αυτή την περιοχή δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα» είπε ο Γκέοργκ Φίσερ, της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, συμπληρώνοντας ενδεχομένως το φαινόμενο να οφείλεται στην κάθετη συσσώρευση υδροφόρων σύννεφων, που αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς λόγους δημιουργίας καταιγίδας. Ωστόσο, υπάρχει και κάποια άλλη εκτίμηση: πως είναι απλά ένα εποχιακό φαινόμενο.

Μεγάλες καταιγίδες είχαν παρατηρηθεί και τα έτη 1980 και 1981, όταν τα διαστημόπλοια Voyager πέρασαν από τον Κρόνο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:05

15-09-09

Δέντρα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 15-09-09_297499_1

Η έννοια «πράσινη» ενέργεια αποκτά κυριολεκτική σημασία, όταν πρόκειται τα δέντρα να γίνουν πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο κι αν ακούγεται αδιανόητο, αυτό ακριβώς είναι το όραμα ορισμένων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε γεννήτριες τα δέντρα γύρω μας.

Η «τρελή» ιδέα κερδίζει έδαφος και, αν κάποτε υλοποιηθεί, όχι μόνο θα μπορεί κάποιος να συνδέει μια ηλεκτρονική συσκευή για φόρτιση στον κορμό ενός δέντρου, αλλά τα ίδια τα δάση θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρισμό σε τεράστια δίκτυα αισθητήρων, που θα προειδοποιούν έγκαιρα για πυρκαγιές, σύμφωνα με το New Scientist.

Είναι ήδη γνωστό ότι αν κάποιος βάλει ηλεκτρόδια από δύο διαφορετικά μέταλλα (συνήθως χαλκό και ψευδάργυρο) σε ένα φυτό (π.χ. πατάτα), μπορεί να παραχθεί μια μικρή ποσότητα ηλεκτρισμού - κάτι που έχει αξιοποιηθεί δεόντως και σε παιδικά πειράματα.

Πέρυσι, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, υπό τον Αντρέας Μερσίν, έβαλε ηλεκτρόδια από το ίδιο μέταλλο στον κορμό ενός δέντρου και στο γειτονικό χώμα και απέδειξε ότι επίσης παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανώς από τη διαφορά του pH ανάμεσα στο δέντρο και το χώμα, μια χημική ανισορροπία που διατηρείται από τις μεταβολικές διαδικασίες του δέντρου. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παραχθεί ρεύμα υψηλότερης τάσης, ώστε να είναι χρήσιμο. Τα δέντρα φαίνεται να μπορούν να παράγουν ένα συνεχές βολτάζ ανάμεσα στα 20 και σε λίγες εκατοντάδες μιλιβόλτ (ένα millivolt είναι το ένα χιλιοστό του βολτ), δηλαδή πολύ λιγότερο από το ρεύμα τάσης 1,5 βολτ που παράγει μια συμβατική μπαταρία ΑΑ.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Μπάμπακ Πάρβιτς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι συνεργάτες του, κάνοντας πειράματα με σφεντάμια, κατάφεραν να αυξήσουν την τάση που παρήγαγε το δέντρο, προσθέτοντας στον κορμό μια συσκευή ενίσχυσης της τάσης. Ο μετατροπέας αυτός για αρκετή ώρα βρίσκεται σε φάση αναμονής (stand-by), καθώς αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια από το δέντρο και κατά περιοδικά διαστήματα την απελευθερώνει με τάση 1,1 βολτ. Η περιοδικότητα της μετατροπής-ενίσχυσης του ρεύματος ελέγχεται από ένα συνδεδεμένο ρολόι (που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό επίσης από το δέντρο), το οποίο λειτουργεί στα 350 μιλιβόλτ και καταναλώνει ένα νανοβάτ ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΙΕΕΕ Transactions on Nanotechnology».

Ο Πάρβιτς πιστεύει ότι στο μέλλον, με την περαιτέρω βελτίωση της σχετικής τεχνολογίας, τα δέντρα θα μπορούν να τροφοδοτούν με ενέργεια ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι πάνω στον κορμό τους και οι οποίες θα παρακολουθούν είτε την υγεία του ίδιου του φυτού είτε την κατάσταση του γύρω περιβάλλοντος. Καθώς οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές γίνονται όλο και πιο μικρές και λιγότερο απαιτητικές σε ενέργεια, ο Πάρβιτς οραματίζεται πιο τολμηρές χρήσεις στο μέλλον, του τύπου…βάλε το κινητό στο δέντρο για φόρτιση!

Μια άλλη ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρίας Voltree Power έχει ήδη κατοχυρώσει μια εμπορική πατέντα για ένα κύκλωμα που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό δέντρου. Η εταιρία ήδη χρησιμοποιεί αυτά τα κυκλώματα σε καινοτομικούς αισθητήρες που βρίσκονται πάνω σε δέντρα και καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία των δασών. Φέτος η εταιρία δοκίμασε πιλοτικά ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που ανιχνεύουν δασικές πυρκαγιές.

Μια άλλη αμερικανική επιστημονική ομάδα, υπό τον Μισέλ Μαχαρμπίζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, έδειξε πρόσφατα, με σχετικά πειράματα, ότι η διαδικασία της διαπνοής των φύλλων (εξάτμισης του νερού) μπορεί να δράσει ως μηχανική αντλία, συνεπώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής «Applied Physics Letters».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:10

16-09-09

Επιμένει η «τρύπα» του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 16-09-09_297707_1

Είκοσι δύο χρόνια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα της Γης έχει σταθεροποιηθεί, αλλά μια μεγάλη τρύπα πάνω από την Ανταρκτική συνεχίζει να σχηματίζεται σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή για τον Όζον της Διεθνούς Ένωσης Μετεωρολογικών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 16η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Προστασία του Στρώματος του Όζοντος, σε ανάμνηση της ημερομηνίας υπογραφής του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (16 Σεπτεμβρίου 1987), το οποίο ελέγχει την παραγωγή και χρήση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί ένα από τα σπάνια στην ιστορία παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας επιστημόνων, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, καθώς επίσης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, συνιστώντας το κατάλληλο παράδειγμα ώστε η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί και σε άλλα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για το Όζον είναι «Καθολική συμμετοχή: Η προστασία του όζοντος ενώνει τον κόσμο». Οι παρατηρήσεις - από επίγειους και διαστημικούς σταθμούς- δείχνουν ότι οι ποσότητες στη στρατόσφαιρα του βρωμίου και του χλωρίου, των δύο κατ' εξοχήν ουσιών που βλάπτουν το όζον, έχουν μειωθεί. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως στο βόρειο ημισφαίριο, το όζον δείχνει τάσεις αύξησης.

Παρόλα αυτά, οι τελευταίες επιστημονικές μετρήσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, δείχνουν ότι οι μέσες παγκόσμιες ποσότητες του όζοντος είναι μειωμένες κατά 3% στο βόρειο και κατά 6% στο νότιο ημισφαίριο σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα προ του 1980. Επιπλέον, μια μεγάλη τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, στο νότιο ημισφαίριο, κάνει την εποχική της εμφάνιση κάθε χρόνο.

Το 2007 αυτή η τρύπα του όζοντος είχε μέση έκταση 22 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 2008 ήταν αυξημένη στα 25 εκατ. τ.χλμ., ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την Ανταρκτική, που έχει έκταση περίπου 14 εκατ. τ.χλμ. Η πιο πρόσφατη μέτρηση, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2009, έδειξε ότι η τρύπα έχει έκταση πάνω από 22 εκατ. τ. χλμ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το όζον πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθ' όλη την επόμενη δεκαετία και δεν αναμένονται σημάδια ανάκαμψής του πριν το 2020.

Από την άλλη, όσον αφορά την Αρκτική, η μείωση του όζοντος στο Βορρά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες, που μεταβάλλονται σημαντικά στο βόρειο ημισφαίριο. Το 2005 και 2008 καταγράφηκαν μεγάλες μειώσεις (μέχρι και 30%) στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, ενώ το 2009 η μείωση του όζοντος είναι μικρότερη λόγω πιο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Εκτιμάται ότι, κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μεγάλες απώλειες όζοντος πάνω από τον Αρκτικό κύκλο στη διάρκεια των παγωμένων χειμώνων.

Στις πολικές και υποπολικές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου έχουν παρατηρηθεί επεισόδια υψηλών επιπέδων επικίνδυνης υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (UV-B) που κρατάνε για λίγες μέρες και τα οποία σχετίζονται με την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική. Αντίστοιχα περιστατικά αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας έχουν λάβει χώρα και στο βόρειο ημισφαίριο.

Η ουσιαστική ανάκαμψη του στρώματος του όζοντος αναμένεται να συμβεί γύρω στα μέσα του 21ού αιώνα, σαν συνέπεια των μειώσεων ή απαγορεύσεων των καταστροφικών χημικών ουσιών, τις οποίες επέβαλε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Όζοντος, υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στις αυξήσεις των «αερίων του θερμοκηπίου» (διοξειδίου του άνθρακα κ.α.) στην ατμόσφαιρα και της ανάκαμψης του στρατοσφαιρικού όζοντος. Από τη μια, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το πότε θα συμβεί η ανάκαμψη του όζοντος και, από την άλλη, οι μελλοντικές μεταβολές στο επίπεδο του όζοντος θα επηρεάσουν την κλιματική αλλαγή, ειδικά στο νότιο ημισφαίριο.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ήδη επεξεργάζεται μια νέα αξιολόγηση για την παγκόσμια κατάσταση του στρώματος του όζοντος, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το 2011.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:13

16-09-09

Εντοπίστηκε ο πρώτος βραχώδης εξωπλανήτης


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 16-09-09_297866_21

Τον πρώτο βραχώδη εξωπλανήτη, δέκα πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος, εντόπισαν αστρονόμοι. Ο πλανήτης, που ονομάσθηκε Corot-Exo-7b, προς τιμήν του δορυφόρου Κορό που τον εντόπισε τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ, με περιφέρεια 1,7 φορές εκείνης της Γης.

Ο πλανήτης Κορό στον αστερισμό του Μονόκερου και σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του σε 20 ώρες. Η τεράστια έλξη που του ασκεί, όμως, το άστρο σημαίνει ότι η περιστροφή του Κορό γύρω από τον εαυτό του έχει «παγώσει».. Για το λόγο αυτό, η μία πλευρά του πλανήτη είναι διαρκώς στραμμένη προς το άστρο και η άλλη βρίσκεται συνέχεια υπό σκιά, όπως συμβαίνει και με τη Σελήνη της Γης.

Σε συνέδριο αστρονομίας, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, επιστημονική ομάδα υπό τον Ελβετό Αστρονόμο Ντιντιέ Κελόζ παρουσίασε τους υπολογισμούς της που θέλουν τη μάζα του πλανήτη Κορό να είναι 4,8 φορές εκείνη της Γης. Η «ιδανική» αυτή μάζα έκανε τους επιστήμονες να συμπεράνουν ότι ο πλανήτης αποτελείται κυρίως από βράχους και ίσως από πάγο. Ο ήλιος του Κορό, στο μεταξύ, είναι παρόμοιος με το δικό μας, αν και νεότερος, με ηλικία δύο δισεκατομμυρίων ετών.

Η επιστημονική ομάδα προειδοποίησε, όμως, ότι τα συμπεράσματά της δεν συνεπάγονται την ανακάλυψη πλανήτη παρόμοιου με τη Γη, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή. Η κοντινή απόσταση του Κορό από το άστρο του σημαίνει ότι στην πλευρά του πλανήτη που «κοιτάει» το άστρο επικρατούν θερμοκρασίες 2.300 βαθμών Κελσίου. Η μικρή απόσταση της τροχιάς, στο μεταξύ, προκαλεί γιγάντια παλιρροϊκά φαινόμενα στην επιφάνειά του, που με τη σειρά τους «κλείδωσαν» την περιστροφή του Κορό γύρω από τον άξονά του.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η «σκοτεινή» πλευρά του Κορό είναι παγωμένη, «πιο κρύα και από μπάνιο σε υγρό άζωτο», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αλέν Λεζέ του Αστροφυσικού Ινστιτούτου του Ορσέ στο περιοδικό «Sciences et Avenir». Μεταξύ των δύο πλευρών του πλανήτη, η μία στους 2.300 βαθμούς και η άλλη στους -200, ίσως υπάρχει «εύκρατη» ζώνη.

«Η περιοχή αυτή δεν θα είναι κατοικήσιμη, καθώς απουσιάζει το νερό. Ακόμη κι αν υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα, θα έχει συμπυκνωθεί υπό μορφή πάγου στην ψυχρή πλευρά του πλανήτη. Αυτός ο διχασμένος κόσμος δεν έχει αντίστοιχό του στο ηλιακό μας σύστημα και γι αυτό προκαλεί τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας. Ο Κορό είναι πιο ζεστός από τον Ερμή και πιο ψυχρός από τον Δία και τον Κρόνο», λέει ο δρ. Λεζέ.

«Ο πλανήτης αυτός μας αποκαλύπτει νέα οικογένεια πλανητών, ενώ είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχουν βραχώδεις πλανήτες πολύ κοντά στα άστρα τους», λέει ο δρ, Κελόζ.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:16

18-09-09

Ανακαλύφθηκε ο «μίνι Τυρανόσσαυρος»


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 18-09-09_298165_31

Ο Τυρανόσαυρος Ρεξ, ο πιο φονικός δεινόσαυρος που έζησε ποτέ στη Γη, απέκτησε πλέον και μια «μίνι» εκδοχή, καθώς οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα πλάσμα που του έμοιαζε σχεδόν από κάθε άποψη, αλλά ήταν μόνο το ένα πέμπτο σε ύψος και το ένα εκατοστό σε όγκο.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να συναντήσει αυτή την πιο μικρή, αλλά φονικότατη «μηχανή». «Σαγόνια πάνω σε πόδια» χαρακτήρισαν οι παλαιοντολόγοι τον μίνι-Τ.Ρεξ. Το σχεδόν πλήρες και άψογα διατηρημένο απολίθωμα, που βρέθηκε στην Κίνα, ονομάστηκε Raptorex kriegsteini και ρίχνει νέο φως στην καταγωγή του πιο διάσημου δεινόσαυρου (μετά και το φιλμ «Τζουράσικ Παρκ»!), σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο Τ.Ρεξ προήλθε από τον Αλλόσαυρο, έναν ανάλογου μεγέθους αλλά πιο…ατσούμπαλο δεινόσαυρο, που έζησε 50 εκατ. χρόνια νωρίτερα από τον Τ.Ρεξ. Όμως η ανακάλυψη του μήκους τριών μέτρων και βάρους περίπου 60 κιλών Ραπτόρεξ (Raptorex), μέσα σε βράχους στη βορειοανατολική Κίνα, από τον Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς ο μίνι δεινόσαυρος, που έζησε πριν 125 εκατ. χρόνια, φαίνεται να αποτελεί τον χαμένο ενδιάμεσο κρίκο στην εξέλιξη του Τυρανόσαυρου Ρεξ. Μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν είχαν βρεθεί σχετικά ολοκληρωμένα απολιθώματα κάποιου είδους που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονος του Τ.Ρεξ.

Σύμφωνα με τον Σερένο, ο οποίος παρουσίασε την ανακάλυψη στο περιοδικό «Science», μαζί με τον Στέφεν Μπρουσάτε του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ν.Υόρκης, ο «Ραπτόρεξ» ανήκει σε ένα πρώιμο παρακλάδι της εξελικτικής ομάδας που τελικά δημιούργησε τον Τ.Ρεξ πριν 85 εκατ. χρόνια. Ο Τυρανόσαυρος Ρεξ αποτέλεσε τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη μας για πολλά χρόνια, ώσπου εξαφανίστηκε πριν περίπου 65 εκατ. χρόνια, μαζί με τους άλλους δεινόσαυρους.

Σύμφωνα με τον Μπρουσάτε, «πολλά από αυτά που νομίζαμε ότι ξέρουμε για τον Τυρανόσαυρο Ρεξ, φαίνονται πλέον ότι είναι απλοϊκά ή τελείως λανθασμένα». Όπως είπε, «το νέο απολίθωμα δείχνει ότι κατά το 80% περίπου του χρόνου που έζησαν συνολικά οι Τυρανόσαυροι, ήσαν μικρά ζώα, στη σκιά άλλων πολύ μεγάλων και επιθετικών δεινοσαύρων». Είναι έτσι πιθανό ότι ο Τ.Ρεξ μπόρεσε να αποκτήσει το κολοσσιαίο μέγεθός του μόνο όταν οι άλλοι μεγάλοι ανταγωνιστικοί σαρκοβόροι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, όπως δήλωσε ο Σερένο.

Αν και προς το παρόν ο «Ραπτόρεξ» βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι αμερικανοί ερευνητές θα τον επιστρέψουν σε μουσείο στην Κίνα, την χώρα από όπου, πριν από χρόνια, το απολίθωμα λαθραία εξήχθη για να καταλήξει σε μια ιδιωτική συλλογή αμερικανού γιατρού, πριν εξεταστεί επιστημονικά και αναγνωριστεί η μεγάλη σημασία του.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty18.09.09 13:22

18-09-09

Στη Σελήνη το πιο κρύο σημείο του Ηλιακού Συστήματος


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 18-09-09_298168_1

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η πιο κρύα περιοχή του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Το νέο διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LCO), που δημιουργεί τον πρώτο πλήρη χάρτη θερμοκρασιών του δορυφόρου της Γης, ανακάλυψε ήδη ότι στο νότιο πόλο της Σελήνης, μέσα σε κρατήρες που ποτέ δεν τις βλέπει ο ήλιος, η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και από τον μακρινό Πλούτωνα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που μετρήθηκαν στη Σελήνη, είναι 397 βαθμοί Φαρενάιτ (περίπου 203 βαθμοί Κελσίου) κάτω από το μηδέν. Ο Πλούτων είναι τουλάχιστον ένα βαθμό πιο ζεστός, αν και απέχει 40 φορές περισσότερο από τον ήλιο.

«Ακριβώς στο κατώφλι μας υπάρχουν με βεβαιότητα τα πιο κρύα πράγματα που έχουμε ποτέ μετρήσει», δήλωσε ο Ντέηβιντ Πέιτζ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες, ερευνητής της NASA, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε, αλλού στο ηλιακό μας σύστημα να υπάρχουν ακόμα πιο κρύα μέρη, που ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Οι πιο κρύες θερμοκρασίες εντοπίστηκαν σε μικρούς κρατήρες που βρίσκονταν μέσα σε άλλους μεγαλύτερους, ιδίως στους κρατήρες Φαουστίνι, Σουμέικερ και Χάγουορθ. Μερικά από τα πιο κρύα μέρη στο φεγγάρι είναι τόσο μακρινά και ανεξερεύνητα, που ακόμα δεν έχουν όνομα.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Σελήνη έχουν επιστημονική σημασία, επειδή μπορούν να παγιδέψουν πτητικές χημικές ουσίες, όπως τον νερό και το μεθάνιο, σύμφωνα με τον επιστήμονα Ρίτσαρντ Βόντρακ του διαστημικού κέντρου Γκόνταρντ της NASA. Οι παγιδευμένες αυτές ουσίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών, αλλά και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος.

Η επιστημονική αποστολή του σκάφους LCO, σε εξέλιξη εδώ και μια μόλις εβδομάδα, έχει επίσης βρει αρκετές ενδείξεις υδρογόνου στη Σελήνη, μια πιθανή ένδειξη για παγιδευμένους πάγους κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού. Η αποστολή εστιάζει στο νότιο πόλο της Σελήνης, που ουσιαστικά είναι ανεξερεύνητος μέχρι τώρα και παρουσιάζει τις καλύτερες πιθανότητες για εύρεση υπόγειων πάγων.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty30.09.09 14:35

21-09-09

Χρήση νανοϋλικών από αρχαίους πολιτισμούς

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 21-09-09_298581_1

Γνώση παρασκευής νανοϋλικών με μεγάλη σταθερότητα στο χρόνο κατείχαν αρχαίοι πολιτισμοί.

Τη γνώση και την τεχνολογία να παράγουν χρωστικές ουσίες με νανο-υλικά, με ιδιότητες που παραμένουν ανεξίτηλες στο πέρασμα των αιώνων, κατείχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί των Αιγυπτίων και των Μάγιας, οι οποίοι φαίνεται πως είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ακόμη και συνθετικά υλικά σε εργαστήρια της εποχής τους.

Η διαπίστωση προκύπτει από έρευνες που γίνονται σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, στα οποία χρησιμοποιείται μία νέα μέθοδος ανάλυσης έργων τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων, μέσω ακτίνων Χ, που παράγονται σε επιταχυντές ηλεκτρονίων.

Τη μέθοδο αυτή και τις πολλαπλές εφαρμογές της παρουσίασε στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Στερεάς Κατάστασης και Επιστήμης των Υλικών, που διοργανώνει το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, ο ερευνητής του εργαστηρίου Brookhaven των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Ντόριχι.

Ένα από τα πιο ενδιαφέρονται συμπεράσματα των ερευνών αυτών αφορά τη δυνατότητα των Αιγυπτίων να παράγουν συνθετικές ουσίες, που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους κοσμετολογία, αλλά και τη φαρμακολογία. Παράδειγμα αποτελεί μία συνθετική άσπρη ουσία, την οποία δημιούργησαν οι «αλχημιστές» της εποχής, το 3.000 π.Χ., «αποκρυπτογραφώντας» τα μυστικά της νανοτεχνολογίας. Αυτή πιθανώς χρησιμοποιούνταν στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια ως φάρμακο.

Κατείχαν, μάλιστα, και την εμπειρική γνώση της μίξης των κατάλληλων υλικών της φύσης. Διεθνής εταιρία που δραστηριοποιείται στην κοσμετολογία έδειξε ενδιαφέρον για make up που φορούσαν στο πρόσωπο και το σώμα οι Αιγύπτιες, αλλά χρησιμοποιούνταν και στις μούμιες.

Το make up βρέθηκε ανέγγιχτo, σε αλαβάστρινα βαζάκια, μέσα σε αιγυπτιακούς τάφους και η παρασκευή του προέρχονταν από τη μίξη φυσικών μετάλλων (σίδηρος και ψευδάργυρος) από την Ερυθρά Θάλασσα, έχοντας την ιδιότητα να παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση του στο ανθρώπινο σώμα.

«Χρησιμοποιούσαν την ίδια τεχνολογία στους χρωματισμούς των κεραμικών και των κοσμημάτων τους, κάτι που εμείς γνωρίζουμε σήμερα θεωρητικά» ανέφερε ο κ. Ντόριχι.

Με τη μέθοδο ακτίνων Χ, που παράγονται σε επιταχυντές ηλεκτρονίων, μελετήθηκε και ο ειδικός χρωματισμός του «μπλε των Μάγιας», που διασώζεται ακόμη και σήμερα λαμπερό και ζωντανό σε κεραμικά του 8ου αιώνα.

Το χρώμα χρησιμοποιούνταν σε αγάλματα, σκεύη, ρούχα, σε καλλυντικά και τατουάζ και η μεγάλη του ανθεκτικότητα αποτέλεσε γρίφο για τους επιστήμονες, καθώς η χημική του σύσταση τυποποιήθηκε πρόσφατα. Πηγή ακατέργαστων υλικών για την παρασκευή του ήταν η λάσπη και το φυτό indigo.

«Η κατανόηση της προέλευσης και της χρήσης των υλικών, που παρέμεναν σταθερά στο χρόνο, από τους αρχαίους πολιτισμούς, μπορεί να μας βοηθήσει να μελετήσουμε ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τομείς της σημερινής επιστήμης, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή αποθηκών για πυρηνικά απόβλητα», εξήγησε ο κ. Ντόριχι.

Η νέα μέθοδος ακτίνων Χ χρησιμοποιήθηκε και σε γνωστό πίνακα του Βαν Γκονγκ ("Patch of Grass», 1886, Παρίσι), ζωγραφισμένο σε καμβά και, όπως προέκυψε, κάτω από τον ίδιο πίνακα, προϋπήρχε ζωγραφισμένο πορτρέτο γυναίκας. Όπως φαίνεται, ο ζωγράφος χρησιμοποίησε τον ίδιο καμβά για το νέο του έργο, καλύπτοντας το πορτρέτο, με λευκή άσπρη βάση.

Πειραματικά, η μέθοδος των ακτίνων Χ από επιταχυντές ηλεκτρονίων άρχισε να εφαρμόζεται το 1995 σε έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα, ωστόσο αναπτύχθηκε μετά το 2000, προσφέροντας ακριβείς πληροφορίες για τη χημική σύσταση και τα υλικά των υπό μελέτη αντικειμένων.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty30.09.09 14:50

24-09-09

Σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια της Σελήνης

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 24-09-09_299066_1

Τρεις εκθέσεις αναφέρουν πως εντοπίστηκαν ενδείξεις ύπαρξης νερού στη Σελήνη, το οποίο σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο.

Τρεις διαφορετικές αποστολές στη Σελήνη εντόπισαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη νερού, το οποίο προφανώς είναι συγκεντρωμένο στους πόλους της και πιθανόν να σχηματίστηκε από τον ηλιακό άνεμο.

Οι εκθέσεις τους θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science την Παρασκευή.

Ο Καρλ Πίτερς του πανεπιστημίου Brown στο Ρόουντ Άιλαντ και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα από την πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη, με το διαστημικό όχημα Chandrayaan, και εντόπισαν σπεκτρογραφικά ίχνη νερού. Το νερό εμφανίζει μεγαλύτερη πυκνότητα κοντά στους πόλους της Σελήνης, ανέφεραν.

Η Τζέσικα Σάνσαϊν του πανεπιστημίου του Maryland και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την υπέρυθρη χαρτογράφηση από το διαστημικό όχημα Deep Impact για να απεικονίσουν το νερό σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, ενώ ο Ρότζερ Κλαρκ του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα σπεκτρόμετρο, το οποίο διαχωρίζει τα κύματα φωτός για να αναλύσει τα στοιχεία και τις χημικές ουσίες που αντανακλώνται σε αυτά -από το διαστημικό σκάφος Cassini- για να αναγνωρίσουν την ύπαρξη νερού.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty30.09.09 14:55

24-09-09

Ανδροειδή: Πιο κοντά από ότι νομίζουμε;

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 24-09-09_299142_71

Πολύ πιο κοντά από ότι πιστεύουμε βρίσκονται τα ανθρωπόμορφα ρομπότ (ανδροειδή), σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων.

Αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά όνειρα της επιστημονικής φαντασίας: τα ανθρωπόμορφα ρομπότ, γνωστά και ως ανδροειδή, έχουν πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες σενάρια ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, βιβλίων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών κάποιες φορές ως σύμμαχοι, κάποιες άλλες ως ανελέητοι εχθροί, αλλά και ως φίλοι ή ακόμη και εραστές.

Η επόμενη έξοδός τους στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες είναι προγραμματισμένη για τις 5 Νοεμβρίου: πρόκειται για την ταινία «The Surrogates» (Οι αντικαταστάτες). Το σενάριό της περιστρέφεται γύρω από έναν πράκτορα του FBI (τον ενσαρκώνει ο Μπρους Γουίλις), στον οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση ενός φόνου- του πρώτου φόνου μέσα σε δεκαετίες. Ο λόγος πίσω από τη (φαινομενική) φιλειρηνικότητα του κόσμου δεν είναι η αλλαγή των ηθών, αλλά το ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων ζουν τις ζωές τους μέσω ρομποτικών σωμάτων: πρόκειται για ακριβή ομοιώματά τους, τα οποία ελέγχουν με τηλεχειρισμό από την ασφάλεια των σπιτιών τους- βιώνοντας τις ζωές τους χωρίς να φοβούνται τραυματισμό, θάνατο ή αρρώστια.

Όσο μακρινό και αν φαίνεται αυτό το σενάριο, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται πως δεν είναι τόσο απομακρυσμένο όσο νομίζουμε.

Ήδη, ρομποτικά οχήματα, ελεγχόμενα δια τηλεχειρισμού χρησιμοποιούνται από στρατούς για ναρκαλιευτικές επιχειρήσεις, ή ακόμη και για άμεσες επιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων. Επίσης, εξελίσσεται συνεχώς η τεχνολογία γύρω από τεχνητά μέσα για τους ανάπηρους, ενώ η συνεχής πρόοδος στις τηλεπικοινωνίες καθιστά απλά ευκολότερο την «τηλεπαρουσία», δηλαδή τον ακριβή τηλεχειρισμό ενός ρομπότ, ανεξαρτήτως της απόστασης ανάμεσα στο εκάστοτε «όχημα» και το χειριστή του.

«Υπάρχουν πολλά πραγματικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση» είπε ο ειδικός ρομποτικής και συγγραφέας Ντάνιελ Ουΐλσον, του οποίου τα βιβλία «Where is my Jetpack» (Πού βρίσκεται το Jetpack μου- ατομικός αεριωθούμενος προωθητήρας), καθώς και «How to Survive a Robot Uprising» (Πώς θα επιβιώσετε σε μία εξέγερση των ρομπότ) εξετάζουν ακριβώς το κατά πόσον η πραγματικότητα στη ρομποτική αγγίζει την επιστημονική φαντασία.

«Προφανώς και δεν υπάρχουν πλήρως λειτουργικά ανθρωποειδή ρομπότ…αλλά πολλά από τα χαρακτηριστικά της τηλεπαρουσίας που εμφανίζονται στην ταινία υφίστανται ήδη» συμπλήρωσε.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τζόναθαν Μόστοου (ο οποίος έχει επίσης σκηνοθετήσει το Terminator 3: «Η εξέγερση των μηχανών» ) ανέφερε ότι αυτό που τον τράβηξε στη συγκεκριμένη ταινία δεν ήταν κάτι άλλο από το σενάριο, που θέλει την εμφάνιση των ρομπότ- αντικαταστατών ως προέκταση της σημερινής τεχνολογίας. Οι συναντήσεις του με επιστήμονες απλά ενίσχυσαν την πεποίθησή του ότι «δε βρισκόμαστε μακριά».

«Δεν τίθεται καν θέμα τεχνολογικού επιπέδου. Η τεχνολογία πάντα, αργά ή γρήγορα, φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο. Το θέμα είναι, υπάρχει κάποια έμφυτη ανθρώπινη επιθυμία η οποία ικανοποιείται από τέτοιου είδους εφευρέσεις; Πιστεύω ότι, όλοι μέσα μας, θέλουμε να μπορούμε να γίνουμε τεμπέληδες: να μην κάνουμε πράγματα εμείς οι ίδιοι, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε εξ αποστάσεως…[ενδεικτικά] ξεκινήσαμε με τον τηλέγραφο και φτάσαμε μέχρι το Ίντερνετ» είπε σχετικά.

Κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται από την Anybots, στο Mountain View της Καλιφόρνια. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί από τον Τρέβορ Μπλάκγουελ το 2001 και, αντί χρηματικού αντιτίμου ύψους 30.000 δολαρίων, μπορεί να κατασκευάσει ένα ρομπότ ύψους 1,60 μέτρου, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να ταξιδέψει, μιλήσει, δει και ακούσει πράγματα…δια τηλεχειρισμού- ενώ τα χαρακτηριστικά του είναι σχετικά ανθρωπόμορφα. Και πρόκειται απλά για το πρωτότυπο: στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκονται πιο εξελιγμένα μοντέλα, τα οποία μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν και να ανεβούν σκάλες, ενώ είναι εξοπλισμένα με ακριβή ομοιώματα των ανθρωπίνων χεριών- κάτι που τους επιτρέπει να κάνουν αρκετά λεπτεπίλεπτες εργασίες.

«Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτό το επίπεδο [της ταινίας], δηλαδή να φτιάξουμε τόσο αληθοφανή ρομπότ. Τις περισσότερες φορές δεν προσπαθούμε ακριβώς να φτιάξουμε κάτι ικανό να ξεγελάσει έναν άνθρωπο- απλά κάτι το οποίο είναι αρκετά ανθρωποειδές έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να του φερθεί 'ανθρώπινα'» είπε ο Μπλάκγουελ.

Μία πολύ πιο ρεαλιστική προοπτική είναι η δημιουργία τηλεχειριζόμενων ανδροειδών τα οποία θα χρησιμοποιούνται για εργασίες οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες για να τις κάνουν άνθρωποι- όπως, για παράδειγμα τεχνικές εργασίες σε περιβάλλοντα όπως το Διάστημα ή οι βυθοί των ωκεανών. Σε αυτή την περίπτωση, η κατασκευή ανδροειδών αποδεικνύεται πολύ πρακτική ιδέα, καθώς ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος.

Για τον Μόστοου, η ταινία απεικονίζει τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία, σε γενικές γραμμές, υφίστανται, καθώς ο κόσμος της διαδικτυακής επικοινωνίας αναπτύσσεται συνεχώς: «Μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου μέσω του Ίντερνετ. Μπορείς να δεις τα νέα. Μπορείς να πεις σε οποιονδήποτε θέλεις τι ακριβώς κάνεις. Για αυτούς που εργάζονται μέσω του Ίντερνετ, δε χρειάζεται καν να ντυθούν για να πάνε στη δουλειά... η ταινία απλά εξετάζει τη λογική κατάληξη αυτής της τάσης».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty30.09.09 14:59

30-09-09

Παράσιτο εξαφάνισε τους Τυρανόσσαυρους;

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 30-09-09_299961_1

Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, ο πιο φονικός από όλους τους δεινόσαυρους, τελικά ίσως είχε άδοξο τέλος, πεθαναίνοντας από... πονόλαιμο Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, συχνά έπεφτε θύμα μια βακτηριακής λοίμωξης από παράσιτο στο λαιμό του, με συνέπεια να μην μπορεί να φάει και να πεθαίνει από την πείνα.

Ομάδα ερευνητών, υπό τον δρα Έβαν Γουλφ της Κτηνιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και τον δρα Στίβεν Σόλσμπερι της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του αυστραλιανού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, συνέλλεξαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο «βασιλιάς» των δεινοσαύρων αρρώσταινε από μια ασθένεια, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα να πλήττει τους αετούς και τα γεράκια, και η οποία του προκαλούσε τόσο οδυνηρό πονόλαιμο, που αδυνατούσε να φάει και έτσι σταδιακά εξαφανίστηκε.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, εστιάστηκε στις τρύπες που βρέθηκαν στο απολιθωμένο σαγόνι ενός από τους πιο διάσημους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί, της «Σου», μήκους 13 και ύψους 4 μέτρων, που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Φιλντ του Σικάγου. Αρχικά οι τρύπες είχαν θεωρηθεί κατάλοιπα κάποιας μάχης με άλλα θηρία, όμως η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες (πλάτους μέχρι πέντε εκατοστών) προήλθαν από μια τρομερή αρρώστια που προκαλούσε ένα πρωτόζωο παρόμοιο με το σημερινό παράσιτο Trichomonas gallinae, το οποίο και σήμερα πλήττει τα σύγχρονα πουλιά, ιδίως τα αρπακτικά, και η πάθηση που προκαλεί, αποκαλείται τριχομόνωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 61 απολιθώματα Τυραννόσαυρων και βρήκαν ότι ένας στους έξι (δέκα συνολικά) φέρουν στο σαγόνι τους ανάλογες τρύπες. Θεωρείται πιθανό ότι η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή στο λαιμό και το στόμα τους, που οι βάρους επτά τόνων δεινόσαυροι λιμοκτονούσαν, αδυνατώντας να καταπιούν και δυσκολευόμενοι να αναπνεύσουν.

Ο δρ Γουλφ ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αρκετοί Τυραννόσαυροι (αλλά όχι άλλα είδη δεινοσαύρων) αρρώστησαν από το ίδιο παράσιτο. Η μόλυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταφερόταν από τον ένα δεινόσαυρο στον άλλο είτε μέσα από δαγκώματα στο πρόσωπο είτε με το σάλιο, λόγω της κατανάλωσης κρέατος που είχε μολυνθεί με το παράσιτο (πιθανώς, λόγω κανιβαλισμού, και αλληλοφαγώματος μεταξύ των ίδιων των Τυραννόσαυρων).

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty30.09.09 15:02

30-09-09

Στα 1,9 εκατ. τα γνωστά είδη πάνω στη Γη

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 30-09-09_299960_1

Με εξαφάνιση απειλείται το 10% από αυτά.

Ο πιο περιεκτικός κατάλογος με τα γνωστά ζώα και φυτά του πλανήτη μας αυξήθηκε κατά 114.000 είδη την τελευταία τριετία (αύξηση 6,3%), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ειδών στη Γη, που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, να φτάνει πλέον τα 1,9 εκατατομμύρια. Από αυτά, σχεδόν ένα στα δέκα (9,2%) απειλείται με εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής των οικοσυστημάτων, της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιέσεων, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη.

Η έκθεση εκτιμά ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν περίπου 11 εκατ. ζωντανά είδη (αν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις διαφέρουν εντυπωσιακά, από 3 εκατ. έως 100 εκατ. είδη), συνεπώς έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα μικρό μέρος της βιοποικιλότητας (γύρω στο 17%), καθώς πολλά ασπόνδυλα, μύκητες και άλλοι οργανισμοί δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Όμως οι ερευνητές εκφράζουν το φόβο ότι αρκετά από τα ακόμα άγνωστα είδη θα εξαφανιστούν, λόγω των περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχονται, πριν καν ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν» και τους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Η Αυστραλία, που έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς εξαφάνισης ειδών στον κόσμο, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που τηρεί ένα πλήρες αρχείο των απειλούμενων ειδών. Η επιστημονική μελέτη, με τίτλο «Ο Αριθμός των Ζωντανών Ειδών στον Κόσμο», για λογαριασμό του αυστραλιανού υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η μοναδική ολοκληρωμένη λίστα ζώων και φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η δεύτερα φορά που εκδίδεται ο κατάλογος, μετά την πρώτη έκδοσή του το 2006.

Πάνω το ένα πέμπτο (20%) όλων των γνωστών θηλαστικών θεωρούνται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως επίσης το 29% των αμφίβιων και το 12% των πουλιών, σύμφωνα με την μελέτη. Νέα είδη ανακαλύπτονται με ρυθμό περίπου 18.000 ετησίως, αλλά η έλλειψη κατάλληλων βιολόγων για να τα ταξινομήσουν, επιβραδύνει την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των νέων ανακαλύψεων.

Ο αυστραλιανός κατάλογος -που δημιουργείται με τη συνεργασία περίπου 50 επιστημόνων από όλο τον κόσμο- συμπληρώνει την «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τα είδη που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Στο μέλλον, από τον αυστραλιανό κατάλογο, μπορεί να προκύψει ένας παγκόσμιος δείκτης βιοποικιλότητας, ο οποίος θα καταγράφει την πρόοδο της ανθρωπότητας όσον αφορά την προστασία των ζώων και φυτών (το αντίστοιχο για την φύση του χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones).

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:11

01-10-09

Ματιά στο παρελθόν της ανθρωπότητας μέσω της ανακάλυψης ανθρωποειδούς

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 01-10-09_300254_1

«Άρντι» αποκαλείται το ανθρωποειδές, απομεινάρια του οποίου ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία.

Επέκταση μερικών εκατομμυρίων ετών έδωσε στις γνώσεις του επιστημονικού κόσμου περί της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου η ανακάλυψη των απομειναρίων του ανθρωποειδούς «Άρντι» στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, η «Άρντι» έζησε στην Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια. Το ανθρωποειδές, ύψους 1,2 μέτρων και βάρους 50 κιλών περιπλανιόταν στα δάση ένα εκατομμύριο χρόνια πριν τη «Λούσι» : το πλάσμα στο οποίο ανήκει ο σκελετός που, μέχρι τώρα θεωρούνταν ως αποτελεί το παλαιότερο δείγμα προγόνου του ανθρώπου.

Η εν λόγω ανακάλυψη λειτουργεί σαν αποδεικτικό στοιχείο ότι οι πίθηκοι και οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από κάποιον κοινό πρόγονο: «(Η 'Άρντι') δεν είναι αυτός ο κοινός πρόγονος, αλλά είναι ό,τι πλησιέστερο έχουμε σε αυτή τη στιγμή» είπε ο Τιμ Γουάιτ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινης Εξέλιξης στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ.

«Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης» είπε ο Ντέηβιντ Πίλμπιμ, του Μουσείου Αρχαιολογίας και Εθνολογίας Πίμποντι του Χάρβαρντ.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:14

02-10-09

Η χαραυγή της «Διαστημικής Οικονομίας»


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 02-10-09_300301_31

Στο Διάστημα στρέφονται όλο και περισσότερες εταιρείες για την επίτευξη οικονομικών κερδών.

Per Ardua Ad Astra (Μετά Κόπων, Στα Άστρα): πρόκειται για το λατινικό ρητό που αποτελεί και το «μόττο» της RAF (η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Μ. Βρετανίας), το οποίο φαίνεται πως θα χαρακτηρίσει και την οικονομική δραστηριότητα πολλών εταιρειών διεθνώς, οι οποίες στρέφονται προς το Διάστημα για την επίτευξη οικονομικών κερδών.

Σχεδόν 120 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της αεροδιαστημικής, είτε παρέχοντας υπηρεσίες, είτε στις κατασκευές, έστειλαν τους εκπροσώπους τους στην Έβδομη Συνδιάσκεψη Διαστημικών Επενδύσεων, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Hynes Convention Center (ΗΠΑ, Βοστώνη).

Στόχος της συνδιάσκεψης ως θεσμού είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ παράλληλα ενημερώνουν (με τη σειρά τους) επενδυτές σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Διάστημα ως χώρος οικονομικής δραστηριότητας.

Κάποιες από τις δραστηριότητες που φαίνονται ως οι πιο (εν δυνάμει) προσοδοφόρες είναι η παρακολούθηση των κινήσεων και της τήξης των πολικών παγετώνων από το διάστημα, η παραγωγή ενέργειας εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, η εξόρυξη πρώτων υλών από αστεροειδείς και η ανάπτυξη/ δοκιμή νέων ιατρικών εφαρμογών σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την άσκηση 'καλής επιστήμης' εκεί πάνω» είπε ο Μάικλ Λέβενθαλ, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων.

Οι δυνατότητες κέρδους στο Διάστημα είναι τεράστιες, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη- ωστόσο, τα «κόστη εκκίνησης» είναι επίσης τεράστια. Κάποιοι εκ των ομιλητών εξέφρασαν την άποψη ότι στα αρχικά στάδια, η μόνη οδός είναι η συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς.

Προς το παρόν, η πλέον γνωστή επιχειρηματική διαστημική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο διαστημικός τουρισμός. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρηματιών που έχουν δραστηριοποιηθεί στο χώρο είναι αυτά του Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Group και του Τζεφ Μπέζος του Amazon.com. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει ακόμη και αυτόν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας: τον Ιούλιο, ο Μπράνσον υπέγραψε συμφωνία πώλησης του ενός τρίτου της εταιρείας διαστημικού τουρισμού του, Virgin Galactic, σε γκρουπ επενδυτών από τη Μέση Ανατολή. Το Virgin Group έχει προβεί σε επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο διαστημικό του πρόγραμμα, και ελπίζει πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά εντός δύο ετών.

Ο Πωλ Έκερτ, αναλυτής της Boeing, είπε ότι οι οικονομικές ευκαιρίες στο Διάστημα πάνε πολύ πιο πέρα από ότι ο απλός τουρισμός.

«Μιλάμε για επιχειρηματικές συμφωνίες σε σχέση με το διάστημα, πρωτοποριακά εγχειρήματα, γενικά δραστηριότητες που είτε λαμβάνουν χώρα στο Διάστημα είτε σχετίζονται με αυτό, όπως κατασκευή διαστημικών στολών, εξαρτημάτων για δορυφόρους και σκάφη κ.α» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθούμε σταδιακά όλο και περισσότερους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Διάστημα, με τρόπο που θα προσελκύονται όλο και περισσότεροι επενδυτές».

Κατά τη Ροζάννα Σάτλερ, δικηγόρο από τη Βοστώνη που εκτελεί χρέη νομικής συμβούλου σε εταιρείες αεροδιαστημικής και τηλεπικοινωνιών, η οικονομική κρίση έχει προβληματίσει πολλούς επενδυτές, οι οποίοι διστάζουν να προβούν σε επενδύσεις στο Διάστημα- αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει.

«Έχουν λεφτά, απλά δεν τα επενδύουν με την ίδια ταχύτητα που το έκαναν πριν. Πιστεύω πως πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να εξερευνούν τις προοπτικές αυτής της αγοράς» είπε σχετικά.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:17

02-10-09

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Χέρσελ


Νεαρός Έλληνας ερευνητής μεταξύ της ομάδας κατασκευής του

Aπαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος, σχετικά με τη δημιουργία, την ιστορία και τη δομή του, φιλοδοξεί να δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ, το μεγαλύτερο και ακριβότερο του είδους του που εκτοξεύτηκε ποτέ. Πίσω από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος «κρύβεται» μεταξύ άλλων ο νεαρός Έλληνας αστροφυσικός, Μάρκος Τριχάς.

Ο Μάρκος Τριχάς συμμετέχει στη διεθνή ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και τον καθηγητή Ματ Γκρίφιν, που δημιούργησε το ένα από τα τρία όργανα παρατήρησης του τηλεσκοπίου Χέρσελ, την κάμερα «SPIRE» (σ.σ. τα άλλα δύο όργανα μέτρησης είναι το «HIFI», που κατασκευάστηκε υπό την καθοδήγηση του ολλανδικού ινστιτούτου «SRON» και το «PACS», που δημιούργησε ομάδα υπό την καθοδήγηση του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ).

Το βιογραφικό του Θεσσαλονικιού αστροφυσικού είναι ιδιαίτερα πλούσιο, αν και είναι μόλις 29 ετών. Σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του ΑΠΘ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, τη διδακτορική του διατριβή στο «Imperial College» και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο «Imperial» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είχα την τύχη να φύγω σε μικρή ηλικία από την Ελλάδα. Και μιλάω για τύχη γιατί αναμφισβήτητα στο εξωτερικό εξελίσσεσαι πιο γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Μάρκος Τριχάς χαρακτηρίζει την εμπειρία της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πολύ σημαντική, αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική. «Δουλέψαμε σκληρά για την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου, ενώ η φάση της συλλογής των δεδομένων αναμένεται να είναι εξίσου απαιτητική», τόνισε.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ εκτοξεύτηκε (μαζί με το τηλεσκόπιο Πλανκ)- τον περασμένο Μάιο με έναν πύραυλο Αριάν-5 από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον Ισημερινό.

Στοιχεία για την κατασκευή του Χέρσελ, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα από την αποστολή του παρουσιάστηκαν απόψε σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Αστροφυσικής του Κολεγίου «Imperial», το Κέντρο Ελέγχου Εξοπλισμού «SPIRE», το Βρετανικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Κέντρο Χέρσελ της NASA, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας και το ΑΠΘ, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

Το Χέρσελ, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού αστρονόμου Γουίλιαμ Χέρσελ, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία το 1800 την υπέρυθρη ακτινοβολία, έχει ως αποστολή να ανιχνεύσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν. Για το λόγο αυτό είναι εξοπλισμένο με κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων, το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημική αποστολή. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο εγχείρημα, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 12 χρόνια, δαπανήθηκαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι και η καινοτομία στην κατασκευή του: μια δεξαμενή ρευστού ηλίου στη βάση του τηλεσκοπίου ψύχει τα εργαλεία του Χέρσελ τόσο ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα εξίσου ψυχρά αντικείμενα του σύμπαντος.

Όλα αυτά για να έχει το διαστημικό παρατηρητήριο Χέρσελ από τη θέση που βρίσκεται (στο 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη) τη δυνατότητα παρατήρησης στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα πρώτα στάδια της αστρικής εξέλιξης των γαλαξιών.

«Με το τεχνολογικά προηγμένο αυτό διαστημικό τηλεσκόπιο έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δούμε στο γαλαξία μας και τους άλλους γαλαξίες την πολύ ψυχρή σκόνη που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των νέων αστέρων και άρα να σχηματίσουμε εικόνα για τη διαδικασία γένεσης των αστεριών», υπογράμμισε ο Μάρκος Τριχάς.

Ο διευθυντής της ομάδας «SPIRE», Ματ Γκρίφιν, πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την Ιστορία και την εξέλιξη του σύμπαντος από τη μεγάλη έκρηξη μέχρι σήμερα και το τηλεσκόπιο Χέρσελ θα συνεισφέρει στην κατανόηση αυτή».

Όπως διευκρίνισαν οι δύο ερευνητές παρουσιάζοντας τις πρώτες εικόνες που αποτύπωσε το Χέρσελ, τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα θα αρχίσουν να συλλέγονται από τις 15 Οκτωβρίου. «Τότε θα μπορούμε να προσθέσουμε πολλά στοιχεία στην κατανόηση του σύμπαντος. Αν και είναι γνωστό πως κάθε έργο εγείρει εξίσου πολλά ερωτήματα με αυτά που απαντά», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίφιν.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:22

06-10-09

Στον αγώνα αποκρυπτογράφησης του DNA ρίχνεται η ΙΒΜ


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 06-10-09_300780_21

Μία δική της μέθοδο θα χρησιμοποιήσει η ΙΒΜ για να αποκρυπτογραφήσει ακολουθίες DNA.

Στη «μάχη» για την αποκρυπτογράφηση των «μυστικών της ζωής» ρίχνεται η ΙΒΜ, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει «κατά λέξη» ακολουθίες DNA, μέσω της χρήσης δικών της μεθόδων.

Πρόκειται για μία προσέγγιση μικροηλεκτρονικού χαρακτήρα, η οποία πιστεύεται πως θα δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του χώρου: την «επιβράδυνσή» του, έτσι ώστε να εξετάζεται πιο εύκολα.

Ο απώτερος στόχος είναι η επιτάχυνση της αποκρυπτογράφησης του DNA, που με τη σειρά της θα επιτρέψει την παρασκευή πιο εξειδικευμένων, εξατομικευμένων φαρμάκων.

Όπως ανακοίνωσε ο Σαμ Παλμιζάνο, διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ, τα ακριβή σχέδια θα παρουσιαστούν στη Συνδιάσκεψη Ιατρικής Καινοτομίας.

Αν και η αποκρυπτογράφηση των γονιδίων ανθρώπων και ζώων σε εργαστηριακά περιβάλλοντα έχει επιτευχθεί στο παρελθόν, η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο εύκολα και γρήγορα σε ένα άτομο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται ακόμα εκτός της σφαίρας της εφαρμοσμένης ιατρικής.

Αν αυτό γίνει καθεστώς, θα φέρει μία νέα εποχή, αυτήν της εξατομικευμένης ιατρικής- κατά την οποία η πρόληψη και η θεραπεία ασθενειών θα καθορίζονται από το γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου.

«Έχουν γίνει προσπάθειες γρήγορης αποκρυπτογράφησης του DNA …όλες προϋπέθεταν εκτεταμένη και αναλυτική προετοιμασία δειγμάτων- επεξεργασία του γενετικού υλικού, μεγέθυνση, αντιγραφή, γενικά εξαιρετικά λεπτομερείς και επίπονες εργασίες» είπε ο Δρ Γκουστάβο Στολοβίτσκι, ο οποίος κατέχει το πόστο του υπολογιστικού βιολόγου (computational biologist) στην ΙΒΜ. «Όλες αυτές οι διαδικασίες κάνουν την αποκρυπτογράφηση γρήγορη, αλλά παρόλα αυτά πανάκριβη- πολύ πιο ακριβή από ότι πρέπει για να χρησιμοποιηθεί σε μία εξατομικευμένη ιατρική» συμπλήρωσε.

Η μέθοδος που ακολουθούν ο Στολοβίτσκι και οι συνάδελφοί του χρησιμοποιεί σιλικόνη με τρύπες διαμέτρου τριών δισεκατομμυριοστών του μέτρου (20.000 πιο λεπτές από μία ανθρώπινη τρίχα- μεγέθους που αρκεί για να περάσει μία «αλυσίδα» DNA.

«Η 'νανοπορική' αποκρυπτογράφηση DNA αποτελεί έναν από τους επικρατέστερους υποψηφίους για την επίτευξη γρήγορου και εύκολου καθορισμού ενός γενετικού προφίλ, χωρίς να απαιτείται ετοιμασία δειγμάτων ή ύπαρξη ιδιαίτερα εξελιγμένου οπτικού εξοπλισμού- χρησιμοποιείται μόνο η Ηλεκτρονική» είπε ο Δρ. Στολοβίτσκι.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:25

06-10-09

Ρωσική «επέλαση» στη νανοτεχνολογία


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 06-10-09_300833_21

Τη φιλοδοξία επίτευξης ρωσικής πρωτιάς στο νανοτεχνολογικό χώρο εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος. Κρατική νανοτεχνολογική εταιρεία ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο.

Για «μεγάλα σχέδια» της Ρωσίας στη νανοτεχνολογία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, η χώρα οφείλει να σταματήσει να βασίζει την οικονομία της αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και να της δώσει έναν πιο πολύπλευρο χαρακτήρα- θέση που ενισχύεται από το γεγονός της ίδρυσης κρατικής νανοτεχνολογικής εταιρείας από το Κρεμλίνο.

Η νανοτεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό αντικειμένων σε μοριακό επίπεδο και βρίσκεται σε φάση αλματώδους ανόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς τα νανοϋλικά βλέπουν όλο και μεγαλύτερη χρήση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μεντβέντεφ, η αξία της νανοτεχνολογικής βιομηχανίας αναμένεται να ανέλθει στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015- και, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία «δεν πρόκειται να μείνει πίσω». Αν και παραδέχτηκε πως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει δραστικές αλλαγές στη ρωσική οικονομία (η οποία εδώ και μία δεκαετία βασίζει την ανάπτυξή της στο πετρέλαιο), συμπλήρωσε πως οι συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο αναγκαίο.

«Η ρωσική οικονομία πρέπει να βασιστεί στη γνώση και σε καινοτόμες τεχνολογίες, όχι απλά στους φυσικούς μας πόρους, όσο απεριόριστοι και αν φαντάζουν αυτοί» είπε σχετικά.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 Empty10.10.09 11:28

07-10-09

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος δακτύλιος του ηλιακού συστήματος


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 4 07-10-09_300964_1

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASA ανακάλυψε τον μεγαλύτερο και μέχρι σήμερα αόρατο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο, που είναι και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα. Μέχρι τώρα το ρεκόρ κατείχε ο δακτύλιος Ε του Κρόνου, ο οποίος εκτείνεται από 3 έως 20 φορές την ακτίνα του Κρόνου, ενώ ο νέος δακτύλιος, πάχους 2,4 εκατ. χλμ., εκτείνεται από 128 έως 207 φορές την ακτίνα του πλανήτη.

Ο τεράστιος λεπτός δακτύλιος από σωματίδια πάγου και σκόνης βρίσκεται στις εσχατιές του συστήματος του Κρόνου και, καθώς λόγω μεγάλης απόστασης δεν επηρεάζεται πολύ από τη βαρύτητα του πλανήτη, η τροχιά του έχει κλίση 27 μοιρών σε σχέση με το επίπεδο του ισημερινού του Κρόνου, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο δακτύλιος είναι πολύ πλατύς, αλλά ιδιαίτερα αχνός και διάχυτος και δεν αντανακλά πολύ ορατό φως, όμως το «Σπίτσερ» μπόρεσε να τον ανιχνεύσει στο υπέρυθρο φάσμα. Αν και ο δακτύλιος είναι πολύ κρύος (με θερμοκρασία περίπου στους μείον 158 βαθμούς Κελσίου), εκπέμπει θερμική ακτινοβολία.

Ο κύριος όγκος ύλης του δακτυλίου ξεκινά περίπου 6 εκατ. χλμ. από τον Κρόνο και εκτείνεται προς τα έξω άλλα 11,8 εκατ. χλμ. Είναι τόσο μεγάλος σε έκταση, που θα χρειάζονταν ένα δισεκατομμύριο πλανήτες σαν τη Γη για να τον γεμίσουν, σύμφωνα με τη NASA.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, που έγινε από ομάδα αστρονόμων από τα πανεπιστήμια Βιρτζίνια και Μέριλαντ των ΗΠΑ και παρουσιάζεται σε άρθρο στο περιοδικό «Nature», ο Κρόνος θεωρείτο ότι έχει επτά κύριους δακτυλίους και αρκετούς ακόμα μικρότερους.

Ο δορυφόρος Φοίβη βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ του δακτυλίου και του Κρόνου και εκτιμάται ότι από αυτόν προέρχεται η ύλη για το σχηματισμό του υπερμεγέθους δακτυλίου.

Η ανακάλυψη ίσως ρίξει φως στο αίνιγμα κι ενός άλλου δορυφόρου, του Ιαπετού, που θεωρείται το πιο περίεργο από τα φεγγάρια του Κρόνου, καθώς έχει μόνιμα μια πολύ φωτεινή και μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Ο νέος δακτύλιος κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την Φοίβη, ενώ οι άλλοι δακτύλιοι, ο Ιαπετός (που ανακαλύφθηκε από τον Τζιοβάνι Κασίνι το 1671) και οι περισσότεροι υπόλοιποι δορυφόροι κινούνται αντίθετα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ποσότητες ύλης από το νέο εξωτερικό δακτύλιο κινούνται προς το εσωτερικό (δηλαδή προς τον Κρόνο) και πέφτουν πάνω στον Ιαπετό, «μαυρίζοντας» την κάποτε φωτεινή πλευρά του. Οι αστρονόμοι πάντα πίστευαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον εξωτερικό δορυφόρο Φοίβη και στη σκοτεινή πλευρά του Ιαπετού και τώρα, χάρη στην ανακάλυψη του νέου δακτυλίου, θεωρούν ότι βρήκαν πειστικά στοιχεία για αυτή τη σχέση.

Η αποστολή του «Σπίτσερ» ξεκίνησε το 2003, υπό τον έλεγχο του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA. Το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 106 εκατ. χλμ. από τη Γη, σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 4 από 5Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Science :: Must See-
Μετάβαση σε: