Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα   PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Empty29.06.10 12:41

"Είστε τελείως τρελοί" του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ

PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Completementfous4932704

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ προς Κομισιόν: «Είστε τελείως τρελοί!»

Βαριές ευθύνες των ηγετών της Ευρώπης

Είναι προφανές ότι για τέσσερις μήνες υπεκφεύγαμε· είναι προφανές ότι κάναμε λάθος· είναι προφανές ότι με τις υπεκφυγές βοηθήσαμε τις αγορές και τους κερδοσκόπους. Όσοι είναι έντιμοι στο «συμβούλιο» να το ομολογήσουν: «φταίμε!» «Εμείς φταίμε!» Η Μέρκελ (Merkel), ο Σαρκοζί (Sarkozy), όπως και να τους λένε, κι ό,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους, ήξεραν: όλοι το διάβαζαν στις εφημερίδες, έπρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αμέσως. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω.

Ο «μηχανισμός στήριξης» λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην Ελλάδα

Το δεύτερο. Θα ήθελα να καταλάβουμε κάτι: αυτό που ζητείται να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατον. Ζητάω από το «εκοφίν», από τούς αρχηγούς των κρατών, να σκεφτούν ότι οι ίδιοι στις χώρες τους είναι ανίκανοι να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

Πόσον καιρό χρειάζεται η Γαλλία για να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις; Πόσον καιρό χρειάζεται η Γερμανία; Και τώρα ζητάμε από τον Παπανδρέου: σε τρεις μήνες, άλλαξε τα όλα!

Είστε τελείως τρελοί! Απόδειξη είναι αυτά που συμβαίνουν τώρα στην Ελλάδα. Δεν δίνουμε στην Ελλάδα, στον Παπανδρέου το χρόνο να οικοδομήσει συναίνεση στη χώρα. Στην Ελλάδα οι πολίτες δεν ταυτίζονται με το κράτος· εκεί ισχύει το «ο καθένας για τον εαυτό του». Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό, άλλα η ευθύνη είναι κοινή, φταίνε δεκάδες χρόνια πολιτικής πρακτικής και διαφθοράς των πολιτικών. Αλλά χρειάζεται να υπάρξει συναίνεση κι αυτή δε δημιουργείται με διατάγματα.

Θα δείτε στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία όταν αρχίσουν τα προβλήματα τι θα γίνει! Ο κύριος Μπαρόζο (Barroso) κάτι ξέρει, έτσι έχασε τις εκλογές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι και να μην ζητάμε το αδύνατο.

Ο «μηχανισμός στήριξης» αισχροκερδεί εις βάρος της Ελλάδας

Κάποτε ακούγαμε «θέλω πίσω τα λεφτά μου!» («Ι want my money back»). Τώρα ακούμε από τις κυβερνήσεις, «θέλω να βγάλω λεφτά απ' την Ελλάδα!» («I want to make money on the back of Greece»). Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν δανειζόμαστε με 1.5% και δανείζουμε με 5% και 6%! Αυτό κάνουμε, βγάζουμε λεφτά εις βάρος της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο!

Απαραίτητο ένα «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο»

Κι έπειτα, η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Ο Γκι Φερχόφσταντ (Guy Verhofstadt) είχε δίκιο όταν μίλησε για ένα «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο», ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης για ευρωπαϊκό δανεισμό. Κι αν πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες, είναι εδώ, συνάδελφοι, εδώ στο κοινοβούλιο είναι που μπορούμε να το κάνουμε. Εδώ στο κοινοβούλιο, μπορούμε! Χωρίς να περιμένουμε το «συμβούλιο»· εκεί είναι ανίκανοι να αποφασίσουν!

Ας πάρουμε πρωτοβουλία, να αλλάξουμε τις συνθήκες και ας φτιάξουμε ένα «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο» για να αντισταθούμε στους κερδοσκόπους. Μπορούμε να το κάνουμε.

Να συμπεριληφθεί στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας το ζήτημα της απασχόλησης

Τώρα θέλω να πω και κάτι άλλο για τη διαχείριση αυτού που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ζητάω από την «ευρωπαϊκή επιτροπή» (κομισιόν) να εμπλέξει σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης, τη «διεύθυνση απασχόλησής» της, για να εκτιμούμε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και να ζητηθεί από το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) να φέρει και το «διεθνή οργανισμό εργασίας» (ILO) στη διαχείριση της κρίσης. Γιατί πρόκειται για ανθρώπους, υπάρχουν θέματα εργασίας, είναι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο το χρήμα! Η διεύθυνση απασχόλησης της Κομισιόν ή ο ILO θα ήταν μια διορθωτική δύναμη απέναντι στην τρέλα αυτών που αποφασίζουν με βάση μόνο τα δημόσια οικονομικά.

Να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλία για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο

Και ένα τελευταίο σημείο. Υπάρχει μια δυνατότητα να βοηθήσουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Απλή: ας πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μια πρωτοβουλία για τον αφοπλισμό στην περιοχή. Μια πολιτική πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας για τον αφοπλισμό, για να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την βόρεια Κύπρο.

Λέω ένα πράγμα: είμαστε υποκριτές! Τούς τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα έξι φρεγάτες για δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ, ελικόπτερα για τετρακόσια εκατομμύρια, και «ραφάλ», προς εκατό εκατομμύρια το ένα. Δυστυχώς οι «κατάσκοποί» μου δεν ήξεραν να μου πουν πόσα ακριβώς, αν θα είναι είκοσι ή τριάντα «ραφάλ». Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια!

Η Γερμανία πούλησε έξι υποβρύχια για τα επόμενα χρόνια, προς ένα δις ευρώ. Είμαστε πέρα για πέρα υποκριτές. Τους δίνουμε χρήματα για ν' αγοράζουν τα όπλα μας.

Ζητάω από την κομισιόν να υποβάλει έκθεση, εδώ στο κοινοβούλιο, για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Να υπάρξει διαφάνεια τουλάχιστον, να μάθουμε.

Αν είμαστε σοβαροί, να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορα τους. Έχουν 100,000 χιλιάδες στρατό ίσως παραπάνω, και η Γερμανία έχει 200,000. Είναι παρανοϊκό μια χώρα 11 εκατομμυρίων να έχει 100,000 στρατό. Αυτό να ζητήσουμε από την Ελλάδα. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να κόβουμε τούς μισθούς κάποιου που βγάζει 1,000 ευρώ. Να τι ζητάω από την κομισιόν. Να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι!

Ο Daniel Cohn-Bendit είναι ευρωβουλευτής του «ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος»

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα   PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Empty29.06.10 12:46

Ελληνική κρίση : ο μεγάλος ευρωπαϊκός διαγωνισμός ψεύδους του Ρολάν Ιρέ

PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα Greecesinkingcartoon536

Crise grecque: le grand concours de mensonges européen

Οι Έλληνες κατηγορούνται πως είπαν ψέματα για να μπουν στο ευρώ. Ίσως. Αλλά δεν ήταν μόνοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσον αφορά την ελληνική κρίση σχεδόν οι πάντες προσέφυγαν στη «ξύλινη γλώσσα» και την υπεραισιοδοξία των κυβερνώντων, την άγνοια για τα οικονομικά ζητήματα και τον πολιτικό βολονταρισμό. Τα ψέματα και τα μισόλογα περίσσεψαν.

Πρώτο ψέμα: η προσήλωση στα ελληνικό χρέος

Αναμφίβολα πρόκειται για πρόβλημα, που στην Ελλάδα είναι λιγάκι σοβαρότερο από ότι σε άλλες χώρες -λιγάκι, το τονίζω- αλλά δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα. Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η διαφορά της στον πληθωρισμό με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, ιδίως τη Γερμανία.

Την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκε σταδιακά ένα χάσμα της τάξης του 30%-40% μεταξύ ελληνικού και ευρωπαϊκού πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει πως κανένα ελληνικό προϊόν, ούτε καν οι ελιές, δεν είναι πια ανταγωνιστικό.
Αν δε λυθεί αυτό το ζήτημα, τα δάνεια του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ) ή της Ευρώπης θα καταλήξουν στον πίθο των Δαναϊδων. Για να ξαναγίνουν ανταγωνιστικοί οι Έλληνες δε χρειάζεται να «σφίξουν το ζωνάρι» τους κατά 5% ή 10%, αλλά κατά 30% ή 40%.
Καμιά χώρα δεν πέτυχε κάτι τέτοιο· δε θα το πετύχουν ούτε εκείνοι.

Δεύτερο ψέμα (ή λάθος): η εμμονή στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Όλοι σχεδόν οι οικονομικοί γκουρού, οι διεθνείς σύμβουλοι και άλλοι μάντεις επιμένουν εδώ και δυο χρόνια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέρθει από την ευρωζώνη διότι αυτό είναι νομικά αδύνατο ή πολύ δύσκολο τεχνικά.
Πρόκειται περί παραλογισμού, ανάλογο με το να εμφανιστούμε σε ένα νοσοκομείο και να λέμε πως ο τάδε ασθενής δεν μπορεί να πεθάνει διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο ή θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στην οικογένειά του!

Λέγεται επίσης: σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση από την ευρωζώνη και η υποτίμηση που θα ακολουθούσε θα ήταν πολύ πιο επώδυνες για τους Έλληνες, σε σχέση με τη λιτότητα που προσπαθεί να τους επιβάλει η Ευρώπη. Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Η υποτίμηση της «νέας» δραχμής θα σήμαινε πως η τιμή των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξάνονταν κατά 30% ή 40% με ανάλογη επιβάρυνση των Ελλήνων. Είναι βέβαιο πως κάθε υποτίμηση είναι πάντα επώδυνη.

Αλλά αν η χρήση ενός υπερτιμημένου νομίσματος σημαίνει πως ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου, η υποτίμηση είναι το ανάλογο με τη σωτήρια προσγείωση. Είναι επίσης αλήθεια πως κάθε υποτίμηση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα λιτότητας. Με τη διαφορά πως το σημερινό πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί στο πουθενά:

*
Πρώτον, διότι είναι ανεπαρκές,
*
Δεύτερον, διότι δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Στο βαθμό που η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν αποκαθίσταται, οι Έλληνες δεν θα έχουν τίποτα να πουλήσουν για να ξεπληρώσουν τα χρέη που τους δίνουμε, που το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρουν θα είναι να τους βυθίσουν ακόμα περισσότερο στα χρέη.

Η υποτίμηση αντιθέτως, όσο επώδυνη κι αν είναι, θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης. Ανάκαμψης που δε θα είναι μεν δεδομένη, αλλά θα είναι τουλάχιστο δυνατή, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Και είναι ακριβώς διότι οι Έλληνες διαισθάνονται πως οι θυσίες τους είναι μάταιες, που εξηγεί πόσο πολύ διστάζουν να τις κάνουν. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και το κύμα της δυσαρέσκειας συνεχίζονται ασταμάτητα.

Η διεθνής κοινότητα παριστάνει πως πιστεύει πως τα μέτρα λιτότητας που υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου έχουν ίχνος αξιοπιστίας. Για χαζούς μας περνάνε; Μας μιλάνε για τη Λιθουανία: αλλά αυτή η χώρα δε συμμετέχει στην ευρωζώνη και άρα μπορούσε να θυσιαστεί ελπίζοντας σε κάτι. Αν και σε τι την ωφέλησε αυτό;

Τρίτο ψέμα: η στήριξη της Ελλάδας

Τέλος, εξίσου ψευδεπίγραφη είναι η ρητορική περί «στήριξης της Ελλάδας». Λες και κάνουμε κανένα τηλεμαραθώνιο υπέρ του «ερυθρού σταυρού»! Οι Γάλλοι είναι γενναιόδωροι: το 60% επιδοκιμάζει την στήριξη της Ελλάδας. Οι Γερμανοί πάλι, δεν είναι: το 80% αρνείται να βοηθήσει την Αθήνα, έστω κι αν είναι ακριβώς η Γερμανία που θα πληγεί περισσότερο από τη διάλυση της ευρωζώνης (ενώ εμείς, οι Γάλλοι, θα είμαστε οι πιο κερδισμένοι!).

Αλλά όλα αυτά είναι πλήρως απατηλά: η περίφημη «ενίσχυση» της Ελλάδας δεν είναι παρά ένα σύνηθες δάνειο, με «τσιμπημένο» μάλιστα επιτόκιο. Δεν πρόκειται περί δωρεάς, ούτε περί βοήθειας ανάλογη με εκείνη που δίδεται σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές.

Αλλά κι αν δε «βοηθούσαμε» κατ' αυτό τον τρόπο τους Έλληνες, αυτοί δε θα περνούσαν χειρότερα· αντιθέτως, θα αναγκάζονταν να χρεοκοπήσουν μια ώρα αρχύτερα και είναι γνωστό πως τα μόνα χρέη που κοστίζουν είναι αυτά που ξεπληρώνεις. Έστω κι αν δεν πρόκειται να πουλήσουν τα νησιά τους ή τον Παρθενώνα, ότι κι αν τους λένε τα γερμανικά ταμπλόιντ, η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν η καλύτερη λύση -για όλους.

Όσο για τους λόγους αυτής της βοήθειας, σκοπός της δεν είναι παρά να κερδίσουν κι άλλα οι κερδοσκόποι, που ξέρουν καλά πώς να αισχροκερδούν εις βάρος της Ελλάδας.

Είναι πια καιρός να πάψει αυτός ο διαγωνισμός ψεύδους και ανοητολογίας και να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Εξάλλου, αν δεν το κάνουμε με τη θέλησή μας, σε λίγο θα μας αναγκάσει να το κάνουμε η ίδια η πραγματικότητα.

Ο Roland Hureaux είναι στέλεχος της γαλλικής δημόσιας διοίκησης, επιφυλλιδογράφος στο «Μαριάν»

star
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
PPOL.GR : Οικονομικά άρθρα
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Ideas :: Economy-
Μετάβαση σε: