O Στίβεν Χόκινγκ κατάφερε να «μιλήσει»Η επαναστατική συσκευή iBrain μετέτρεψε τις σκέψεις του σε λέξεις
Ο Στίβεν Χόκινγκ επικοινώνησε με το iBrain, ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα που «μεταφράζει» την εγκεφαλική δραστηριότητα σε λέξεις
Λονδίνο
Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ δοκιμάζει μια επαναστατική συσκευή η οποία σύμφωνα με τους δημιουργούς της μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις, να τις «μεταφράζει» – να τις μετατρέπει δηλαδή σε λέξεις – και να τις εκφωνεί μέσα από ηχεία. Ο Χόκινγκ πάσχει από τη νόσο Λου Γκέρινγκ και εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο αδυνατώντας μεταξύ άλλων να μιλήσει.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν σε λίγες ημέρες σε μεγάλο συνέδριο που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της συσκευής στον διάσημο αστροφυσικό, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οπως αναφέρουν μάλιστα, αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής, στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο Χόκινγκ για να λάβει μέρος στην επίδειξη του συστήματος.
Η εγκεφαλική κορδέλα
Το iBrain είναι μια μικρή συσκευή (έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός σπιρτόκουτου) η οποία είναι ενσωματωμένη σε μια ελαστική κορδέλα που τοποθετείται στο κεφάλι του ασθενή. Η συσκευή, η οποία έχει αναπτυχθεί από ομάδα ειδικών της αμερικανικής εταιρείας NeuroVigil σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford, αρχικά δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση ατόμων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους όπως οι ασθενείς με υπνική άπνοια.
Στην πορεία όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το iBrain μπορεί να «διαβάζει» τα εγκεφαλικά κύματα που παράγει κάποιος όταν σκέφτεται και θεώρησαν ότι, με την κατάλληλη επεξεργασία τους από σχετικό λογισμικό, θα μπορούσε να τα μετατρέπει σε λέξεις. Ετσι άρχισαν να κάνουν μελέτες σχετικά και με αυτή την εφαρμογή.
Η εγκεφαλική διεπαφή
Η συσκευή βασίζεται στη λεγόμενη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain Computer Interface). Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή αναφέρεται σε μια σειρά από τεχνολογίες που ως απώτερο στόχο έχουν την επίτευξη αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπινου νευρικού συστήματος και υπολογιστικών συστημάτων.
Με τη μέθοδο αυτή πειραματίζονται ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες χρήσης υπολογιστή από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας όπως, για παράδειγμα, τα άτομα με προβλήματα όρασης. Επίσης, η τεχνική εφαρμόζεται στο πεδίο της χρήσης τεχνητών μελών από αναπήρους ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέπει σε έναν στρατιώτη να ελέγχει με τη σκέψη οπλικά συστήματα ή ακόμη και ένα ρομποτικό σκάφος.
Οσον αφορά ειδικότερα το iBrain, η συσκευή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση των διαταραχών του ύπνου, της κατάθλιψης και του αυτισμού ενώ ελβετική εταιρεία συνεργάζεται με τη NeuroVigil για την ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει να παρακολουθείται πώς τα φάρμακα δρουν στον εγκέφαλο και να προσαρμόζονται οι δόσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Ο Στίβεν Χόκινγκ
Οταν ο Στίβεν Χόκινγκ έμαθε για το iBrain δέχθηκε να το δοκιμάσει. Οι ερευνητές τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στην Αγγλία, τοποθέτησαν τη συσκευή στο κεφάλι του και του ζήτησαν να συγκεντρωθεί και να σκέφτεται έντονα και επαναλαμβανόμενα ότι εκτελεί κάποιες απλές κινήσεις, όπως ότι σφίγγει σε γροθιά το χέρι του κ.α.
Η συσκευή κατέγραφε τα εγκεφαλικά κύματα που παρήγαγε ο εγκέφαλος του επιστήμονα κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Ενας αλγόριθμος που οι ερευνητές ονομάζουν Spears επεξεργάστηκε τα δεδομένα της συσκευής. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο αλγόριθμος κατάφερε τελικά να «μεταφράσει» τις κινήσεις του Χόκινγκ.
Η τεχνολογία
«Αναπτύσσουμε τεχνολογία που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αποκτήσει πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο για πρώτη φορά. Είναι πολύ συναρπαστικό αφού ανοίγουμε ένα παράθυρο στον εγκέφαλο» αναφέρει ο Φίλιπ Λόου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το σύστημα εξελίσσεται θα βελτιώνεται ταυτόχρονα και το επίπεδο της «μετάφρασης». Θεωρούν ότι σύντομα θα καταφέρουν να διαβάσουν το μυαλό ενός ανθρώπου, γεγονός που θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική.