|
| Τι σημαίνουν οι καταλήξεις στις ταινίες | |
| | Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8056 Registration date : 10/07/2008
| Θέμα: Τι σημαίνουν οι καταλήξεις στις ταινίες 04.12.08 12:54 | |
|
Συνηθως οταν κατεβαζουμε ταινιες απο το internet αυτες δεν εχουν ενα απλο filename αλλα αποτελειται απο διαφορες λεξεις οι οποιες δεν ειναι τυχαια γραμμενες αλλα προσδιοριζουν την ποιοτητα της ταινιας π.χ . LiMITED.DVD.SCREENER.XViD .
Καλο ειναι να μαθουμε οσοι δεν γνωριζουμε τι ακριβως σημαινουν αυτες οι λεξεις και να τις διατηρουν στο ονομα του αρχειου οταν ξαναδημοσιευουν το αρχειο ωστε το ατομο που θα κατεβασει την ταινια να γνωριζει τι να περιμενει απο θεμα ποιοτητας. Επιπλεον το καθε release group αφηνει το ονομα του στο filename του αρχειου το οποιο δημοσιευει για λογους φημης . Ενω ομως ειναι ενα ειδος διαφήμισης παραλληλα o πελατης του διαδυκτιου (εμεις δηλαδη) αναγνωριζει ποια releases εχουν καλη ή κακη ποιοτητα . πχ οι εκδοσεις DIAMOND ειναι απο τις καλυτερες οποια και να ειναι η πηγη της ταινιας.
CAM Είναι ακριβώς ότι λέει η λέξη cam . Είναι μια θεατρική αντιγραφή που συνήθως γίνεται με μια ψηφιακή βίντεο κάμερα . Μερικές φορές ένα μικρό τρίποδο χρησιμοποιείται . Συνήθως όμως δεν μπορεί να γίνει έτσι και η κάμερα κουνιέται . Επίσης η τοποθέτηση της κάμερας στο κάθισμα δεν είναι πάντα ισορροπημένη και έτσι ίσως η ταινία βιντεοσκοπηθεί από γωνιά . Εάν επεξεργαστεί σωστά δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει την διαφορά εκτός και εάν υπάρχει κείμενο στην εικόνα .Κάτι το οποίο είναι σπάνιο καθώς οι υπότιτλοι εμφανίζονται στα μαύρα πλαίσια τα οποία φυσικά αναιρούνται . Ο ήχος ηχογραφείται από τό ενσωματωμένο μικρόφωνο της κάμερας και σε ταινίες όπως οι κωμωδίες ακούγονται τα γέλια του κοινού. Λόγω αυτών λοιπόν συνήθως η ποιότητα του ήχου είναι χαμηλή αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις όταν ο κινηματογράφος είναι σχεδόν άδειος.
TELESYNCS (TS) Αυτή η μέθοδος είναι παρόμοια με την cam εκτός της διαδικασίας ηχογράφησης του ήχου . Ο ήχος γράφεται συνήθως από μια εξωτερική συσκευή ηχογράφησης που τοποθετείται κάτω από το κάθισμα ώστε να μην ακούγεται το κοινό . Η απευθείας ηχογράφηση δεν εξασφαλίζει την καλή ποιότητα αφού εξωτερικοί ήχοι μπορεί να αλλοιώσουν τον ήχο της ταινίας . Τις περισσότερες φορές η βιντεοσκόπηση της ταινίας γίνεται σε άδειο κινηματογράφο από το το δωμάτιο του προβολέα από μια επαγγελματική κάμερα και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό . Επειδή δεν υπάρχει κάποια στανταρ ποιοτικά δεδομένα καλυτέρα να τσεκάρουμε το δείγμα που περιλαμβάνεται με κάθε release . Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι Telesyncs είναι CAMs που έχουν ονομαστεί λάθος .
TELECINE (TC) A telecine machine αντιγραφεί τη ταινία ψηφιακά από τα μηχανήματα αναπαραγωγής της ταινίας στον κινηματογράφο. Ήχος και εικόνα είναι παρά πολύ καλά αλλά λόγω των ακριβών μηχανημάτων που χρειάζονται αυτό το είδος δεν συνηθίζεται . Γενικά η ταινία θα έχει το σωστό λόγω των δύο διαστάσεων παρόλο αυτά 4:3 telecines δεν υπάρχουν πια . TC δεν πρέπει να το μπερδεύετε με το Time Code ,που είναι ένας ορατός μετρητής της ταινίας .
SCREENER (SCR) Είναι μια έκδοση πριν την VHS κασέτα που στέλνεται στα βίντεο κλαμπ και διαφορά αλλά μέρη για λόγους διαφήμισης. Προμηθεύεται συνήθως σε μια VHS κασέτα και συνήθως είναι 4:3 (full screen) αν και μερικές φορές υπάρχουν και 16:9 .Το μόνο αρνητικό είναι ένα μήνυμα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της ταινίας Με το copyright . Επίσης μπορεί στην ταινία να περιέχει serial numbers, ή αλλά μαρκαρίσματα τα οποία καλύπτονται από μαύρο πλαίσιο . Αυτό γίνεται μόνο για μερικά δευτερόλεπτα αν και υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις οπού αυτά τα μαρκαρίσματα διαρκούν σε όλη την ταινία και να είναι πολύ μεγάλα . Η ποιότητα εξαρτάται από τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν και μπορεί να είναι από τελεία έως και πολύ κακή . Τα περισσότερα screeners μετατρέπονται σε VCD, αλλά έχουν υπάρξει και μερικά SVCD
DVD-SCREENER (DVDscr) Είναι παρόμοια διαδικασία με την έκδοση screener, αλλά μεταφέρεται σε dvdr . Συνήθως είναι 16:9 αλλά χωρίς τα extra που περιέχουν τα κανονικά dvd . Εάν ο ripper ξέρει τι κάνει το DVDscr είναι παρά πολύ καλό ποιοτικά . Συνήθως μεταφέρεται σε SVCD ήDivX/XviD.
DVDRip Είναι μια αντιγραφή από το τελικό dvd που θα βγει . Η ποιότητα είναι τελεία . Τα DVDrips βγαίνουν στο Internet ως SVCD και DivX/XviD.
VHSRip Είναι η αντιγραφή της τελικής κασέτας που θά βγεί . Συνήθως αυτό το είδος χρησιμοποιείται σε ταινίες όπως skating/sports videos και porno .
TVRip Συνήθως tv-rips είναι επεισόδια από κάποια σαπουνόπερα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι . Η εικόνα και ο ήχος καταγράφονται από μια ψηφιακή κάρτα τηλεόρασης , τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό και το release group διαθέτει τα tv rips σε. VCD/SVCD/DivX/XviD .
WORKPRINT (WP) Είναι μια ατελής έκδοση της ταινίας. Μπορεί να λείπουν σκηνές , μουσική , και το επίπεδο της ποιότητας δεν είναι σταθερό . Μπορεί να είναι από τέλειο έως πολύ κακό. Σε Μερικές περιπτώσεις ένα WP μπορεί να μην θυμίζει καθόλου την τελική ταινία αφού θα λείπουν και θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές σκηνές
DivX Re-Enc DivX re-enc είναι μια ταινία που κωδικοποιήθηκε από VCD σε ένα πολύ μικρό divx. Η ποιότητα ήχου και εικόνας είναι πολύ κακή. Καλυτέρα να αποφεύγονται τέτοιες εκδόσεις .
Watermarks Πολλές ταινίες που προέρχονται από Asian Silvers/PDVD (βλ. Από κάτω) είναι μπαρκαρισμένες με ένα λογότυπο ή κάποια αρχικά , γράμματα σε μια γωνιά της εικόνας από τα release groups . Τα ποιο διάσημα είναι τα "Z" "A" και "Globe" watermarks.
Asian Silvers / PDVD Αυτές είναι ταινίες που παράγονται από ανατολίτες λαθρεμπόρους και αγοράζονται από μερικά groups ως δικά τους . Silvers είναι πολύ φτηνά και πολύ εύκολα βρίσκονται σε πολλές χώρες, PDVDs είναι πάνω κάτω τα ιδία μετά τα DVD. Έχουν αναιρουμένους υποτίτλους και η ποιότητα είναι συνήθως καλύτερη από τα silvers. Τα Asian Silvers και PDVD αντιγράφονται όπως ένα κανονικό DVD, αλλά τις περισσότερες φορές δημοσιεύεται σαν VCD.
VCD VCD είναι ένα είδος mpeg1 format, με σταθερό bit rate της τάξης των 1150kbit σε ανάλυση 352x240 (NTCS). VCDs χρησιμοποιούνται συνήθως για μεταφορά χαμηλής ποιότητας (CAM/TS/TC/Screener (VHS)/TVrip(αναλογικό ) με σκοπό το βίντεο να βγει σε μικρό μέγεθος και να χωρά σε ένα απλό CDR. Και τα δυο VCDs και SVCDs μέτριουνται σε λεπτά βίντεο..
SVCD SVCD είναι ένα format βασισμένο στο mpeg2 (το ίδιο δηλαδή με το DVD) το οποίο επιτρέπει εναλλασσόμενα bit-rates μέχρι και 2500kbits σε ανάλυση 480x480 (NTSC) που αργότερα όταν αναπαράγεται αποσυμπιέζεται σε 4:3 aspect ratio. Λόγω του εναλλασσόμενου bit-rate, τα λεπτά βίντεο που χωρούν σε ένα CDR δεν είναι καθορισμένο αλλά γενικά 35 με 60 λεπτά βίντεο ανά CDR είναι το πιο συνηθισμένο. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται χρήση του εναλλασσόμενου bit-rates, και είναι πολύ σημαντικό να γίνονται πολλαπλά περάσματα κατά την κωδικοποίηση . Αυτό βεβαία είναι πιο χρονοβόρο αλλά τα αποτελέσματα είναι μακράν καλυτέρα .
XVCD/XSVCD Αυτά είναι βασικά VCD/SVCD που απλά ξεφεύγουν λίγο από τα καθιερωμένα standards. Υποστηρίζουν μεγαλύτερες αναλύσεις bit-rates, αλλά εξαρτάται από τον player εάν θα τα υποστηρίζουν X(S)VCD δεν είναι τόσο συνηθισμένο χρησιμοποιείται κυρίως για προσωπική χρήση που δεν θα εκδοθεί στο Internet .
DivX / XviD DivX είναι ένα format σχεδιασμένο για multimedia πλατφόρμες. Χρησιμοποιεί δυο codecs, ένα για αργή κίνηση και ένα για γρήγορη κίνηση . Οι περισσότερες παλιές ταινίες είχαν κωδικοποιηθεί μόνο με codec αργής κίνησης και είχαν προβλήματα με τις γρήγορες σκηνές . Μια τεχνική γνωστή ως SBC (Smart Bit-rate Control) αναπτύχθηκε ώστε τα δυο codec να εναλλάσσονται μέσα στην ταινία και το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο . Πλέον έχουν αναπτυχθεί επιτραπέζια Players που μπορούν να παίξουν divx . H πλειοψηφικά των PROPER DivX rips (όχι Re-Encs) έχουν παρθεί από DVDs, και γενικά ταινίες δυο ωρών με καλή ποιότητα χωρούν σε απλά cd’s.
CVD CVD είναι ένας συνδυασμός VCD και SVCD format και υποστηρίζεται από την πλειοψηφικά των σημερινών DVD players. Το CVD υποστηρίζει MPEG2 bit-rates του SVCD, αλλά χρησιμοποιεί ανάλυση 352x480(ntsc) αφού η οριζόντια ανάλυση είναι γενικά λιγότερο σημαντική.
DVD-R Είναι το γράψιμο DVD . Είναι το πιο δημοφιλές ανάμεσα στα DVD-RAM, DVD-R and DVD+R . Έχει μέγεθος 4.7gb ανά πλευρά. Η SVCD mpeg2 εικόνα πρέπει πρώτα να μετατραπεί πριν γραφτεί σε DVD-R . DVD>DVDR αντιγραφές είναι εφικτές αλλά συνήθως χρειάζεται να αναιρεθούν extras άλλες γλώσσες ώστε να χωρέσουν τα αρχεία σε DVD-R των 4.7gb
MiniDVD MiniDVD/cDVD είναι το ίδιο ακριβώς format όπως το DVD αλλά χρησιμοποιούνται CDR/CDRW. Λόγω του high resolution/bit-rates, μόνο 18-21 λεπτά χωράνε σε κάθε δισκάκι . Το MiniDVD είναι συμβατό μόνο με ορισμένα player.
Regional Coding Το Regional Coding είναι μια τεχνική που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτραπεί η πώληση αμερικανικών dvd σε ξένες χώρες πριν την κανονική δημοσίευση . Αυτή η τεχνική έχει ξεπεραστεί Πλέον με chip ή με τηλεκοντρόλ ή modified firmwares .
RCE RCE (Ανάπτυξη της περιφερειακής κωδικοποίησης) σχεδιάστηκε με σκοπό να ξεπεράσει τους Multiregion players, είχε όμως πολλά λάθη και εγκαταλείφθηκε. Πολύ λίγοι τίτλοι πια είναι κωδικοποιημένοι σαν RCE, και δεν υπήρξε καθόλου δημοφιλές.
Macrovision Η Macrovision είναι η προστασία της αυθεντικότητας στα περισσότερα εμπορικά DVDs. Είναι ένα σύστημα που εμφανίζει γραμμώσεις και σκουραίνει τα είδωλα όταν το αυθεντικό DVD αντιγράφεται στέλνοντας σινιάλα VHS σε ότι δεν "καταλαβαίνει". Μερικοί DVD players (π.χ. ο Dansai 852 from Tescos) έχουν ένα μυστικό μενού όπου μπορείς να εξουδετερώσεις την macrovision, η να χρησιμοποιήσεις έναν "video stabiliser" που κοστίζει περίπου 30 αγγλικές λίρες από το Maplin (www.maplin.co.uk).
NTSC/PAL Το NTSC και το PAL είναι τα δύο κυριότερα στανταρτ που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Το NTSC έχει μία μεγαλύτερη αναλογία καρέ εικόνων από ότι το PAL (NTSC=29 καρέ/δευτερόλεπτο και PAL=25 καρέ/δευτερόλεπτο), αλλά το PAL έχει καλύτερη ανάλυση, και γενικά αποδίδει πολύ πιο ευκρινή εικόνα γενικά. Είναι πολύ ευκολότερο να παίξεις δίσκους NTSC σε σύστημα PAL παρά το αντίθετο. Με ένα RGB καλώδιο μπορείτε να παίξετε μία PAL ταινία σε οποιαδήποτε μοντέρνα τηλεόραση, αλλά για να την γράψετε σε VHS βιντεοταινία, θα χρειαστεί να την μετατρέψετε σε PAL50 (και όχι PAL60 που παίζει η πλειονότητα από τα DVD players). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με ένα ακριβό μετατροπέα (γύρω στις 200 αγγλικές λίρες - π.χ.Dansai 852 / certain Daewoos / Samsung 709 ) η χρησιμοποιώντας ένα VCR που διαθέτει όλα τους τύπους των παγκόσμιων στανταρντς και το όποιο μπορεί να μαγνητοσκοπήσει οποιαδήποτε μορφή.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις 14.10.09 17:28, 13 φορές συνολικά | |
| | | Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8056 Registration date : 10/07/2008
| Θέμα: Απ: Τι σημαίνουν οι καταλήξεις στις ταινίες 04.12.08 13:02 | |
| Νέα Sites Βασικά υπάρχουν δύο νέα sites: 1) Η (για Games/Apps/Console) www.theisonews.com, που γενικά θεωρείται η καλύτερη στο είδος της, και 2) Η (για VCD/SVCD/DivX/TV/XXX) www.vcdquality.com, οπού μπορείς να κάνεις screen grabs και επιτρέπει την ανταπόκριση. (Προσοχή: Η σελίδα της και το φόρουμ δεν προσφέρουν movie downloads αλλά ούτε και ικανοποιούν παρόμοιο αίτημα)
Φάκελοι με επέκταση RAR Οι περισσότερες ταινίες που είναι διαθέσιμες είναι όλες σε φορμάρισμα RAR, και είναι είτε σε τύπο v2 (rar>.rxx) η v3 (part01.rar > partxx.rar).
Φάκελοι με επέκταση BIN/CUE Οι ταινίες VCD και SVCD όταν εξαχθούν μας δίνουν αρχεία με επέκταση BIN/CUE. Στην περίπτωση που η επέκταση είναι *.CUE τότε φορτώνουμε τον φάκελο στο notepad και βεβαιωνόμαστε ότι η πρώτη γραμμή περιέχει μόνο ένα όνομα φακέλου και όχι οποιαδήποτε πληροφορία για το path. Εάν είναι εντάξει τότε φορτώνουμε τον φάκελο *.CUE στο Nero/CDRWin κ.λ.π. και θα "καεί" κανονικά σε VCD/SVCD.Τα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί από την Τηλεόραση συνήθως είναι σε φόρμα MPEG. Οι φάκελοι με επέκταση DivX είναι ακριβώς καθαροί φάκελοι DivX και AVI
Φάκελοι με επέκταση NFO Ένας φάκελος με επέκταση NFO συνήθως συνοδεύει κάθε ταινία και παρέχει γενικές πληροφορίες για την έκδοση, τον τύπο, το μέγεθος, και άλλες πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληροφορίες σχετικά με καινούργια μέλη όπως επίσης και για την απόκτηση γνώσεων στην ομάδα.
Φάκελοι με επέκταση SFV Συνήθως κάθε δίσκος συνοδεύεται και από ένα φάκελο με επέκταση SFV. Οι φάκελοι αυτοί χρησιμεύουν κυρίως και να ελέγχουν ότι όλοι οι φάκελοι του αρχείου έχουν ανέβει σωστά, αλλά ακόμη χρησιμεύει και σε όσους κατεβάζουν για να ελέγχουν ότι έχουν όλους τους φακέλους και ότι το CRC είναι σωστό. Για να μπορείς να διαχειρισθείς αυτούς τους φακέλους χρειάζεται ένα πρόγραμμα όπως το pdSFV η το hkSFV.
Πληροφορίες για το Usenet 1) Πρόσβαση Για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στα newsgroups, χρειάζεσθε ένα σερβερ νέων. Οι περισσότεροι ISP παρέχουν τέτοιο σέρβις, αλλά συνήθως είναι μικρής διάρκειας και φτωχής απόδοσης. Για καλύτερο σερβίς πρέπει να γραφτείτε, επί πληρωμή, σε ένα σερβερ νέων αλλά και αυτοί έχουν κάποιες απαγορεύσεις όσον αφόρα το εύρος των συχνοτήτων.
2) Software Θα χρειασθείτε ένα "αναγνώστη νέων" για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στο δυαδικό σύστημα των φακέλων του γκρουπ των νέων. Οι Xnews / Forte Agent / BNR 1 / BNR 2 είναι οι πιο δημοφιλείς, επίσης ο Outlook έχει αυτή την δυνατότητα αλλά συνίσταται να μην το χρησιμοποιείτε.
3) Τύπος Οι δημοσιεύσεις του Usenet είναι συχνά ίδιες με εκείνες που είναι στη λίστα του VCDQUALiTY (π.χ., untouched group releases) άλλα πρέπει να ελέγξετε τα ονόματα των φακέλων και τις περιγραφές για να είστε σίγουροι για το τι παίρνετε. Γενικά οι δημοσιεύσεις είναι υπό την μορφή *.RAR. Οι δημοσιεύσεις συνήθως χρειάζονται περισσότερο από μία ήμερα για να ανέβουν και μπορεί να μοιρασθούν περίπου σε μία εβδομάδα.
Φάκελοι με επέκταση PAR Όπως οι φάκελοι *.rxx θα δείτε να υπάρχουν και φάκελοι *.pxx/.par. Αυτοί είναι φάκελοι ισότιμοι. Αυτού του είδους οι φάκελοι είναι πολύ κοινοί στις δημοσιεύσεις του usenet, καθώς πολλές φορές, θα υπάρξουν τουλάχιστον 1~2 κατεστραμμένοι φάκελοι σε κάποιους σερβερς. Ένας ισότιμος φάκελος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αντικαταστήσει οτιδήποτε φάκελο είναι κατεστραμμένος μέσα στο σετ του φακέλου rar. Όσο περισσότερους φακέλους PAR έχετε τόσους περισσότερους φακέλους μπορείτε να αντικαταστήσετε. Γι αυτό τον σκοπό θα χρειασθείτε ένα πρόγραμμα που λέγεται SMARTPAR.
Tags
1) PROPER Λόγω των υπαρχόντων κανόνων, εκείνος ο οποίος θα εκδώσει το πρώτο Telesync έχει κερδίσει την κούρσα. Αλλά εάν η ποιότητα αυτού που θα εκδοθεί είναι πτωχή, εάν μία άλλη ομάδα έχει ένα άλλο telesync (η το ίδιο γκρουπ αλλά σε καλύτερη ποιότητα) τότε η ταμπελίτσα PROPER προστίθεται στο αρχείο για να αποφευχθεί η απομίμησή του. Το PROPER είναι το πιο ουσιαστικό κλισέ στην σκηνή, και πολύς κόσμος διαφωνεί κατά ποσόν η PROPER έκδοση είναι καλύτερη από την αυθεντική έκδοση. Ένας μεγάλος αριθμός ομάδων δημοσιεύει PROPERS πάνω στην απελπισία του ότι θα χάσει την κούρσα. Αυτός είναι λοιπόν ένας λόγος που το PROPER πρέπει πάντοτε να συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο NFO.
2) SUBBED Στην περίπτωση του VCD, εάν μία έκδοση έχει υπότιτλους, συνήθως σημαίνει ότι οι σκληρά κωδικοποιημένοι τίτλοι έχουν καεί μαζί με την ταινία. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις ταινίες της Άπω ανατολής (Μαλαισιανες, Κινεζικές, Ταυλανδεζικες, κλ.π.) και μερικές φορές συνυπάρχουν δύο διαφορετικές γλώσσες, οι οποίες πιάνουν ένα μεγάλο μέρος της οθόνης. Το SVCD υποστηρίζει δυνατότητα επιλογής διακόπτη για υπότιτλους, έτσι μερικά DVDRips εκδίδονται με την δυνατότητα αυτή. Αυτό πρέπει να αναφέρεται και να συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο NFO.
3) UNSUBBED Υπάρχει περίπτωση μία ταινία που είχε εκδοθεί με υπότιτλους στο παρελθόν να εκδοθεί πάλι χωρίς υπότιτλους.
4) LIMITED Μία ταινία με περιορισμένο αριθμό σημαίνει ότι μπορεί να παιχθεί σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών, συνήθως λιγότερο από 250, και γενικά αφόρα μικρότερες ταινίες (όπως ταινίες τέχνης) οι οποίες εκδίδονται ως περιορισμένου αριθμού.
5) INTERNAL Μία εσωτερική παραγωγή μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Οι κλασσικές ομάδες DVD κάνουν πολλές εσωτερικές παραγωγές, καθώς δεν θέλουν να γίνει απομίμηση σε αυτό. Επίσης πολλά κομμάτια χαμηλής ποιότητας γίνονται εσωτερικές παραγωγές έτσι ώστε να μην χαμηλώσει η φήμη της ομάδας, λόγω της ποσότητας των κομματιών που έχει ήδη κάνει. Μία εσωτερική παραγωγή είναι διαθέσιμη συνήθως σε φιλικά sites, αλλά δεν μπορούν να εμπορευθούν με αλλά sites χωρίς την αίτηση του διαχειριστή του site. Μερικές εσωτερικές παραγωγές κυκλοφορούν και αναφέρονται σε IRC/Newsgroups, συνήθως εξαρτάται από τον τίτλο και την δημοτικότητα. Νωρίτερα εφέτος αναφερόντουσαν ότι το Centropy γίνεται "internal", δηλαδή η ομάδα έκανε μόνο εσωτερικές παραγωγές για τα μέλη της και τον διαχειριστή του site. Αυτή είναι μία διαφορετική κατάσταση από τον συνήθη ορισμό.
6) STV (Straight To Video) Κατ'ευθείαν στο Video. Τα κομμάτια αυτά δεν δόθηκαν πότε στις αίθουσες και γι' αυτό πολλά sites δεν τα επιτρέπουν.
7) Aspect ratio tag Τα κλισέ διάστασης είναι το *WS* για την ευρεία οθόνη και το *FS* για την πλήρη οθόνη.
8.) Recode Η επανακωδικοποίηση σημαίνει ότι σε μία προηγούμενη παράγωγη, συνήθως φιλτραρισμένη μέσω TMPGenc, μπορεί να γίνει απάλειψη υπότιτλων, φτιάξιμο χρωμάτων, κ.λ.π. Ενώ μπορεί να φαίνεται καλύτερη, δεν φαίνεται τόσο καλή όσο θα περίμενε κανένας.
9) REPACK Εάν μία ομάδα παράγει ένα κακό κομμάτι, τότε θα κάνει μία δεύτερη παραγωγή που θα αποκαταστήσει τα προβλήματα.
10) Nuke Μία ταινία μπορεί να είναι nuke για διάφορους λόγους. Τα ανεξάρτητα sites θα την βομβαρδίσουν για να σπάσουν τους δικούς τους κανονισμούς (όπως "No Telesyncs") άλλα αν η ταινία έχει ορισμένα μεγάλα λάθη (χωρίς ήχο για 20 λεπτά, το CD2 είναι λάθος ταινία/παιχνίδι κ.λ.π.) τότε ο βομβαρδισμός θα γίνει σε όλο τον κόσμο, και όσοι εμπορεύονται την ταινία στα διαφορά sites θα χάσουν τα λεφτά τους. Οι βομβαρδισμένες ταινίες μπορεί βέβαια να καταλήξουν σε άλλες πηγές όπως τα p2p/usenet, αλλά καλή ιδέα είναι να ελέγχεις γιατί βομβαρδίστηκε κατ' αρχάς. Λόγοι για βομβαρδισμό: Παρακάτω είναι μία λίστα από τις κυριότερες αιτίες που μία ταινία μπορεί να βομβαρδισθεί (γενικά DVDRip)
** BAD A/R ** :: bad aspect ratio, π.χ. οι άνθρωποι φαίνονται πολύ χονδροί η πολύ λεπτοί. ** BAD IVTC ** :: bad inverse telecine. η διαδικασία σύγκρισης είναι λανθασμένη ** INTERLACED ** :: μαύρες γραμμές είδωλα στην κίνηση που σημαίνει ότι η σειρά των σκηνών είναι λανθασμένη.
11) Dupe Dupe είναι κάτι το απλό, εάν κάτι υπάρχει ήδη, τότε δεν υπάρχει λόγος να ξαναγίνει χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.
Thanks to Texasasl & TEFRA < InOut | |
| | | Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8056 Registration date : 10/07/2008
| Θέμα: Απ: Τι σημαίνουν οι καταλήξεις στις ταινίες 06.12.08 16:44 | |
| CAM Η εγγραφή CAM πραγματοποιείται από κάποιον (θεατή), σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο οι ήχοι που προκαλούν οι θεατές ακούγονται και στην εγγραφή. Η εικόνα είναι από κακή (συνήθως) έως αποδεκτή (σπανίως) αλλά ειδικά ο ήχος είναι -επίσης συνήθως- πολύ κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα ούτε οι διάλογοι να μην μπορούν να ακουστούν.
Telesync (TS) Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών). Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να έιναι και καλό. Ένα άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και, κατόπιν, συγχρονιστεί «χειροκίνητα» από τον «συμπιεστή» του γκρούπ που τη διανέμει.
Telecine (TC) Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μία συσκευή (που ονομάζεται "συσκευή telecine"), η οποία προσκολλάται στο καρούλι και δημιουργεί μία κασσέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα (ήχου και εικόνας) το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μία συσκευή video.
Screener (SCR) Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασσέτα η οποία έχει αποσταλλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού VCD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη, ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά κλπ...
Work-Print (WP) Τα WP αντιγράφονται από το celluloid (ή από άλλη πηγή). Μερικές φορές οι ταινίες δεν είναι ολόκληρες, ο ήχος έιναι συνήθως τέλειος και η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει από ταινία σε ταινία.
DVDRip (DVD) Τα VCD αυτά έχουν δημιουργηθεί απευθείας από ένα DVD ή ένα Laserdisc της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη (αν και όχι ίδια λόγω συμπίεσης με κάποιο codec), της ποιότητας της πηγής.
Subbed Τα VCD αυτά έχουν υπότιτλους. Μερικές φορές υπάρχουν υπότιτλοι μόνο σε μία γλώσσα (με πολύ μικρούς χαρακτήρες). Άλλες φορές είτε οι χαρακτήρες είναι πάρα πολύ μεγάλοι, ή υπάρχουν υπότιτλοι σε πάνω από μία γλώσσα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης. Οι ταινίες αυτές έχουν ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ υπότιτλους επάνω τους, και όχι ανεξάρτητους. Έτσι, αν μία από αυτές έχει, για παράδειγμα, Ιταλικούς υπότιτλους, δεν μπορούν να αφαιρέθούν και να μπουν στη θέση τους άλλοι (π.χ. Αγγλικοί. Οι Αγγλικοί θα πέσουν «από πάνω»).
Watermarks Τα μικρά BD, A ή Ζ (μεταξή άλλων) σύμβολα στην ταινία. Η τοποθέτησή τους γίνεται από τους Ασιάτες που κυκλοφορούν την ταινία. Συναντούνται και σαν ημιδιάφανα σύμβολα που στιγματίζουν την ταινία και συνήθως είναι εμφανή καθ'όλη τη διάρκειά της. Μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας της αρχικής κόπιας (χωρίς να έχουν τοποθετηθεί από Ασιάτες).
*DC* Director's Cut
*SE* Η ταινία προέρχεται από Special Edition DVD.
*PROPER* Η προηγούμενη κυκλοφορία ήταν ψεύτικη, δεν ήταν ολόκληρη, είχε προβλήματα ή, απλά, ήταν χαμηλής ποιότητας – και, πιθανότατα, για κάποιον από αυτούς τους λόγους έγινε Nuke (βλέπε παρακάτω). Αυτή (η Proper) υπόσχεται ότι είναι μία νέα, «καλή» εκδοχή της (συνήθως είναι).
*INTERNAL* Αυτή η κυκλοφορία προοριζόταν αρχικά για το γκρουπ επειδή δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρντ του.
*LIMITED* Η ταινία προβλήθηκε σε λιγότερες από 500 αίθουσες.
*STV* Η ταινία δεν προβλήθηκε στις αίθουσες αλλά πήγε κατευθείαν στο βίντεοκλαμπ (STV=Straight To Video).
*DUPE* Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει και αυτό είναι ένα αντίγραφο.
*BAD FPS* Η ταινία δεν ακολουθεί ένα από τα πρότυπα των 24, 25 ή 29,7 FPS (Frames Per Second) και μπορεί, (περιστασιακά ή καθ’ όλη τη διάρκειά της), να εμφανίζει αποσυγχρονισμό ή σπαστή κίνηση.
*RERIP* Η ταινία σε επανακυκλοφόρηση (αφού η "εξαγωγή" από το DVD έγινε εκ νέου).
*INTERLACED* Η ταινία προέρχεται από Interlaced πηγή που δεν έχει γίνει deinterlace – το αποτέλεσμα είναι πως, κατά τις σκηνές με κίνηση, τα κινούμενα αντικείμενα αφήνουν πίσω τους «είδωλα» από γραμμές (ή η εικόνα εμφανίζεται θα φανεί κυματιστή στο "έμπειρο" μάτι).
*BAD IVTC* IVTC (inverse telecine) είναι η διαδικασία μετατροπής μίας NTSC ταινίας 29,7, 30 fps (Frames Per Second) σε μία ταινία με 24, 25 fps για εξοικονόμηση χώρου. Όταν δεν έχει γίνει σωστά (Bad IVTC) εμφανίζεται αποσυγχρονισμός στον ήχο / διαφοροποιήσεις στην «ταχύτητα» ορισμένων σκηνών / περιστασιακό (μα όχι μόνιμο) interlacing.
*REPACK* Κόπηκε και ράφτηκε πάλι (γιατί στο πρώτο packing κάποιος έκανε κάτι άλλο).
*NUKE* Η κυκλοφορία αυτή δεν έγινε αποδεκτή και "κάηκε". Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό: 1. Η κυκλοφορία δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες ενός site και το site/courrier(s)/releaser(s) την "έκαψαν" και 2. Η κυκλοφορία είναι DUPE ή κάτι δεν πάει καλά με αυτήν οπότε την "καίνε" όλοι (όλα τα site/courrier(s)/releaser(s)).
Γκρουπ Μέρος της ονομασίας του αρχείου μιας κυκλοφορίας είναι και το όνομα του γκρουπ που τη "διέθεσε" στο "ευρύ κοινό". Αυτό απλά προσδίδει κύρος στο γκρουπ αυτό. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε παρενθέσεις, αγκύλες κλπ... Μερικά (καθώς υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά), από τα πιο γνωστά γκρουπ είναι: *Maven* *Pukka* *Axxo* *Diamond* *Done* *Alliance* Thanks to BrainiaC < greek-chater.com | |
| | | | Τι σημαίνουν οι καταλήξεις στις ταινίες | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
Παρόμοια θέματα | |
| |
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
| |