Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου   Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου Empty27.09.09 14:26

Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα

Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου

Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου 59310978

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

1. Η σύνθεση και δομή του υποστηρικτικού υλικού ακολουθεί το πρόγραμμα διδασκαλίας των δυο μαθημάτων και των αντίστοιχων εγχειριδίων. Το πρώτο που προορίζεται για την Α΄Γυμνασίου έχει τίτλο "ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" και περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο του Ηροδότου.Το δεύτερο που προορίζεται για τη Β΄ Γυμνασίου έχει τίτλο "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" και αναφέρεται στον ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων. Τα διδακτικά αυτά αντικείμενα έχουν το καθένα τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα που διατηρήθηκε και στο δίσκο υποστηρικτικού υλικού. Ωστόσο όπου υπήρχαν δυνατότητες σύγκλισης, αντιστοίχισης, αναλογίας, αντίθεσης έγιναν οι κατάλληλες παραπομπές και συνδέσεις.

2. Το υποστηρικτικό υλικό για το πρώτο μάθημα ["ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"] περιλαμβάνει πέντε μεγάλες ενότητες με τους εξής τίτλους: Α.. Ο ελληνισμός του Ανατολικού Αιγαίου Β. Ο κόσμος της Ασίας Γ. Οι μυθικές διηγήσεις του Ηροδότου Δ. Η σύγκρουση των δυο κόσμων και η Ιωνική Επανάσταση Ε. Οι Περσικοί πόλεμοι: διεξαγωγή και σημασία τους. αντικείμενο Για το δεύτερο μάθημα [" ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"] το υποστηρικτικό υλικό δομήθηκε επίσης σε πέντε μεγάλες ενότητες που αναφέρονται στον ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων και καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το αντίστοιχο υλικό του σχολικού εγχειριδίου. Οι ενότητες αυτές είναι : Α. Τα αθλήματα Β. Η κατοικία Γ. Η ενδυμασία Δ. Η διατροφή Ε. Τα συμπόσια.

3. Οι ενότητες αυτές χωρίζονται φυσικά σε υποενότητες ανάλογα με τη φύση και την ιδιαιτερότητα του θέματος. Το κάθε θέμα απαιτεί περί τις δέκα οθόνες κατά μέσον όρο, έτσι που συνολικά το περιεχόμενο του δίσκου περιλαμβάνει περίπου εκατό οθόνες.

Γ. ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

1. Η ανάπτυξη της κάθε ενότητας έχει θεατρικό χαρακτήρα Ο παρουσιαστής του θέματος είναι ένα πλαστό, ένα φανταστικό πρόσωπο της εποχής που έχει άμεση σχέση με το θέμα που εξετάζεται. Έχει την ιδιότητα που του επιτρέπει να μιλήσει για το αντίστοιχο θέμα και να μεταφέρει τις προσωπικές του εντυπώσεις, γνώμες ή εμπειρίες. Παράλληλα αναπτύσσει μια σχέση με τους μαθητές-χρήστες, τους ζητά πληροφορίες, τους αναθέτει εργασίες, τους βάζει ερωτήματα κι έτσι δημιουργείται ανάμεσά τους μια σχέση διαδραστικότητας.

2. Η κεντρική οθόνη της κάθε ενότητας παρουσιάζει τις επί μέρους ενότητες στις οποίες ο μαθητής μπορεί να προχωρήσει παρατακτικά ή επιλεκτικά. Όταν το περιεχόμενο δεν εξαντλείται σε μια οθόνη αναπτύσσονται συμπληρωματικές υποοθόνες για να καλύψουν το περιεχόμενο. Συχνά πάλι χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσεις σε εικονίδια της οθόνης που παρέχουν επιπλέον διευκρινιστικό ή πληροφοριακό υλικό.

3. Η αφήγηση περιορίζεται σε βασικές πληροφορίες που αποτελούν μια αδρομερή παρουσίαση του θέματος. Περιλαμβάνει όμως κι ένα ερώτημα γενικότερου προβληματισμού, συγκριτικής ή διαχρονικής εξέτασης του θέματος που μπορεί να προκαλέσει μια προφορική συζήτηση στην τάξη ή να εξελιχθεί σε εργασία, γραπτή ή χειροπρακτική, ατομική ή ομαδική.

4. Ο Σελιδοδείκτης περιέχει κείμενα στο οποία συχνά παραπέμπεται ο μαθητής-χρήστης, για να βρει πληροφορίες, χρήσιμες για την επεξεργασία του θέματος. Τα κείμενα προέρχονται από την αρχαία γραμματεία, αλλά και από νεότερες πηγές, άρθρα και μελέτες έγκυρης βιβλιογραφίας, αλλά και εφημερίδες ή περιοδικά, ή ακόμα και λογοτεχνήματα. Τα δύσκολα ή πολύπλοκα κείμενα απλουστεύονται, συντομεύονται ή εξομαλύνονται γλωσσικά για την εύκολη κι απρόσκοπτη κατανόησή τους. Για τις μεταφράσεις αναφέρονται οι μεταφραστές και οι σχετικές εκδόσεις.

5. Η Πινακοθήκη περιέχει εικόνες που έχουν σχέση κάθε φορά με το θέμα της ενεργής οθόνης. Στις εικόνες αυτές παραπέμπουν ο Σελιδοδείκτης, το Γλωσσάρι, ο Απορίας, αλλά και τα κείμενα των οθονών. Συχνά χρησιμοποιούνται ως αφορμή για μια άσκηση ή μιαν εργασία. Τα προβλήματα κι οι δυσκολίες χορήγησης σχετικής άδειας επιβάλλουν μια μετρημένη χρήση των εικόνων.

6. Το Γλωσσάρι περιέχει τους όρους εκείνους που τονίζονται με μπλε χρώμα στα διάφορα κείμενα. Δίνονται σύντομες διευκρινίσεις και ορισμοί των εννοιών. Οι όροι είναι κατανεμημένοι αλφαβητικά, ξεχωριστά για το καθένα από τα δυο μαθήματα.

7. Ο Απορίας είναι η σελίδα των ερωτήσεων, των ασκήσεων, των εργασιών και των παιχνιδιών. Συνοδεύει συνήθως κάθε οθόνη και η σχετική ένδειξη φωτίζεται ώστε ο χρήστης να το γνωρίζει και να επισκέπτεται τη σχετική σελίδα. Υπάρχει μια κλιμάκωση των ασκήσεων που στοχεύει στην κατανόηση, αλλά και στη διαθεματική προσέγγιση, στην βαθύτερη θεώρηση αλλά και στην ψυχαγωγία.

8. Ο Φάκελος εργασιών περιέχει προτάσεις γενικών εργασιών, ατομικών ή ομαδικών. Συνήθως προτείνεται με το τέλος της ενότητας, αλλά συχνά αναφέρεται και σε επιμέρους θέματα. Αποτελεί ουσιαστικά το ιδιαίτερο τετράδιο του μαθητή-χρήστη που μπορεί να δίνει στον καθηγητή και την εικόνα της προόδου του.

9. Συχνά οι ασκήσεις έχουν τη μορφή παιχνιδιών. Τα παιχνίδια αυτά εμπνέονται συνήθως από τα θέματα των οθονών και μεταφέρουν το χρήστη στους χώρους, στη διαδικασία και στην ατμόσφαιρα που ανακαλούν τα μαθησιακά αντικείμενα. Έτσι τον εξοικειώνουν περισσότερο με το διδακτικό αντικείμενο. Για παράδειγμα η εργασία του λιχνίσματος που μάλλον είναι άγνωστη μεταφέρεται σε μια άσκηση λεκτική. Μέσα από την ανασυγκρότηση μιας λέξης διασκορπισμένης στα γράμματά της ανακαλείται και η εικόνα του λιχνίσματος του σταριού.
10. Πολλές από τις ασκήσεις έχουν ομαδικό χαρακτήρα. Για ορισμένες μάλιστα από αυτές η τάξη πρέπει να λειτουργήσει σαν ομάδα. Εναπόκειται στην πρωτοβουλία του καθηγητή να χρησιμοποιήσει τέτοια ερεθίσματα και να δώσει στην τάξη την ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί και σε χώρους εκτός σχολείου για να βιώσει καλύτερα τα μαθησιακά αντικείμενα.

Part I

Part II

PASSWORD : AcTiVe TeAm

Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου Starq

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αρχαία Ελλάδα : Τόπος Και Ανθρωποι & Ηροδότου Α ,Β Γυμνασιου
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Ελλάς : Hellas-
Μετάβαση σε: