A Brief History of Time attempts to explain a range of subjects in cosmology,
including the Big Bang, black holes, light cones and superstring theory, to the nonspecialist reader.
Its main goal is to give an overview of the subject but, unusual for a popular science book, it also attempts to explain some complex mathematics.
The author notes that an editor warned him that for every equation in the book the readership would be halved, hence it includes only a single equation: E = mc².
In addition to Hawking's abstinence from equations, the book also simplifies matters by means of illustrations throughout the text, depicting complex models and diagrams.
The book is considered by many to be an "unread bestseller", which is a book many people own but few have finished
Thanks to Falcon222
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις 06.06.10 16:00, 3 φορές συνολικά
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8056 Registration date : 10/07/2008
Θέμα: Απ: Stephen W. Hawking (e-books) 04.05.09 17:22
Μετάφραση μιας εκλαϊκευμένης διάλεξης του Στέφεν Χόκιν σχετικά με τη φύση του χρόνου.
Η Αρχή του Χρόνου
Σε αυτή την διάλεξη, θα ήθελα να ασχοληθώ με το αν ο ίδιος ο χρόνος έχει μια αρχή και αν θα έχει ένα τέλος. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν, ότι το Σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα, αλλά είχε μια αρχή, περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτή είναι ίσως και η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη της σύγχρονης κοσμολογίας. Όμως θεωρείται πλέον δεδομένη. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν το Σύμπαν θα έχει ένα τέλος. Όταν έδινα μια διάλεξη στην Ιαπωνία, μου ζητήθηκε να μην αναφέρω την πιθανότητα κατάρρευσης του σύμπαντος, γιατί θα μπορούσε να επηρεάσει το χρηματιστήριο. Παρόλα αυτά, μπορώ να διαβεβαιώσω όποιον ανησυχεί για τις επενδύσεις του, ότι είναι λιγάκι νωρίς για να πουλήσει: ακόμα κι αν το Σύμπαν φτάσει σε ένα τέλος, δεν θα συμβεί τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι δισεκατομμύρια χρόνια. Μέχρι τότε, ίσως η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) να έχει μπει σε ισχύ. Η χρονική κλίμακα του Σύμπαντος είναι πολύ εκτεταμένη σε σύγκριση με εκείνη της ανθρώπινης ζωής.
Για αυτό είναι λογικό το ότι μέχρι πρόσφατα, το Σύμπαν θεωρούταν στατικό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Από την άλλη μεριά, πρέπει να ήταν εμφανές, ότι η ανθρώπινη κοινωνία συνεχώς αναπτύσσεται πολιτισμικά και τεχνολογικά. Αυτό υποδεικνύει ότι η παρούσα φάση της ανθρώπινης ιστορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερα από μερικές χιλιάδες χρόνια. Διαφορετικά, θα ήμασταν πολύ πιο εξελιγμένοι από ότι είμαστε. Είναι, λοιπόν, φυσικό να πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη φυλή, και ίσως ολόκληρο το Σύμπαν, είχε μια αρχή στο σχετικά κοντινό παρελθόν. Όμως, πολλοί άνθρωποι αντιδρούσαν στην ιδέα ότι το Σύμπαν είχε μια αρχή, γιατί φαινόταν να υπονοεί την ύπαρξη ενός υπερφυσικού όντος που δημιούργησε το Σύμπαν. Προτιμούσαν να πιστεύουν ότι το Σύμπαν, και η ανθρώπινη φυλή, υπήρχαν από πάντα. Η εξήγησή τους για την ανθρώπινη πρόοδο ήταν ότι υπήρξαν περιοδικοί κατακλυσμοί, ή άλλες φυσικές καταστροφές, που επαναλαμβανόμενα γύριζαν την ανθρώπινη φυλή πίσω, σε ένα πρωτόγονο στάδιο.
Αυτή η συζήτηση σχετικά με το αν το σύμπαν είχε ή δεν είχε μια αρχή, διατηρήθηκε μέσα στον 19ο και τον 20ο αιώνα. Είχε στηριχτεί κυρίως στις βάσεις της θεολογίας και της φιλοσοφίας, με ελάχιστη εξέταση των στοιχείων των επιστημονικών παρατηρήσεων. Αυτό μπορεί να ήταν λογικό, δεδομένου του απίστευτα αναξιόπιστου χαρακτήρα των κοσμολογικών παρατηρήσεων, μέχρι προσφάτως. Ο κοσμολόγος, Σερ Άρθουρ Έντινγκτον (Sir Arthur Eddington), κάποτε είπε, «Μην ανησυχείς αν η θεωρία σου διαφωνεί με τις παρατηρήσεις, γιατί πιθανώς είναι λανθασμένες». Αλλά αν η θεωρία διαφωνεί με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, έχει σοβαρό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η θεωρία ότι το Σύμπαν υπήρχε από πάντα βρίσκεται σε σοβαρή δυσχέρεια με τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής. Ο Δεύτερος Νόμος, αναφέρει ότι η αταξία πάντα αυξάνεται με το χρόνο. Όπως συμβαίνει και με τη συζήτηση γύρω από την ανθρώπινη πρόοδο, υποδεικνύει ότι πρέπει κάπου να υπήρχε ένα ξεκίνημα. Διαφορετικά, το σύμπαν θα βρισκόταν πλέον σε μια κατάσταση απόλυτης αταξίας, και τα πάντα θα ήταν στην ίδια θερμοκρασία. Σε ένα άπειρο και ατέρμονο σύμπαν, κάθε οπτική ευθεία θα σταματούσε πάνω στην επιφάνεια ενός άστρου. Αυτό θα σήμαινε ότι ο νυχτερινός ουρανός θα ήταν τόσο λαμπρός όσο και η επιφάνεια του ήλιου. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα θα ήταν, για κάποιο λόγο, τα αστέρια να έλαμπαν μετά από μια συγκεκριμένη ώρα.
Σε ένα σύμπαν που θα ήταν ουσιαστικά στατικό, δεν θα υπήρχε καμία δυναμική αιτία, που θα επέβαλε στα αστέρια κάποια στιγμή ξαφνικά ν’ «ανάψουν». Οποιοσδήποτε τέτοιος «χρόνος ανάματος» θα είχε επιβληθεί από μια παρέμβαση εκτός σύμπαντος. Η κατάσταση άλλαξε όμως, όταν συνειδητοποιήθηκε ότι το σύμπαν δεν ήταν στατικό, αλλά επεκτεινόταν. Οι γαλαξίες απομακρύνονται σταθερά ο ένας από τον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ήταν κοντινότερα μεταξύ τους στο παρελθόν. Θα μπορούσαμε να παραστήσουμε γραφικά τον αποχωρισμό δύο γαλαξιών σαν συνάρτηση του χρόνου. Εάν δεν υπήρχε επιτάχυνση λόγο της βαρύτητας, το γράφημα θα έδινε μια ευθεία γραμμή. Η προέκτασή της στο παρελθόν θα έδινε μηδενικό διαχωρισμό, περίπου είκοσι δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Κάποιος ίσως περίμενε η βαρύτητα να αναγκάζει τους γαλαξίες να επιταχύνονται ο ένας προς τον άλλο. Αυτό θα σήμαινε ότι το γράφημα του διαχωρισμού των δύο γαλαξιών θα καμπύλωνε προς τα κάτω, κάτω από την ευθεία γραμμή. Έτσι ο χρόνος του μηδενικού διαχωρισμού θα ήταν λιγότερο από είκοσι δισεκατομμύρια χρόνια.
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 8056 Registration date : 10/07/2008
Θέμα: Απ: Stephen W. Hawking (e-books) 16.05.10 11:49