Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty15.07.09 18:25

14-07-09

Ανθρώπινος εγκέφαλος: ο επόμενος στόχος των χάκερ

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 14-07-09_288701_21

Ευάλωτος στις επιθέσεις των χάκερ θα είναι στο μέλλον ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Χάκερ: ένας όρος ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Ίντερνετ, χαρακτηρίζοντας τους «μάγους» της τεχνολογίας οι οποίοι είχαν τη θέληση και τη δυνατότητα να παραβιάζουν καλά προστατευμένα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όπως πιστεύουν κάποιοι ειδικοί του χώρου, ενδεχομένως να πλησιάζει η στιγμή που οι δυνατότητες των χάκερ θα ξεπεράσουν τα όρια του περιβάλλοντος των υπολογιστών και θα απειλήσουν τον «απόλυτο στόχο» : τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μέσα στο προηγούμενο έτος επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνολογία η οποία καθιστά ικανό ένα χρήστη να ελέγξει έναν υπολογιστή, ναι χειριστεί μια αναπηρική καρέκλα, ακόμη και να χρησιμοποιήσει το Twitter, μέσω της σκέψης του, ανοίγοντας ένα νέο, «νευρωνικό» ορίζοντα στο χώρο των υπολογιστών. Ωστόσο αυτό εγείρει ανησυχίες.

«Οι νευρωνικές συσκευές αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό και αποτελούν έναν τομέα που υπόσχεται πολλά στο μέλλον…αλλά αν δεν αρχίσουμε να προσέχουμε το θέμα της ασφαλείας, φοβάμαι ότι μέσα σε 5-10 χρόνια θα πούμε ότι κάναμε ένα μεγάλο λάθος» είπε ο Τανταγιόσι Κόνο, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο χρησιμοποιείται πάνω στο θέμα είναι αυτό ενός χάκερ ο οποίος αποκτά πρόσβαση σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα το οποίο έχει τοποθετηθεί για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον ή ενδεχομένων καταθλιπτικών τάσεων, ή σε ένα το οποίο ελέγχει την κίνηση τεχνητών μελών.

Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν από τον Κόνο και άλλους ερευνητές στο περιοδικό «Neurosurgical Focus».

«Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσεις ένα σύνθετο σύστημα το οποίο δεν έχει 'bugs' (κατασκευαστικές ατέλειες). Καθώς αυτές οι ιατρικές συσκευές γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, γίνεται ολοένα και πιο εύκολο να παραβλεφθεί ένα πρόβλημα, το οποίο θα εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας. Μπορεί κάτι τέτοιο να θυμίζει επιστημονική φαντασία σήμερα, αλλά το ίδιο πίστευαν και για το ταξίδι στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια» πρόσθεσε ο Κόνο.

Πολλοί θα ρωτούσαν «μα για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να 'χακάρει' έναν εγκέφαλο; «. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει προηγούμενο παραβίασης υπολογιστών με σκοπό την πρόκληση νευρολογικών προβλημάτων: το Νοέμβριο του 2007 και το Μάρτιο του 2008, άγνωστοι εισβολείς προκάλεσαν ζημιές σε ιστοσελίδες υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιληψίας, τοποθετώντας εικόνες που αναβόσβηναν (τα φώτα που αναβοσβήνουν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν επιληπτική κρίση).

«Συνέβη σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις» είπε η Ταμάρα Ντένινγκ, μια εκ των συντελεστών της έρευνας. «Αποτελεί απόδειξη για το ότι υπάρχουν άνθρωποι με κακές προθέσεις, οι οποίοι και θα προσπαθήσουν να βλάψουν άλλους χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές τους- ειδικά αν εξαπλωθεί η χρήση νευρωνικών συσκευών».

Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως οι ίδιοι οι ασθενείς να επέμβουν στα εμφυτεύματά τους: στην περίπτωση εμφυτευμάτων με αναλγητικούς ή αντικαταθλιπτικούς σκοπούς, που λειτουργούν μέσω εκπομπής ηλεκτρικών σημάτων και λαμβάνουν οδηγίες μέσω ασυρμάτων εκπομπών, οι ασθενής θα μπορούσε να δώσει τις οδηγίες που θα επιθυμούσε να δώσει στο εμφύτευμά του, αυξάνοντας το ρυθμό και την ένταση της λειτουργίας του.

Μέχρι τώρα, ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της «νευροασφαλείας» (όπως περιγράφεται ο εν λόγω τομέας από την έρευνα). «Τα θέματα ασφαλείας και προστασίας ιδιωτικότητας δεν λαμβάνουν τη σημασία που πρέπει. Δε θα με εξέπληττε αν μάθαινα ότι κανείς στο χώρο δεν έχει σκεφτεί καν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα» είπε σχετικά ο Κόνο.

Κατά το Τζάστιν Ουίλιαμς, νευρωνικό μηχανικό του πανεπιστημίου του Ουϊσκόνσιν (ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα), ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται το θέμα της ασφαλείας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι σήμερα ελάχιστες από τις συσκευές που υπάρχουν σήμερα είναι τρωτές σε τέτοιου είδους επίθεση και ότι τέτοιου είδους φόβοι δε θα έπρεπε να παρεμποδίσουν την πρόοδο στο χώρο. «Τέτοιες ανησυχίες πρέπει να συμβαδίζουν με τη σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας» είπε σχετικά.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty17.08.09 16:51

30-07-09

Μυστηριώδες σημάδι στην επιφάνεια της Αφροδίτης

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 30-07-09_290776_1

Ένα παράξενο μεγάλων διαστάσεων φωτεινό σημάδι εμφανίστηκε πάνω στην Αφροδίτη και οι αστρονόμοι δεν είναι βέβαιοι τι μπορεί να το προκάλεσε. Ελπίζουν ότι οι μελλοντικές παρατηρήσεις τους θα δείξουν αν η αιτία είναι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, κάποια διαταραχή στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο ή κάτι άλλο.

Πρώτος πρόσεξε το σημάδι, που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, ο ερασιτέχνης αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Μελίλο, περιέργως την ίδια μέρα (στις 19 Ιουλίου) που ένας άλλος ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αυστραλία πρόσεξε πρώτος το τεράστιο μαύρο σημάδι πάνω στο Δία, το οποίο προκλήθηκε πιθανότατα από πρόσκρουση αστεροειδούς.

Το σημάδι στην Αφροδίτη επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από άλλα επίγεια παρατηρητήρια, καθώς και από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Venus Express», το μόνο που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», σύμφωνα με το New Scientist. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όργανα του σκάφους, το σημάδι εμφανίστηκε τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν το δει ο ερασιτέχνης αστρονόμος, ενώ νέες παρατηρήσεις έδειξαν ότι έχει εξαπλωθεί περισσότερο.

Οι επιστήμονες περιμένουν τα νεότερα στοιχεία από το «Venus Express» για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Το σημάδι είναι πολύ φωτεινό στο μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως δεν προέρχεται από πρόσκρουση μετεωρίτη, επειδή τα βραχώδη ουράνια σώματα (με εξαίρεση όσα είναι πολύ πλούσια σε παγωμένο νερό) κάνουν πιο σκοτεινό και όχι πιο φωτεινό το σημείο πρόσκρουσης, καθώς αυτό γεμίζει με σκόνη, η οποία απορροφά το φως.

Κατ' εξοχήν «ύποπτα» για το παράξενο σημάδι είναι τα ηφαίστεια του πλανήτη. Η Αφροδίτη έχει τα περισσότερα ηφαίστεια από κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα και το 90% περίπου της επιφανείας της καλύπτεται από ροές βασαλτικής λάβας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο ενεργό ηφαίστειο. Όμως ακόμα και αν ένα ηφαίστειο ήταν η αιτία, θα είναι πλέον δύσκολο να αποδειχτεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν εντοπιστεί φωτεινά σημάδια πάνω στην Αφροδίτη. Εδώ και δεκαετίες οι αστρονόμοι έχουν δει τέτοια σημάδια, όμως δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα κάποια βέβαιη εξήγηση. Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 2007, όταν περιοχές τόσο το βόρειο όσο και το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη φωτίστηκαν. Το νέο συμβάν είναι διαφορετικό από την άποψη ότι είναι πιο εντοπισμένο στον χώρο, αλλά παραμένει εξίσου μυστηριώδες.

«Αυτό δείχνει πόσα πράγματα δεν ξέρουμε για την Αφροδίτη», δήλωσε ο Σαντζάι Λιμάγιε του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και μέλος της επιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί το «Venus Express».

Ανάμεσα στα μυστήρια της Αφροδίτης, που δεν κατανοούν οι επιστήμονες, είναι τι είναι αυτό που κάνει την ατμόσφαιρά της να περιστρέφεται 60 φορές ταχύτερα από την ίδια. Ένας παράξενος διπλός στρόβιλος στο νότιο πόλο της επίσης παραμένει ανεξήγητος.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty17.08.09 16:55

30-07-09

Aποκρυπτογραφείται το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 30-07-09_290804_1

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου πρωτοποριακού προγράμματος χαρτογράφησης του γονιδιώματος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος, που θα του δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη διττή απειλή της κλιματικής αλλαγής και των τοξικών χημικών.

Γενετιστές ανέφεραν ότι θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του πολύχρωμου κοραλιού «acropora millepora», ενός από τα βασικά συστατικά του Φράγματος, η ανάπτυξη του οποίου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει τόσο πρακτική όσο και επιστημονική σημασία», επεσήμανε ο καθηγητής Ντέιβιντ Μίλερ, του Κέντρου Μελετών του Κοραλιογενούς Φράγματος. «Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο που τα κοράλια δημιουργούν υφάλους, και γιατί αποτυγχάνουν όταν βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης.».

Είναι η πρώτη απόπειρα της Αυστραλίας στην αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος ενός πολύπλοκου οργανισμού. Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα έχει έκταση 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας, ενώ συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα της φύσης. Απειλείται ωστόσο από την κλιματική αλλαγή και διάφορες τοξικές ουσίες που διέρρευσαν στη θάλασσα τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty17.08.09 16:59

03-08-09

Ταξινόμηση των φυτών με barcodes

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 03-08-09_291251_1

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων συμφώνησε για πρώτη φορά στην παγκόσμια εφαρμογή ενός φιλόδοξου συστήματος ταξινόμησης των φυτών με γραμμωτούς κώδικες (barcodes), ανάλογα με το DNA τους. Στο μέλλον οι βοτανολόγοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα φορητό μηχάνημα-σκάνερ, ανάλογο με αυτά που έχουν οι ταμίες των σούπερ-μάρκετ (!), για να ταυτοποιούν τα φυτά που θα βλέπουν σε ένα τόπο, με βάση το ξεχωριστό γενετικό barcode του καθενός.

Ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι βοτανολόγοι στην ταχεία αναζήτηση και κατάταξη των πολυπληθών φυτικών ειδών (μόνο τα είδη των δέντρων είναι περίπου 100.000). Η συμφωνία αναμένεται σταδιακά να οδηγήσει στη δημιουργία μια παγκόσμιας «βιβλιοθήκης» με τις γενετικές αλληλουχίες του DNA των φυτών όλης της Γης και θα είναι ανοικτή στην επιστημονική κοινότητα.

Η σχετική επιστημονική πρωτοβουλία, με επικεφαλής τον βιολόγο Πίτερ Χόλινγκσγουορθ, υπεύθυνο γενετικής και συντήρησης στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου της Σκωτίας, περιγράφεται σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και το βρετανικό Τύπο.

Η ταυτοποποίηση μέσω γραμμωτού κώδικα DNA θα επιτρέψει την γρήγορη ταυτοποίηση του φυτού και των ιδιοτήτων του (αν είναι κοινό ή σπάνιο, αν τρώγεται ή όχι, αν είναι δηλητηριώδες ή φαρμακευτικό, αν εμπορεύεται νόμιμα ή παράνομα κλπ). Παράλληλα, θα αυξήσει την κατανόηση των επιστημόνων για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, θα συμβάλλει στη διάσωση επαπειλούμενων φυτών, ενώ επίσης θα αντισταθμίσει την έλλειψη καταρτισμένων βοτανολόγων σε πολλά μέρη του κόσμου. Δείγματα από φυτά θα μπορούν να κόβονται και να στέλνονται για ταυτοποίηση σε εργαστήρια, χωρίς να χρειάζεται κάποιος βοτανολόγος να είναι επί τόπου παρών.

Η χρήση του DNA των φυτών ανέκαθεν θεωρείτο δυσκολότερη υπόθεση σε σχέση με του DNA των ζώων (όπου μια ανάλογη προσπάθεια ξεκίνησε το 2003), γι' αυτό άλλωστε έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Ενώ ήδη υπάρχει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη DNA για περίπου 60.000 είδη ζώων, η οποία βοηθά τους επιστήμονες να ταυτοποιούν ένα ζώο ακόμα και από ένα πολύ μικρό δείγμα του, στα φυτά, με τα εκατοντάδες χιλιάδες είδη, που πολλά μοιάζουν τρομερά μεταξύ τους, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Το όλο έργο έχει αναλάβει το Κονσόρτσιουμ για το Γραμμωτό Κώδικα της Ζωής στα φυτά (CBOL), που εδράζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ και αποτελείται από 52 επιστήμονες δέκα χωρών. Οι επιστήμονες κατέληξαν, μετά από μακρόχρονες συζητήσεις, σε δύο γονίδια των φυτών (rbcL και matK), που θεωρούνται τα πιο αντιπροσωπευτικά και θα αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία του συστήματος φυτικού γενετικού barcode.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty17.08.09 17:05

03-08-09

Βρέθηκε νέο στέλεχος του ιού HIV-1

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 03-08-09_291243_1

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γορίλες αποτελούν επίσης μια δυνητική πηγή του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, εκτός από τους χιμπατζήδες.


Ομάδα Γάλλων επιστημόνων, υπό τον Ζαν-Κριστόφ Πλαντιέ του πανεπιστημίου της Ρουέν, ανακάλυψε ότι μια 62χρονη γυναίκα από το Καμερούν που ζεί στο Παρίσι, σίγουρα έχει μολυνθεί από ένα νέο στέλεχος του ιού HIV που προέρχεται από γορίλα και όχι από χιμπατζή. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο ιός ΗΙV/AIDS προήλθε από τον παρόμοιο ιό SIV των χιμπατζήδων. Αν και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη δεκαετία του ΄80, πιστεύεται ότι για πρώτη φορά μεταπήδησε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους στην αρχή του 20ού αιώνα, στην περιοχή του Κονγκό.

Οι ιοί SIV έχουν επισημανθεί από το 2006 και στους γορίλες, πιθανώς μετά από μόλυνση των τελευταίων από χιμπατζήδες-φορείς. Η ανάλυση του ιού HIV που είχε προσβάλει τη γυναίκα από το Καμερούν, έδειξε ότι το στέλεχός της διέφερε από το συνηθισμένο ιό HIV και ταίριαζε με τον ιό SIV των γοριλών. Μέχρι στιγμής είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με αυτό το στέλεχος του HIV, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν να βρουν και άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη δείχνει ότι χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού του AIDS, καθώς η εξέλιξη του ιού HIV αποτελεί μια εξελισσόμενη διαδικασία. Επιπλέον το γεγονός ότι η γυναίκα κόλλησε τον ιό στο Καμερούν, αλλά αυτός διαγνώστηκε όταν αυτή μετακινήθηκε στη Γαλλία, δείχνει πώς οι ιοί μπορούν γρήγορα να μεταφέρονται από το ένα μέρος της Γης στο άλλο.

Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι το νέο στέλεχος που προέρχεται από τους γορίλες, δεν θα παρουσιάσει νέα προβλήματα, που θα είναι άγνωστα στους ερευνητές. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Πολ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επειδή το νέο στέλεχος δεν συνδέεται πολύ στενά με τα άλλα τρία γνωστά στελέχη του ιού HIV-1, δεν ανιχνεύεται με τα συνήθη τεστ, συνεπώς μπορεί να εξαπλώνεται ήδη απαρατήρητος στον ανθρώπινο πληθυσμό, αν και πιθανότατα, όπως εκτίμησε, η εξάπλωσή του δεν θα είναι μεγάλη και δεν θα προκαλέσει κάποιο νέο σοβαρό πρόβλημα.

Η γυναίκα-φορέας από το Καμερούν με το νέο στέλεχος δεν έχει ακόμα αρρωστήσει με AIDS, αλλά οι γιατροί δεν το αποκλείουν να συμβεί στο μέλλον. Αν και πρόκειται για νέο στέλεχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υπάρχοντα φάρμακα κατά του AIDS μάλλον μπορούν να βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:01

05-08-09

Το σχέδιο του πακέτου ξεγελάει τους καπνιστές

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 05-08-09_291554_1

Πράγματα τόσο απλά όσο το χρώμα του πακέτου του τσιγάρου μπορούν να παρασύρουν έναν καπνιστή στο να νομίζει (εσφαλμένα) ότι τα τσιγάρα που αυτό περιέχει, είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία του, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που προτείνει τα τσιγάρα να πουλιούνται πλέον σε πακέτα χωρίς σχέδια και χρώματα.

Η μελέτη έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Γουότερλου, Ντέηβιντ Χάμοντ και Κάρλα Πάρκινσον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Journal of Public Health» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι καπνοβιομηχανίες σκοπίμως χρησιμοποιούν το σχεδιασμό και το χρώμα των πακέτων τους, ώστε να περάσουν υποσυνείδητες εντυπώσεις στους καπνιστές, προσφέροντάς τους με τον τρόπο αυτό μια απατηλή αίσθηση ασφάλειας σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος.

Μεγάλα ποσοστά ενηλίκων (καπνιστών και μη), που συμμετείχαν στην έρευνα, συσχέτισαν τον κίνδυνο που (νόμιζαν ότι) περιείχε το πακέτο των τσιγάρων, με το σχέδιό του (οι πραγματικές μάρκες των τσιγάρων είχαν τροποποιηθεί). Περίπου το 80% δήλωσαν ότι τα πακέτα που έχουν γαλάζιο ή ανοικτό μπλε χρώμα, περιέχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα, έχουν πιο ήπια γεύση και είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με όσα πακέτα έχουν πιο σκούρο χρώμα.

Το 70% δήλωσαν ότι τα πακέτα που διαθέτουν κάποιο άσπρο σύμβολο, έχουν τσιγάρα με λιγότερη πίσσα, είναι πιο ήπια και υγιεινά σε σχέση με τα πακέτα που έχουν γκρι σύμβολο. Επίσης το 70% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα πακέτα που γράφουν απ' έξω τις λέξεις «φίλτρο κάρβουνου» και δείχνουν μια φωτογραφία του φίλτρου, έχουν τα ίδια οφέλη.

Οι καπνιστές (όπως αναμενόταν) διαπιστώθηκε ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να επηρεαστούν από τη συσκευασία σε σχέση με τους μη καπνιστές, γιατί «έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πιστέψουν ότι μερικά τσιγάρα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβή». Σύμφωνα με την έρευνα, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για περίπου έναν στους δέκα θανάτους διεθνώς.

Οι καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι καπνοβιομηχανίες, αντιμετωπίζοντας αυξημένη παγκόσμια ανησυχία για τους κινδύνους του καπνίσματος, έχουν συμπεριλάβει στη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθούν, τη συστηματική προώθηση της αντίληψης ότι «μερικά τσιγάρα είναι λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με άλλα». Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι επιστήμονες, «τα πακέτα αποτελούν ένα κρίσιμο μέσο για τη διαμόρφωση των αντιλήψεων των καταναλωτών σχετικά με το ρίσκο».

Σαράντα τέσσερις χώρες του κόσμου έχουν απαγορεύσει την χρήση των λέξεων «ελαφριά», «ήπια» ή «χαμηλή πίσσα» πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, επειδή θεωρούν ότι αυτό παραπλανά τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές προτείνουν η λίστα των απαγορευμένων λέξεων να μεγαλώσει και παράλληλα τα τσιγάρα να πωλούνται πλέον σε πακέτα χωρίς ειδικό σχεδιασμό και χρώματα, ώστε οι καπνοβιομηχανίες να μην μπορούν πια να παραπλανούν τους καταναλωτές. Όπως αναφέρουν, μια τέτοια «γυμνή» συσκευασία όχι μόνο είναι λιγότερο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές (ιδίως τους νέους), αλλά παράλληλα θα αυξήσει και την αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι προειδοποιήσεις υγείας που βρίσκονται πάνω στα πακέτα.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:03

06-08-09

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμα του ιού HIV-1

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 06-08-09_291726_1

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν το πλήρες γενετικό περιεχόμενο του ιού HIV-1 που προκαλεί το AIDS. Ελπίζουν πλέον ότι, μετά από την «ανάγνωση» του πλήρους γονιδιώματος του ιού, θα ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση της δράσης του και θα επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών.

Η αποκωδικοποίηση έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, υπό τον Κέβιν Γουίκς του Τμήματος Χημείας, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Η «χαρτογράφηση» του ιού επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη μιας νέας χημικής και απεικονιστικής μεθόδου, με την ονομασία «SHAPE», που στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Ο ιός HIV μεταφέρει τις γενετικές πληροφορίες του με πιο πολύπλοκες δομές σε σχέση με μερικούς άλλους ιούς. Ο HIV, όπως και οι ιοί της γρίπης, της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας, κωδικοποιούν το γενετικό υλικό τους σε μόρια RNA (με μονή έλικα) και όχι DNA (διπλή έλικα), όπου η κωδικοποίηση είναι σχετικά απλούστερη. Το RNA, αντίθετα, μπορεί να παίρνει διάφορα σχήματα και δομές.

Η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος πλέον προσφέρει στους επιστήμονες νέες πληροφορίες, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση ως τώρα, και ίσως τους δώσει νέες απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού. Οι αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στις νέες γενετικές πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να κάνουν μικρές αλλαγές στον ιό. Ανέφεραν επίσης ότι άρχισαν πλέον να κατανοούν τα γενετικά «κόλπα» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεφύγει από τον εντοπισμό του από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:09

06-08-09

Μυστήριο με το μεθάνιο στον πλανήτη Άρη

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 06-08-09_291732_1

Mια νέα γαλλική επιστημονική μελέτη απομακρύνει την πιθανότητα εύρεσης ζωής στον πλανήτη Άρη, καθώς ανακάλυψε ότι το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη» (μια από τις κυριότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν βιολογικές διαδικασίες σε εξέλιξη) συμπεριφέρεται απολύτως μυστηριωδώς και με τρόπο που δεν ευνοεί την ύπαρξη ζωής - τώρα ή στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, το μεθάνιο στον Άρη, για άγνωστους λόγους, παράγεται και καταστρέφεται με τρομερά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Γη. Αυτό που καταστρέφει το μεθάνιο (το απλούστερο οργανικό μόριο, που παράγεται κυρίως από ζωντανούς οργανισμούς), πιθανότατα εξαφανίζει και κάθε άλλο οργανικό μόριο, άρα και την πιθανότητα ζωής.

Το μυστήριο μεγαλώνει, επειδή το αέριο αυτό -που για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στον Άρη το 2003- κατανέμεται ανομοιόμορφα στην αρειανή ατμόσφαιρα και μεταβάλλεται με τις εποχές. Κανονικά, θα έπρεπε τα ρεύματα της ατμόσφαιρας να διαχέουν ομοιόμορφα το μεθάνιο σε όλο τον πλανήτη, σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών.

Η μελέτη του μεθανίου έγινε από τους χημικούς Φρανκ Λεφέβρ και Φρανσουά Φορζέ του πανεπιστημίου «Πιέρ & Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και η σχετική επιστημονική εργασία, που χρησιμοποίησε κλιματολογικές προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να αναλύσει στοιχεία παρατηρήσεων τηλεσκοπίων από τη Γη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

Η παρουσία του μεθανίου έχει αποδοθεί είτε σε γεωλογική (κυρίως ηφαιστειακή) δραστηριότητα, είτε σε παρουσία ζωής, είτε και στα δύο.

Η ανακάλυψη, το 1996, ενός αρειανού μετεωρίτη στην Ανταρκτική, ο οποίος περιείχε ίχνη μικροβίων, έδωσε ελπίδες για εύρεση ζωής στον πλανήτη. Πιο πρόσφατα οι ελπίδες αυτές ενισχύθηκαν από την ανακάλυψη ότι υγρό νερό κυλούσε κάποτε στην επιφάνεια του Άρη. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι υπήρξε ποτέ ή υπάρχει σήμερα κάποιος ζωντανός οργανισμός πάνω στον «κόκκινο πλανήτη».

Σύμφωνα με τους γάλλους ερευνητές, η χημεία της αρειανής ατμόσφαιρας παραμένει γενικότερα ένα μυστήριο. Ειδικά για το μεθάνιο, επισημαίνουν ότι «κάτι συμβαίνει που μειώνει τη διάρκεια ζωής αυτού του αερίου μέχρι και 600 φορές (σε σχέση με τη Γη). Αν οι μετρήσεις μας είναι σωστές, κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει στον Άρη που δεν έχουμε καταλάβει». Στη Γη, ο ήλιος καταστρέφει το μεθάνιο σε περίπου 330 χρόνια, ενώ στον Άρη αυτό εκτιμάται ότι συμβαίνει σε περίπου 200 γήινες μέρες (χωρίς να αποκλείεται να καταστρέφεται και μέσα σε μόλις μια ώρα!).

Τα πρωτογενή στοιχεία που ανέλυσαν οι γάλλοι επιστήμονες, είχαν δημοσιευτεί φέτος τον Ιανουάριο στο περιοδικό «Science» και προέρχονταν από παρατηρήσεις αμερικανών επιστημόνων (με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μούμα, διευθυντή του Κέντρου Αστροβιολογίας Γκόνταρντ της NASA), με χρήση της τεχνικής της υπέρυθρης φασματοσκοπίας, από τρία διαφορετικά επίγεια τηλεσκόπια που κάλυψαν το 90% περίπου της επιφάνειας του Άρη.

Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γάλλοι επιστήμονες, δεν αποκλείουν το μυστήριο της γρήγορης παραγωγής και εξαφάνισης του μεθανίου να έχει βιολογικές ή γεωλογικές αιτίες. Το Δεκέμβριο η ομάδα του Μούμα θα κάνει νέες παρατηρήσεις του Άρη χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου στην Χιλή, για να ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον δρα Λεφέβρ, αν επιβεβαιωθούν οι γαλλικές μετρήσεις για το μεθάνιο, αυτό θα σημαίνει ότι η επιφάνεια του Άρη είναι -και πιθανότατα πάντα ήταν- πολύ εχθρική προς τις οργανικές-βιολογικές διαδικασίες, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιες μορφές ζωής να έχουν καταφύγει βαθιά κάτω από το έδαφος, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ίσως είναι πιο ευνοϊκές.

Η NASA σχεδιάζει να στείλει στον Άρη, το 2011, ένα όχημα τύπου «ρόβερ», τροφοδοτούμενο με πυρηνική ενέργεια και ειδικό για επιστημονικές μελέτες (θα λέγεται Mars Science Laboratory). Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, από κοινού η NASA και η ευρωπαϊκή ESA θα στείλουν ένα ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το 2016, για να μελετήσει τις πηγές προέλευσης του μεθανίου. Θα ακολουθήσει, πιθανότατα το 2018, το ευρωπαϊκό όχημα τύπου «ρόβερ» European ExoMars, το οποίο θα ψάξει επί τόπου για τις πηγές του μεθανίου με βάση τις παρατηρήσεις του σκάφους σε τροχιά, οι οποίες θα έχουν προηγηθεί.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:15

07-08-09

Το Νοέμβριο η επαναλειτουργία του LHC

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 07-08-09_291879_1

Ο γιγάντιος υπόγειος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, θα τεθεί ξανά σε λειτουργία περί τα μέσα του Νοεμβρίου φέτος, σε χαμηλότερο όμως -περίπου το μισό- επίπεδο ενέργειας από το αρχικά σχεδιαζόμενο, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Το CERN ξεκαθάρισε ότι, μετά από ένα χρόνο σχεδόν, πλέον δεν χρειάζονται άλλες επισκευές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και στις 10.000 ηλεκτρικές συνδέσεις του επιταχυντή. Το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου, τα πειράματά του οποίου αναμένεται να έχουν ιστορική σημασία για την επιστήμη, είχε αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του πέρυσι το Σεπτέμβριο, εννιά μόλις μέρες μετά τα εγκαίνιά του, λόγω σοβαρής ηλεκτρικής βλάβης.

Το CERN, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεκκινήσει τον επιταχυντή με ενέργεια 3,5 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), «προκειμένου να επιτρέψει στους χειριστές του επιταχυντή να αποκτήσουν εμπειρία στον ασφαλή χειρισμό του μηχανήματος». Η χαμηλότερη ενέργεια θα αποτρέψει την υπερφόρτωση των ηλεκτρικών συνδέσεων και θα επιτρέψει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας τους.

Τα πειράματα θα συνεχιστούν με αυτή την χαμηλότερη ενέργεια, «μέχρι να συλλεχθεί ένα σημαντικό δείγμα δεδομένων και η ομάδα των χειριστών να έχει αποκτήσει εμπειρία πάνω στη λειτουργία του μηχανήματος». Στη συνέχεια, το ενεργειακό επίπεδο των συγκρούσεων σωματιδίων θα αυξηθεί σταδιακά προς το επίπεδο των 5 TeV ανά εκπεμπόμενη ακτίνα. Συγκριτικά, ο «ανταγωνιστικός» επιταχυντής Tevatron του Fermilab των ΗΠΑ λειτουργεί στο ενεργειακό επίπεδο του ενός έως δύο TeV.

Ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά, επειδή, όπως είπε, «έχουμε κατανοήσει τον επιταχυντή πολύ καλύτερα από ό,τι πριν ένα χρόνο».

Τα πειράματα, στο τεράστιο κυκλικό υπόγειο τούνελ μήκους 27 χλμ. κοντά στη Γενεύη, θα διεξαχθούν σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν και θα αναπαραχθούν οι συνθήκες που πιστεύεται ότι ίσχυαν κατά το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» του σύμπαντος πριν 13,7 δισ. χρόνια. Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αναμένεται να συγκεντρωθούν λίγες εβδομάδες μετά την «πυροδότηση» της πρώτης ακτίνας μέσα στο τούνελ.

Στο τέλος του 2010, προγραμματίζεται, σύμφωνα με το CERN, ο επιταχυντής να λειτουργήσει με ιόντα μολύβδου για πρώτη φορά. Μετά από αυτό, ο επιταχυντής θα διακόψει τη λειτουργία του και θα ξαναλειτουργήσει στο ακόμα υψηλότερο ενεργειακό επίπεδο των 7 TeV ανά ακτίνα, οπότε θα καταστεί εφικτή η σύγκρουση σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις με ενέργειες επτά φορές μεγαλύτερες από ό,τι έχουν ποτέ επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι φυσικοί ευελπιστούν ότι αυτές οι συγκρούσεις, μεταξύ άλλων, θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά νέα «εξωτικά» σωματίδια της ύλης ή ακόμα θα ανοίξουν νέες διαστάσεις του χώρου.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:19

07-08-09

Πραγματικότητα τα κοράκια του Αισώπου

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 07-08-09_291880_1

Σε μια από τις ωραίες πανάρχαιες ιστορίες του Αισώπου, που τα παιδιά όλου του κόσμου μαθαίνουν, ένα διψασμένο κοράκι ρίχνει πέτρες μέσα σε μια κανάτα, ώστε να ανέβει η στάθμη του νερού μέσα σε αυτήν και έτσι να μπορέσει να το πιεί. Τώρα, οι επιστήμονες, έκπληκτοι, ανακάλυψαν ότι ο Αίσωπος μάλλον δεν είχε φανταστεί την ιστορία, αφού πειράματα έδειξαν ότι πράγματι τα κοράκια έχουν την εξυπνάδα να κάνουν ακριβώς αυτό - μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάφεραν να πιάσουν ένα σκουλήκι που επέπλεε στην επιφάνεια!

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η εξυπνάδα των κορακιών -και των συγγενικών ειδών τους- είναι άκρως ανεπτυγμένη (ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος) και ότι μπορούν να λύνουν προβλήματα και να χρησιμοποιούν εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους, ακόμα καλύτερα και από τους μεγάλους πιθήκους που θεωρούνται οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου. Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παρά πέρα και έδειξε ότι τα πανέξυπνα πουλιά καταλαβαίνουν ενστικτωδώς και τους νόμους της φυσικής (ότι η στάθμη του υγρού θα ανέβει αν ρίξουν πέτρες).

Η ανακάλυψη έγινε από τον ζωολόγο Κρίστοφερ Μπερντ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, σε συνεργασία με τον βιολόγο-ψυχολόγο Νάθαν Έμερι του πανεπιστημίου «Κουίν Μέρι» του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό «Current Biology», σύμφωνα με το BBC και το Live Science. Τα πειράματα με τέσσερα κοράκια (σταροκόρακες-χαβαρόνια) έγιναν, αντί για την κανάτα του Αισώπου, με την χρήση ενός πλαστικού σωλήνα ύψους 15 εκατοστών, μισογεμάτου με νερού, ενώ δίπλα υπήρχε ένας σωρός από πέτρες.

Τα κοράκια που συμμετείχαν στο πείραμα, είχαν στο παρελθόν ήδη δείξει την εξυπνάδα τους, φτιάχνοντας εργαλεία (αγκίστρια από σύρμα) ή χρησιμοποιώντας ξύλα για να ανοίξουν μια πόρτα. Στο νέο πείραμα, τα κοράκια, αφού κοίταξαν καλά-καλά το σωλήνα με το σκουλήκι μέσα, είτε με την πρώτη (!), είτε με τη δεύτερη προσπάθεια, πέτυχαν να πιάσουν το σκουλήκι που επέπλεε, ανεβάζοντας τη στάθμη του νερού στο σωλήνα, πετώντας μέσα πέτρες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πουλιά έριξαν μέσα στο σωλήνα ακριβώς όσες πέτρες χρειάζονταν για να φθάσουν το σκουλήκι με το ράμφος τους και, κυρίως, δεν προσπαθούσαν να το πιάσουν μετά από κάθε πέτρα που έριχναν, αλλά περίμεναν μέχρι που να έχουν ρίξει τον σωστό αριθμό πετρών, πιθανότατα έχοντας κάνει τον σχετικό υπολογισμό από πριν! Και επιπλέον, έχοντας μια ποικιλία πετρών στη διάθεσή τους, τα κοράκια διάλεγαν μόνο τις μεγαλύτερες πέτρες και όχι τις μικρότερες, ώστε να τελειώνουν πιο γρήγορα…

Στο μέλλον οι εντυπωσιασμένοι ερευνητές θα κάνουν νέα πειράματα, αυτή τη φορά με πουλιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία χρήσης εργαλείων ή θα δυσκολέψουν τα πειράματα, με υγρά που δεν συμπεριφέρονται όπως το νερό, με υλικά που δεν επιπλέουν κλπ., για να δουν μέχρι που φτάνουν οι ικανότητες των κορακιών. Τα τεστ θα συμπεριλάβουν ακόμα και νήπια ανθρώπων. «Δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς προηγούμενη γνώση των ιδιοτήτων του νερού ή των πετρών», δήλωσε ο Έμερι.

Τα κοράκια σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν εργαλεία στη φύση, αντίθετα με τα επιστημονικά εργαστήρια όπου κάνουν επίδειξη εξυπνάδας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι στη φύση τα ελεύθερα κοράκια δεν χρειάζεται να βάλουν πολύ παραπάνω μυαλό για να βρουν την τροφή τους, αντίθετα με τα εργαστήρια όπου οι επιστήμονες τους…κάνουν τη ζωή δύσκολη. Όπως θα έλεγε και ο Αίσωπος, «η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας»!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:22

07-08-09

Εντυπωσιακές εικόνες μακρινού πλανήτη έστειλε το Κέπλερ

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 07-08-09_291891_1

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος αναζήτησης πλανητών παρόμοιων με τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ έστειλε εικόνες υψηλής ακρίβειας ενός πλανήτη 1.000 έτη φωτός μακριά.

Παρά το ότι το τηλεσκόπιο βρίσκεται ακόμη στη φάση προσαρμογής και ρύθμισής του, έστειλε εντυπωσιακές εικόνες ενός πλανήτη με το, απόλυτα επιστημονικό όνομα, HAT-P-7-B. Οι εικόνες δείχνουν ότι αυτός ο πλανήτης που μοιάζει με «θερμό Δία», βρίσκεται σε απόσταση 1.000 ετών φωτός, ενώ είναι η πρώτη φορά που κάποιος βλέπει να εκπέμπεται φως από τον πλανήτη, όπως εξήγησε ο Γουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του Κέπλερ.

Παράλληλα, ακόμη ένα γεγονός που προσθέτει στον ενθουσιασμό των επιστημόνων είναι ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο έστειλε εικόνες υψηλής ποιότητας και ακρίβειας, χωρίς να λειτουργεί ακόμη στο 100% των δυνατοτήτων του. «Το Κέπλερ έχει την ικανότητα να εντοπίσει το πέρασμα ενός πλανήτη των διαστάσεων της Γης μπροστά από έναν ήλιο σαν το δικό μας, από τη μεταβολή στη φωτεινότητα του τελευταίου», επεσήμανε ο αστροφυσικός του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, Άλαν Μπος.

«Η αποστολή του Κέπλερ δεν είναι μόνο ο εντοπισμός εξωπλανητών, αλλά και να μετρήσει τους πλανήτες με τα χαρακτηριστικά της Γης περιστρέφονται γύρω από άστρα παρόμοια με τον δικό μας ήλιο, στο γαλαξία μας». Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το Κέπλερ μέσα σε δέκα ημέρες, ενώ το τηλεσκόπιο πρόκειται να περάσει τα επόμενα χρόνια εστιάζοντας σε περίπου 100.000 άστρα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, στο γαλαξία μας.

Η κατασκευή του Κέπλερ άγγιξε τα 600 εκατομμύρια δολάρια και είναι το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα της NASA για αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με το δικό μας. Διαθέτει τη μεγαλύτερη κάμερα που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά, ανάλυσης 95 Megapixels.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:29

10-08-09

Η ηλιακή ακτινοβολία υπεύθυνη για τις περιόδους παγετώνων

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 10-08-09_292108_1

Οι επιστήμονες φαίνεται πως επιτέλους θέτουν ένα τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη τους σχετικά με τον βασικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από τις περιοδικές «εποχές των παγετώνων» στη Γη κατά τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια. Οι αιτίες για τους πάγους που έρχονται και φεύγουν κατά περιόδους, συνδέονται τελικά με τις μικρές μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία (και όχι στο διοξείδιο του άνθρακα), οι οποίες προκαλούνται από περιοδικές προβλέψιμες μεταβολές στον άξονα περιστροφής του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Πίτερ Κλαρκ, καθηγητή γεωεπιστημών του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, σε σχετική εργασία τους στο περιοδικό «Science», συμπεραίνουν ότι οι γνωστές ταλαντεύσεις στην περιστροφή της Γης προκάλεσαν τα επίπεδα των πάγων παγκοσμίως να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους πριν 26.000 χρόνια, να σταθεροποιηθούν επί 7.000 χρόνια και μετά να αρχίσουν να λιώνουν πριν 19.000 χρόνια, ώσπου η τελευταία εποχή των παγετώνων τερματίστηκε.

Το αρχικό λιώσιμο των πάγων προκλήθηκε από την αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας και όχι από τις μεταβολές στο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα ή στις θερμοκρασίες των ωκεανών, όπως μερικοί επιστήμονες είχαν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια.

«Η ηλιακή ακτινοβολία ήταν η 'σκανδάλη' που πυροδότησε το λιώσιμο των πάγων, αυτό είναι πια σίγουρο», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Κλαρκ. «Υπήρξαν επίσης αλλαγές στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα και στην κυκλοφορία των ωκεανών, όμως αυτές συνέβησαν αργότερα και απλώς ενίσχυσαν μια διαδικασία που ήδη είχε ξεκινήσει».

Τα συμπεράσματα αυτά είναι σημαντικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή θα επιτρέψουν στους ερευνητές την καλύτερη κατανόηση του πώς λιώνουν οι πάγοι λόγω των μεταβολών στην ηλιακή ακτινοβολία και έτσι θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το πώς θα αντιδράσουν οι πάγοι της Γης στο μέλλον.

Οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν τις αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης σε βάθος 50 εκατ. ετών στο παρελθόν. Οι αλλαγές αυτές προκαλούνται κυρίως από τη βαρυτική επίδραση των μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, που έλκουν τη Γη με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους στη διάρκεια χιλιάδων ετών.

Η συνδυασμένη αυτή επίδραση μπορεί να μεταβάλει τον άξονα της Γης -και άρα τον τρόπο που ο πλανήτης μας «γέρνει» προς τον ήλιο- μέχρι και δύο μοίρες στη διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει ο τρόπος (η γωνία) που η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στον πλανήτη μας. Αυτές οι μικρές μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία ήσαν αρκετές για να πυροδοτήσουν αλλεπάλληλες εποχές παγετώνων κατά τα τελευταία δυόμιση εκατομμύρια χρόνια, οι οποίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κάθε περίπου 100.000 χρόνια.

Κάποια στιγμή στην εποχή μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Γη θα πρέπει αργά-αργά να βγει από την μακρόχρονη περίοδο που τώρα βιώνει ανάμεσα σε δύο παγετωνικές εποχές -και η οποία έχει κρατήσει περίπου 10.000 χρόνια- και να αρχίσει ξανά να εισέρχεται σταδιακά στις συνθήκες εκείνες που τελικά θα την οδηγήσουν στην επόμενη εποχή των πάγων - εκτός και κάποιες άλλες δυνάμεις καθυστερήσουν ή και σταματήσουν αυτή τη διαδικασία.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:33

10-08-09

Προβληματίζει η επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 10-08-09_292191_1

Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN ξεκινούσε τη λειτουργία του, πολλοί είχαν εκφράσει το φόβο ότι θα δημιουργούσε μια μαύρη τρύπα που θα καταβρόχθιζε τον πλανήτη. Όπως επισημαίνουν κάποιοι σήμερα, ο ίδιος ο επιταχυντής μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα.

Το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου έχει μέχρι στιγμής κοστίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει λειτουργήσει εννέα συνολικά ημέ3ρες και δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει κανένα πείραμα. Το μήκους 27 χιλιομέτρων υπόγειο τούνελ του επιταχυντή στα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλές χώρες, ενώ χιλιάδες φυσικοί περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CERN, ο επιταχυντής θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του τον Νοέμβριο, χρησιμοποιώντας τη μισή του ενέργεια, παρά τις πιέσεις επιστημόνων για πλήρη ισχύ που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση πειραμάτων με την ελπίδα να ξεκλειδώσουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος.

Ακόμη και στη μισή ισχύ όμως, ο επιταχυντής θα κλείσει και πάλι στις αρχές του 2010 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επισκευές, ώστε τελικά, κάποια στιγμή, να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ 7 τρισεκατομμυρίων ηλεκτροβόλτ, επτά φορές υψηλότερα από κάθε άλλο αντίστοιχο μηχάνημα στον κόσμο. Λόγω της βλάβης, 53 συνολικά ηλεκτρικοί μαγνήτες έπρεπε να καθαριστούν και να επιδιορθωθούν, ενώ μια σειρά από χρονοβόρες εργασίες έπρεπε να επαναληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πορεία των υποατομικών σωματιδίων μέσα στον επιταχυντή, σε ταχύτητες που πλησιάζουν αυτή του φωτός και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Ο Μίτσιο Κάκου, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει τον επιταχυντή του CERN, ως μια κρίσιμη επένδυση. «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν θα επένδυαν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα κύλινδρο για τίποτα», δήλωσε. «Εξερευνούμε τις απαρχές της φυσικής και της κοσμολογίας με τον επιταχυντή γιατί θέλουμε να έχουμε ένα παράθυρο στη δημιουργία, να αναπαράγουμε ένα μικρό κομμάτι της Γέννησης για να ξεκλειδώσουμε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος».

Οι ειδικοί στο CERN υπολογίζουν το κόστος για τις επισκευές και τα επιπρόσθετα συστήματα ασφαλείας να φτάσει τα 37 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα καλυφθούν από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο CERN.

Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου, μετά την ακύρωση του Υπεραγώγιμου Μεγάλου Επιταχυντή του Τέξας, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και τα αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με την αξία της συμβολής του στην επιστήμη.

Κατά την επανεκκίνηση του επιταχυντή τον Νοέμβριο, οι ακτίνες υποατομικών σωματιδίων θα τρέχουν σε ισχύ 3,5 τρισεκατομμυρίων ηλεκτροβόλτ (TeV). Είναι η μισή ισχύς σε σχέση με τις δυνατότητες του επιταχυντή, αλλά και πάλι κατά πολύ ισχυρότερα απ' οποιοδήποτε άλλο επιταχυντή στον κόσμο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις συγκρούσεις μέσα στον επιταχυντή θα δείξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Κάποιοι έχουν εκφράσει φόβους ότι οι υψηλής ενέργειας συγκρούσεις θα προκαλέσουν μικρές μαύρες τρύπες, υποατομικές εκδόσεις άστρων που καταρρέουν και που είναι τόσο ισχυρές που «καταπίνουν» άλλους πλανήτες και αστέρια.

Η σημασία λειτουργίας του επιταχυντή αναδεικνύεται σε παράγοντα εξέλιξης της επιστήμης μοριακής φυσικής. «Αν υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις, καθυστερήσεις και αποτυχία ικανοποίησης των προδιαγραφών σχεδιασμού, το πεδίο μοριακής φυσικής μπορεί να μην εξελιχθεί για περισσότερο από μία δεκαετία», τονίζει ο Νιλ Λέιν, πρώην επιστημονικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty18.08.09 12:37

13-08-09

Βιολογικά διαφορετικοί οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 13-08-09_292529_1

Οι ψυχοπαθείς που πραγματοποιούν εγκληματικές και βίαιες πράξεις χαρακτηρίζονται από ελαττωματικές συνδέσεις μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που διαχειρίζονται τα αισθήματα και εκείνων που χειρίζονται τις παρορμήσεις και τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε μια μελέτη ψυχοπαθών που έχουν διαπράξει φόνο, ομαδική δολοφονία, πολλαπλό βιασμό και στραγγαλισμό, οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η διαδρομή που συνδέει δύο σημαντικές εγκεφαλικές περιοχές περιείχε κενά, σε αντίθεση με τους μη-ψυχοπαθείς.

Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών των πιο επικίνδυνων περιπτώσεων ψυχοπάθειας στο μέλλον, σύμφωνα με τον Μάικλ Κρέγκ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του κολεγίου Κίνγκς στο Λονδίνο, ενώ μπορεί να έχει παράλληλα σημαντικές επιπτώσεις στους γιατρούς, τους ερευνητές αλλά και το ποινικό σύστημα δικαιοσύνης.

«Στην ουσία βρήκαμε ότι οι συνδέσεις στους εγκέφαλους των ψυχοπαθών δεν ήταν τόσο καλές όσο σε εκείνους των μη-ψυχοπαθών. Θα τους περιέγραφα ως δρόμους μεταξύ δύο περιοχών, και βρήκαμε ότι στους ψυχοπαθείς οι διαδρομές αυτές έχουν κενά».

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι προς το παρόν τα ευρήματα τους δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το τον τρόπο και τους λόγους που οι εγκεφαλικές συνδέσεις παθαίνουν ζημιά.

«Η πιο συναρπαστική ερώτηση σε αυτή τη φάση είναι το πότε εμφανίζονται τα κενά στις συνδέσεις, αν οι άνθρωποι γεννιούνται με αυτές, αν αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της ζωής ή αν είναι η συνέπεια κάποιας άλλης λειτουργίας», αναφέρει ο Κρεγκ. Ακραίες περιπτώσεις ψυχοπαθών έχουν παρουσιαστεί σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως ο κατά συρροή δολοφόνος και κανίβαλος Χάνιμπαλ Λέκτερ. Οι ψυχοπαθείς συχνά παραβιάζουν τις κοινωνικές δομές, εκμεταλλεύονται καταστάσεις και πρόσωπα, είναι παρορμητικοί και δεν εμφανίζουν εμπάθεια ή μεταμέλεια.

Η μελέτη χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου για την περαιτέρω ανάλυση των εγκεφάλων των ψυχοπαθών. «Μέχρι πρόσφατα η τεχνολογία δεν μας επέτρεπε να δούμε στις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου», εξήγησε ο Κρεγκ. Όμως, μια νέα μέθοδος μαγνητικής απεικόνισης, η DT-MRI, επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν στη λευκή ύλη που συνδέει εγκεφαλικές περιοχές.

«Σχετικά με την ηθική συμβολή της μελέτης στην κοινωνία και τον τρόπο που αυτή χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις, είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε για τέτοια πράγματα», είπε ο Κρεγκ. «Είναι μια μικρή προς παρόν μελέτη, και είναι σημαντικό ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε αυτό το πεδίο».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty29.08.09 14:36

20-08-09

Μελέτη εντοπίζει τις επιπτώσεις των νανοσωματιδίων στον οργανισμό

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 20-08-09_293220_1

Επτά νεαρές Κινέζες υπέστησαν μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες τους, ενώ δύο έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της πολύμηνης εργασίας τους, χωρίς επαρκή προστασία, σε εργοστάσιο παραγωγής χρωμάτων με τη χρήση νανοσωματιδίων, σύμφωνα με το πόρισμα Κινέζων ερευνητών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που καταγράφει τις επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό, αν και παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα νανοσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες ζωών. «Οι περιπτώσεις αυτές εγείρουν ανησυχία για την μακροπρόθεσμη έκθεση σε νανοσωματίδια χωρίς προστασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες», αναφέρει σε άρθρο του ο Γιούγκουο Σόνγκ, του τμήματος κλινικής τοξικολογίας στο νοσοκομείο Τσάογιανγκ του Πεκίνου.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε όμως ότι η μελέτη είναι περισσότερο μια ένδειξη των βιομηχανικών κινδύνων της χρήσης νανουλικών, παρά αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι περισσότερο επικίνδυνα από άλλα χημικά προϊόντα.

Η νανοτεχνολογία θεωρείται μια σημαντική βιομηχανία. Ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, ενώ τα νανοσωματίδια κυμαίνονται από ένα έως 100 νανόμετρα. Χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη προϊόντων, από αθλητικά είδη, ελαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και καλλυντικά, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών προβλέπεται να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2015.

«Η μικρή τους διάμετρος σημαίνει ότι μπορούν να εισχωρήσουν από τις φυσικές οπές του δέρματος, ειδικά όταν έρθουν σε επαφή με τραύματα ή από την αναπνευστική οδό», αναφέρει ο Σόνγκ. Επεσήμανε ότι επτά γυναίκες που είχαν εργαστεί για χρονικό διάστημα από πέντε έως 13 μήνες σε εργοστάσιο ψεκασμού χρωμάτων σε επιφάνειες πολυστερίνης εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα αλλά και δερματικές παθήσεις στο πρόσωπο και τα χέρια τους. Οι γυναίκες εισέπνεαν αναθυμιάσεις και καπνό που περιείχαν νανοσωματίδια.

Όπως τονίζει η μελέτη, οι γιατροί που εξέτασαν τις γυναίκες βρήκαν ότι είχαν υπερβολική συγκέντρωση υγών σε κοιλότητες γύρω από τους πνεύμονες και την καρδιά, δημιουργώντας καταστάσεις που δυσχεραίνουν την αναπνοή και την καρδιακή λειτουργία.

Μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι οι ιστοί των πνευμόνων και τα υγρά που αφαιρέθηκαν περιείχαν νανοσωματίδια διαμέτρου 30 νανόμετρων, παρόμοι με τα σωματίδια που οι ιθύνοντες βρήκαν στα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο που εργάζονταν οι επτά Κινέζες, ενώ δύο από αυτές έχασαν τη ζωή τους δύο χρόνια μετά.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, επειδή παρέχουν ασφαλής αποδείξεις ότι αυτά τα υλικά είναι επιβλαβή και απαιτείται επαρκής προστασία όσων εκτίθενται σε αυτά», δήλωσε ο Άλεν Τσαν, χημικός παθολόγος των πανεπιτήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty29.08.09 14:39

21-08-09

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία συνθετικής ζωής

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 21-08-09_293337_1

Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα νέο τεχνητό στέλεχος βακτηρίων, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς τη δημιουργία συνθετικού κυττάρου.

Η ομάδα μετέφερε το γονιδίωμα ενός τύπου βακτηρίου σε κύτταρο μαγιάς, το τροποποίησε, και στη συνέχεια το εμφύτευσε σε ένα άλλο βακτήριο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία συνθετικών οργανισμών, η τοποθέτηση κατασκευασμένου γονιδιώματος σε κύτταρο βακτηρίου. Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες ξεπερνούν το εμπόδιο λειτουργίας του γονιδιώματος μέσα στο κύτταρο παραλήπτη.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από ομάδα στην οποία συμμετείχε ο Κρέγκ Βέντερ, από τις πιο γνωστές φιγούρες στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας. Το κύτταρο που προέκυψε από το πείραμα, στη συνέχεια διαιρέθηκε αρκετές φορές, για να παράγει ένα νέο στέλεχος του τροποποιημένου βακτηρίου. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα κατόρθωσε να απενεργοποιήσει το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα του βακτηρίου, κόβοντας στην ουσία συγκεκριμένα τμήματα του DNA.

Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι η μεταμόσχευση ενός πλήρους συνθετικού γονιδιώματος σε βακτηριακό κύτταρο, δημιουργώντας βακτήρια προγραμματισμένα να επιτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Το πεδίο της συνθετικής βιολογίας αντιμετωπίζει έντονη κριτική, θεωρώντας ότι τα σχέδια δημιουργίας τεχνητής ζωής μπορεί να καταλήξει σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty29.08.09 14:43

24-08-09

Συμπληρώνεται η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής στο Διαδίκτυο

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 24-08-09_293641_1

Η εξαιρετική συλλογική προσπάθεια της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής έχει ήδη φτάσει τα 150.000 είδη, ενώ μόλις πρόσφατα έλαβε επένδυση 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να πραγματοποιήσει τους στόχους της.

Όταν ο Αμερικανός κοινωνιοβιολόγος Ε.Ο. Γουίλσον έλαβε το Βραβείο TED το 2007, είχε τη δυνατότητα να εκφράσει και μία ευχή. Η ευχή του ήταν να βρεθεί κάποιος που θα χρηματοδοτούσε και θα δημιουργούσε μία ελεύθερη διαδικτυακή βάση δεδομένων όλων των γνωστών ειδών του πλανήτη, παρέχοντας στους επιστήμονες «τα απαραίτητα εργαλεία που θα εμπνεύσουν τον κόσμο για τη διατήρηση της γήινης βιοποικιλότητας».

Μέσα σε δύο μόλις μήνες, το όραμα του Γουίλσον για μια ψηφιακή Κιβωτό του Νώε κέρδισε οικονομική υποστήριξη 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων από τα ιδρύματα ΜακΆρθουρ και Άλφρεντ Σλόαν, καθιστώντας την Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής πραγματικότητα. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να ανεβούν από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, ενώ η ορθότητα του περιεχόμενου ελέγχεται σε τακτική βάση από ειδικούς.

Η βάση δεδομένων εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, έχοντας ως αποτέλεσμα να φτάνει σήμερα τα 150.000 είδη, με τη συμμετοχή 250 ειδικών και 1.200 «πολιτών επιστημόνων». Το κοινό έχει παράσχει περισσότερες από 30.000 εικόνες στην Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, που έχουν επίσης φιλοξενηθεί και από τη γνωστή φωτογραφική υπηρεσία Flickr.

Μέχρι το 2017, το site στοχεύει να έχει συγκεντρώσει πληροφορίες από τα 1,8 εκατομμύρια καταγεγραμμένα είδη, ενώ για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, οι φορείς χρηματοδότησης ανακοίνωσαν την περαιτέρω επένδυση 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων. «Η δημιουργία ενός portal που θα παρέχει πρόσβαση σε ξεχωριστή ιστοσελίδα για καθένα από τα διαφορετικά 1,8 εκατομμύρια γνωστά είδη, θα παρέχει ένα πανίσχυρο εργαλείο στους ερευνητές και τα κέντρα λήψης αποφάσεων για την καλύτερη κατανόηση της βιοποικιλότητας και την παρατήρηση των διαφορετικών συμπεριφορών στα ζώα και τα φυτά», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος ΜακΆρθουρ, Άρθουρ Σούσμαν. «Με την ενσωμάτωση και συγκέντρωση πληροφοριών για τα είδη, η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής μπορεί να επιταχύνει την επιστημονική έρευνα και ανακάλυψη και να λειτουργήσει η ίδια ως υποδομή των επιστημών της ζωής».

Μία από τις πιο πρωτότυπες εφαρμογές της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής είναι η βοήθεια που μπορεί να παρέχει στην έρευνα για την ανθρώπινη γήρανση. Το portal της Βιολογίας της Γήρανσης είναι ένα project που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα της Εγκυκλοπαίδειας για να συγκρίνει τη διάρκεια ζωής διάφορων ζώων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει γονίδια και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής. «Τα περισσότερα είδη δεν έχουν μελετηθεί με κάποιο ιατρικά αντίστοιχο τρόπο», δήλωσε η Χόλι Μίλερ, επικεφαλής του portal της Βιολογίας της Γήρανσης. «Η Εγκυκλοπαίδεια απλοποιεί σημαντικά τέτοιες έρευνες παρέχοντας συγκεντρωμένες λεπτομερείς πληροφορίες για διάφορα είδη, που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μυστικά της μακροζωίας».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty01.09.09 13:34

31-08-09

Πρωτοποριακή μέθοδος απεικόνισης του μορίου

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 31-08-09_294601_31

Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά η λεπτομερής χημική δομή ενός μορίου, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές πρόσφατα. Η νέα μέθοδος απεικόνισης έκανε ορατούς μέχρι και τους χημικούς δεσμούς στο μόριο, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην κατασκευή πολλών πραγμάτων στην μοριακή κλίμακα, ειδικά στο πεδίο των ηλεκτρονικών και των φαρμάκων.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσίασαν στο επιστημονικό περιοδικό Science οι ερευνητές της IBM, που τον Ιούλιο είχαν επιτύχει τη μέτρηση του φορτίου ενός ατόμου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ερευνητική ομάδα της IΒΜ χρησιμοποίησε το «μικροσκόπιο ατομικής δύναμης» ή AFM. Οι μετρήσεις με το επιστημονικό αυτό όργανο απαιτούν εκπληκτική ακρίβεια, ενώ ο χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι παρατηρήσεις βρίσκεται σε κενό αέρος και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται καθαρά οι δεσμοί μεταξύ των ατόμων άνθρακα στο πεντακένιο που φωτογραφήθηκε, ενώ διακρίνονται και οι δεσμοί προς τα άτομα υδρογόνου στην περιφέρεια του.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ΄Λίο Γκρός, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έχει στόχο να συνδυάσει την ικανότητα μέτρησης του φορτίου με τη νέα τεχνική απεικόνισης, παρέχοντας έτσι εικόνες των μορίων με απαράμιλλο επίπεδο λεπτομέρειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο πεδίο της «μοριακής ηλεκτρονικής», όπου τα μόρια χρησιμοποιούντα ως διακόπτες και τρανζίστορς.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty01.09.09 13:38

31-08-09

Κρίσιμη καμπή για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 31-08-09_294675_1

Το διαστημικό λεωφορείο, προγραμματισμένο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μέσα στο 2010, δεν αποκλείεται να πάρει παράταση θητείας, με βάση την επιστημονική έκθεση που δόθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα της NASA, έχουν απομείνει επτά αποστολές για το στόλο των διαστημικών λεωφορείων, της πιο πολύπλοκης ιπτάμενης μηχανής που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Μετά από τις τραγωδίες των διαστημικών λεωφορείων Τσάλεντζερ και Κολούμπια, αλλά και τα αυξημένα κόστη κάθε αποστολής, το διαστημικό όχημα θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνο και ακριβό για να συνεχίσει να πραγματοποιεί αποστολές.

Ωστόσο, μια έκθεση του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ που συνέταξε αρμόδια επιτροπή κατόπιν εντολής του Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβάνει στις εναλλακτικές μελλοντικές λύσεις την επέκταση του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων για πέντε ακόμη χρόνια και την πραγματοποίηση δύο πτήσεων ανά έτος. Στην περίπτωση τερματισμού των πτήσεων, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν μέσο μεταφοράς των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η συντήρηση του οποίου έχει ήδη κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια «απαράδεκτη κατάσταση», σύμφωνα με την επιτροπή εκτίμησης.

Ενδεχόμενη επέκταση της θητείας του στόλου των διαστημικών λεωφορείων θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους συνεργάτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης, Τιμ Πικ, επισκέφτηκε το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κάποια διαστημική αποστολή το νωρίτερο σε πέντε χρόνια. Εφόσον τα διαστημικά λεωφορεία συνεχίσουν να πετούν, ο Πικ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μέλος κάποιου μελλοντικού πληρώματος, ενώ διαφορετικά, θα πετάξει είτε με τον ρωσικό Σογιούζ, ή με το διαστημόπλοιο - αντικαταστάτη του διαστημικού λεωφορείου, Ares I.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρώτος πύραυλος Ares I παρουσιάστηκε στους αστροναύτες, μερικές εβδομάδες πριν την πρώτη δοκιμαστική πτήση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. «Ο πύραυλος έγινε ολοκληρωμένο όχημα μέσα σε τρία χρόνια, είναι κάτι εκπληκτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Τρεντ Σμιθ.

Το νέο όχημα υποτίθεται ότι θα μεταφέρει το πρώτο πλήρωμα στην επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, μέχρι το 2020. Πρόσφατα όμως κατέστη σαφές ότι η NASA δεν μπορεί να ολοκληρώσει την κατασκευή του με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό. Όπως φαίνεται, η διαστημική υπηρεσία, τη χρονιά εορτασμού της 40χρονης επετείου από την προσγείωση του ανθρώπου στο φεγγάρι, βρίσκεται χωρίς πόρους κατασκευής του νέου πυραύλου, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το δίλημμα απόσυρσης των μοναδικών διαστημοπλοίων που διαθέτει.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που ο Νορμ Αγκουστίν, επικεφαλής της επιτροπής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin, θα επιχερήσει να λύσει παρουσιάζοντας στον Ομάμα μια σειρά επιλογών διάσωσης των αμερικανικών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Μία από αυτές είναι η καθυστέρηση κατασκευής του Ares I και η ταυτόχρονη διατήρηση των διαστημικών λεωφορείων. Κάτι τέτοιο θα εξοικονομήσει χρήματα, ωστόσο εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας ακόμη τραγωδίας, όπως αυτές των Τσάλεντζερ και Κολούμπια που στοίχισαν τη ζωή σε 14 συνολικά αστροναύτες.

Μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική που προτείνει η επιτροπή, είναι η διαχείριση των διαστημικών πτήσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Διαστημικές εταιρείες όπως η SpaceX και η Orbital Sciences Corporation θα μπορούσαν να κατασκευάσουν οχήματα που θα εκτελούν πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, μια τέτοια εναλλακτική απέχει χρονικά τουλάχιστον μια δεκαετία.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty01.09.09 13:44

01-09-09

Σκουλαρίκια και κολιέ ηλικίας 80.000 - 110.000 ετών

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 01-09-09_294783_1

Σε εμπόριο κοσμημάτων επιδίδονταν οι πρώτοι εκπρόσωποι του homo sapiens.

Τρυπημένες χάντρες από κοχύλια, που ανακαλύφθηκαν σε τέσσερις τοποθεσίες στο Μαρόκο, επιβεβαιώνουν ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) φορούσαν συστηματικά και πιθανότατα εμπορεύονταν συμβολικά κοσμήματα ήδη πριν τουλάχιστον 80.000 χρόνια.

Είχαν προηγηθεί πρόσφατα παρόμοια ευρήματα, ακόμα παλαιότερα (ηλικίας μέχρι 110.000 ετών) στην Αλγερία, το Μαρόκο, το Ισραήλ και τη Ν.Αφρική, τα οποία θεωρούνται οι αρχαιότερες μορφές προσωπικής διακόσμησης, που έχουν ποτέ βρεθεί. Οι σχετικές ανακαλύψεις -που αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία της σύγχρονης ανθρώπινης κουλτούρας- παρουσιάζονται στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το πιο πρόσφατο εύρημα αφορά την ανακάλυψη 25 χαντρών από θαλασσινά κοχύλια, ηλικίας 70.000 - 85.000 ετών, στο Μαρόκο, από ομάδα ευρωπαίων ερευνητών από 12 χώρες, υπό τον Φρανσέσκο ντ' Ερίκο, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος EUROCORES του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESF) σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου και των γλωσσών, το οποίο βασίζεται στη συνεργασία βιολόγων-γενετιστών, γλωσσολόγων, ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων, νευροφυσιολόγων, ψυχολόγων κ.α.

Όλες οι χάντρες έχουν τρύπα στο κέντρο φτιαγμένη από ανθρώπινα χέρια, ενώ μερικές έχουν ίχνη χρωστικής ουσίας, καθώς και παρατεταμένης χρήσης, μια ένδειξη ότι φοριούνταν ως διακοσμητικά κοσμήματα. Το γεγονός ότι βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες μακριά από τη θάλασσα από όπου προέρχονταν τα κοχύλια, δείχνει ότι η χρήση τους ήταν ένα διαδεδομένο φαινόμενο, μια κοινή παράδοση που έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν πήγαν οι ίδιοι στις ακτές για να βρουν τα κοχύλια-χάντρες, αλλά τα προμηθεύτηκαν μέσα από δίκτυα εμπορικών ανταλλαγών, που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στους κατοίκους των παρακτίων περιοχών και σε εκείνους της ενδοχώρας.

Για τους ανθρωπολόγους, χάντρες τόσο παλαιές δεν αποτελούν απλώς διακοσμητικά σύμβολα, αλλά μια πιο εξελιγμένη «τεχνολογία», ενδεικτική μιας πιο προχωρημένης σκέψης και της σταδιακής ανάπτυξης των σύγχρονων πολιτισμικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν και το σημερινό πολιτισμό μας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνητή Φρανσέσκο ντ' Ερίκο, τέτοια διακοσμητικά σύμβολα αποτελούν ένα είδος «γλώσσας», καθώς αυτός ή αυτή που τα φορά, μεταφέρει μηνύματα στους γύρω ανθρώπους και μια εικόνα του εαυτού του/της, διαφορετική από το βιολογικό εαυτό.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η εφεύρεση των πρώτων προσωπικών διακοσμητικών στολιδιών είχε συμπέσει με τον αποικισμό της Ευρώπης από τους homo sapiens πριν περίπου 40.000 χρόνια. Όμως το 2006 η ανακάλυψη τρυπημένων χαντρών, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολύ παλαιότερων (ηλικίας 75.000 ετών τουλάχιστον) ανέτρεψε αυτή την αντίληψη, δείχνοντας ότι η ανάδυση της συμβολικής σκέψης και των πρώτων προσωπικών διακοσμητικών στολιδιών αναπτύχθηκε βαθμιαία ήδη από πολύ παλαιότερα, στο πλαίσιο της εξέλιξης των ανθρώπων, πριν φτάσουν στην Ευρώπη.

Το μυστήριο πάντως, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι αυτές οι διακοσμητικές χάντρες από κοχύλια εξαφανίζονται από τα αρχαιολογικά αρχεία της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής πριν περίπου 70.000 χρόνια, μαζί με άλλες πολιτισμικές καινοτομίες, όπως τα χαράγματα σε πλάκες ώχρας και τα καλοδουλεμένα εργαλεία από κόκκαλα, και επανεμφανίζονται σε διαφορετικές μορφές κάπου 30.000 αργότερα. Αυτή τη φορά, τα προσωπικά στολίδια ανακαλύπτονται ταυτόχρονα στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία.

Η προσωρινή εξαφάνιση των πολιτισμικών καινοτομιών, όπως η προσωπική συμβολική διακόσμηση του σώματος, κατά τους επιστήμονες, πιθανότατα οφείλεται σε σημαντική μείωση των πληθυσμών των homo sapiens λόγω της έντονης επιδείνωσης των κλιματολογικών συνθηκών πριν 60.000 - 73.000 χρόνια, γεγονός που εκτιμάται ότι απομόνωσε πολλές ομάδες ανθρώπων και διέρρηξε τα μεταξύ τους δίκτυα ανταλλαγής (π.χ. κοχυλιών για χάντρες).

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty01.09.09 13:58

01-09-09

Το μικρότερο λέηζερ του κόσμου

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 01-09-09_294780_1

Νέους δρόμους για την οπτικοηλεκτρονική ανοίγει το μικρότερο λέηζερ του κόσμου, που κατασκευάστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν το μικρότερο στον κόσμο λέιζερ, ικανό να δημιουργήσει ορατό φως σε έναν χώρο μικρότερο και από ένα μόριο πρωτεϊνης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στο πεδίο της φυσικής των λέιζερ και μια πραγματική πρόοδο στον τομέα της οπτικής, που ανοίγει νέους δρόμους στην οπτικο (ή οπτο)-ηλεκτρονική.

Η ανακάλυψη, που «γεφυρώνει» τον κόσμο των ηλεκτρονικών με αυτό των οπτικών σε μοριακό πλέον επίπεδο, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, υπό τον καθηγητή μηχανικής Ζιάν Τσανγκ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

Οι επιστήμονες όχι μόνο κατάφεραν να συμπιέσουν το φως σε ένα υπερβολικά μικρό χώρο, αλλά επιπλέον ανακάλυψαν έναν καινοτομικό τρόπο να εμποδίζουν τη διάχυση της ενέργειας του φωτός, επιτυγχάνοντας έτσι τη δράση του λέιζερ.

«Η νέα έρευνα καταστρέφει τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τα όρια του λέιζερ και αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, με πιθανές εφαρμογές στο πεδίο της βιο-ιατρικής, των επικοινωνιών και των υπολογιστών», δήλωσε ο Τσανγκ.

Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη νανο-λέιζερ που θα μπορούν να ερευνούν και να «χειραγωγούν» τα μόρια του DNA, στη δημιουργία τηλεπικοινωνιών με βάση την οπτική, που θα είναι πολύ ταχύτερες από τις σημερινές, καθώς και στην κατασκευή οπτικών υπολογιστών όπου το φως θα αντικαθιστά τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, πράγμα που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό άλμα στην ταχύτητα υπολογισμών και την επεξεργαστική ισχύ.

Η επιστήμη των λέιζερ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσει όλο και πιο υψηλής ενέργειας, ταχύτερες και μικρότερες πηγές φωτός. Τέτοια πρόσφατα επιτεύγματα περιλαμβάνουν μικροσκοπικά λέιζερ που μπορούν να φτάσουν το όριο της διάθλασης και τα οποία βασίζονται σε φωτονικά κρύσταλλα, νανοσύρματα κ.α. Όμως υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά τα λέιζερ, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαστάσεις τους.

Η πρόκληση των επιστημόνων είναι πλέον η κατασκευή λέιζερ σε νανοκλίμακα, πέρα και από το όριο της διάθλασης, κάτι που υπόσχονται τα λεγόμενα «λέιζερ πλασμονίων», τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα για νέες «ακραίες» αλληλεπιδράσεις του φωτός με την ύλη, ανοίγοντας κυριολεκτικά νέους δρόμους σε πολλά τεχνολογικά πεδία.

Η ανακάλυψη των αμερικανών ερευνητών εντάσσεται σε αυτό το νέο πεδίο έρευνας των λεγόμενων «επιφανειακών πλασμονίων» (plasmons), τα οποία δημιουργούνται από την αλληλεπίδραση του φωτός με τα ηλεκτρόνια που ταλαντώνονται στην επιφάνεια των μετάλλων. Πολλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν λέιζερ πλασμονίων, όμως συναντούν πρακτικές δυσκολίες, καθώς η αντίσταση των μετάλλων αναγκάζει τα πλασμόνια να διαλύονται σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία τους.

Η ομάδα του Μπέρκλεϊ κατάφερε όμως για πρώτη φορά να αποτρέψει αυτή τη διάλυση κι έτσι να αξιοποιήσει τα πλασμόνια για τη δημιουργία του πιο μικροσκοπικού λέιζερ. Οι Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να «παγιδέψουν» την ενέργεια των φωτός, ώστε να μην διαχυθεί, σε ένα κενό «κανάλι» πλάτους 40 και ύψους πέντε νανομέτρων (όσο ένα μόριο πρωτεϊνης), που δημιούργησαν ανάμεσα σε ένα νανοσύρμα από θειούχο κάδμιο (κατά 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) και σε μια ασημένια επιφάνεια καλυμμένη με ένα λεπτότατο στρώμα φθοριούχου μαγνησίου πάχους μερικών νανομέτρων, παράγοντας τελικά φως λέιζερ με μήκος κύματος 489 νανομέτρων.

Το επίτευγμα έγινε με την χρήση υλικών ημιαγωγών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται ευρέως από την σύγχρονη βιομηχανία ηλεκτρονικών συνεπώς η νέα τεχνολογία της «πλασμονικής» μπορεί ευκολότερα να αξιοποιηθεί πρακτικά για την κατασκευή εξελιγμένων «τσιπ» . Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελλοντικές συσκευές που θα ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία, θα είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές, ενώ θα προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερες ταχύτητες και εύρος ζώνης.

Παράλληλα, η ανακάλυψη έχει πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty08.09.09 12:53

03-09-09

Αβέβαιο το μέλλον για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 03-09-09_295232_1

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός του κόσμου, αντιμετωπίζει έντονη την απειλή εξαφάνισης λόγων των κλιματικών αλλαγών και της παράκτιας ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν και έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Φράγμα που έχει έκταση 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα ανατολικά της Αυστραλίας, ο κίνδυνος καταστροφής του αυξάνεται κάθε χρόνο. «Ακόμη και μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες διαχείρισης που έχουν σκοπό να αυξήσουν την αντοχή του κοραλλιογενούς φράγματος, η συνολική του εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και η ζημιά στο οικοσύστημα δεν είναι αντιστρέψιμη», αναφέρει το κυβερνητικό όργανο διαχείρισης του φράγματος στην έκθεση.

Η πενταετής μελέτη βρήκε ότι οι κλιματικές αλλαγές, η επιδείνωση στην ποιότητα του νερού, η ανάπτυξη των ακτών και η παράνομη αλιεία συνιστούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για το φράγμα. Τα πορίσματα της μελέτης συμφωνούν με τις ανησυχίες των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ, που αναφέρουν ότι το φράγμα μπορεί να μην υπάρχει σε μερικές δεκαετίες.

Ξεχωριστή μελέτη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι γη θερμοκρασία του ωκεανού στα βόρεια τμήματα του φράγματος είναι ένα βαθμό υψηλότερη από το μέσο όρο, γεγονός που προφανώς επιδεινώνει την κατάσταση.

Σχολιάζοντας τις νέες εκθέσεις, η WWF δήλωσε ότι έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν την ανάγκη διαλόγου για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην Αυστραλία. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι την ώρα που εξαφανίζεται το μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγματ ου κόσμου», δήλωσε η οργάνωση.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty08.09.09 12:56

03-09-09

Επιστήμονες κατέγραψαν συγχώνευση γαλαξιών

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 03-09-09_295223_1

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας φαίνεται να επεκτείνεται συγχωνεύοντας άστρα άλλων γαλαξιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όταν διεθνής ομάδα επιστημόνων χαρτογράφησαν τον μακρινό γαλαξία, ανακάλυψαν αστέρια που ήταν «απομεινάρια» άλλων μικρών γαλαξιών. Αν και το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ωστόσο η νέα εκτεταμένη μελέτη παρέχει λεπτομερείς εικόνες όσων συμβαίνουν.

Το επιστημονικό μοντέλο προβλέπει ότι μεγάλοι γαλαξίες περιβάλλονται από υπολείμματα γαλαξιών τους οποίους έχουν συγχωνεύσει. Σε ότι αφορά την Ανδρομέδα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τις παρυφές του γαλαξία και εντόπισαν άστρα που δεν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τον ίδιο γαλαξία.

Η Πολίν Μπάρμπι, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε τις πρόσφατες παρατηρήσεις, δήλωσε ότι το είδος των άστρων φανέρωσε την προέλευση τους. «Η Ανδρομέδα βρίσκεται αρκετά κοντά ώστε να μπορούμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα αστέρια της», επεσήμανε. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας απέχει 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, συνεχίζει να επεκτείνεται.

Οι επιστήμονες τους είδαν επίσης μια σειρά άστρων ενός κοντινού γαλαξία να «τεντώνονται» προς την Ανδρομέδα. Ο Δρ. Σκοτ Τσάπμαν, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανέφερε ότι οι δύο αυτοί γαλαξίες ενδέχεται τελικά να ενωθούν. «Με έναν ειρωνικό τρόπο, ο σχηματισμός και η καταστροφή των γαλαξιών, φαίνεται να πηγαίνουν χέρι-χέρι».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty08.09.09 13:04

04-09-09

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μαύρη τρύπα

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 04-09-09_295407_1

Ιάπωνες αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγάντιο γαλαξία, που περιβάλλει την πιο μακρινή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που έχει ποτέ βρεθεί. Ο γαλαξίας, μεγάλος όσο ο δικός μας περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός και η τερατώδης μαύρη τρύπα του περιέχει ύλη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από τον ήλιο μας.

Η ανακάλυψη έγινε από τον αστρονόμο Τομοτσούγκου Γκότο του πανεπιστημίου της Χαβάης και τους συνεργάτες του, με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Σουμπάρου» στο όρος Μάουνα Κέα, και δημοσιεύτηκε στο αστρονομικό περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας του Λονδίνου.

Οι αστρονόμοι ξαφνιάστηκαν που βρήκαν έναν τόσο μεγάλο γαλαξία να υπάρχει σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόνο το 1/16 της σημερινής ηλικίας του και παράλληλα να «φιλοξενεί» μια τέτοια γιγάντια μαύρη τρύπα. Όπως εκτιμούν, τόσο ο γαλαξίας και η μαύρη τρύπα πρέπει να σχηματίστηκαν τρομερά γρήγορα στο πρώιμο σύμπαν.

Η ανακάλυψη περιπλέκει το μυστήριο του πώς γαλαξίες και μαύρες τρύπες σχηματίστηκαν και εξελίχτηκαν από κοινού στο σύμπαν. Επιπλέον, αντίθετα με τις μικρότερες μαύρες τρύπες, που θεωρούνται ότι σχηματίζονται όταν ένα πολύ μεγάλο άστρο πεθαίνει και καταρρέει προς το εσωτερικό του, η προέλευση των τεράστιων μαύρων οπών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Μια εκδοχή είναι ότι προέρχονται από τη συγχώνευση μικρότερων μαύρων οπών. Όταν σχηματίζονται, τέτοιες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, επειδή η τρομακτική βαρύτητά τους έλκει συνεχώς ύλη από το γύρω χώρο τους. Η ενέργεια που απελευθερώνεται στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξηγεί το έντονο φως που εκπέμπεται από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Empty08.09.09 13:37

07-09-09

Μετανάστες οι πρώτοι γεωργοί της Ευρώπης 7.500 χρόνια πριν

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 3 Cave2

Η ανάλυση του αρχαίου DNA από ανθρώπινους σκελετούς δείχνει ότι οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης ήσαν μετανάστες και όχι απόγονοι των κυνηγών-συλλεκτών, οι οποίοι κατοικούσαν στην περιοχή μετά την υποχώρηση των πάγων. Εκτιμάται ότι οι πρώτοι αυτοί γεωργοί, φέρνοντας μαζί τους εξημερωμένα ζώα και καλλιεργήσιμα φυτά, μετακινήθηκαν στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη πριν περίπου 7.500 χρόνια και αντικατέστησαν τους κυνηγούς-συλλέκτες που βρήκαν εκεί, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», έγινε από την Μπάρμπαρα Μπραμάντι του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Μάιντς, σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και σύγκριναν το DNA τόσο των κυνηγών-συλλεκτών, όσο και των πρώτων γεωργών, με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαίων, και συμπέραναν ότι αφενός υπάρχει πολύ μικρή άμεση γενετική σχέση ανάμεσα στους κυνηγούς-συλλέκτες και τους πρώτους Ευρωπαίους γεωργούς, αφετέρου ότι το 82% του μιτοχονδριακού DNA των κυνηγών-συλλεκτών είναι σχετικά σπάνιο στους σημερινούς κεντρο-Ευρωπαίους.

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι και, πιο πρόσφατα, οι γενετιστές διαφωνούν για το ποιοι ήσαν οι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων. Είναι γνωστό ότι άνθρωποι ζούσαν στην Ευρώπη πριν και μετά την τελευταία μεγάλη εποχή των παγετώνων και κατάφεραν να επιβιώσουν με το κυνήγι και τη συλλογή καρπών.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι η γεωργία εξαπλώθηκε προς την Ευρώπη από την Εγγύς Ανατολή, αρχής γενομένης πριν περίπου 9.000 χρόνια, αυξάνοντας έτσι μέχρι και 100 φορές τη διαθέσιμη ποσότητα τροφής στους τότε ανθρώπινους πληθυσμούς της Ευρώπης. Όμως μέχρι τώρα παρέμενε ερωτηματικό σε ποιο βαθμό οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονται κυρίως από τους κυνηγούς-συλλέκτες που προηγήθηκαν ή από τους γεωργούς που ακολούθησαν.

Η νέα έρευνα ρίχνει φως στο ζήτημα, ανακαλύπτοντας κατ' αρχήν γενετικά στοιχεία ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι γεωργοί δεν κατάγονταν από τους κυνηγούς-συλλέκτες. Όμως, το πιο απρόσμενο -και περίεργο- εύρημα, που ξάφνιασε και τους ερευνητές, είναι ότι οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι δεν κατάγονται αποκλειστικά ούτε από τους μεν (κυνηγούς-συλλέκτες), ούτε από τους δε (γεωργούς), αλλά ούτε αποτελούν γενετικό μίγμα από μόνο αυτούς τους δύο πληθυσμούς.

«Αυτό είναι πράγματι παράξενο», δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Τόμας, ειδικός σε θέματα γενετικής των πληθυσμών. «Εδώ και πάνω από 100 χρόνια, η διαμάχη έχει επικεντρωθεί γύρω από το σε ποιο βαθμό είμαστε απόγονοι των Ευρωπαίων κυνηγών-συλλεκτών και σε ποιο βαθμό είμαστε απόγονοι των πρώτων Ευρωπαίων γεωργών. Για πρώτη φορά, είμαστε πλέον σε θέση να συγκρίνουμε άμεσα τα γονίδια αυτών των δύο ομάδων Ευρωπαίων της Λίθινης Εποχής και αυτό που διαπιστώνουμε, είναι ότι μερικοί τύποι του DNA, που είναι κοινοί στους σημερινούς Ευρωπαίους, δεν μπορούν να βρεθούν στο DNA καμίας από τις δύο εκείνες ομάδες» .

Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί με μια προηγούμενη μελέτη του Γιοακίμ Μπέργκερ, από το 2005, που είχε καταλήξει ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι γεωργοί δεν ήσαν άμεσοι πρόγονοι των σημερινών Ευρωπαίων. Όπως σχολίασε ο Μπέργκερ, «ακόμα αναζητούμε να βρούμε τα στοιχεία που λείπουν από την καταγωγή των σύγχρονων Ευρωπαίων» .

Οι πρώτοι «σύγχρονοι» άνθρωποι (homo sapiens) έφτασαν στην Ευρώπη πριν περίπου 45.000 χρόνια και συναντήθηκαν με τους Νεάντερταλ, τους οποίους σταδιακά αντικατέστησαν. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι κυνηγοί-συλλέκτες ήρθαν αντιμέτωποι με πολλές κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων και με την τελευταία εποχή των παγετώνων. Μετά τον τερματισμό της τελευταίας, πριν περίπου 11.000 χρόνια, οι κυνηγοί-συλλέκτες επιβίωσαν για λίγες ακόμα χιλιάδες χρόνια, ώσπου «έσβησαν» και αναδύθηκε ο νέος πολιτισμός των γεωργών.

Το ερώτημα ήταν αν αυτή η αλλαγή στο στιλ ζωής εξαπλώθηκε απλώς, δηλαδή ταξίδεψε μόνο ως γνώση και εμπειρία από την Μ.Ανατολή, ή αν την έφεραν μαζί τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Η νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει τη δεύτερη άποψη. Ως αρχική κοιτίδα των πρώτων γεωργών της Κεντρικής Ευρώπης εντοπίστηκε η λεκάνη των Καρπαθίων.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 3 από 5Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Science :: Must See-
Μετάβαση σε: