Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΠόρταλΠόρταλ  ΕικονοθήκηΕικονοθήκη  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty10.10.09 11:32

07-10-09

Θεμελίωσαν το «παγκόσμιο χωριό»


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 07-10-09_300966_1

Τρεις πρωτοπόροι της επανάστασης των τηλεπικοινωνιών μοιράζονται το Νομπέλ Φυσικής

Το 1966, ο Τσαρλς Κάο, ένας επιστήμονας που γεννήθηκε στη Σαγκάη και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, έκανε μια ανακάλυψη που θα έγραφε ιστορία: κατάφερε για πρώτη φορά να στείλει φωτεινά σήματα μέσω μιας λεπτής ίνας από γυαλί. Στο εργαστήριο του Κάο, το σήμα ταξίδεψε μόλις 20 μέτρα. Σήμερα, οπτικές ίνες από εξαιρετικής καθαρότητας γυαλί μπορούν να διαδώσουν φωτεινά σήματα σε απόσταση της τάξης των εκατό χιλιομέτρων, συνδέοντας τηλέφωνα, φαξ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές - πραγματικό νευρικό δίκτυο των τηλεπικοινωνιών στο «Παγκόσμιο Χωριό» της εποχής μας.

Ενα τρίτο του αιώνα αργότερα, ο κινεζικής καταγωγής, Βρετανός επιστήμονας τιμήθηκε για την επαναστατική του ανακάλυψη με το βραβείο Νομπέλ Φυσικής. Θα το μοιραστεί, όπως ανακοίνωσε χθες η σουηδική Ακαδημία Επιστημών, με άλλους δύο επιστήμονες, οι οποίοι έβαλαν επίσης ακρογωνιαίους λίθους στο επιβλητικό οικοδόμημα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για τους Αμερικανούς φυσικούς Oυίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ, οι οποίοι επινόησαν ένα «απεικονιστικό κύκλωμα ημιαγωγών»- τον λεγόμενο αισθητήρα CCD, που έκανε δυνατή την εμφάνιση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Αμφότερα τα επιτεύγματα, που εξασφάλισαν την ανώτατη επιστημονική βράβευση στους τρεις νέους νομπελίστες, ανήκουν στη σφαίρα της άμεσα «ωφέλιμης», πειραματικής Φυσικής.

Δεν θα ήταν δυνατά, ωστόσο, αν δεν είχε προϋπάρξει η μεγάλη θεωρητική επανάσταση της Κβαντικής Φυσικής, η οποία έκανε δυνατή την αποκρυπτογράφηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο φως (ή, γενικότερα, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) και τη συνηθισμένη ύλη. Το θεωρητικό υπόβαθρο πίσω από την εφεύρεση των Μπόιλ και Σμιθ είχε τεθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον Αϊνστάιν το 1905, με την ιστορική μελέτη του για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο (εκπομπή ηλεκτρονίων από μεταλλική επιφάνεια που φωτίζεται), η οποία θα του χάριζε το Νομπέλ Φυσικής το 1921, έχοντας στο μεταξύ συμβάλλει καταλυτικά στη διαμόρφωση της Κβαντομηχανικής.

O αισθητήρας CCD

Οι δύο φυσικοί επινόησαν τον αισθητήρα CCD στα εργαστήρια Μπελ του Νιου Τζέρσι, το 1969. Η εφεύρεσή τους επέτρεψε να αποτυπώνονται τα οπτικά σήματα όχι στο σύνηθες φωτογραφικό φιλμ, αλλά πάνω σε ημιαγωγούς, σε ηλεκτρονικές διατάξεις μνήμης, αφού μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή. Σήμερα, αισθητήρες τύπου CCD ή παραλλαγές τους βρίσκονται πίσω από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τις μικροσκοπικές κάμερες των κινητών τηλεφώνων μας.

«Χωρίς την τεχνολογία CCD δεν θα είχαμε δει τις εκπληκτικές διαστημικές εικόνες που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, ή τις φωτογραφίες της ερυθράς ερήμου από τον γειτονικό μας Αρη», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απονέμει το Νομπέλ Φυσικής. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολλές ιατρικές εφαρμογές, όπως η λαπαροσκόπηση.

Ακόμη περισσότερο θεμελιακή είναι η επίδραση των οπτικών ινών στην καθημερινή μας ζωή. Ολες οι ευρυζωνικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Διαδίκτυο, στηρίζονται σε αυτή την ανακάλυψη. Τα ηλεκτρικά ρεύματα που μεταφέρουν την πληροφορία (κείμενο, εικόνα, ήχο, πρόγραμμα υπολογιστή κ.α.) μετατρέπονται σε φως, το οποίο μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία μέσω των οπτικών ινών, μέχρι να φτάσουν στον αποδέκτη. Για την ανακάλυψή του αυτή, ο Κάο θα εισπράξει το μισό της χρηματικής αμοιβής που αντιστοιχεί στο βραβείο Νομπέλ (δέκα εκατομμύρια κορώνες ή 1,4 εκατομμύριο ευρώ), ενώ το άλλο μισό θα μοιραστούν οι δύο Αμερικανοί συνάδελφοί του.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty10.10.09 11:47

09-10-09

Εξελίξεις στο δρόμο προς το Διάστημα


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 09-10-09_301395_1

Ρωσικά και αμερικανικά σχέδια για Σελήνη και Αφροδίτη.

Νέα δύναμη φαίνονται να αποκτούν ΗΠΑ και Ρωσία στην πορεία για την κατάκτηση του Διαστήματος, καθώς καταστρώνουν σχέδια για επιστροφές στη Σελήνη και στην Αφροδίτη αντίστοιχα.

Ξεκινώντας από τη NASA: η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδίασε και εξετέλεσε αυτό που, στην πυγμαχική ορολογία, λέγεται «one-two» : μία ακολουθία δεξιού-αριστερού ντιρέκτ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ένα ήδη χρησιμοποιημένο διαστημόπλοιο, το οποίο συνετρίβη κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. Στη συνέχεια λήφθηκαν δείγματα από τις ποσότητες σεληνιακής σκόνης που σηκώθηκαν, με απώτερο στόχο την επιβεβαίωση της θεωρίας πως, κάτω από την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, υπάρχουν ποσότητες πάγου.

Η συντριβή έγινε σε «δύο δόσεις» (τα δύο προαναφερθέντα…ντιρέκτ): πρώτα συνετρίβη ο προωθητικός πύραυλος (που έχει αποκολληθεί από το σκάφος) και στη συνέχεια το σκάφος (ονόματι LCROSS- Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) ακολούθησε, τράβηξε φωτογραφίες, αναζητώντας ίχνη πάγου και στη συνέχεια τσακίστηκε με τη σειρά του στη Σελήνη. Εντός μίας ώρας, η NASA θα είναι σε θέση να αντιληφθεί εάν υπάρχει νερό ανάμεσα στις σκόνες.

Η ταχύτητα πρόσκρουσης των δύο σκαφών: 9.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, κάτι παραπάνω από 7 φορές η ταχύτητα του ήχου. Η ισχύς της συντριβής άγγιξε αυτήν που θα προκαλούσαν 1,5 τόνοι ΤΝΤ, ενώ ο κρατήρας εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος μίας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Τηλεσκόπια από όλο τον κόσμο είναι στραμμένα προς το φεγγάρι, καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, σχεδιάζει να «επιστρέψει» στην Αφροδίτη: ο πλανήτης που, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε τον «αγαπημένο εξερευνητικό προορισμό» της Σοβιετικής Ένωσης, θα δεχτεί ξανά την επίσκεψη ρωσικών μη επανδρωμένων σκαφών, όπως ανακοινώθηκε σε συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το ινστιτούτο διαστημικών ερευνών ΙΚΙ, το οποίο εδρεύει στη Μόσχα.

«Σκοπός αυτής της συνδιάσκεψης είναι να συνδυάσουμε τις ιδέες μας, καθώς και τις ιδέες των Ευρωπαίων επιστημόνων για να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι καλύτερες για αυτό το πρόγραμμα» είπε ο Όλεγκ Κοραμπλέβ, ο οποίος και είναι επικεφαλής του προγράμματος επιστροφής στην Αφροδίτη.

Ο πλανήτης είναι ένας από τους πλέον αφιλόξενους του ηλιακού συστήματος, εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλής τοξικότητας νεφών που καλύπτουν την επιφάνειά του.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 15:53

12-10-09

Γερμανικά ρομπότ θα καθαρίσουν τη γήινη εξώσφαιρα από άχρηστους δορυφόρους


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 12-10-09_301718_1

Επισκευές ή «ευθανασία» η μοίρα των δορυφόρων που θα συναντηθούν με τα γερμανικά ρομπότ.

Ρομπότ τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα επισκευής προβληματικών δορυφόρων και θα είναι σε θέση να στείλουν στο εξώτερο διάστημα αυτούς που είναι πέραν επισκευής θα είναι έτοιμα μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσαν επιστήμονες του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR).

Όπως είπαν σχετικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί στο δραστικό περιορισμό της πιθανότητας ατυχημάτων σε τροχιά - ένας κίνδυνος ο οποίος έχει επισημανθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και εκτιμάται πως θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του μέσα σε 5-10 χρόνια, καθώς πάρα πολλά από τα σκάφη που βρίσκονται σε τροχιά θα «μείνουν» από καύσιμα.

Τα ρομπότ θα προσεγγίζουν δορυφόρους με προβλήματα για να κάνουν επισκευές, ενώ θα ωθούν εκτός τροχιάς αυτούς για τους οποίους δεν υπάρχουν περιθώρια επιδιόρθωσης, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμες θέσεις στη γεωστατική τροχιά- όπου υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 200 «νεκροί» δορυφόροι.

Κατά τον Κλάους Λάντσετελ, επικεφαλής του τμήματος διαστημικής ρομποτικής στην DLR, η πρόοδος στη μηχανολογία, που επιτρέπει πλέον την κατασκευή μηχανημάτων που μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -170 βαθμούς Κελσίου μέχρι +200, σημαίνει ότι τα γερμανικά ρομπότ θα είναι σε θέση να αλληλεπιδράσουν με οποιονδήποτε δορυφόρο, είτε έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να προσεγγιστεί είτε όχι.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 16:54

13-10-09

Τις πύλες του σύμπαντος ετοιμάζεται να ανοίξει(;) ο LHC


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 13-10-09_302047_21

Ελπίδες πως η υπερδιαστημική προώθηση βρίσκεται προ των πυλών, χάρη στη δουλειά του Μεγάλου Επιταχυντή Σωματιδίων.

Η υπερδιαστημική προώθηση αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα κλασικότερα όνειρα της επιστημονικής φαντασίας: κινητήρες που επιτρέπουν ταχύτητες που θα ξεφεύγουν από τα όρια που θέτει η σημερινή τεχνολογία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάκτηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα.

Όπως ελπίζουν κάποιοι, η υπερδιαστημική προώθηση ενδεχομένως να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ότι πιστεύουμε, χάρη στην επιστημονική δουλειά που προκύπτει από τη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC).

Το 1924, ο Γερμανός μαθηματικός Ντέηβιντ Χίλμπερτ είχε δημοσιεύσει μία έρευνα πάνω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παρεπόμενο της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν: ένα σωματίδιο το οποίο κινείται με ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του μισού της ταχύτητας του φωτός θα εκτρεπόταν από την πορεία του μετά από συνάντηση με στατική μάζα. Με την έρευνα αυτή καταπιάστηκε ο Φράνκλιν Φέλμπερ, Αμερικανός φυσικός, σύμφωνα με τη θεωρία του οποίου το σωματίδιο αυτό με τη σειρά του θα απωθούσε την ποσότητα στατικής μάζας- για την ακρίβεια, η ποσότητα αυτή απωθείται με ταχύτητα ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του σωματιδίου. Επομένως, ο Φέλμπερ, με τη σειρά του αναρωτιέται αν θα μπορούσε η συγκεκριμένη μάζα να είναι ένα διαστημόπλοιο.

Ο Φέλμπερ θέλει να προσπαθήσει να αποδείξει τη θεωρία του στα τούνελ του LHC, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σωματίδια στις ταχύτητες που προϋποτίθενται από τη θεωρία του.

Αν η θεωρία επαληθευτεί, τότε οι δυνατότητες που ανοίγονται για το μέλλον της διαστημικής τεχνολογίας είναι εκπληκτικές- ακόμη και αν η απόσταση από τα διάσημα διαστημόπλοια της επιστημονικής φαντασίας θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλη.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:01

13-10-09

Πόσο ακόμα θα πετάει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 13-10-09_301993_21

Για το 2016 είναι προγραμματισμένο το τέλος της χρηματοδότησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το πιο περίπλοκο κατασκευαστικό εγχείρημα στην ιστορία: πετώντας σε ύψος 250 μιλίων, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ορατός με γυμνό μάτι. Κάνει μία περιστροφή γύρω από τη Γη ανά 90 λεπτά, φέροντας εξαμελές πλήρωμα. Ωστόσο, πριν καν ολοκληρωθεί πλήρως η κατασκευή του, τίθεται επί τάπητος θέμα τερματισμού της λειτουργίας του.

Η NASA βρίσκεται εν αναμονή απόφασης του προέδρου Ομπάμα για το κατά πόσον ο σταθμός θα συνεχίσει να πετάει με αμερικανική χρηματοδότηση και ποια θα είναι η προτεραιότητα της αμερικανικής υπηρεσίας μετά από αυτό: επιστροφή στη Σελήνη ή ίσως μία αποστολή στον Άρη.

Το αρχικό στάδιο του προγράμματος κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού είχε ξεκινήσει το 1998 και η επέκταση του σταθμού συνεχίζεται. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις 16 χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή και τη λειτουργία του σταθμού, του οποίου το εργαστήριο διεξάγει σειρά επιστημονικών πειραμάτων, που συμπεριλαμβάνουν έρευνες πάνω στις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στον άνθρωπο. Ωστόσο, η αμερικανική συνεισφορά αποτελεί τη «μερίδα του λέοντος» : 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η γενική ιδέα ότι ξοδέψαμε σχεδόν 11 χρόνια για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, να τον φέρουμε σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας και να τον εγκαταλείψουμε μερικά χρόνια μετά…είναι κάπως παράλογη» είπε ο Ρόμπερτ Μπράουν, πρώην επικεφαλής του τμήματος μηχανικών της NASA και νυν διευθυντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Διαστημικών Συστημάτων της Τζώρτζια.

Μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία έχει ασχοληθεί με το μέλλον των αμερικανικών επανδρωμένων πτήσεων πρόσφατα συνέστησε στο Λευκό Οίκο η λειτουργία του σταθμού να συνεχιστεί μέχρι το 2020.

«Έχουμε όλες αυτές τις διαφορετικές χώρες, οι οποίες δουλεύουν μαζί σε αυτό το κοινό πρόγραμμα στο Διάστημα. Αν όντως το σταματήσουμε…αυτό το πλαίσιο συνεργασίας θα λάβει τέλος» είπε ο Λιρόι Τσιάο, πρώην διοικητής του σταθμού και αστροναύτης- μέλος της προαναφερθείσας επιτροπής. «Επίσης, οι υπόλοιπες χώρες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε. Από την άλλη πλευρά όμως, η επιτροπή ανακάλυψε πως το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ επιδιώκει στόχους οι οποίοι υπερβαίνουν τα παρόντα επίπεδα χρηματοδότησης. Επομένως, ο «κλήρος» πέφτει στην κυβέρνηση Ομπάμα να χαράξει τη νέα πορεία της NASA.

Η αμερικανική υπηρεσία σχεδιάσει να αποσύρει το στόλο των διαστημικών λεωφορείων της μέχρι το 2011. Τα κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για τη συντήρησή του θα πάνε στο φιλόδοξο επόμενο πρόγραμμα της NASA, το Πρόγραμμα Constellation (Αστερισμός), δηλαδή την επιστροφή στη Σελήνη.

Αυτό, βέβαια θα σημαίνει ότι η υπηρεσία θα πάψει να έχει στη διάθεσή της σκάφη που θα είναι σε θέση να μεταφέρουν προσωπικό στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μέχρι την ανάπτυξη ενός νέου διαστημικού οχήματος, θα βασίζεται στη χρήση των ρωσικών Σογιούζ.

Ως ένα από τα βασικά προβλήματα της NASA θεωρείται η γενικότερη αντίληψη της υπηρεσίας, που έχει να κάνει με την κατασκευή.

«Πάντα ψάχνει το επόμενο μηχανολογικό ή κατασκευαστικό πρόγραμμα…αλλά ο βασικός στόχος είναι η επιστήμη, και αυτό δεν 'πουλάει' στην κοινή γνώμη…επομένως η NASA συνεχίζει σε άλλους τομείς, χωρίς να επικεντρώνει τον κύριο όγκο των εργασιών σε αυτά που, στο τέλος, θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα περισσότερο- αυτά που ο σταθμός σχεδιάστηκε για να κάνει» είπε ο Μάρκο Κατσέρες, αναλυτής αεροδιαστημικής στο Teal Group.

kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:05

13-10-09

Ανακαλύφθηκε η πρώτη φυτοφάγος αράχνη στον κόσμο


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 13-10-09_301836_1

Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό μια αράχνη, η οποία είναι η μόνη γνωστή μέχρι σήμερα ανάμεσα στα περίπου 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών, η οποία είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγος.

Η αράχνη, με την επιστημονική ονομασία Bagheera kiplingi, τρέφεται κυρίως με πρωτεϊνούχα πολύ θρεπτικά φύλλα από άγρια φυτά ακακίας και δεν χρειάζεται να φτιάχνει ιστό για να «τυλίξει» τα θύματά της. Μάλιστα χρησιμοποιεί το δίχτυ του ιστού για πιο «ειρηνικές» δραστηριότητες, καθώς οι μητέρες αράχνες φτιάχνουν με αυτό μια φωλίτσα για τα παιδιά τους.

Η αράχνη έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιοστών, είναι πολύ γρήγορη, ικανή για μεγάλα άλματα και διαθέτει εξαίσια όραση. Είναι επίσης ιδιαίτερα επιδέξια να αποφεύγει τα επιθετικά μυρμήγκια που συμβιούν πάνω στα δέντρα της ακακίας και τα προστατεύουν από επιδρομείς που επιβουλεύονται τα φύλλα της, όπως η συγκεκριμένη αράχνη.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Κρίστοφερ Μίχαν του πανεπιστημίου Βιλανόβα των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το BBC, το Νew Scientist και το βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η μόνη γνωστή αράχνη που σκοπίμως αναζητά την τροφή της στα φύλλα των δέντρων και η διατροφή της είναι σχεδόν πλήρως φυτοφαγική (αν και, κατά διαστήματα, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να φάει μικρές προνύμφες μυρμηγκιών). Πάντως η διατροφή της εκτιμάται ότι είναι κατά 90% φυτοφαγική. Ορισμένες άλλες αράχνες (γύρω στα 40 - 50 είδη) απλώς περιστασιακά συμπληρώνουν την κρεατοφαγική διατροφή τους με λίγο νέκταρ λουλουδιών ή γύρη.

Σύμφωνα με τους βιολόγους, οι οποίοι εξεπλάγησαν με την ανακάλυψη, επειδή μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι η φυσιολογία των αραχνών δεν τους επέτρεπε να είναι φυτοφάγες, ο ανταγωνισμός στους τροπικούς είναι έντονος, συνεπώς αν ένας οργανισμός κάνει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους, έχει ένα εξελικτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, επειδή τα φυτά της ακακίας προστατεύονται από τα μυρμήγκια, δεν έχουν τις χημικές άμυνες που διαθέτουν άλλα φυτά, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο στις συγκεκριμένες φυτοφάγες αράχνες να βρουν τροφή από τα φύλλα αυτών των δέντρων.

Οι επιστήμονες επίσης παρατήρησαν ότι οι φυτοφάγες αράχνες είναι λιγότερο ανταγωνιστικές μεταξύ τους και πιο συνεργατικές, καθώς υπάρχει αφθονία τροφής στα δέντρα και δεν χρειάζεται να …τσακωθούν μεταξύ τους για το ποια θα πρωτοφάει. Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια: η φυτοφαγία έχει αλλάξει άλλη μια παραδοσιακή συνήθεια σε σχέση με τις υπόλοιπες αράχνες. Οι θηλυκές φυτοφάγες δεν τρώνε τους αρσενικούς συντρόφους τους αμέσως μετά τη συνουσία.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:09

15-10-09

Νέα μορφή μαγνητικού ηλεκτρισμού


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 15-10-09_302340_1

Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της Φυσικής, καθώς για πρώτη φορά δημιούργησαν μια νέα μαγνητική μορφή ηλεκτρισμού, που αποκάλεσαν «μαγνητεκτρισμό». Πρόκειται για το μαγνητικό ισοδύναμο του ηλεκτρισμού, δηλαδή γα μαγνητικά φορτία που συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν σαν ρεύμα, ακριβώς όπως τα ηλεκτρικά φορτία.

Η ανακάλυψη μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει μελλοντικά σε μια επαναστατική σμίκρυνση στις μαγνητικές μνήμες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά μάλλον αποκλείεται να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό ως πηγή ενέργειας.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή Στιβ Μπάρνγουελ του Κέντρου Νανοτεχνολογίας του Λονδίνου και του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς» του Λονδίνου και το New Scientist.

Η νέα επιστημονική έρευνα είναι η πρώτη που αξιοποίησε τα μαγνητικά μονόπολα που υπάρχουν σε ορισμένους κρυστάλλους. Η ύπαρξη των μαγνητικών «φορτίων» είχε προβλεφθεί εδώ και περίπου 70 χρόνια, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε παρατηρηθεί στην πράξη. Πρώτος που είχε προτείνει ότι οι πόλοι ενός μαγνήτη μπορούν να υπάρξουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ήταν ο διάσημος βρετανός φυσικός Πολ Ντιράκ το 1931.

Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι τα μαγνητικά μονόπολα μπορούν να δημιουργήσουν μια μορφή «μαγνητικού ρεύματος» σαν τον ηλεκτρισμό. Οι κανονικοί μαγνήτες έχουν πάντα «βόρειο» και «νότιο» πόλο σε όσα κομμάτια και αν κοπούν και δεν μεταφέρουν μαγνητικά «φορτία». Όμως τα μονόπολα (όπου ο βόρειος και ο νότιος πόλος δεν πάνε σαν ζευγάρι), που ανακαλύφθηκαν σε ορισμένους κρυστάλλους από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες φέτος το Σεπτέμβριο, μπορούν να μεταφέρουν τέτοια φορτία με τη μορφή «οιονεί σωματιδίων». Αυτοί οι κρύσταλλοι αποτελούνται από πυραμίδες φορτισμένων ατόμων (ιόντων), διευθετημένων έτσι που, όταν ψύχονται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, εμφανίζουν μαγνητικά φορτία.

Η νέα βρετανική έρευνα έδειξε ότι αυτά τα οιονεί σωματίδια μαγνητικού φορτίου μπορούν να κινηθούν από κοινού, δημιουργώντας έτσι ένα μαγνητικό ρεύμα, ακριβώς όπως το ηλεκτρικό ρεύμα σχηματίζεται από τα κινούμενα ηλεκτρόνια. Αντίθετα με το ηλεκτρικό φορτίο των ηλεκτρονίων που είναι σταθερό, το μαγνητικό φορτίο των μονοπόλων κυμαίνεται ανάλογα με την θερμοκρασία και την πίεση στους κρυστάλλους.

Ο καθηγητής Μπάρνγουελ εκτίμησε ότι είναι μάλλον απίθανο η ανακάλυψη να οδηγήσει σε έναν νέο τρόπο παραγωγής ενέργειας και να αντικαταστήσει τον ηλεκτρισμό στο μέλλον, αν μη τι άλλο επειδή οι κρύσταλλοι πρέπει να ψυχθούν σε μείον 272 βαυθμούς Κελσίου, δηλαδή κοντά στο απόλυτο μηδέν. «Δεν πρόκειται να δούμε ένα μαγνητικό λαμπτήρα φωτισμού ή κάτι παρόμοιο», όπως είπε.

Όμως θεωρεί πολύ πιθανό να βρεθούν άλλες πρακτικές χρήσεις, π.χ. στα μαγνητικά αποθηκευτικά μέσα και στο αναδυόμενο πεδίο της σπιντρονικής τεχνολογίας, που φιλοδοξεί να αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα των μελλοντικών υπολογιστών. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο «μαγνητρονικής» τεχνολογίας για τη δημιουργία μνημών υπολογιστών σε νανοκλίμακα.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:11

16-10-09

Έως το Ισραήλ έφτασε το τσουνάμι του ηφαιστείου της Σαντορίνης


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 16-10-09_302596_1

Η καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο και έφτασε μέχρι τις ακτές του σημερινού Ισραήλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ισραηλινών, αμερικανών και καναδών επιστημόνων.

Η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας, υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ του 1630 π.Χ και του 1550 π.Χ. και κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό, ενώ μπορεί επίσης να ενέπνευσε τον πλατωνικό μύθο της Ατλαντίδας.

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή γεωλογική έρευνα, το τσουνάμι ίσως ήταν τόσο ισχυρό, που ταξίδεψε περίπου 1.000 χλμ. από τη Σαντορίνη για να φτάσει στις πιο μακρινές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, εναποθέτοντας ένα στρώμα φερτών υλών, πάχους άνω των 40 εκατοστών, στις ακτές του σημερινού Ισραήλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Geology» (Γεωλογία) της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τη θαλάσσια γεω-αρχαιολόγο Μπέβερλι Γκούντμαν-Τσερνόφ του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών στο Εϊλάτ του Ισραήλ.

Οι ερευνητές ερεύνησαν σε βάθος 10- 20 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της Καισάρειας στο Ισραήλ και συνέλλεξαν δείγματα από το βυθό, τα οποία ανέλυσαν. Μέσα σε αυτά βρήκαν στοιχεία για φερτές ύλες και ιζήματα πάχους περίπου 40 εκατοστών, τα οποία εναποτέθηκαν από το τσουνάμι, περίπου την εποχή που εκτιμάται ότι εξερράγη το ηφαίστειο του Αιγαίου.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν το βυθό για να προσδιορίσουν τις αιτίες καταστροφής του αρχαίου λιμανιού της Καισάρειας, πιθανότατα από σεισμούς και τσουνάμι. Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από δύο μεταγένεστερα τσουνάμι (ένα της ρωμαϊκής κι ένα της βυζαντινής εποχής) και τελικά πρόσεξαν ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ένα ακόμα αρχαιότερο τσουνάμι, που συνέδεσαν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες έρευνες πλησιέστερα στη Σαντορίνη, όπως στην Κρήτη και στις μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανόηση του τσουνάμι της Σαντορίνης και της δυνητικής καταστροφικότητας μιας ηφαιστειακής έκρηξης θα βοηθήσουν την καλύτερη προετοιμασία των παράκτιων περιοχών για ένα πιθανό μελλοντικό συμβάν, με δεδομένο ότι οι ακτές της Ανατολικής Μεσογείου είναι πυκνοκατοικημένες και διαθέτουν ευαίσθητες υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Live Science, η Μπέβερλι Γκούντμαν εκτίμησε ότι στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μελλοντικό μεγάλο τσουνάμι στην περιοχή.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:14

16-10-09

Χαρτογραφήθηκαν τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 16-10-09_302591_1

Το διαστημικό σκάφος ΙΒΕΧ της NASA, που εξερευνά τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, βοήθησε σημαντικά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν τον πρώτο χάρτη των «συνόρων» του ηλιακού μας συστήματος, μιας άγνωστης μέχρι σήμερα περιοχής, σε απόσταση περίπου 16 δισ. χλμ. από τη Γη, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.

Το σκάφος -που είχε εκτοξευτεί τον περυσινό Οκτώβριο και διαγράφει μια μεγάλη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο- μελέτησε το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον υπόλοιπο γαλαξία μας, και διαπίστωσε ότι αποτελείται κυρίως από άτομα υδρογόνου, τα οποία κάποτε ήσαν φορτισμένα, αλλά τώρα έχουν ουδετεροποιηθεί. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας του ΙΒΕΧ, Ντέηβιντ ΜακΚόμας, τα νέα στοιχεία έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, καθώς δεν ταιριάζουν σε καμία από τις μέχρι τώρα θεωρίες τους για τη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται αρκετά πέρα από τον Πλούτωνα, τον τελευταίο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Ο ΙΒΕΧ ανακάλυψε μια ξεκάθαρη πολύ στενή συνοριακή ζώνη, που είναι δύο έως τρεις φορές πιο φωτεινή από οτιδήποτε άλλο στον ουρανό, η οποία δεν είχε γίνει καθόλου αντιληπτή μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες τώρα με πολύ ενδιαφέρον θα εστιάσουν την προσοχή τους στη σύνθεση και τη δομή αυτού του μέχρι τώρα «συνόρου», που βρίσκεται στην λεγόμενη «ηλιόπαυση», εκεί δηλαδή που σταματά η «επικράτεια» του ήλιου μας (ορίζεται ως η περιοχή όπου έχουν ισοδύναμη πίεση τα εξερχόμενα σωματίδια του ηλιακού ανέμου και τα εισερχόμενα σωματίδια από τη μεσοαστρική περιοχή). Η πραγματική έκταση και το πραγματικό σχήμα της ηλιόσφαιρας αποτελούσε εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες αντικείμενο έντονης επιστημονικής διαμάχης.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να μάθουν περισσότερα για το πώς τα σύνορα του ηλιακού συστήματος και οι ηλιακοί άνεμοι που ξεκινούν από τον ήλιο, αλληλεπιδρούν με το «διαστρικό μέσο» (μεσοαστρική ύλη), την περιοχή ανάμεσα στα άστρα, η οποία είναι γεμάτη αέρια και σκόνη. Επίσης προσδοκούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για την ηλιόσφαιρα, τη «γιγάντια φούσκα», όπως την έχει περιγράψει η NASA, που περιλαμβάνει μέσα της τη Γη και τους άλλους πλανήτες και η οποία αποτελεί το πρώτο στρώμα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, που έρχεται από το σύμπαν.

Η ανακάλυψη περιγράφεται σε πέντε ξεχωριστές επιστημονικές εργασίες στο περιοδικό Science, του οποίου αποτελεί το κεντρικό θέμα. Ανάμεσα στους ερευνητές, βρίσκονται και οι ελληνικής καταγωγής Σταμάτης Κριμιτζής (πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και Γ.Λειβαδιώτης (Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Σαν Αντόνιο Τέξας).

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty24.10.09 17:19

19-10-09

Δημιουργήθηκε η πρώτη «φορητή» μίνι-μαύρη τρύπα πάνω στη Γη


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 BlackHole

Έχει διάμετρο 22 εκατοστά και μετατρέπει το φως που ρουφά γύρω της σε θερμότητα.

Για πρώτη φορά στον κόσμο, Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν πάνω στη Γη μια ηλεκτρομαγνητική «μαύρη τρύπα τσέπης», διαμέτρου μόλις 22 εκατοστών, η οποία ρουφά το γύρω της φως και το μετατρέπει σε θερμότητα.

Η συσκευή, που προς το παρόν λειτουργεί σε συχνότητες μικροκυμάτων, δηλαδή μόνο με αόρατο φως, μπορεί σύντομα να επεκταθεί έτσι ώστε να παγιδεύει και το ορατό φως, κάτι που θα οδηγούσε πιθανώς σε ένα νέο τρόπο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι «μαύρες τρύπες» στο Σύμπαν είναι ασφαλώς γιγάντιες. Αυτή που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας γαλαξία έχει υπολογιστεί ότι έχει μάζα περίπου 3,6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του ήλιου μας.

Η τεχνητή μαύρη τρύπα «τσέπης» μιμείται τις ιδιότητες της κοσμολογικής μαύρης τρύπας, η έντονη βαρύτητα της οποίας κάμπτει τον περιβάλλοντα χωρο-χρόνο «ρουφώντας» την πέριξ ύλη. Η αρχική ιδέα προτάθηκε φέτος από τους Εβγκένι Ναριμάνοφ και Αλεξάντερ Κιλντίσεφ του πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ.

Οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι δυνατό να κατασκευαστεί μια συσκευή που να καμπυλώνει το φως προς το κέντρο της, «ρουφώντας» το με παρόμοιο τρόπο.

Την ιδέα ανέλαβαν πολύ γρήγορα να υλοποιήσουν οι Τιε Τζουν Κούι και Τσιανγκ Τσινγκ του Νοτιοανατολικού Πανεπιστημίου του Ναντζίνγκ στην Κίνα. Η συσκευή που έφτιαξαν, αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τις συχνότητες των μικροκυμάτων.

Αποτελείται από 60 ομόκεντρες δακτυλιοειδείς λωρίδες «μετα-υλικών» (τα οποία έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν οι λεγόμενοι «μανδύες αορατότητας» ) που αποτελούν ένα είδος μεταλλικών «ηλεκτρομαγνητικών αντηχείων».

Όταν ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα πέφτει στη συσκευή, παγιδεύεται, όχι από τη βαρύτητά της, όπως συμβαίνει στις κοσμολογικές μαύρες τρύπες, αλλά από τα ηλεκτρομαγνητικά αντηχεία που επηρεάζουν τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία του κύματος. Έτσι το κύμα καθοδηγείται προς τον πυρήνα της «μαύρης τρύπας» απ' όπου και απορροφάται. Το κύμα δεν ξαναβγαίνει ποτέ από τη «μαύρη τρύπα», καθώς το αόρατο φως που απορροφάται, μετατρέπεται σε θερμότητα. «Εντυπωσιασμένος» δήλωσε ο διάσημος φυσικός Τζον Πέντρι του Ιμπίριαλ Κόλετζ (Imperial College) του Λονδίνου, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση μετα-υλικών ως μανδυών αορατότητας.

Η επέκταση της συσκευής, ώστε να απορροφά και το ορατό φως, θα είναι πιο δύσκολη, καθώς τα μήκη κύματος του ορατού φωτός είναι πολύ μικρότερα απ' αυτά των μικροκυμάτων, με συνέπεια να πρέπει και η συσκευή να γίνει πολύ πιο μικρή. Οι Κινέζοι επιστήμονες πάντως, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι μπορούν να το κάνουν, ίσως μάλιστα μέχρι το τέλος του 2009.

Μια τέτοια συσκευή, αν όντως κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να συλλέγει την ηλιακή ενέργεια σε μέρη όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ διάχυτη για να εστιαστεί σε μια ηλιακή κυψέλη. Μια οπτική «μαύρη τρύπα» θα ρουφούσε τις ηλιακές ακτίνες και θα τις κατεύθυνε σε μια ηλιακή κυψέλη εγκατεστημένη στον πυρήνα της «μαύρης τρύπας».

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσικής «Applied Physics Letters», σύμφωνα με τo «New Scientist» και το «Nature».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 13:09

06-11-09

Χαρτογραφήθηκαν τα βακτήρια του ανθρώπινου σώματος


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 06-11-09_306415_1

Δεκαπλάσια τα μικρόβια από τα κύτταρα στο σώμα μας

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν «άτλαντα» των βακτηρίων που ζουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος του ανθρώπου, ο οποίος είναι η πιο πλήρης μέχρι σήμερα καταγραφή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα μας. Το σώμα μας, όπως αποδεικνύεται, έχει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερα μικρόβια σε σχέση με τα κύτταρά μας.

Μερικά από αυτά τα μικρόβια δεν είναι επιβλαβή, αλλά αντίθετα ωφέλιμα, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, παίζοντας ρόλο-κλειδί σε μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, η χώνεψη της τροφής και η καταπολέμηση άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο-Μπούλντερ, υπό τον δρα Ρομπ Νάιτ και την Ελίζαμπεθ Κοστέλο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια πάνω ή μέσα στο σώμα μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει μια απρόσμενα μεγάλη ποικιλία στις βακτηριακές κοινότητες από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από το ένα τμήμα του σώματος στο άλλο στον ίδιο άνθρωπο. Όπως δήλωσαν, ευελπιστούν ότι η μελέτη τους θα έχει ιατρικές εφαρμογές μελλοντικά, καθώς μπορεί μια μέρα οι γιατροί να είναι σε θέση να εμφυτεύουν μικρόβια σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, για να βοηθήσουν την υγεία του οργανισμού.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από ομάδα εθελοντών επί μια περίοδο τριών μηνών και, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές ανάγνωσης των γενετικών αλληλουχιών και ισχυρούς υπολογιστές, δημιούργησαν ένα «προφίλ» των μικροβίων που ζουν σε κάθε ξεχωριστό σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Η μικρότερη ποικιλία μικροβίων μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει στη στοματική κοιλότητα, δηλαδή τα μικρόβια που έχει το στόμα ενός ανθρώπου μοιάζουν με του διπλανού του περισσότερο από ό,τι ομιάζουν τα μικρόβια στις μασχάλες τους. Οι περιοχές του δέρματος στο μέτωπο, τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά κυριαρχούνται από ένα συγκεκριμένο τύπο βακτηρίου.

Μερικά απρόσμενα μέρη του σώματος, όπως το πίσω μέρος του γόνατου, το πέλμα του ποδιού και η παλάμη, έχουν περισσότερα είδη μικροβίων από τα έντερα. Το λιπαρό δέρμα τείνει να έχει μικρότερη ποικιλία μικροβίων και αντιστέκεται περισσότερο στα ξένα μικρόβια σε σχέση με το ξηρό δέρμα. Περίεργες ομοιότητες επίσης ανακαλύφθηκαν, όπως ότι τα μικρόβια στον αφαλό μας είναι ίδια με αυτά πίσω από το γόνατο.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Νόε Φίρερ, προκύπτουν πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, όπως γιατί οι υγιείς άνθρωποι έχουν τόσο διαφορετικές μικροβιακές κοινότητες. Ο κάθε άνθρωπος έχει από τη γέννησή του μια ξεχωριστή «μικροβιακή υπογραφή» ή η σύνθεση των μικροβίων του εξελίσσεται όσο γερνάει; Και, βέβαια, πόση τελικά σημασία έχουν τα μικρόβια που ζουν μαζί μας;

Μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών είχε αναλύσει τα βακτήρια στα χέρια των ανθρώπων και είχε εντοπίσει πάνω από 4.200 είδη βακτηρίων, αλλά μόνο πέντε ήσαν κοινά και στους 51 εθελοντές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν κατανοήσουν γιατί υπάρχουν τόσο διαφορετικά μικρόβια από άνθρωπο σε άνθρωπο, ίσως μπορέσουν να αναζητούν πλέον συγκεκριμένους βιο-δείκτες για την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων ασθενειών.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 13:14

10-11-09

Κορώνα ή γράμματα: Όχι όσο τυχαίο πιστευόταν


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Coins

Γιατί οι πιθανότητες δεν είναι μισές-μισές, αλλά υπάρχει ένα μυστικό στη ρίψη του νομίσματος.

Όλοι γνωρίζουν ότι όταν κανείς παίζει «κορώνα ή γράμματα», οι πιθανότητες είναι πάντα μισές-μισές, όσον αφορά την πλευρά που θα προσγειωθεί το νόμισμα. Αυτό, άλλωστε, λένε θεωρητικά και οι νόμοι των πιθανοτήτων στη στατιστική. Μόνο που δεν είναι αλήθεια, σύμφωνα με τρεις ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και Καλιφόρνιας-Σάντα Κρουζ.

Όπως υποστηρίζουν, αφού προηγουμένως χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης για να καταγράψουν άπειρα «κορώνα-γράμματα», ένα νόμισμα είναι τελικά πιο πιθανό, όταν πέσει κάτω, να έχει προς τα πάνω την επιφάνεια εκείνη, την οποία είχε από πάνω και πριν ξεκινήσει την…πτήση του. Με άλλα λόγια, αν κάποιος κρατά στα δάχτυλα του ένα νόμισμα, με πάνω πλευρά τα γράμματα, και στη συνέχεια ρίξει στον αέρα το νόμισμα, αυτό είναι πιθανότερο, όταν φτάσει στο έδαφος, να συνεχίσει να δείχνει την πλευρά με τα γράμματα.

Πόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Τουλάχιστον 51%, λένε οι Αμερικανοί επιστήμονες, αλλά το ποσοστό μπορεί να ανέβει στο καθόλου ευκαταφρόνητο 55% ή και στο 60%, ανάλογα με τον τρόπο που ρίχνει το νόμισμα στον αέρα αυτός που παίζει. Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι καθαρής τύχης, αλλά με ένα παιχνίδι στο οποίο υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκβαση δεν έχει να κάνει τόσο με το πόσο ψηλά πετάγεται το νόμισμα, την ταχύτητα και την φορά του ανέμου κατά τη στιγμή της ρίψης, την θερμοκρασία κλπ., όσο με τον τρόπο της ρίψης, ώστε το νόμισμα να μείνει στον αέρα περισσότερη ώρα στην πλευρά με την οποία ξεκίνησε, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προσγειωθεί και στην ίδια πλευρά.

Τα πειράματα ρίψης νομίσματος που βιντεοσκοπήθηκαν, έδειξαν ότι το νόμισμα που πετιέται στον αέρα, δεν περιστρέφεται απλώς γύρω από το άξονά του, αλλά παράλληλα στριφογυρίζει σαν φρίζμπι. Όσο περισσότερο στριφογυρίζει σαν φρίζμπι (κάτι που εξαρτάται κυρίως από την κίνηση του δάχτυλου που εκτόξευσε το νόμισμα στον αέρα), τόσο πιο πολύ μένει από πάνω η ίδια πλευρά με την οποία ξεκίνησε το νόμισμα το «ταξίδι» του. Μια σκληρή επιφάνεια προσγείωσης (π.χ. ένα ξύλινο τραπέζι) μπορεί, μετά την πρόσκρουση σε αυτό, να φέρει τα πάνω-κάτω στο νόμισμα, αλλά μια μαλακή επιφάνεια (π.χ. γρασίδι) είναι πιθανότερο να υποδεχτεί μαλακά και έτσι να συγκρατήσει από πάνω την ίδια επιφάνεια του νομίσματος.

Συνεπώς, το κλειδί, κατά τους ερευνητές, είναι να βλέπει κανείς ποια πλευρά του νομίσματος είναι ορατή, πριν ριχτεί στον αέρα. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι ρίχνουν «κορώνα-γράμματα», για παράδειγμα διαιτητές και παίκτες σε ένα παιγνίδι.

Η πρωτότυπη έρευνα έγινε από την καθηγήτρια Στατιστικής του Στάνφορντ Σούζαν Χολμς, τον σύζυγό της Πέρσι Ντιακόνις (πρώην «μάγο» και νυν καθηγητή μαθηματικών και στατιστικής του Στάνφορντ) και τον καθηγητή μαθηματικών Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 13:39

10-11-09

Βρετανία: Έρευνα πάνω στη δημιουργία ζώων-χιμαιρών


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Chimera7760361

Η επιστημονική κοινότητα επιθυμεί να ανοίξει ο διάλογος για την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων ζώων με την προσθήκη ανθρώπινων γονιδίων.

Ένα ποντίκι που μιλάει; Πίθηκος με σύνδρομο Ντάουν; Σκύλοι με πόδια ή χέρια ανθρώπου; Οι βρετανοί επιστήμονες θέλουν να ξέρουν πόσο μακριά επιτρέπεται να φτάσουν στο όνομα της επιστημονικής έρευνας.

Ανοίγοντας πρώτη το θέμα, η Βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών ξεκίνησε σήμερα μία έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στη δημιουργία πλαισίου κανόνων που θα διέπουν την παραγωγή ζώων με ανθρώπινο γενετικό υλικό για επιστημονική έρευνα.

Το έργο της Ακαδημίας αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για τους επιστήμονες στη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς σκοπεύουν να διερευνήσουν μέχρι ποιου σημείου το κοινό είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί την ανάμειξη ανθρωπίνων γονιδίων σε ζώα, προκειμένου να ανακαλυφθούν τρόποι καταπολέμησης των ασθενειών που προσβάλλουν τους ανθρώπους.

«Μήπως οι τακτικές αυτές προκαλούν την κοινή αντίληψη περί του τι είναι ανθρώπινο;» δήλωσε ο Μάρτιν Μπομπράου, καθηγητής ιατρικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και πρόεδρος της 14μελούς ομάδας που εξετάζει το ζήτημα.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα ζητήματα αυτά τώρα, έτσι ώστε αφενός να θέσουμε τα κατάλληλα όρια και αφετέρου η έρευνα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές της» .

Η χρήση ανθρώπινου γενετικού υλικού σε ζώα δεν είναι καινούρια υπόθεση. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει πιθήκους rhesus macaque με ανθρώπινο τύπο του γονιδίου Huntingdon, προκειμένου να μελετήσουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς επίσης και ποντίκια με ήπαρ από ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της επίδρασης νέων φαρμάκων.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι η τεχνολογία για την εμφύτευση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρώπινου γενετικού υλικού σε ζώα αναπτύσσεται και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο -αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες κάποιοι επιστήμονες σε κάποιο μέρος του κόσμου να θελήσουν να σπρώξουν ακόμη περισσότερο τα όρια.

«Υπάρχει καταιγισμός από νέες επιστημονικές τεχνικές που καθιστούν όχι μόνο ευκολότερα, αλλά και σημαντικότερα τέτοιου είδους πειράματα», εξηγεί ο Μπομπράου.

Τον περασμένο χρόνο είχε ξεσπάσει έντονη διαμάχη στη Βρετανία, με αφορμή την ενέργεια του Βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει τη δημιουργία «υβριδικών εμβρύων» (ανθρώπων-ζώων) για ερευνητικούς σκοπούς.

Αντιμέτωποι στη διαμάχη αυτή, θρησκευτικές ομάδες που διατείνονται ότι τέτοιου είδους πειράματα (τα οποία μάλιστα ένας καθολικός επίσκοπος είχε χαρακτηρίσει ως «επιστήμη Φρανκεστάιν» ) διαστρεβλώνουν την πορεία της φύσης, και από την άλλη πλευρά κορυφαίοι επιστήμονες που επιμένουν ότι είναι ζωτικής σημασίας στην έρευνα για την καταπολέμηση βαρύτατων ασθενειών.

Ο Μπομπράου εξηγεί ότι η ομάδα του επιθυμεί να αποφύγει τέτοιες φρενήρεις διαμάχες στο μέλλον και ελπίζει ότι αναλαμβάνοντας τέτοιου είδους δράση θα πρωτοστατήσουν στη διενέργεια διαλόγου για την ηθική πλευρά των πειραμάτων, αντί απλά να περιμένουν να αντιδράσουν όταν το θέμα προκύψει.

Ο Μπομπράου ωστόσο επιμένει ότι η νομοθεσία για τα «υβριδικά έμβρυα», τα οποία προκύπτουν από την τοποθέτηση πυρήνα ανθρώπινου κυττάρου σε ωάριο ζώου από το οποίο έχει αφαιρεθεί το γενετικό υλικό, με σκοπό την παραγωγή βλαστοκυττάρων, είναι «μόνο το ήμισυ του θέματος» και δεν θίγει το ζήτημα της γενετικής τροποποίησης ζώων με ανθρώπινα κύτταρα.

«Στην πραγματικότητα... δεν ασχολήθηκαν καν με ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, όπως το μέχρι ποιου σημείου είναι λογική η προσπάθεια αντιγραφής ανθρωπίνων χαρακτηριστικών σε ζώα», εξηγεί ο Μπομπράου, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει «κάποια άτυπη συμφωνία» στην επιστημονική κοινότητα ότι τα όρια βρίσκονται κάπου «στο 50/50» ανάμειξης ανθρώπινου και ζωικού γενετικού υλικού, αλλά η νομοθεσία επί του θέματος αυτού είναι το λιγότερο ασαφής.

«Νοιάζει κανέναν εάν φτιάξουμε ένα ποντίκι με ανθρώπινα αιμοκύτταρα; Μάλλον όχι», θεωρεί ο επιστήμονας. «Αλλά αν αυτό μπορεί να μιλάει; Ή να σκέφτεται; Να έχει ανθρώπινη συνείδηση; Τότε μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα», καταλήγει ο καθηγητής.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 13:45

18-11-09

Έτοιμος να λειτουργήσει και πάλι ο LHC


Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 18-11-09_308633_1

Μετά τη βλάβη εννέα μόλις ημέρες από τα εγκαίνα του, ο Μεγάλος Επιταχύντής Αδρονίων, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου, είναι και πάλι έτοιμο να ρίξει φως στα μυστικά του Σύμπαντος.

Οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες εργασίες και επισκευές στον μεγαλύτερο επιταχυντή αδρονίων του κόσμου και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναλειτουργίας του μετά τη βλάβη που παρουσίασε πέρυσι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του CERN.

Αυτή τη φορά, το CERN είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με το υπέρ-εκλεπτυσμένο μηχάνημα, το οποίο έχει μέχρι σήμερα κοστίσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από πολλές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια του κόσμου. Οι επιστήμονες ανυπομονούν να στείλουν τις πρώτες δέσμες πρωτονίων στο μήκους 27 χιλιομέτρων κυκλικό τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), χωρίς όμως να κάνουν λόγο για συγκεκριμένη ημερομηνία, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό του 2008, όταν η έναρξη λειτουργίας του επιστημονικού οργάνου είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Σχετικά με τη βλάβη που παρουσιάστηκε εννέα μέρες μετά την επίσημη πρώτη ημέρα λειτουργίας του LHC, κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι οφειλόταν σε ελλιπή έλεγχο ενός τμήματος του επιταχυντή. Η πρώτη ημέρα είχε κυλήσει απροσδόκητα καλά, με δέσμες πρωτονίων να στέλνονται και στις δύο κατευθύνσεις, εκπλήσσοντας ευχάριστα πολλούς επιστήμονες που είχαν συνηθίσει σε καθυστερήσεις σε ότι αφορά εργασίες με υπέρ-αγώγιμα υλικά.

Εννέα ημέρες όμως μετά, μία ηλεκτρική βλάβη προκάλεσε ζημιές σε 53 από τους 1.624 υπεραγώγιμους μαγνήτες, προκαλώντας μεταξύ άλλων διαρροή έξι τόνους ηλίου, που χρησιμοποιείται για την διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του επιταχυντή. «Ήταν μια καταστροφή, επ' αυτού δε τίθεται θέμα», σχολίσε ο Τσιπ Μπρόκ, καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το ατυχές γεγονός στον LHC και η αυξημένη προσοχή που συνοδεύει κάθε έλεγχο από εκείνη τη στιγμή και μετά, έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και ελπίδες, σε παρόμοιο επιταχυντή στο Σικάγο των ΗΠΑ, να διαπιστώσει πρώτος την ύπαρξη ή μη του μποζονίου Χίγκς. Σήμερα, το μποζόνιο Χίγκς επαληθεύεται μόνο θεωρητικά, πάνω στο οποίο μάλιστα βασίζονται άλλες θεωρίες για την ύλη και το Σύμπαν.

Από τη στιγμή που οι δύο δέσμες πρωτονίων βρεθούν στον επιταχυντή, θα ξεκινήσουν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις σε ταχύτητες που θα προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός και θα συγκρουστούν. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί την πρώτη Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την περιστροφή τους σε χαμηλή ενέργεια.

Τα πρώτα επιστημονικά πειράματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Γενάρη, όταν θα ξεκινήσει η αναζήτηση για την καλύτερη κατανόηση της υποατομικής σύστασης της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να δουν σε μικρή κλίμακα τα πρώτα μίκρο-δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν, σύμφωνα με πολλές θεωρίες.

Παρά τα προβλήματα που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει, οι επιστήμονες επιμένουν στην τελική επιτυχία του LHC και στο σημαντικό του ρόλο στην κατανόηση του Σϋμπαντος. «Πρόκειται για ένα όργανο που προωθεί την επιστημονική έρευνα», δήλωσε σχετικά η Κάθριν Γουέστφολ, επιστήμονας στο CERN. «Θα ανοίξει νέα σύνορα και θα μας προσφέρει νέα γνώση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 8056
Registration date : 10/07/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 14:00

19-11-09

Το αλκοόλ «ασπίδα» για την καρδιά;


beer

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τουλάχιστον κατά 35% τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η ωφέλεια για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική έρευνα, η οποία όμως δέχτηκε επικρίσεις ότι αγνοεί τις συνέπειες του αλκοόλ για αρκετές άλλες ασθένειες.

Η εκτεταμένη έρευνα, που μελέτησε πάνω από 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart» (Καρδιά), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, συμπέρανε ότι ακόμα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να κάνουν καλό σε ένα άνδρα, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που πίνουν το ίδιο, δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου.

Άλλοι ειδικοί όμως προειδοποίησαν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες και επεσήμαναν ότι το αλκοόλ ευθύνεται για 1,8 εκατ. θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.

Η έρευνα έγινε στην Ισπανία -μια χώρα με πολύ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (έκτη στον κόσμο) αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών- ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 29 έως 69 ετών και διήρκεσε επί δέκα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν λίγο (π.χ. λιγότερο από μια βότκα τη μέρα) έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 35%, ενώ για όσους πίνουν από τρία έως 11 ποτά, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο (50% κατά μέσο όρο).

Οι γυναίκες -που, ούτως ή άλλως, εμφανίζουν αναλογικά λιγότερες καρδιοπάθειες σε σχέση με τους άνδρες- δεν εμφανίζουν τα ίδια οφέλη, κάτι που οι ισπανοί ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται διαφορετικά το αλκοόλ και ότι οι γυναικείες ορμόνες λειτουργούν προστατευτικά για τις νεότερες.

Το είδος του ποτού δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, όμως η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη ωφέλεια έχουν όσοι πίνουν μέτριες ως μεγάλες ποσότητες από διαφορετικά ποτά και όχι από ένα μόνο. Ο μηχανισμός που το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά, δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ("καλής» χοληστερίνης), που εμποδίζει την ανάπτυξη της «κακής» χοληστερίνης στις αρτηρίες.

«Η καρδιά είναι απλώς ένα όργανο από τα πολλά στο σώμα. Μπορεί το αλκοόλ να παρέχει περιορισμένη προστασία σε ένα όργανο, όμως η κατάχρησή του μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο», δήλωσε η Κάθι Ρος του British Heart Foundation.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ τόνισαν ότι η νέα μελέτη δεν πρέπει να ενθαρρύνει κανέναν να πίνει περισσότερο. «Η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την καρδιοπάθεια παραμένει αμφισβητούμενη», δήλωσε ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι η νέα ισπανική μελέτη δεν πρέπει να θεωρηθεί η οριστική απάντηση στο ζήτημα.

Ο καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Ρόμπερτ Σάτον δήλωσε ότι η ισπανική μελέτη «έχει αρκετά λάθη» και οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η πολλή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία.

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beer0...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beer3...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beer5...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beer6...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beer7...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Cheers3...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Cheers5...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Cheers4...Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Beersanta

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
in excelsis

avatar


Αριθμός μηνυμάτων : 160
Registration date : 16/09/2008

Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9   Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9 - Σελίδα 5 Empty19.11.09 20:00

Μα απ΄όλα πιό έξοχα είναι αυτά τα κρασοκάνατα απ΄τη Θάσο.
Γιατί μες το κεφάλι μένουν ώρες, ενώ όλα τ΄άλλα φεύγουν, ξεθυμαίνουν...
Ώστε, ώ θεοί, πολύ καλύτερα είναι.
Κέρνα κρασάκι ακράτο!
Ώρα είν΄ώ!
Και χιώτικο κρασάκι έχει περσέψει κι άλλα καλά...
Κι όσοι θεατές μας αγαπούνε, κι όποιος κριτής δε ρίχνει αλλού τα βλεμματά του,
ας έρθει και θα λάβει απ' τα όλα...
(απόσπασμα από ''Εκκλησιαζουσες''Αριστοφάνη)
beer beer beer beer beer beer beer
bflower
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Εφημερίδα "Καθημερινή" : Αρχείο επιστημονικών άρθρων 2oo9
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 5 από 5Μετάβαση στη σελίδα : Επιστροφή  1, 2, 3, 4, 5
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
 :: eSSENTIALs aNGLo hELLENIc eNCYCLOPAEDIa :: Science :: Must See-
Μετάβαση σε: